Ukrainan konflikti/sota

Tämä on häirinnyt itseäni alusta saakka. Mitkä ovat UA:n tappiot, niistähän ei puhuta käytännössä mitään. Kyllä noista voitoista joudutaan maksamaan hintaa, se on selvä. Että paljonko siitä omasta pataljoonasta kaatuu ukkoja kun pyyhkivät venäläisen pataljoonan kirjoilta taistelussa?
Jenkkien arvioista voisi päätellä, että hyvin karkea vaihtosuhde on 1:2 eli yksi UA vs 2 RUS kuolleina. UA haavaisista ei ole sattunut mitään silmään, mutta jos se on parempi kuin rybyjen luokaton, niin kokonaistappiot on lähempänä 1:1. Siviileitä ei ole mukana ja niitä lienee sotarikollisten murhaamina kymmeniä tuhansia. Kunhan Mariupolin uhrit lasketaan, niin pelkään päästävän karmeisiin lukemiin..

Onko oikeaa ja parempaa tietoa?
 
Viimeksi muokattu:
Eivät vallan väärässä ole siitä, että Ukrainan erikoisoperaatiosta on todellakin tullut taistelu Venäjän olemassaolosta. Tai ainakin Putinin luoman Venäjän olemassaolosta. Jos Venäjä lyödään vuoden 1991 rajoille, niin ei Putin voi jatkaa, eikä edes kukaan Putinin lähipiiristä
Kaikkien tärkein huomio Ukrainan sodan ensimmäisen kuukauden ajalta lienee siinä että Venäjän asevoimien resurssit niin miehistön kuin aseistuksen määrän sekä muun kalustonkin osalta ovat paljon rajallisemmat kuin se mitä propaganda on aikaisemmin esittänyt.
- osa tästä totuudesta on saattanut tulla yllätyksenä myös Venäjän poliittiselle johdolle.
- syyt tähän tilanteeseen löytynee itse roistovaltio Venäjän hallinnosta, sisäisestä organisoinnista, kaiken kattavasta rikollisuudesta ja korruptiosta, valtion varojen kavalluksista jne.
- myös varsinaisten asevoimien laadullista osaamista, koulutustasoa jne. on laiminlyöty...
- suurelta osin Venäjän valtion resursseja on kohdistettu armeijan tarpeiden sijaan sisäisen turvallisuuden henkilästöön (Putinin omalla sisäisen turvallisuuden joukoille = Rosgardija jne.)

Huolimatta Venäjän (140 miljoonaa) ja Ukrainan ( 43 miljoonaa) asukaslukuihin perustuvasta kokoerosta, hyökkääjän käytettävissä oleva sotilaallinen voima (miehistö, aseistus, toimintakyky) on osoittautunut täysin riittämättömäksi Ukrainaan verrattuna. Venäjältä ei todellakaan löydy hyökkäyssodan edellyttämää ylivoimaa.
- itseasiassa juuri tällä hetkellä Ukrainan asevoimat ovat jopa vahvemmat kuin hyökkääjällä.
- käytännön operatiivisessa taistelukyvyssä ukrainalaiset ovat suorastaan ylivoimaisia.

Kaiken lisäksi ukrainalaisilla on mahdollisuus mobilisoida jatkossa lisää aikaisemmin koulutettua ja oman maansa olosuhteet hyvin tuntevaa sekä maanpuolustukseen motivoitunutta reserviä.
- samalla kun ulkomailta saadaan taisteluissa tehokkaaksi osoittautuneiden aseistuksen täydennyksiä lähes rajattomasti.
- kotimaassaan taistelevilla ukrainalaisilla on myös organisoitu huoltojärjestelmä, mahdollisuus joukkojen rotaatioon jne.

Jo nyt on selvää että venäläiset ovat hävinneet sodan ja heidän joukkojensa taistelukyky ja yleistilanne heikkenee päivä päivältä.

Ja, mikä pahinta venäläisten kannalta. Kun tämä sota Ukrainassa aikanaan päättyy Venäjällä ei ole olemassa juuri minkäänlaista taistelukykyistä armeijaa..
- ja sekin saattaa olla katkera pala venäläisten huomattavaksi ettei NATO siinäkään tilanteessa hyökkää Venäjälle.
- mutta Putinin oma RoSSgardija, FSB ja miliisijoukot kykenevät ylläpitämään väkivaltaa omaa kansaa kohtaan.

P.S.
Veikkaan että tulemme lähiaikoina kuulemaan ilmoituksia myös tsetseenijoukkojen irtaantumisesta..Kadirov'illa on jatkossa parempaakin käyttöä omille sotajoukoilleen. Ja, näin on armasti muillakin.
 
