Ukrainan konflikti/sota

Näissä laskuissa pitäisi ottaa aina ihan helkkaristi muuttujia huomioon, mutta jos säteilyä on vaikka tuo 200 mikrosieverttiä tunnissa joka tuolla yhdellä videolla näkyy, ja oireita saa 1 Grayn (eli 1 sievertti) annostuksella, kestää 5000 tuntia, tai 208,333 vuorokautta (laskin aikaisemmassa postissa tämän kohdan väärin) saada oireita.

Mutta tuo on siis tosiaan jos seisoskelet siellä etkä kaiva sitä maata tai syö alfasäteilevää tavaraa.

Jos taas kaivat ilman suojavarusteita sinne jotain poteroita, ja saat sitä alfasäteilevää tomua ihollesi tai keuhkoon, voi sen ajan jakaa 20:llä, joka on tuollainen painoarvokerroin alfasäteilylle kun se on suoraan kosketuksissa kehon kudosten kanssa. Eli silloin tosiaan noin 10 vuorokautta kestää saada 1 Grayn annos. Sitten taas kun siellä pintamaan alla olevissa kerrostumissa sitä säteilevää tavaraa on vielä enemmän, niin voi tuo 10 päivää lyhyentyä radikaalistikin.

Tsernobylin ydinvoimalassa on ollut ~15 minuutin rajoituksia ydinvoimalan vanhan osan huoneissa, esim. alkuperäinen valvomo yms. Ei sinne huvikseen rakennettu suojakuorta ydinreaktorin päälle. Sen rakentaminenkin on ollut ponnistus, kun sieltä leviää ympäristöön normaalia - moninkertaisesti - enemmän gamma-säteilyä, joka rikkoo dna/soluja. Maallikolle gamma-säteilyä voisi ehkä verrata siihen, että joku ampuu sinua haulikolla päin näköä - et vain näe "hauleja".

Venäläiset sotilaat eivät välittäneet mistään kielloista ja eivät uskoneet paikallisia työntekijöitä. Ihan turha tässä on puhua oleskelun "turvallisuudesta" -> kyseessä on maailman PAHIN ydinvoimaonnettomuus. Et voi ruveta kaivamaan saastuneeseen maaperään puolustusasemia, laittaa taskuihin radioaktiivisia muistoja tai mennä suojakuoren alla oleviin osiin omin päin ilman säteilymittaria .... saati todistella/laskea Suomesta käsin, että "siellä on ihan turvallista" viettää aikaansa.
 
Jos oikein tarkkoja ollaan, niin suomenkielisessä translitteroinnissa г menee h ja х menee h', eli esimerkiksi Гостомель menee Hostomel ja Херсон menee H'erson.
Sekaannuksia taitaa tulla siitä, että venäjän kielestä translitteroitaessa г onkin g. Eli ukrainan ja venäjän translitterointi on erilaista.
 
Joku solumuovista tehty istuinalusta, aika monessa videossa olen noita nähnyt. Hyvä esimerkki siitä, miten pienillä jutuilla voidaan vaikuttaa joukon toimintakykyyn, voi istua palelluttamatta persettään.
Noitahan on nähty venäläisillä turisteilla suomalaisissa laskettelukeskuksissa jo iät ajat. Paskat kamppeet vaatii vähän kohdennettua eristelyä.
 
Illan uutissaalista:

Ilmeisesti 40 sekunnin kohdilla äityivät ampumaan omiaankin:
https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1509811578442596352

I would put my country’s interest first, I would put my energy security first.
If the fuel is available at a discount, why shouldn’t I buy it?," says India's finance minister Nirmala Sitharaman.
https://twitter.com/visegrad24/status/1509930679009779714

Kuten jo toisena päivänä esitin, Ranskassa ja Saksassa moni toivoisi että Ukraina häviäisi nopeasti tai antautuisi, jotta päästäisiin kiusallisesta aseavun ja sanktioiden vaatimisesta. Ranskalainen diplomaatti:
No comment… I didn’t expect that from @TheEconomist
. Russian GDP is nine times Ukrainian one. Russian military budget is ten times Ukrainian one.
https://twitter.com/GerardAraud/status/1509633372179546112

