Ukrainan konflikti/sota

3462.jpg



Miten he aikovat saada tämän aikaiseksi ilman länsikomponentteja?
Tuo tuskin etenee kovinkaan nopeasti tuota muovimallia pidemmälle :P
 
The terrorist leader Vladimir Putler on Tuesday accused Washington of seeking to prolong the conflict in Ukraine and of fuelling conflicts elsewhere in the world, including with the visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan.

"The situation in Ukraine shows that the US is trying to prolong this conflict. And they act in exactly the same way, fuelling the potential for conflict in Asia, Africa and Latin America," Putler said in televised remarks, addressing the opening ceremony of a security conference in Moscow via video link.

"The American adventure in relation to Taiwan is not just a trip of an individual irresponsible politician, but part of a purposeful, conscious US strategy to destabilise and make chaotic the situation in the region and the world," he added.

He said the visit was a "brazen demonstration of disrespect for the sovereignty of other countries and for its (Washington's) international obligations".

"We see this as a carefully planned provocation," Putler claimed.

editoin vähän :cool:
 
Epäilen että ei tule toteutumaan ainakaan tuossa laajuudessa. Tosin kuvassa näyttäisi olevan neljä Zvezda-moduulia (tai ainakin kovasti niiden näköisiä) yhteen liitettynä ristin muotoisessa muodostelmassa. Niiden lisäksi pari pienempää moduulia.

Heillä on todistetusti (ainakin ollut) kyky valmistaa nämä, tosin länsikomponenttien määrä on kysymysmerkki.

Toisaalta pitää muistaa: he eivät ole suunitelleet tai rakentaneet uutta avaruusaseman moduulia vuosikymmeniin. Heidän viimeinen moduuli, Nauka - sen rakentaminen alkoi 90-luvulla ja se oli tarkoitettu Zvezda-moduulin "hätävaraksi". Käytännössä koko kylmän sodan jälkeinen aika on ollut ulkopuolisen rahan saamista, jolla on rahoitettu Neuvostoliiton aikana suunniteltujen ja aloitettujen moduulien loppuun saattaminen. Aidosti omaa ja uutta tekemistä on ollut hyvin vähän. Angara-raketti on yksi ainoa esimerkki ja sitäkin on yritetty saada tiuhaan lentäväksi 90-luvun puolivälistä asti, kohta 30 vuotta. Angara on lentänyt viisi kertaa: näistä neljä ensimmäistä on ollut koelaukaisuja vuosina 2014, 2020 ja 2021 ja tänä vuonna 29.4. ammuttiin ensimmäinen hyötykuorma kiertoradalle, tosin syystä tai toisesta vakoilusatelliitti ei pysynyt kiertoradalla ja paloi palatessaan ilmakehään.

Vaikea ennustaa heidän avaruusohjelmalle muuta kuin alamäkeä: kosmonauttien ja astronauttien sekä huollon lennättäminen ISS-asemalle oli yksi syy ampua niinkin suuri määrä raketteja per vuosi kuin mitä ovat viime vuosina tehneet. Kaupallisia kuormia on ollut pieni määrä, mutta nekin ovat vähenemään päin. Koventunut kilpailu ja nyt tuoreimpana sota Ukrainassa on vienyt heidän asiakkaat. Siitä ei jää jäljelle kuin Venäjän valtion ja armeijan tarvitsemat satelliittien ja luotainten laukaisut - eikä tämä määrä ole suuren suuri.

Viime vuosien kehitys, tässä on laukaisuyritysten määrä per toimija (vain kiertoradalle ammutut kuormat). SpaceX määrä sisältyy Yhdysvaltain kokonaismäärään, se on tässä mukana pelkästään havainnollistuksen vuoksi:
Katso liite: 65270

Jos eivät peru puheitaan ja oikeasti irtaantuvat ISS-projektista vuonna 2024 niin vaikea nähdä heidän vuotuiseksi laukausmääräksi enempää kuin 10, ehkä joinakin vuosina 15 laukaisua kiertoradalle. Ainoastaan ulkopuolelta tuleva kysyntä voi muuttaa tilanteen, mutta ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole näköpiirissä.