Tämä on häirinnyt itseäni alusta saakka. Mitkä ovat UA:n tappiot, niistähän ei puhuta käytännössä mitään. Kyllä noista voitoista joudutaan maksamaan hintaa, se on selvä. Että paljonko siitä omasta pataljoonasta kaatuu ukkoja kun pyyhkivät venäläisen pataljoonan kirjoilta taistelussa?
Tässä vaiheessa sotaa luulisi Venäjän käyttävän propagandassaan hyväkseen Ukrainan kaatuneiden lukuja jos ne olisivat jollain tapaa merkittäviä...
 
Tässä olisikin oiva kapinan symboli joka on helppo ymmärtää ja levittää. Tämän soisi leviävän Venäjän 'sisämarkkinoiden' turuilla ja toreilla järjestettäviin mielenosoituksiin.

Tämän kapinalipun värit kun vielä lämmittävät omaakin mieltä.

 
Mielestäni näkemissäni vankivideoissa ei ole ollut mitään asiatonta. Vihollistaistelija on tehtävä ensin vaarattomaksi. Tiukkaa käskytystä ,tarvittaessa käsien ja silmien sidonta. Ketään en ole nähnyt pahoinpideltävän ja ei se ole nöyryytystä jos hetken joutuu maakaamaan maassa kädet levällään. On päivän selvää että taistelutilanteessa adrenaliinin virratessa toimitaan aika suoraviivaisesti ja pikku potkut kylkiluihin ja muutama mustelma on aika pieni hinta siitä että henkikulta säilyy.
Samankaltainen havainto minulla. Kun tänään aloin lukea ketjua ja tuli vastaan tätä keskustelua, niin alkoi pelottaa että nyt on mopo karannut ja siitä tulee hyviksille paskaa kouraan.

No, en sitten mitään niin pahaa nähnytkään. Vai oliko se 8 min video Harkovasta kaikki, mistä on väännetty? Vankeja otettu, silmät ja kädet sidottu, tutkittu ja kuskattu pois. Ei mitään siinä.

No sitten oli se kohta kun vankeja oli riisuttu alushoususilleen, olivat kylmissään ja likaisia. Sekö se oli? Se oli epäasiallista. Ei pidä toimia niin, eikä pidä kuvata ja levittää. Mutta ei siitä Haagiin päädy! Siviilien summittaisesta murhaamisesta päätyy, jos maailmassa on oikeutta.

Tärkeintä tietysti on, etteivät ukrainalaiset syyllistyneet sotarikoksiin. Ehdin jo säikähtää.
 
Sadoista kuitenkin puhutaan. Pelkästään erilaisten miehittämättömien ilma-alusten määrä tulee kasvamaan huomattavasti. Niin olisi käynyt muutenkin, mutta Vuoristo-Karabahin ja nyt Ukrainan sodan kokemusten myötä, kehitys tulee voimakkaasti kiihtymään. Droneja tulee lisää eri kokoisia, käyttöisiä, miehitetyn ilma-aluksen laukaisemia, dronen laukaisemia droneja, suven laukaisemia ym. ym. Ilmapuolustuksen paljastamiseen käytettävien dronejen määrä varmasti tulee kasvamaan lähes eksponentiaalisesti. Sellaiseen maaliin stinger oikeastaan on "kannattavaa" ampua. Ainakin tutkien käynnistämisen tai esim. NASAMsin sijaan.

Vihollinen Ukrainassa on sama, kuin mikä meillä ilmatilaan väkisin olisi tulossa. Pelkästään mutu-järjestelmällä voidaan arvioida Suomeen kohdistuvan hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä/viikkoina ilmassa olevan useita satoja vihollisen ilma-aluksia. Ukrainaan taisi tunketua Antonovin lentokentän hyökkäyksen aikana ainakin +250 erilaista ilma-alusta.
Vaikka olisi koko maailman Stingerit käytössä niin laari kuivuisi parissa kuukaudessa 500kpl per päivä -kulutuksella. Voi olla tarpeellista muttei kovin realistista. Suomenkin tilanteesta pitää olla huolissaan jos Stingereitä on 1-2 päiväksi ja muiden maiden nykyvarantoja poltetaan Ukrainassa eikä uusia valmisteta. Dronen torjuntaan tarvitaan jotain huomattavasti huokeampaa tai homma jää hoitamatta.
 
Jenkkien arvioista voisi päätellä, että hyvin karkea vaihtosuhde on 1:2 eli yksi UA vs 2 RUS kuolleina. UA haavaisista ei ole sattunut mitään silmään, mutta jos se on parempi kuin rybyjen luokaton, niin kokonaistappiot on lähempänä 1:1. Siviileitä ei ole mukana ja niitä lienee sotarikollisten murhaamina kymmeniä tuhansia. Kunhan Mariupolin uhrit lasketaan, niin pelkään päästävän karmeisiin lukemiin..

