Ukrainan konflikti/sota

Sellainen kutina tullut tuosta satelliittitiedustelusta, että se ei Ukrainassa toimi yhtä tehokkaasti eri tasoilla. Nyt on tehokkaasti poistettu Venäjän ammusvarastoja ym. (Ehkä jonkun hyvillä vihjeillä). Etulinjan taistelut ovat olleet hyvin samantyylisiä koko ajan ja on se tunne, ettei taktinen osaaminen ja kyky tue saatavissa olevan tiedon hyödyntämistä. Varsinkin videoista tulee usein se kuva, että lihavia maaleja olisi kyllä tarjolla, jos olisi kykyä vaikuttaa.
 
Perusvarovaisena ja -epäileväisevänä henkilönä pidän tätä ulostuloa melkoisena riskinottona.

..het mainitaan, että "NOPEASTI kasvanut suomalainen satelliittialan yritys Iceye on tehnyt sopimuksen, jonka myötä Ukrainan asevoimat voivat alkaa hyödyntää yrityksen tuottamia satelliittikuvia." ..ja että Espoon Otaniemessä.

Ja tarkka osoite löytyy alle 10 s.

Arvostan varovaisuutta mutta kaupallinen yhtiö tarvitsee näkyvyyttä ja brändin kasvua, muuten ei tule menestystä.

ICEYE ei muutenkaan ole mikään salaisuus, ainakin jos on tullut seurattua avaruusteknologiaa viimeisen 10 vuoden aikana. Heidän kasvu on ollut nopeaa mutta perusteet tuntuisivat olevan kunnossa: käyttävät paljon massatuotettuja komponentteja satelliiteissa, minkä ansiosta niiden yksikköhinta ei kasva järkyttäväksi. Satelliitit puolestaan ammutaan kiertoradalle ns. ride-sharing laukaisuilla eli yksi raketti vie kerrallaan suuren määrän satelliitteja jolloin laukaisun hinta per satelliitti saadaan poljettua pienemmäksi. SpaceX on hoitanut heidän satelliittien laukaisun tänä ja viime vuonna mutta ovat lentäneet myös venäläisten Soyuz ja Rocket Labin Electron -rakettien kyydissä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta: One of these, the ICEYE-X10, is actually a US-built version of the ICEYE satellites developed by R2 Space for the US government and has been renamed XR-1 (tämä siis viime vuonna).

Näyttäisi siltä että heidän teknologia on kiinnittänyt huomiota suuren rapakon takana.

Heidän julkilausuttu tavoite on 18 kpl SAR-satelliittia yhtä aikaa kiertoradalla, jotta saadaan tavoiteltu peitto. Näyttäisi siltä että ovat kohta saavuttaneet sen, toki tämä on minun arvaus. Ampuivat 4 kpl vuonna 2021 ja 2 kpl tänä vuonna, ei ole tiedossa ampuvatko lisää loppuvuoden aikana. Heidän viimeisin on järjestysnumeroltaan 16 mutta pitää huomioida että osa aikaisemmista on prototyyppejä ja kokeiluita. Silti jos laskee, että olisi kykyä tuottaa 4 kpl uutta satelliittia per vuosi ja jos oletetaan että pysyvät kiertoradalla 5 vuotta, niin tuollaisen 18 kpl sikermän pitäminen taivaalla onnistuu helposti jos tuotanto jatkuu tässä kokoluokassa ja ammutaan säännöllisesti uusia korvaamaan ilmakehään palanneet.

Toki tämä olettaa että saavat kyydin kiertoradalle, mutta tämänkään ei pitäisi olla ongelma: nämä ovat kevyitä ja kevyiden kuormien laukaisuun tarkoitettuja raketteja on syntynyt kuin sieniä sateella viimeisen 10 vuoden aikana. Halvinta on toki lentää SpaceX raketeilla, mutta muitakin vaihtoehtoja on - eivätkä välttämättä maksa merkittävässä määrin enempää.
 
Viimeksi muokattu:
Onhan tuohon kirjattu 2021 neljä kappaletta. Pari tyhjää vuotta ennen, joten vilahti varmaan ohi. No big deal.

Hyvin huomattu, katsoin taulukkoa liian nopeasti. Ovat tosiaan ottaneet vastaan 4 kpl vuonna 2021.

Muistan lukeneeni juoruja, joiden mukaan Su-30SM olisi merkittävästi halvempi kuin Su-34 ja Su-35S. Taulukossa seitsemän ensimmäistä Su-34 konetta on lihavoitu, koska olen lukenut huhuja joiden mukaan nämä olisivat olleet prototyyppejä eivätkä sen takia jääneet heidän ilmavoimien käyttöön. Vahvistamaton tieto, joten jätin ne taulukkoon. Samaa voi toki miettiä muidenkin konetyyppien osalta. Su-57 prototyyppejä en ole merkinnyt taulukkoon, ainoastaan niiden "sarjatuotetuiksi" kerrotut koneet. Muuten taulukko noudattaa bmpd-blogin tekemää seurantaa, en ole lähtenyt haastamaan sen oikeellisuutta.