MUOKKAUS: Eurooppakin on aloittanut keskustelut (toistaiseksi väliaikaisesta) siirtymisestä pois Soyuz-rakettien käytöstä. LÄHDE

Näitä on ammutta keskimäärin kaksi per vuosi Ranska Guianasta. Näiden lisäksi on ammuttu Soyuz-raketeilla eurooppalaisia kuormia Kazakstanin ja Venäjän kosmodromeista.

Eurooppa ampuu myös omia raketteja, mutta Ariane 5 on pikkuhiljaa väistymässä ja sen tilauskirjat ovat täynnä. Ariane 6 kehitys on aikataulusta jäljessä ja senkin tilauskirjat ovat varattuna pitkälle tulevaan. Vega-rakettia käytetään kevyiden kuormien kanssa ja sen kaveriksi saatetaan saada lähivuosina pari kaupallista toimijaa, mutta raskaampien osalta nämä eivät riitä.

Soyuz tuli alunperin Ariane 4 rakettien korvaajaksi 20 vuotta sitten, osaksi taloudellisista mutta myös poliittisista syistä. Tämä on tarkoittanut eurooppalaisten hyötykuormien ampumista Kazakstanin tai Venäjän kosmodromeista. Ranskan Guianasta on ammuttu Soyiuz raketteja vuodesta 2011 lähtien, yleensä joko 2 tai 3 per vuosi, vuosi 2014 oli ennätys: silloin laukaistiin 4 rakettia.

Sama juttu Atlas V raketin ja sen venäläisten rakettimoottorien kanssa. Venäjän rakettiohjelman ylläpito ulkopuolisella rahoituksella koettiin hyödylliseksi, jotteivat osaavat miehet karkaa ulkomaiden ballististen ja stragisten ohjusten kehitystyön pariin.

-

Vuonna 2021 heillä oli 9 kpl sellaisia kiertoradalle ammuttuja kuormia, jotka eivät olleet ulkopuolisen asiakkaan tilaamana tai kohdistuneet ISS-avaruusasemalle. Näistäkin osa oli ohjuskokeita eli eivät sinänsä vieneet hyödyllistä hyötykuormaa, toki niiden tuottama data oli hyödyllistä. Yhden vuoden otanta ei ole koko totuus, mutta heidän oma tarve voisi olla 5-10 laukaisua per vuosi. Tuo skaala on sama määrä kuin mitä Eurooppa tai Intia ovat ampuneet viimeisen viiden vuoden aikana.
Eiköhän tuollainen onnistu ilman länsikomponenttejakin. Tekniikka on vain vähän vanhempaa. Nauhatallentimia ja analogisia mittareita seinät täyteen.
 
Mielenkiintoista nähdä lisääkö USA Venäjän terroristi maiden listalleen. Tuo liike olisi kyllä aika kova koska se voisi käsitykseni mukaan tarkoittaa aikalailla kaiken jäljellä olevan kaupankäynnin loppumista myös niiden maiden kohdalta jotka haluavat käydä kauppaa USA:n kanssa. Poliitikoilla tahtoa tuohon tuntuisi olevan.
 
Olen aivan vakuuttunut että joitain diplomaattisia käytäviä pitkin Lukasenkolle on viestitty että nyt olet tekemisissä hetken kanssa jossa ihan oikeasti ja lopulliseti valitset puolen.
Yksikin puikko lentää Valko-Venäjältä Ukrainaan, niin Nato vihdoin tulee väliin voimalla ja laittaa paikkaa tasaiseksi Valko-Venäjällä.

Natohan ei uhkaa Venäjää, mutta Valko-Venäjä ei selviä ilman vastaiskua. Eri asia.
.

Eikös sieltä ole koko sodan ajan ammuttu ohjuksia? Mikä nyt muuttuisi?
 