Onko oikeaa ja parempaa tietoa?
Kannattaa verrata tappioiden suhdetta Suomen talvisodan aikaisiin lukuihin..
- nykyaikaisen aseistuksen tuhovoiman huomioiden ukrainalaiset ovat voineet pärjätä jopa paremminkin..
 
Missään sodassa, mikään osapuoli ei välty ylilyönneiltä, jos et halua tukea osapuolta joka syyllistyy pienimpäänkään määrään ylilyöntejä ja ohjekirjojen tarkimman tulkinnanmukaiseen noudattamattomuuteen, et voi tukea koskaan mitään osapuolta missään konfliktissa tai sodassa. Valitettavasti sota on julmaa ja kun ehkä oma perhekin on vastapuolen toimesta tapettu, kyllä siinä vahvimmankinmoraalinvartijan teot muuttuvat ja moraali rapistuu, valitettavasti.

Klippien perusteella ylilyönnit kohdistuvat lähinnä "desantteihin", jotka auttavat Venäjän armeijaa esimerkiksi merkkaamalla kohteita joita pommitetaan ja nehän eivät ole kaikki edes sotilaskohteita tai varastoja...siellä on asuinrakennuksia, sairaaloita, kouluja, päiväkoteja, jne...

Desantit raportoivat ukrainalaisten liikkeistä rintamalinjoilla ja vaikuttavat ihan suoraan sodan kulkuun, joten en erityisemmin ihmettele jos niillä menee pidätystilanteissa nenät lyttyyn ja hampaat solmuun. Jos oikein muistan niin Kiovassa valmistellaan lakia joka tuo tälle porukalle 10-15 vuoden vankeustuomion.

Vankeja on myös sidottu housut nilkoissa pylväisiin ja ainakin yhdellä oli Venäjän lippu hanurissa ja ne on kyllä selkeitä ylilyöntejä. Mutta kuten todettua niin viha synnyttää vihaa. Nettiin näitä vihanpurkauksia ei kannattaisi ladata sillä Ukraina on äärettömän riippuvainen länsimaiden tuesta vaikka ovat etulinjoilla ihan yksin.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin nämä ylilyönnit ovat kodinturvajoukkojen tekosia ja niitähän on Ukrainassa ihan joka lähtöön. Etulinjoilla vangitsemiset ovat olleet asiallisia. Kovakouraisuus kuuluu tiettyyn pisteeseen saakka ihan ehdottomasti asiaan. Ne pullat ja kahvit voi tarjoilla sitten kun oma turvallisuus on varmistettu :ROFLMAO:
 
Tämä! Monesta lähteestä on tätä metsän puolustuksen tukevaa vaikutusta esiin tuotu. Suomalainen metsä korkeuseroineen, kivineen ja järvineen on jotain mistä tuolla nyt haaveillaan. Ukrainassa odotetaan että ne harvat metsäsaarekkeet vihertyvät ja sitten on ryssä kusessa. Suomalainen metsä on ihan viidakkoa ympäri vuoden noihin harsittuihin lehtipuu/mäntymetsiin verrattuna. On se vaan ihme, kuinka kaikesta teknologisesta kehityksestä huolimatta ihan vuosisataiset perus asiat nousevat esiin kun kuula alkaa hiihtämään. :uzi:
Tänä suvena kannattaa Suomessa jättää liittymien raivaaminen, harvennushakkuut ja pientareiden parturointi väliin. Pusikko hiipii äkkiä niin lähelle että putkim... panokset ja kylkim... panokset voi kylvää ihan asfaltin reunaan.
 
Sananvapauskorttia ei kannata käyttää joka asiassa. Ei lapsipornonkaan jakoa voida perustella sananvapaudella. Se on yksinkertaisesti väärin.
Sanavapautta käytetään väärin. En minä ymmärrä, miksi terrorismin ylistäminen, näin massivinen vihan lietsonta, jota Venäjän Kremlin (=Gazpromin) omistamassa mediassa tulvinut siellä ja myös rajojen ulkopuolella, oli ylipäänsä laillista. Zhirinovskyi, onneksi lopetti vihan lietsonta, kun kylmeni koko pelle, sai matkustaa missä huvitti, vaikka pudotteli ydipommin "ja sinne se huuhtoutuisi koko Ameriikka". Miten!??
Kun kuuntelin näitä Kremlin/Gazpropmin propaandasta eläviä venäläisiltä (Suomessakin) ja olen nähnyt niiden röyhkeät ja aggressiiviset ilmeet jolloin ne toistelleet propaganda p:ka, miten se on heille (ukrainan kansalle) ihan oikein, miten julkesivät tulla natseiksi fasisteiksi,ja miten se on heille ihan hyvä, kun pommitetaan, kaikesta pitää maksaa" ja aina hysterisesti perässä "putin-kaikki-mitä-meillä on", "za-rossiju-porvu" (eli "revin palasiksi venäjän puolesta"), niin ikinä en usko että nämä vangeiksi jääneet koskaan edes ajatelleet tälläistä.
Ne, jotka eivät menneet tähän rikolliseen Gazpromin propagandaan mukaan, istuvat nyt vankiloissa, eikä ryömii tankeilla Ukrainaan.
 