Nämä ovat toki erilaisia ja käyttötehtävä eri, mutta on spekuloitu, tultaisiinko Su-30SM koneita hankkimaan lisää jo pelkästään hinnan takia. Nämä kolme konetyyppiä edustavat tuotannossa olevia malleja jos ei lasketa Yak-130 koulutuskoneita mukaan. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän prototyyppejä tai piensarjana tuotettuja.

Taulukossa on pelkkä uustuotanto mutta näiden kaverina on vanhojen koneiden modernisointi eri tyyppien osalta. Sitä ei tietysti voi jatkaa loputtomiin, jossain vaiheessa ovat tiensä päässä ja pakko korvata uusilla. Tältä kannalta katsottuna Venäjä kyky tuottaa uusia hävittäjiä on hyvin mielenkiintoinen seurattava.

MUOKKAUS: tässä sanasta sanaan se mitä koneiden hinnoista on juoruiltu: LÄHDE

Su-30 do have quie low price for RuAF, I was surpise when I saw official deal prices for Su-30, Su-34 and Su-35. Su-30 is noticable cheaper then other two. Su-35 is quite expensive if we look its size compared to other two.

Su-30 price was around 17millions, Su-34 and Su-35 are above 30millions.

Ei kovin kummoinen lähde: nimimerkki "milosh" kirjoitti tällaista F-16 foorumilla 1.2.2022. Jos tuossa olisi totuuden jyvää, niin saisi melkein 2 kpl Su-30 yhden Su-34 tai Su-35 hinnalla. Mielenkiintoista seurata, mitä hankintoja tekevät sodan jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Sellainen kutina tullut tuosta satelliittitiedustelusta, että se ei Ukrainassa toimi yhtä tehokkaasti eri tasoilla. Nyt on tehokkaasti poistettu Venäjän ammusvarastoja ym. (Ehkä jonkun hyvillä vihjeillä). Etulinjan taistelut ovat olleet hyvin samantyylisiä koko ajan ja on se tunne, ettei taktinen osaaminen ja kyky tue saatavissa olevan tiedon hyödyntämistä. Varsinkin videoista tulee usein se kuva, että lihavia maaleja olisi kyllä tarjolla, jos olisi kykyä vaikuttaa.

Valitettavasti olet oikeassa. Täällä ollut huhuja pitkään että kv-joukkojen komentoketjussa on ongelmia ja sinne kuulumattomia henkilöitä.

Kiev Independent kirjoitti tästä hyvän artikkelin toissapäivänä:

Top findings:
  • The leadership of the intelligence-run wing of the International Legion is allegedly implicated in various violations, including abuse, theft, and sending soldiers unprepared on reckless missions.
  • One of the unit’s commanders and a frequent subject of the soldiers’ complaints is an alleged former member of a criminal organization from Poland, wanted at home for fraud. In the Legion’s unit, he is involved in coordinating military operations and logistics.
  • The legion’s fighters accuse him of abusing power by ordering soldiers to loot shops, threatening soldiers with a gun, and sexually harassing the legion’s female medics.


 
Perusvarovaisena ja -epäileväisevänä henkilönä pidän tätä ulostuloa melkoisena riskinottona.

..het mainitaan, että "NOPEASTI kasvanut suomalainen satelliittialan yritys Iceye on tehnyt sopimuksen, jonka myötä Ukrainan asevoimat voivat alkaa hyödyntää yrityksen tuottamia satelliittikuvia." ..ja että Espoon Otaniemessä.

Ja tarkka osoite löytyy alle 10 s.
Kaikki vähän enemmän alaa seuraavat kyllä tuntevat yrityksen ja tuotteet. Jopa myös tuo ison veden takana oleva maa on asiakkaana.
 
4303.jpg

A pro-Putin rapper has reopened the chain of coffee shops formerly owned by Starbucks under a new name, Stars Coffee, the latest high-profile rebranding of a major western chain after an unprecedented corporate exodus from Russia.

On Thursday, the rapper Timati and restaurateur Anton Pinskiy, the duo that acquired the rights to the chain in Russia, attended the opening of the first of the 130 cafes previously owned by Starbucks. During the opening in central Moscow, the pair also revealed the chain’s new logo, which replaces Starbucks’s iconic siren with a woman wearing the traditional Russian kokoshnik headdress, but is otherwise fairly similar.