Krimillä lisäosumia vai oliko tämä "savu" lähtöisin niistä aamun iskuista?


edit: http://wikimapia.org/151943/Hvardiyske-Gvardeyskoye-BSF-Naval-Air-Base


Ensimmäisenä raportoineen Kommersantin jutusta konekäännös:

"Armeijan lentotukikohdan yläpuolella Gvardeyskoje-kylässä, Simferopolin alueella Krimillä, on mustaa savua, paikalliset asukkaat kertovat Kommersantille. Kansalaisten mukaan sotilaslaitoksen alueella kuului aiemmin useita räjähdyksiä.

Kommersantin lähteen mukaan sotilasosastot ja lainvalvontaviranomaiset tarkistavat versiota pienen miehittämättömän lentokoneen hyökkäyksellä ammusvarastoon. Krimin viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet tilannetta."
 
Viimeksi muokattu:
On menossa kongressissa
Loistavaa. Voin kuvitella miten paljon muutamassakin EU maassa tuon päätöksen jälkeen nypittäisiin hiuksia päästä. Jos päätös siis olisi, että Venäjä ko. listalle lisätään. Pitäisi helpottaa ainakin tuon viisumiasian käsittelyä.
 
Partisaanitoiminnasta ei varmaan hirveästi huudella. Näistä saadaan ehkä tietää tarkemmin sodan jälkeen.

Nuo "partisaanit" ovat kiinnostaneet minua jo kauan.

Uutisten ja sosiaalisen median perusteella olen tehnyt sellaisia johtopäätöksiä että niitä on Venäjän miehittämillä alueilla kahdenlaisia. On paikallista nuorisoa joka liimailee uhkaavia lennäkkejä teiden varsille ja leikkaa pimeillä kujilla miehittäjien kauloja :ROFLMAO: Sitten on niitä jotka toimivat ammatimaisesti ja iskevät vaikeasti lähestyttäviin kohteisiin. Ovat paikallista väestöä mutta koulutettuja sotilaita ja saavat kohteet ja määräykset jostain ylemmältä taholta ja tasolta. Ne iskevät sinne mihin ei ohjuksilla voi iskeä ja mihin ei ne varsinaiset erikoisjoukot huomaamatta pääse.

Mutta tämä kaikki on ihan puhdasta arvailua sillä kuten sanottua niin ei niistä paljon tiedetä eikä tulla ihan heti jos koskaan tietämäänkään.
 
Krimillä lisäosumia vai oliko tämä "savu" lähtöisin niistä aamun iskuista?


edit: http://wikimapia.org/151943/Hvardiyske-Gvardeyskoye-BSF-Naval-Air-Base

 
Russia_developing_Manul_IFV_on_basis_of_Ukraine_combat_experience.jpg


“R&D work is currently in progress to develop the Manul infantry fighting vehicle, taking into account the requirements of the Defense Ministry based on the results of the operation of armored vehicles in Ukraine. After all necessary tests are completed, the batch production of the vehicle will start,” Tyukov said.

According to the executive director, the work will take about three years. At the same time, he continued, today we can already talk about the versatility of the platform. According to Tyukov, it will be possible to install the entire range of weapons on it, in particular, multiple launch rocket systems, tube and tubeless artillery systems, air defense missile systems. In addition, it will be possible to develop special machines, machines for radiochemical protection and medical purposes on the basis of the platform.

The advanced Manul IFV was unveiled at the Army 2020 forum. The combat vehicle features a front engine-transmission compartment.

sekasikiö, jostain syystä hetekkapanssari ei päässyt osalliseksi tätä suristinta
 
Olisi tosi mielenkiintoista tietää, millä arvioivat pituus- ja sivukorjauksen piirut ja metrimäärät? Vai meneekö se kuitenkin sitten silleen, että toteavat: "vas/ oik vähän, jatka/ lyhennä vähän" ja tämä "vähän" on jokin vakioarvo? Pidemmissä dronevideoissa näyttää kyllä siltä, että haarukoivat jonkun aikaa. Meikäläisen tulenjohtojärjestelmän etuna on nopea siirtyminen vaikutusammuntaan, ja tätä varten dronejen kameroihin pitäisi saada jonkinlainen kyvykkyys tulen korjaustarpeen mittaamiselle, mikä ei liene aivan mahdoton toteuttaa militäärilaitteisiin.
Tulenjohtajana olen miettinyt miten itse hyödyntäisin dronea.

