Epäilen että ei tule toteutumaan ainakaan tuossa laajuudessa. Tosin kuvassa näyttäisi olevan neljä Zvezda-moduulia (tai ainakin kovasti niiden näköisiä) yhteen liitettynä ristin muotoisessa muodostelmassa. Niiden lisäksi pari pienempää moduulia.
Heillä on todistetusti (ainakin ollut) kyky valmistaa nämä, tosin länsikomponenttien määrä on kysymysmerkki.
Toisaalta pitää muistaa: he eivät ole suunitelleet tai rakentaneet uutta avaruusaseman moduulia vuosikymmeniin. Heidän viimeinen moduuli, Nauka - sen rakentaminen alkoi 90-luvulla ja se oli tarkoitettu Zvezda-moduulin "hätävaraksi". Käytännössä koko kylmän sodan jälkeinen aika on ollut ulkopuolisen rahan saamista, jolla on rahoitettu Neuvostoliiton aikana suunniteltujen ja aloitettujen moduulien loppuun saattaminen. Aidosti omaa ja uutta tekemistä on ollut hyvin vähän. Angara-raketti on yksi ainoa esimerkki ja sitäkin on yritetty saada tiuhaan lentäväksi 90-luvun puolivälistä asti, kohta 30 vuotta. Angara on lentänyt viisi kertaa: näistä neljä ensimmäistä on ollut koelaukaisuja vuosina 2014, 2020 ja 2021 ja tänä vuonna 29.4. ammuttiin ensimmäinen hyötykuorma kiertoradalle, tosin syystä tai toisesta vakoilusatelliitti ei pysynyt kiertoradalla ja paloi palatessaan ilmakehään.
Vaikea ennustaa heidän avaruusohjelmalle muuta kuin alamäkeä: kosmonauttien ja astronauttien sekä huollon lennättäminen ISS-asemalle oli yksi syy ampua niinkin suuri määrä raketteja per vuosi kuin mitä ovat viime vuosina tehneet. Kaupallisia kuormia on ollut pieni määrä, mutta nekin ovat vähenemään päin. Koventunut kilpailu ja nyt tuoreimpana sota Ukrainassa on vienyt heidän asiakkaat. Siitä ei jää jäljelle kuin Venäjän valtion ja armeijan tarvitsemat satelliittien ja luotainten laukaisut - eikä tämä määrä ole suuren suuri.
Viime vuosien kehitys, tässä on laukaisuyritysten määrä per toimija (vain kiertoradalle ammutut kuormat). SpaceX määrä sisältyy Yhdysvaltain kokonaismäärään, se on tässä mukana pelkästään havainnollistuksen vuoksi:
Katso liite: 65270
Jos eivät peru puheitaan ja oikeasti irtaantuvat ISS-projektista vuonna 2024 niin vaikea nähdä heidän vuotuiseksi laukausmääräksi enempää kuin 10, ehkä joinakin vuosina 15 laukaisua kiertoradalle. Ainoastaan ulkopuolelta tuleva kysyntä voi muuttaa tilanteen, mutta ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole näköpiirissä.
MUOKKAUS: Eurooppakin on aloittanut keskustelut (toistaiseksi väliaikaisesta) siirtymisestä pois Soyuz-rakettien käytöstä.
LÄHDE
Näitä on ammutta keskimäärin kaksi per vuosi Ranska Guianasta. Näiden lisäksi on ammuttu Soyuz-raketeilla eurooppalaisia kuormia Kazakstanin ja Venäjän kosmodromeista.
Eurooppa ampuu myös omia raketteja, mutta Ariane 5 on pikkuhiljaa väistymässä ja sen tilauskirjat ovat täynnä. Ariane 6 kehitys on aikataulusta jäljessä ja senkin tilauskirjat ovat varattuna pitkälle tulevaan. Vega-rakettia käytetään kevyiden kuormien kanssa ja sen kaveriksi saatetaan saada lähivuosina pari kaupallista toimijaa, mutta raskaampien osalta nämä eivät riitä.
Soyuz tuli alunperin Ariane 4 rakettien korvaajaksi 20 vuotta sitten, osaksi taloudellisista mutta myös poliittisista syistä. Tämä on tarkoittanut eurooppalaisten hyötykuormien ampumista Kazakstanin tai Venäjän kosmodromeista. Ranskan Guianasta on ammuttu Soyiuz raketteja vuodesta 2011 lähtien, yleensä joko 2 tai 3 per vuosi, vuosi 2014 oli ennätys: silloin laukaistiin 4 rakettia.
Sama juttu Atlas V raketin ja sen venäläisten rakettimoottorien kanssa. Venäjän rakettiohjelman ylläpito ulkopuolisella rahoituksella koettiin hyödylliseksi, jotteivat osaavat miehet karkaa ulkomaiden ballististen ja stragisten ohjusten kehitystyön pariin.
-
Vuonna 2021 heillä oli 9 kpl sellaisia kiertoradalle ammuttuja kuormia, jotka eivät olleet ulkopuolisen asiakkaan tilaamana tai kohdistuneet ISS-avaruusasemalle. Näistäkin osa oli ohjuskokeita eli eivät sinänsä vieneet hyödyllistä hyötykuormaa, toki niiden tuottama data oli hyödyllistä. Yhden vuoden otanta ei ole koko totuus, mutta heidän oma tarve voisi olla 5-10 laukaisua per vuosi. Tuo skaala on sama määrä kuin mitä Eurooppa tai Intia ovat ampuneet viimeisen viiden vuoden aikana.