Se mielenkiintoinen: Nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan Ukrainan joukot ovat ampuneen runsaimmillaan jopa tuhansia tykistölaukauksia yksittäisten päivien aikana.
Puuttuvaa tykistöä on ihmetelty. Tuon perusteella on käytetty kohtuullisesti. Rajoitteena kuitenkin ilmauhka ja myös näköjään a-tarvike.cMun käsityksen mukaan 1000 ampuu vähintään 10 hyvää keskitystä.
Ei tuo ihan hirveitä määriä ole, vaikka "tuhansia" kuulostaa paljolta. Laitoin toisessa ketjussa Suomen talvi- ja jatkosodan laukausmääriä (pelkät tykit, ei heittimet) vaan en laita sitä viestiä tähän (oli pitkä kuin nälkävuosi), nappaan siitä vain tämän:
Tali-Ihantalan taisteluista numeroita:
-
29.6.1944 Ihantalan suunnan tykistö ampui noin
9 000 laukausta.
-
30.6.1944 tykistömme tuki 6.D:aa noin
9 000 laukauksella.
-
3.7.1944 klo 9 hyökkäyksessä vihollinen tunkeutui suomalaisten asemiin Pyöräkankaalla, mutta heitettiin takaisin vastahyökkäyksellä. Tämän vastahyökkäyksen tykistövalmisteluun osallistui 15 suomalaista kenttätykistöpatteristoa, eli 180 tykkiä. Tykistömme ampui 3.7.
12 000 kranaattia
Kenttätykistön ammuskulutus Tali-Ihantala 20.6.-7.7. oli
113 000 laukausta (reilussa kahdessa viikossa, keskiarvo 6 650 laukausta per päivä).
Suomalaisten ammuskulutus on poimittu Matti Koskimaan kirjasta "Murtajan tykistö".
Jep, ei voi soveltaa sellaisenaan Ukrainaan, taistelukenttä ihan erilainen, tykistö myös (heillä enemmän raskaita, meillä tuohon aikaan kevyitä oli enemmän), liikkuva vihollinen joten ei voi keskittää samaan tapaan, Karjalan kannas kapea yms.
Silti kysyin siinä viestissä, pitääkö nykypäivänäkin varautua esim. siihen että ammutaan 10 000 laukausta tai enemmän per päivä. Neuvostoliitto ampui ratkaisutaisteluissa kymmeniä tuhansia per lohko, taisi olla enimmillään 220 000 laukausta. Tykkimiehet puhelivat että helpostihan tuollainen määrä menee jos aletaan ampumaan. Nykypäivän hyvä tieverkko ja toimiva konttilogistiikka takaa sen että murkulaa saa kun tarvitsee. Tietysti pitää olla maali mitä ammutaan, eihän sitä huvikseen aleta muuttamaan metsää pelloksi.