We have finished the initial website compiling assessed Russian unit locations across 🇺🇦 down to the brigade/regimental level. Thanks to @simon_huwiler
for creating this awesome website! We will be updating every few days. More info to follow (1/3) https://uawardata.com
https://twitter.com/HN_Schlottman/status/1509911575771197447

China staged a huge cyberattack on Ukraine’s military and nuclear facilities in the build-up to Russia’s invasion, according to intelligence memos obtained by The Times.
More than 600 websites belonging to the defence ministry in Kyiv and other institutions suffered thousands of hacking attempts which were co-ordinated by the Chinese government, according to Ukraine’s security service, the SBU.
The spy agency revealed that, in an apparent sign of complicity in the invasion, Chinese attacks started before the end of the Winter Olympics and peaked on February 23, the day before Russian troops and tanks crossed the border.
The SBU said China’s attacks sought to infiltrate targets ranging from border defence forces to the national bank and railway authority. They were designed to steal data and explore ways to shut down or disrupt vital defence and civilian infrastructure.
Russia also tried to cripple Ukraine’s computer networks and compromise government websites before invading, but the SBU said that Chinese attacks could be distinguished by the trademark tools and methods of the cyberwarfare unit of the People’s Liberation Army.
- https://archive.fo kautta näkyy koko artikkeli


Oljet olivat uutta. Tankit ukrainalaisten mattopommitusten jäljiltä jo näinkin


Vielä asiantuntija-arvioita noista säteilyoireista (oma veikkaukseni on, että joko vain paniikkia tai sitten esim. jonkin virus- tai bakteeri-infektion oireiden yhdistämistä akuuttiin säteilysyndroomaan, noin niin kuin huomattavasti todennäköisempänä selityksenä, jos oikeasti vietiin seitsemän bussillista hoidettavaksi Valko-Venäjälle akuuttien oireiden takia):
Ja takaisin Venäjän sotarikoksiin:
 
Itse ajattelisin että kenties ”ystävällinen silmä taivaalta” on auttanut ukrainalaisia tuossa koko matkan suunnitellussa ja toteutuksessa? On tullut valmis reitti postiin ja ystävällinen mutta painokas kehoitus : Execute, execute (виконати,виконати en tiedä menikö oikein) ja on neuvottu myös turvallinen paluumatka?
Ukrainalaiset on muutenkin pärjänneet varsin hyvin, jospa osasyynä olisikin ylivertainen tiedustelu ( jota ei teekkään ukrainalaiset vaan ystävällinen silmä taivaalta?) Tästä on aika vähän puhetta täällä ollut.
Luulisi että Biden olisi estänyt Venäjän puolelle toteutettavan hyökkäyksen valmisteluun tarvittavan tiedustelutiedon jakamisen Ukrainan kanssa, koska ”ei saa eskaloida” ja ”tulee 3. maailmansota”. Jos ei uskalla sallia Puolan MiG-29:n antamista eikä Slovakian S-300:n viemistä, koska se eskaloisi tilannetta, niin entä hyökkäykset Venäjän rajojen sisäpuolelle sitten?
 
Luulisi että Biden olisi estänyt Venäjän puolelle toteutettavan hyökkäyksen valmisteluun tarvittavan tiedustelutiedon jakamisen Ukrainan kanssa, koska ”ei saa eskaloida” ja ”tulee 3. maailmansota”. Jos ei uskalla sallia Puolan MiG-29:n antamista eikä Slovakian S-300:n viemistä, koska se eskaloisi tilannetta, niin entä hyökkäykset Venäjän rajojen sisäpuolelle sitten?
Jospa Mig-kaupat ja S-300 toimitukset näkyy, mutta "piilossa Venäjältä" voi toimittaa tiedustelutietoa. Osaa sen ns. kieron pelin muutkin kuin Venäjä.
Jos jenkit keksii miten "eskaloida tilannetta" aivan pirusta eikä jäädä kiinni niin siitä vain, ei ne tyhmiä ole :D
 