Viimeksi muokattu:
Noi ukot ei kyllä tiedä minne ovat menneet. Kaks euroa palkkaa päivässä ja sodan lopussa voi luikahtaa Euroopan puolelle jos on halukas - luultavasti näin.
Joo ja jos kokemus on jostain kongolaisista heimosodista/kapinoista, missä lähinnä raidattu syrjäkyliä, niin satelliittitiedustelulla tuettu ja lennokein varustettu epäsuoraa ampuva mekanisoitu vihollinen ei välttämättä ole se mitä olivat odottaneet.
 
Tänä suvena kannattaa Suomessa jättää liittymien raivaaminen, harvennushakkuut ja pientareiden parturointi väliin. Pusikko hiipii äkkiä niin lähelle että putkim... panokset ja kylkim... panokset voi kylvää ihan asfaltin reunaan.
Vaikka vesaikko kasvaa ihan pöllönä niin tuokin voi viedä vähän liikaa aikaa. Eiköhän lähetä porukalla kylvämään villilupiinia e18 ja 6 tien varteen nyt heti lumen sulettua.
 
Vaikka olisi koko maailman Stingerit käytössä niin laari kuivuisi parissa kuukaudessa 500kpl per päivä -kulutuksella. Voi olla tarpeellista muttei kovin realistista. Suomenkin tilanteesta pitää olla huolissaan jos Stingereitä on 1-2 päiväksi ja muiden maiden nykyvarantoja poltetaan Ukrainassa eikä uusia valmisteta. Dronen torjuntaan tarvitaan jotain huomattavasti huokeampaa tai homma jää hoitamatta.
Tässä on hyvä kiinnittää huomiota Stingereiden ja Javelineiden hyötysuhteeseen...osumatarkkuus on reilusti yli 90%:ia. Siis laaki ja vainaa....tai jos osuu kohdalle miehistönkuljetuspanssari (tai iso heko/lentokone) niin laaki ja jopa 20 vainaata..
- selvää on ettei näitä käytetä minkään pikkudroonin pudottamiseen..siihen löytynee parempiakin keinoja.
- niitä deoonin pudottajia voisi kehittää ja valmistaa myös Suomessa...osaamista kyllä löytyisi.
 
Kannattaa verrata tappioiden suhdetta Suomen talvisodan aikaisiin lukuihin..
- nykyaikaisen aseistuksen tuhovoiman huomioiden ukrainalaiset ovat voineet pärjätä jopa paremminkin..
Onko tälle analogialle joku pätevä peruste? Koska minä en siihen ihan usko. Kuten yllä jo todettiin, voi tappioiden suhdeluku olla jopa sen 1:2. Emme oikein tiedä mitään mitä taistelukentällä tapahtuu ruohonjuuritasolla. Joo, joukot liikkuu, asemat pidetään, vastahyökkäyksiä tehdään ym, mutta millä hinnalla? Ei pidä käsittää väärin, toivoisin ettei yhtään ukrainalaista kaatuisi, mutta se on vaan mahdotonta. Ei se sota mene niin, että ukrainalaiset ammuskelee ohjuksia nojatuoleissa istuen ja ryssät lentää ilmaan. Kyllä sieltä rautaa sataa niskaan puolustajallekin ja pahoin pelkään että tappioita siinä syntyy kovastikin.
 
Tässä on hyvä kiinnittää huomiota Stingereiden ja Javelineiden hyötysuhteeseen...osumatarkkuus on reilusti yli 90%:ia. Siis laaki ja vainaa....tai jos osuu kohdalle miehistönkuljetuspanssari (tai iso heko/lentokone) niin laaki ja jopa 20 vainaata..
- selvää on ettei näitä käytetä minkään pikkudroonin pudottamiseen..siihen löytynee parempiakin keinoja.
- niitä deoonin pudottajia voisi kehittää ja valmistaa myös Suomessa...osaamista kyllä löytyisi.
Jos realistinen kulutus tosiaan on Stingerinkin osalta satoja ohjuksia päivässä ja useimmat vielä osuvat niin aika pieniä maaleja joudutaan pakosta ampumaan.
 
Back
Top