Seattle-based Starbucks announced in May it was exiting the Russian market after nearly 15 years as it joined hundreds of other major western brands that have left the country following Moscow’s invasion of Ukraine.

Käyttää samaa logoa. Kv juristit taistelee tästä varmaan tulevaisuudessa.
 
Fires and explosions have been reported at military targets inside Russia and Russian-occupied parts of Ukraine, in the latest of a string of apparent sabotage missions deep into Russian-held territory.

Two Russian villages were evacuated after a blaze at a munitions depot near the Ukrainian border in Belgorod province. “An ammunition depot caught fire near the village of Timonovo”, less than 50km from the border, regional governor Vyacheslav Gladkov said in a statement, adding that no casualties were reported.

At least four explosions hit near the major Belbek airbase, north of Sevastopol in the occupied Crimean peninsula. The pro-Russia governor of Sevastopol, Mikhail Razvozhayev, said: “There is no damage. No one was hurt.”

Air defences were also activated near Kerch, the city at the Crimean end of a bridge to mainland Russia, which is a strategically vital supply route that many in Ukraine would like to see destroyed. Local media said a Ukrainian drone was shot down.

The Ukrainian defence ministry put out a tongue-in-cheek tweet after footage of fires in Timonovo spread, with the brief message “smoking kills!”. Officials have previously joked that explosions and fires at military targets in occupied Crimea were caused by “careless smokers”.
The overnight incidents on Thursday came soon after devastating explosions at a major airbase and a munitions depot in Crimea. After those attacks, many Russians raced to leave the peninsula, with a record 38,000 cars crossing on Tuesday.
 
Suomen sähkönhinta on taas ihan oma lukunsa, suurin vitsi on että sähköä olisi mutta hinta keinotellaan korkealle. Sopimuskankeus esim. estää Meriporin hiilivoimalan käytön, sen tuotanto on myyty Fingridille reserviin täksivuodeksi. Vasta nyt on joku kehdannut aloittaa keskustelun että voisikohan sitä reservivoimaa nyt käytellä vähän muulloinkin kuin virallisen tehopulan aikaan. Esim. silloin kun ryssä katkaiseen sähköntulon poliittisista syistä.
OFFTOPIC-vastaus offtopic pohdintaasi:

Sijoittajaforumilta luin, että Meri-Porin hiilivoimalan ylösajossa hinnaksi tulisi n. 2€/kw, eli ei siitä nyt kovin isoa hyötyä/apua sähkönhintoihimme olisi 😆
 
Russia has failed to gain ground in cyberspace against Ukraine almost six months after its invasion of the country, the head of Britain’s GCHQ intelligence service has said.

Jeremy Fleming, the intelligence head, said both countries have been using their cyber capabilities in the war in Ukraine. In an op-ed in The Economist on Friday, he wrote:

So far, president Putin has comprehensively lost the information war in Ukraine and in the west. Although that’s cause for celebration, we should not underestimate how Russian disinformation is playing out elsewhere in the world.

Just as with its land invasion, Russia’s initial online plans appear to have fallen short. The country’s use of offensive cyber tools has been irresponsible and indiscriminate.”
Fleming said Russia had deployed WhisperGate malware to destroy and deface Ukrainian government systems.

He also said Russia has used the same playbook before on Syria and the Balkans and said online disinformation is a major part of Russia’s strategy. However, the GCHQ has been able to intercept and to provide warnings in time, he said.

Without going into much detail, Fleming said the UK’s National Cyber Force could respond to Russia by deploying a UK military unit that employs offensive cyber tools.
Chinese and Russian leaders Xi Jinping and Vladimir Putin will attend the G20 summit in Bali in November, Indonesian president, Joko Widodo, told Bloomberg News on Thursday.

“Xi Jinping will come. President Putin has also told me he will come,” Jokowi, as he is popularly known, told the news agency.

Indonesia is chairing the Group of 20 major economies and has faced pressure from Western countries to withdraw its invitation to Putin over his country’s invasion on Ukraine, which his government calls a “special military operation”.

Jokowi has sought to position himself as mediator between the warring countries, and has travelled to meet both Ukraine’s and Russia’s presidents. This week, Jokowi said both countries have accepted Indonesia as a “bridge of peace”.

Leaders of major countries, including US president Joe Biden, are set to meet in Indonesia’s resort island of Bali in November. Indonesia has also invited Ukrainian president Volodymyr Zelenskiy.
Amid fears that Russian forces may be preparing to stage a “provocation” at the Zaporizhzhia nuclear power plant, world leaders have called to urgently secure the site.

The UN secretary general called for an urgent withdrawal of military forces and equipment.

