Näkökulma:
Kartta uusiksi kansanäänestyksillä
il Sunnuntai 23.3.2014 klo 17.12
Iltalehden toimittaja Nina Leinonen raportoi alkavalla viikolla paikan päältä Itä-Ukrainasta.
Venäjää tukevat huudot kaikuivat Donetskin keskusaukiolla lauantaina. (AP)
Itäukrainalaisella Donbassin alueella on parhaillaan selvityksen alla kansanäänestyksen järjestäminen ja mahdollinen liittyminen Venäjään.
Itä-Ukrainaa kannattaakin seurata silmä kovana. Donbassin alue, ja siellä erityisesti Donetskin kaupunki, ovat syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovytšin vahvaa, venäläismielistä kannatusaluetta Venäjän rajan tuntumassa.
Alue on myös taloudellisesti tärkeä Ukrainalle. Siellä toimii runsaasti raskasta teollisuutta. Alue on lisäksi merkittävä kaivosteollisuuden keskittymä.
Tänä viikonloppuna yli viisi tuhatta venäläismielistä mielenosoittajaa vaati Itä-Ukrainan liittämistä Venäjään. Mielenosoitus järjestettiin Donetskissa. Alueparlamentti muodosti jo perjantaina ryhmän, jonka tehtävänä on selvittää kansanäänestyksen järjestämistä Krimin mallin mukaisesti.
Myös Koillis-Ukrainassa sijaitsevassa Harkovan kaupungissa venäläismieliset kokoontuivat sunnuntaina osoittamaan tukeaan Venäjän toimille.
Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putinin suosion sanotaan nousseen kohisten Krimin tapahtumien seurauksena, eivät kaikki toimia hyväksy. Yle Novosti kertoi perjantaina, että pietarilainen nuorisojärjestö Vesna ajaa kansanäänestystä Pietarin kaupungin irtautumisesta Venäjästä. Järjestö haluaa näyttää, kuinka absurdi tilanne nyky-Venäjällä tällä hetkellä on.
Ylen haastattelevan aktivistin mukaan kansanäänestyksiä koskeva perustuslain pykälä ei toimi, ja valtionjohto osoittaa kaksinaamaisuutensa tukemalla Krimin kansanäänestystä.
* * *
Kansanäänestysten tehokeinona Venäjä käyttää näkyvää asevoimiensa liikuttelua Ukrainan rajan takana, ja Krimin osalta voisi jo sanoa, että Ukrainassakin.
Kuinka paljon venäläismielisiä ja Venäjään liittymistä kannattavia tarvitaan ennen kuin Itä-Ukrainassa tapahtuu sama kuin Krimillä? Sosiaalisen median lukuisten tietojen, huhujen ja arvioiden mukaan länsimielisiä ukrainalaisia muuttaa jo kiireellä maan itäosista länteen.
Sunnuntaina Nato varoitti, että Venäjällä on erittäin paljon joukkoja valmiustilassa Ukrainan rajalla. Naton Euroopan-joukkojen komentaja Philip Breedlove totesi, että Venäjän joukot Ukrainan rajalla ovat erittäin, erittäin suuret ja erittäin, erittäin valmiit.
Nato on huolissaan myös Moldovalle kuuluvasta venäjänkielisestä Transnistrian alueesta Ukrainan länsipuolella. Breedloven mukaan Venäjällä on Ukrainan rajalla tarpeeksi joukkoja, jotta se voisi halutessaan marssittaa ne Transnistriaan asti.
Venäjä kiisti välittömästi keskittäneensä lisäjoukkoja Ukrainan rajalle.
* * *
Itä-Ukraina on hälytystilassa. Krimin haltuunotto sujui Venäjältä käsittämättömän nopeasti. Kansainvälinen yhteisö protestoi ja kiukutteli, mutta käytännön toimiin asiaan puuttumiseksi ei ehditty. Tai haluttu.
Venäjän toimet jatkuvat Krimillä, sen omasta mielestä omalla alueella, käytännössä lähes kaikkien muiden mielestä vallatulla alueella.
Mutta miten käy tavallisten ihmisten?
Alueella asuvien tataarin siirtämistä on jo väläytelty, kelloa aiotaan siirtää Venäjän aikaan, rajat on suljettu käytännössä kaikkialle muualle paitsi Moskovaan.
Käyvätkö koululaiset nyt venäläistä vai ukrainalaista koulua? Mitä lainsäädäntöä noudatetaan? Jos nyt matkustaisin Krimille, tarvitsisinko Venäjän viisumin? Entä mikä on käypää valuuttaa?
Ja ennen kaikkea, kestääkö tämä?