KOIVU-NIMISESSÄ neuvotteluhuoneessa Halla-aho aloittaa lyhyen Ukraina-luennon. Maa ei ole niin yksiselitteinen kuin Suomesta käsin moni kuvittelee, hän sanoo. Ei ole niin, että sota-aikaa olisi edeltänyt selkeä kahtiajako länsimieliseen ukrainankieliseen Ukrainaan ja Venäjä-mieliseen venäjänkieliseen Ukrainaan.
”Todellisuus on aina ollut paljon monimutkaisempi.”
Sota on tosin tehnyt Ukrainasta mustavalkoisemman, sitähän sodat tekevät. Esimerkiksi Kiovasta on tullut vuoden 2014 jälkeen käytännössä ukrainankielinen ja lähes yksinomaan länsimielinen kaupunki. Siihen asti se oli kaksikielinen ja monimielisempi.
”Se ei johdu siitä, että sinne olisi tullut muualta ihmisiä, vaan siitä, että ihmiset ovat vaihtaneet kieltä, jota he käyttävät. On tapahtunut sellainen kansallinen ja kielellinen uudelleensyntyminen, jota olisi ollut hyvin vaikea kuvitella vielä 20 vuotta sitten.”
Onko oma suhteesi Ukrainaan muuttunut?
”En nyt sanoisi, että omassa suhteessani on tapahtunut mitään, mutta on ollut äärimmäisen mielenkiintoista havainnoida tätä evoluutiota.”
Onko sinulla vanhoja ystäviä rintamalla?
”En tiedä”, Halla-aho sanoo. ”On joitakin vanhoja ystäviä, joista en ole kuullut, mutta en ole viitsinyt udella.”
Sotaa Halla-aho seuraa pääasiassa ukrainankielisistä lähteistä, sillä läntiset lähteet pyrkivät hänen mukaansa usein esittämään asiat hyvin positiivisesti tai negatiivisesti toisen osapuolen kannalta.
Halla-aho kirjoittaa vihkoon kolme lähdettä, joita hän pitää erityisen hyvinä: 24 kanal -tv-kanavan toimittaja
Andrij Drozda, sotilasasiantuntija ja eversti evp.
Oleh Zdanov ja Youtuben kautta ohjelmaa jakava
Fabrika Novyn.
Hän sanoo luottavansa myös Ukrainan hallinnon ja puolustusvoimien viralliseen tiedotukseen.
”Siellä ei koskaan mainosteta sellaisia voittoja, joita ei voida varmistaa muista lähteistä.”
PUHEENPARSI Venäjästä on kenties pysyvästi muuttunut Suomen poliittisessa eliitissä. Kaunistelevan naapuruusliturgian aika on ohi.
Halla-ahossa muutos kiteytyy. Hän puhuu ulkopoliitikoksi hyvin eri tavalla Venäjästä kuin Suomessa on totuttu kuulemaan.
Ukrainan tuntijana ja sodan analysoijana hän on todennäköisesti taitavampi kuin moni kollegansa Suomessa. Toisaalta hän oli etenkin sodan ensiviikkoina tunteet avoimesti pinnassa ja joutui maaliskuussa 2022 pahoittelemaan pariinkin kertaan twiittejään.
Hän muun muassa vetosi Twitterissä englanniksi Natoon, YK:hon ja EU:hun, että ne pysäyttäisivät Venäjän joukot ”ennen kuin meillä on uusi Groznyi ja Aleppo keskellä Eurooppaa”.
Moni katsoi, että Halla-aho usutti Naton joukkoja Venäjää vastaan. Eduskunnan puhemies
Matti Vanhanen (kesk) näpäytti Halla-ahoa ja muistutti, että Suomessa ulkopolitiikan linjauksista vastaavat presidentti ja valtioneuvosto.
Nyt Halla-aho väistää kysymyksen siitä, pitäisikö Nato-maiden lähettää joukkojaan sotaan, mutta hän antaa ymmärtää, että on edelleen samalla kannalla.
”Uskon, että paine voimistuu siihen suuntaan.”