António Guterres said he was “gravely concerned” about the situation at the plant and said it had to be demilitarised, adding:

We must tell it like it is – any potential damage to Zaporizhzhia is suicide.”

“The facility must not be used as part of any military operation. Instead, agreement is urgently needed to re-establish Zaporizhzhia’s purely civilian infrastructure and to ensure the safety of the area,” Guterres said.

Ukraine’s president, Volodymyr Zelenskiy, said he agreed with Guterres on a framework for a visit by the International Atomic Energy Agency watchdog to inspect the power plant.
 
Samaa mietin.
Tällainen resurssi on kansallisestikin merkittävä, jos firma ei vielä ole suojattu, niin nyt pitäisi alkaa tapahtumaan.
Tämä sota on osoittanut, kuinka tärkeää satelliittitiedustelu on. Sitä pitää olla myös omissa näpeissä, vaikka NATOkumppani maat tulevaisuudessa tuokin tähän ison resurssin. Lisäksi jos on heittää omaa dataa, saa helpommin käyttöön dataa toisilta. Suomalainen sateliitti osaaminen tulisi nyt buustata valtiovallan toimesta tuottamaan PV tiedustelulle materiaalia.
Kyllä nämä aika yleisesti kuuluu valtiotason riskienhallinnan piiriin. Silloin suojaus on myös hyvä lähtien ihan rakenteista ja päätyen cyber turvallisuuteen. Sanoisin, että tuollaiseen paikkaan ei mennä edes töihin ilman, että supo on jossain kohtaa vilkaissut henkilön taustoja.
 
Wilhelmshaven, the nearby historic port city, has become emblematic of a two-fold, seemingly contradictory promise made by Germany’s government: that it can import LNG to compensate for throttled gas imports from Russia at record speed, belying a reputation for bureaucratic plodding; and that the jetty into the North Sea will carry LNG – a polluting fossil fuel – for only a short time, soon to be replaced with a more climate-friendly substitute.

Wilhelmshaven is one of five floating LNG terminals Germany is rushing to build by the end of the year, creating infrastructure that a study in July by the Fraunhofer Institute argued would be vital to avoid cold homes and closed factories this winter not just in Germany but across all of Europe as Vladimir Putin turns off the tap.

The Höegh Esperanza, a 300-metre long tanker converted into a Floating Storage and Regasification Unit and chartered by the German government at a mooted cost of €200,000 a day, will dock at the jetty and turn liquid back into gas at a rate of about 10 hours per tanker load.

Roughly 80 tankers are expected to arrive at Wilhelmshaven each year, substituting half of the gas imports the German energy company Uniper used to have from Russia, or 8% of Germany’s overall gas usage before the start of the war.

Shortly after Russian troops crossed on to Ukrainian soil in the spring, the talk was that building LNG terminals would take three to five years. Now politicians are confident the terminal and its connecting pipeline can be built in seven months, with works finishing on 21 December and gas flowing the day after.
Germany’s about-face from Russian natural gas pipelines to shipped-in LNG will not just test the political credibility of the Greens. “It’s hard to admit, but we probably wouldn’t have got around to building these terminals so quickly if it wasn’t for the war,” said Olaf Lies, the centre-left Social Democrat environment minister for the state of Lower Saxony. “To an extent, what is happening in Wilhelmshaven now also shows up the political failures of the past. We got too comfortable and neglected other projects we should have tackled.”

The hope is that Europe’s energy crisis could be an opportunity to take strides towards a greener future rather than be a setback for its climate targets, said Lies, who insisted that the Hooksiel jetty would host a “molecule terminal” rather than one specific to LNG.
Some of the green hydrogen would be produced in Wilhelmshaven, where Uniper is converting a phased-out coal plant into an electrolyser. The rest would be imported via the new terminal infrastructure.
 
Kyllä nämä aika yleisesti kuuluu valtiotason riskienhallinnan piiriin. Silloin suojaus on myös hyvä lähtien ihan rakenteista ja päätyen cyber turvallisuuteen. Sanoisin, että tuollaiseen paikkaan ei mennä edes töihin ilman, että supo on jossain kohtaa vilkaissut henkilön taustoja.
Mutta toimija on yksityinen. Ei valtion lafka, vai onko?
 
Russia has rejected appeals for a complete demilitarisation of the area around the Zaporizhzhia nuclear plant in southern Ukraine.

The move would make the plant more vulnerable, a Russian official said.
"What is happening is horrific and beyond common sense and morality," staff wrote in a Telegram post (in Ukrainian).

Three of the four power supply lines linking the plant to the Ukrainian national grid have been damaged by shelling and Ukraine's nuclear regulator has warned that a complete loss of power supply would mean that "nuclear fuel will begin melting, resulting in a release of radioactive substances to the environment".
 
Back
Top