Luulisi että Biden olisi estänyt Venäjän puolelle toteutettavan hyökkäyksen valmisteluun tarvittavan tiedustelutiedon jakamisen Ukrainan kanssa, koska ”ei saa eskaloida” ja ”tulee 3. maailmansota”. Jos ei uskalla sallia Puolan MiG-29:n antamista eikä Slovakian S-300:n viemistä, koska se eskaloisi tilannetta, niin entä hyökkäykset Venäjän rajojen sisäpuolelle sitten?
Tiedustelutiedon jakamisen voi aina kiistää. Migien lisääntymistä ei oikein voi. Ja sitä tiedustelutietoa voi vaikka vahingossa kertoa avoimella kanavalla, ei se ole sleepy Joen syy, jos silleen hassusti käy, että Ukrainalaiset sattumalta osuivat samalle kanavalle ja kuulivat viestin.
 
Kappas! Saksakin alkaa lämpiämään ja jatkaa Britannian linjalla eivätkä heittäydy poikkiteloin, kun Tsekit haluavat antaa vanhaa DDR:n kamaa Ukrainalle! Onkos tämä PbV-501 yksi BMP-1:sen varianteista? Ja onko tiedossa onko näitä modernisoitu miten paljon?

Tsekeille pointsit tästä! 👍👍👍

Jestas! Olen kalustokoulutettu tuohon torniin ja mielestäni aika tarkkakin sen ”apinanpään kanssa”, mitä kk:hon ja onteloammukseen tulee. Sirpaleita ei ammuttu. Pitäisiköhän tarjota itseään palvelukseen? Liikeratani ovat toki kaventuneet ja nopeus hidastunut sitten -95, mutta huonoimmassakin tapauksessa päädyn torneineni korkeintaan 20 metriä tangentin suuntaan. :unsure:
 
Outoa edes miettiä onko ukrainalaisilla "oikeus" tai "saavatko" he hyökätä venäjän puolelle tai suorittaa siellä operaatioita.
Hyökkäämällä ukrainaan , surmaamalla ukrainan kansalaisia ja tuhoamalla ukrainalaisten omaisuutta on venäjä yksiselitteisesti itse irtisanoutunut kaikista
mahdollista oikeuksistaan turvattuihin rajoihin ja kansalaistensa turvallisuuteen.
Venäjä ja venäläiset ovat ihan legitiimiä riistaa missä tahansa.
Täsmälleen näin.
Hämmentävää tosin on miksi UA kiistäisi iskun mikäli se olisi sen tehnyt.
Tuo tuhottu polttoaineen tukkuvarasto kuuluu julkisten tietojen mukaan rosfneftille.
Jos tämän tekijä ei ilmoittaudu lähiaikoina, tässä alkaa tulla -90 luvun alun ajat mieleen. Rosfnefin sopimuksia tavoitteleva taho vain lopetti kilpailun alueellaan ja tästä eteenpäin joku muu myy löpöä ryssän armeijalle. Toki rosfneft vastaa haasteeseen kunnon mafian tapaan...
 
Kuinka nopeasti Kiovan ympäriltä vapautuvat rus joukot on käytössä idässä? Olisko viikko nopeaa toimintaa? Junalla menee varmaan monta päivää ja valmistautumiseen muutama. Yksi päivä varastetun kaman realisoimiseen tai kotiin lähettämiseen..

Strategit antakaas arvio, että pystyykö noilla irroitetuilla luomaan painopistettä jonnekin? Joukot on kuluneita ja rybyt joutuu jättämään jonkin verran joukkoja jollekin (lyhyelle) helposti puollustettavalle tasalle. Ei irtisaatava joukko voi aivan hirmuinen joukko olla, vaikka Kiovan suunta taisi olla venäläisittäin vahva. Vahva mutu on, että menee enemmän idän reikien tulppaamiseen kuin aktiiviseen hyökkäämiseen.
 
...

taas ajattelet, että Venäjä tarvitsee jonkin syyn tai tarinan. Ei tarvitse. Kyllä ne heepot osaa omiaan kusettaa ilman totuuden häivää.

Liikekannallepano esteenä on muut syyt kuin mielikuvitus.

Sitäpaitsi jos tänne tunkisivat niin me heitettäs kohta pari ohjusta Kremlin kupoliin ettei jäis poikiaan odottaville äideille epäselväksi, että sodassa ovat.
Kansan suosio sodalle. Sitä kohti pitää heittää polttoainetta.
 