Yksi keino voisi olla arvioida ilmakuvakartan avulla mihin iskemät osuvat ja lähettää iskemien arvioidut koordinaatit tuliportaalle.

Toinen keino on lähettää tulen korjausvektori, tyyliin etelään 200, länteen 100.

Suomalaisessa tulenjohdossahan perinteisesti lähetetään tulenjohtopaikalta tehty suunta- ja etäisyyskorjaus, joka sitten tuliportaassa muutetaan juurikin osumapisteen muutokseksi (neula kartalle) ja sitten tuliyksikön suunta- ja korotuskulma (etäisyys) korjauksiksi.
 
Ukrainan sotaan on tullut kesän kuluessa mukaan uusia ja mielenkiintoisia elementtejä..

Pikku hiljaa myös Ukraina on päässyt yhä enemmän mukaan etävaikutteiseen sotimiseen. Sitä on jo hieman odoteltu. Näyttäisi myös että ryssä joutuu turvautumaan ohjustensa osalta yhä vanhanaikaisempaan, epätarkempiin ja muutenkin heikompilaatuisiin ohjusaseisiinsa.
- sekin on hyvää kehitystä että Ukraina kykenee torjumaan parhaimmillaan jopa 80-90 %:ia ryssän ampumista ohjuksista.
- samalla kun Ukraina kykenee hyvällä menestyksellä tuhoamaan ja ohittamaan ryssän parhaimmankin ilma-/ohjustorjunnan.
- Ukrainan käyttämät ohjusaseet osuvat maalaihinsa erittäin suurella prosentilla ja tarkkuudella.

Sota on myös tältä osin kääntymässä yhä enemmän Ukrainan eduksi. Myös uudella tavalla.
- en tiedä olisiko toistaiseksi syytä spekuloida tämän enempää..mutta odottelen mielenkiinnolla josko saisimme syksyn aikana lisää mielenkiintoisia uutisia.

Taustalla on jo nähty kokonaan uudenlaista sotimista ja toivotaan että lähikuukausien aikana on tulossa vielä suurempaa edistystä ukrainalaisille.
- eräistä seikoista voisi jopa päätellä ettei ukrainalaisten vahvistuminen ole tullut yllätyksinä edes ryssälle.
- esimerkiksi Mustanmeren laivasto siirrettiin Krimiltä satojen kilometrien päähän Novorossiiskiin..
- toki muutenkin Krim on tullut/muuttunut osaksi aktiivista sota-aluetta.
- ryssän sodanjohto Urainassa ja varsinkin logistiikka kaikkineen on joutunut suureen muutokseen..
- lisäksi paljon muuta joita lienee turha luetella...

Sota on kääntynyt jo peruuttamattomasti Ukrainan eduksi..siitä huolimatta jää vielä nähtäväksi miten ja missä vaiheessa ryssä lähtee kaikilta miehittämiltään alueilta. Varsinainen rauhanteko vaatii monia muitakin muutoksia kuin ryssän asevoimien vetäytymisen.

Onkohan muuten Georgialta vallatun alueen muutostöitä Mustanmeren laivastontukikohdaksi jo jatkettu
 
Voisin myös veikata millä nämä iskut toteutetaan.

Ukrainahan on saanut jenkeiltä niitä itsemurhadroneja ja switchblade droneja. Nämä on paljon huomaamattomampi ja riskittömämpi kuljettaa/käyttää Krimillä.
Switchblade 300 lentää 10 kilometrin päähän ja Switchblade 600 abaut 30 kilometrin päähän. Nämähän olisi käteviä käyttää tämmöisissä iskuissa jos ammusvarastot on muutenkin taivasalla.
 
Tulenjohtajana olen miettinyt miten itse hyödyntäisin dronea.

