Jospa nuo motti-uutiset pitäisivät paikkansa. Kuitenkaan tuokaan homma ei ole ihan niin kirkossa kuulutettu, kun kotisohvilla voi tuntua. Jos Suomen sotien opetuksia katsotaan, niin "kesämotti vuotaa aina". Eli sulan kelin aikaan elävän voiman on mahdollista paremmin päästä pakoon maaston kautta. Samoin se, että mottien laukaiseminen on kuluttavaa hommaa. Epäsuoraa kaivataan paljon ja siltikin epätoivoinen (?) puolustautuja voi olla kova vastus. Jos niitä motteja ei laukaista, niin silloin sitoutuu voimia niiden vahtimiseen. Yrittävätkö venäläiset sitten avata joko huolto- tai vetäytymisreittejä, on aika olennainen kysymys. Pelkällä hyvällä tahdolla se mottien kiinni pitäminen ei onnistu.
Eli avainkysymykset ovat minusta Ukrainan kannalta: a) Onko Ukrainalla joukkoja, joilla pitää motit suljettuina? b) Onko Ukrainalla epäsuoraa tulta, joka saadaan vaikuttamaan motteihin? c) Onko Ukrainalla joukkoja, joilla laukaista motit? d) Onko Ukrainalla aikaa "kypsyttää" motteja (tämä riippuu venäläisten toiminnasta)? Noiden kombosta sitten riippuu, mitä yrittävät tehdä.
Venäjän osalta avainkysymykset ovat minusta lähinnä: a) Onko Venäjällä kykyä avata huoltoyhteys motteihin tai vetäytymistie moteista pois (lähden siitä oletuksesta, että halua joukkojen pelastamiseen on)? b) Ovatko kenttäjohtajat tarvittaessa valmiita hylkäämään kaluston ja tuomaan elävän voiman maaston kautta pois? Jälkimmäiseen liittyy omana ongelmanaan se, tapahtuuko irtautuminen hallitusti vai muuttuuko se paoksi.