Tsernobylin ydinvoimalassa on ollut ~15 minuutin rajoituksia ydinvoimalan vanhan osan huoneissa, esim. alkuperäinen valvomo yms. Ei sinne huvikseen rakennettu suojakuorta ydinreaktorin päälle. Sen rakentaminenkin on ollut ponnistus, kun sieltä leviää ympäristöön normaalia - moninkertaisesti - enemmän gamma-säteilyä, joka rikkoo dna/soluja. Maallikolle gamma-säteilyä voisi ehkä verrata siihen, että joku ampuu sinua haulikolla päin näköä - et vain näe "hauleja".

Venäläiset sotilaat eivät välittäneet mistään kielloista ja eivät uskoneet paikallisia työntekijöitä. Ihan turha tässä on puhua oleskelun "turvallisuudesta" -> kyseessä on maailman PAHIN ydinvoimaonnettomuus. Et voi ruveta kaivamaan saastuneeseen maaperään puolustusasemia, laittaa taskuihin radioaktiivisia muistoja tai mennä suojakuoren alla oleviin osiin omin päin ilman säteilymittaria .... saati todistella/laskea Suomesta käsin, että "siellä on ihan turvallista" viettää aikaansa.
Tämä on nyt raakaa liioittelua. Ihan ensinnäkin, vaikka Tshernobylin onnettomuus olikin pahin ydinvoimaonnettomuus, niin se ei ollut mitenkään erityisen paha. Sen levittämä säteily tappoi/tappaa 5000-7000 ihmistä vuodesta 1986 vuoteen ääretön mennessä. Tämä on samaa luokkaa mitä suuret vanhat hiilivoimalat tappavat vuosittain ihmisiä pienhiukkaspäästöillä. Pelkästään Suomessa pientalojen puulämmitys on aiheuttanut samaa luokkaa kuolemia kuin koko Tshernobylin onnettomuus vuoden 1986 jälkeen koko maailmassa. Suurin paha koko onnettomuudessa oli ihmisten hysteria säteilystä ja ydinvoiman rakentamisen paneminen jäihin ja sitä kautta sadat tuhannet ennenaikaisesti kuolleet pienhiukkasten vuoksi.

Vaikka säteily ei ole terveellistä, niin sen haittoja on vähintäänkin 100 kertaisesti liioiteltu. Todennäköisesti huomattavasti enemmän. Ihan näin fyysikon koulutuksella voin todeta, että jos olisin venäläinen sotilas ja minun pitäisi valita menenkö kaivamaan Tshernobylin alueelle juoksuhautaa vai lähdenkö sotimaan ukrainalaisia vastaan, niin valinta olisi 100% Tshernobylin alue, jos valinnan peruste olisi oma turvallisuus. Aikaisemmin jo laskin, että pahimmin saastuneilta alueilta pitäisi keskimäärin ison omakotitalotontin alueelta kaapia kaikki radioaktiiviset atomit ja syödä ne, että ylipäänsä sairastuisi säteilysairauteen. Siellä toki saattaa olla jotain yksittäisiä paikkoja, jotka ovat pahemmin saastuneita, mutta yleisesti ottaen siellä oleskelu tai maan möyhiminen ei ole mitenkään erityisen vaarallista. Se on suorastaan äärimmäisen turvallista, jos vaihtoehtona on sotiminen ukrainalaisia vastaan. Minulla ei ole tietenkään ihan kaikkia mittaustuloksia maaperän säteilystä, mutta tuskin täällä on muillakaan. Alueelta tiedossa olevien mittaustulosten perusteella pitäisi olla selvää, että uutiset säteilysairauksista on puhdas ankka. Tätä myös tukee se, että vuonna 1986 heti onnettomuuden jälkeen säteilysairauden sai vain reilu 130 henkilöä. Tuolloin säteilevä aines säteili noin 100 kertaa voimakkaammin eikä se ollut vielä stabiloitunut maahan. Säteilyä myös tuli puhdistamaan 500000 ihmistä.