Yksi keino voisi olla arvioida ilmakuvakartan avulla mihin iskemät osuvat ja lähettää iskemien arvioidut koordinaatit tuliportaalle.

Toinen keino on lähettää tulen korjausvektori, tyyliin etelään 200, länteen 100.

Suomalaisessa tulenjohdossahan perinteisesti lähetetään tulenjohtopaikalta tehty suunta- ja etäisyyskorjaus, joka sitten tuliportaassa muutetaan juurikin osumapisteen muutokseksi (neula kartalle) ja sitten tuliyksikön suunta- ja korotuskulma (etäisyys) korjauksiksi.
Tulenjohtotoiminnan käsikirjasta (muistaakseni 2015) löytyy kyllä ohjeet tähän.
 
Eiköhän tuollainen onnistu ilman länsikomponenttejakin. Tekniikka on vain vähän vanhempaa. Nauhatallentimia ja analogisia mittareita seinät täyteen.

Heillä oli tosiaan Neuvostoliiton aikaan useita avaruusasemia, Mir on niistä kuuluisin: LÄHDE

1660646870683.png

On February 19th, 1986, the assembly process began with the launching of Mir’s core module on a Proton-K rocket into orbit. Between 1987 and 1996, four of the six modules were launched and added to the station – Kvant-2 in 1989, Kristall in 1990, Spektr in 1995 and Priroda in 1996. In these cases, the modules were sent into orbit aboard a Proton-K, chased the station automatically, and then used their robot Lyappa arms to mate with the core.

Kvant-1, having no engines of its own, was delivered by a TKS spacecraft in 1987, while the docking module was brought to the station aboard Space Shuttle Atlantis (STS-74) in 1995. Various other external components, including three truss structures, several experiments and other unpressurized elements, were also mounted to the exterior of the station over the course of its history.

The station’s assembly marked the beginning of the third generation of space station design, being the first to consist of more than one primary spacecraft. First generation stations such as Salyut 1 and Skylab had monolithic designs, consisting of one module with no resupply capability, while second generation stations (Salyut 6 and Salyut 7) comprised a monolithic station with two ports to allow resupply cargo spacecraft (like Progress).

The capability of Mir to be expanded with add-on modules meant that each could be designed with a specific purpose in mind, thus eliminating the need to install all the station’s equipment in one module. After construction was finished, Mir had a collection of facilities. At 13.1 meters (43 feet) long, the “core” module of the station was the main area where the cosmonauts and astronauts did their work. It also housed the main computer and vital space station parts, such as communications.

In addition to solar arrays and a docking port, the station had several facilities for orbital science. These included, but were not limited to, the two Kvant modules (where astronomy and other scientific research was conducted), the Kristall module (which had a facility for microgravity manufacturing) and Spektr (focused on Earth work).

-

Vaikea nähdä että tekisivät nykypäivänä mitään näin kunnianhimoista, mutta "kansallinen ylpeys" vaatinee että ainakin yksi tai kaksi moduulia ammutaan kiertoradalle. Typerää rahan tuhlausta saatavaan hyötyyn verrattuna, mutta sellaisia nämä "kansallisen ylpeyden" projektit tahtovat olla.

Kiina on rakentanut omaa avaruusasemaa nopealla tahdilla, ainakin jos vertaa Mir- tai ISS-asemaan. Toisaalta Kiina on panostanut aseman rakentamiseen ihan erilaisella innolla ja he myös hyötyvät aikaisempien asemien rakentamisesta kerätystä tiedosta. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Samoin aseman rakentaminen tänä päivänä on huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa kuin 80- tai 90-lukujen aikana.

-

Huolestuttava ennusta talven kaasun hinnoista:

Gazprom: Gas prices in Europe have already "broken" the psychological limit of $2,500 per thousand cubic meters, and according to conservative estimates, with such a trend - during the winter they could even exceed $4,000 per thousand cubic meters.


Tässä väitetysti videokuvaa Dzankoin alueelta, purettua tavaraa näkyy pitkin pientareita (ei siis tuore video): Railway station Azovskaya, Dzhankoysky district, once

 
Back
Top