PIKKUPARLAMENTIN kokoushuoneessa on erikoinen tunnelma, sillä Halla-aho puhuu korostetun analyyttisesti ja rauhallisesti, mutta vertaukset jyrkentyvät.
Hän vertaa Vladimir Putinin strategiaa
Adolf Hitlerin strategiaan. Oleellista on toki se, ettei vertaus tunnu nyt aivan mahdottomalta.
Halla-ahon mukaan Putinin sisäpiiri näyttää toimivan Ukrainassa samalla tavoin kuin Hitlerin pieni sisäpiiri toimi koko Euroopassa vuonna 1944: maa jatkaa hyökkäyssotaa, vaikka lopputulos – lähes väistämätön ja maalle katastrofaalinen tappio – on jo näköpiirissä.
Halla-aho pitää hyvin mahdollisena, että Venäjä tulee häviämään sodan täydellisesti vuoden 2023 aikana. Tappiolla hän tarkoittaa sitä, että Venäjän joukot ajetaan koko siltä alueelta, jota Ukraina hallitsi vuodet 1991–2013. Eli Krimiä myöten.
Se tosin edellyttää, että länsiliittouma – Suomi mukaan lukien – kasvattaa aseellista tukeaan Ukrainalle.
”Tämä sota olisi ollut päätettävissä jo aiemmin, jos länsimaat olisivat olleet päättäväisempiä”, hän sanoo.
Tragedian ydin vain on siinä, että ennen sodan loppua Putinin esikunta saattaa olla Halla-ahon mukaan valmis tapattamaan vielä kymmeniätuhansia tai jopa satojatuhansia ihmisiä, myös oman maansa kansalaisia.
Se johtuu Halla-ahon mukaan venäläisen poliittisen eliitin maailmankatsomuksesta.
”Venäläiset eivät ajattele voittoa ja häviötä samalla tavalla kuin normaalit ihmiset. He eivät laske omia tappioitaan, kuten länsimaalainen armeija tai oikeastaan melkein mikä tahansa muu armeija tekee”, Halla-aho sanoo.
Venäjän johto ei Halla-ahon mukaan juuri noteeraa venäläisiä kuolonuhreja, jos Venäjä onnistuu tappamaan suuria määriä ukrainalaisia siviilejä ja tuhoamaan Ukrainan infrastruktuuria.
”He saattavat pitää sitä sen kaltaisena menestyksenä, että uhraukset ovat perusteltuja."
LÄNNESSÄKIN on kuultu jo ehdotuksia siitä, että Ukrainan täytyisi aloittaa neuvottelut Venäjän kanssa tulitaukoehdoista. Yhdysvaltain ykköskenraali, asevoimien komentaja
Mark Milley ehdotti marraskuussa neuvotteluja, koska Ukraina olisi Milleyn mukaan juuri nyt vahvoilla neuvottelupöydässä.
Yhdysvalloissakin on hetki hetkeltä vaikeampaa perustella poliittisesti miljardien dollarien apupaketteja Ukrainaan.
Halla-aho on kuitenkin sitä mieltä, että Putinin kanssa neuvotteleminen olisi järjetöntä. Mikä tahansa lopputulos, jonka Venäjä voisi tulkita voitoksi, olisi autoritaarisuuden voitto demokratiasta. Se olisi viesti, joka luettaisiin rohkaisevana kaikissa muissakin maailman roistovaltioissa.
”Se olisi Venäjälle kannuste lähteä uusille sotaretkille ja jatkaa tätä sotaretkeä, kun se on saanut esimerkiksi tulitauon myötä koottua itseään ja kerättyä voimiaan.”
Aika kuitenkin työskentelee nyt Venäjää vastaan, vaikka Kreml kuvittelee päinvastoin, Halla-aho uskoo. Vaikka talvipakkaset alkavat pian lähes koko Euroopassa, väistämätön energiakriisi tuskin hajottaa enää lännen rintamaa.
Länsi on investoinut Ukrainaan materiaalisesti ja poliittisesti jo niin paljon, ettei sillä ole varaa perääntyä.
"Ukrainan tappio tulkittaisiin sekä Venäjällä että muualla maailmassa Venäjän voitoksi koko kollektiivisesta lännestä", Halla-aho sanoo.