Ehkä sen verran voin lieventää, että Tshernobylin alueelta voi saada säteilysairauden, jos hakemalla hakeutuu sellaiseen paikkaan, jossa on mahdollisimman paljon säteilyä, mutta vahingossa ei.
 
Venäläinen oligarkki Roman Abramovitš omistaa tai on liitetty viiteen huvijahtiin, joiden yhteenlaskettu arvo on noin miljardi dollaria, kertoo talouslehti Financial Times.

Vertailun vuoksi:

Viking Linen laivasto: Amorella, Gabriella, Cinderella, Glory, Grace, Rosella ja XPRS

Vuosikertomus 2021: Konsernin alusten kirjanpitoarvo on 445,2 miljoonaa euroa (254,1 Meur). Alukset on va-
kuutettu 716,0 miljoonan euron arvosta (tämä lienee käypä arvo, kirjanpidossa on poistot)Päivitys tilanteeseen:

 
Viimeksi muokattu:
Kuinka nopeasti Kiovan ympäriltä vapautuvat rus joukot on käytössä idässä? Olisko viikko nopeaa toimintaa? Junalla menee varmaan monta päivää ja valmistautumiseen muutama. Yksi päivä varastetun kaman realisoimiseen tai kotiin lähettämiseen..

Strategit antakaas arvio, että pystyykö noilla irroitetuilla luomaan painopistettä jonnekin? Joukot on kuluneita ja rybyt joutuu jättämään jonkin verran joukkoja jollekin (lyhyelle) helposti puollustettavalle tasalle. Ei irtisaatava joukko voi aivan hirmuinen joukko olla, vaikka Kiovan suunta taisi olla venäläisittäin vahva. Vahva mutu on, että menee enemmän idän reikien tulppaamiseen kuin aktiiviseen hyökkäämiseen.
Strategista en tiedä, mutta uskoakseni noiden joukkojen taistelukunto on kuukauden yhtäjaksoisen sotimisen ja turpaan oton jälkeen heikko. Siitä huolimatta, pelkästään niiden joukkojen olemassaololla voidaan luoda painopiste, ja pakottaa puolustaja varaamaan osan reservistään niitä varten, vaikka ne eivät aktiivisesti taisteluihin osallistuisikaan. On siis mahdollista toteuttaa eräänlainen versio fleet in being -teoriasta. Tällöin joukko on otettava vakavasti, vaikka se ei ikinä poistuisi ryhmitysalueeltaan. Olettaen, että kyseiseltä alueelta olisi mahdollista vaikuttaa puolustajaan.

Edit: Voi tosin olla, että Ukrainalaisia ei kiinnosta pätkääkään reagoida Vanjan toimintaan ja OODA -loopissa ollaan reilusti hyökkääjän päätöksentekoketjun kellotaajuutta nopeammassa operaatiosyklissä.
 
Noista säteilytasoista hieman... Siellä on tommosia pieniä hotspotteja joissa saa 53 uSv/h ja sitten on se Tshernon alue missä saa 0,17 uSv/h. Vuositasolla nämä ovat 464 mSv ja 1,4 mSv. Sinällään hauska yksityiskohta, että Suomessa säteilee keskimäärin 6 mSv vuodessa, joten Tshernon reaktorin alueella on paljon vähemmän säteilyä mitä Suomessa. Ei tuolta säteilysairautta saa mistään, siihen vaaditaan 1000 mSv kerta-annos, tietysti voi joku hippu olla sattumalta tullut jostain, mutta muuten se on mahdotonta saada.

Tietenkin joo, kuten sanottu, alfa tekee enemmän pahaa ja beta ja niitä voi periaatteessa saada tuolta jos pöllyttää hirveästi syvää maakerrosta ja vetelee henkeensä. Niiden osalta on vaikea sanoa lukemia, koska sitä on vaikeampi mitata.

Katso liite: 59518
Juurihan tuossa oli video punaisesta metsästä, jossa oli maan pinnassa 250 uSv/h säteilyä. Kuka tietää, paljonko sitä olisi, jos kaivaa siihen 1,5 metriä syvän poteron. Tuolla 250 uSv/h tulee vuositasolla 2190 mSv. En osaa sanoa, mitä terveysvaikutuksia tuolla olisi.
 
Back
Top