Ukrainan konflikti/sota

Se on kova väite, jota en pysty kumoamaan enkä vahvistamaan. Se sen sijaan on vuorenvarmaa, että Venäjät johto on täynnä psykopaatteja. Ns. suorittavaan portaaseen niitä on myös haalittu ihan kiitettävästi.

Jos pääministerimme on psykopaatti, niin ainakin hän on pidättäytynyt käskyttämästä ketään raiskaamaan, kiduttamaan ja tappamaan ihmisiä, ja on kääntänyt kurssinsa valtion johdossa oikeaan suuntaan, vaikkakin viime hetkellä. Nämä molemmat lasken joka tapauksessa hänelle positiivisiksi ansioiksi.
 
Merkittävin oppi mitä meidän vastuulliset politiikot ovat saaneet ovat se että kun vielä 3+ kuukautta sitten he elivät tavjaevkin maailmassa jossa sotaa tuskin tulee ja jos tulisikin niin suuri osa nykyisistä mädättäjistä jatkaisi uusien isäntien vasalleina kuin ei mitään, aivan kuten monet natsitkin DDR:ssä. Nyt jokin aukaisi silmät sille ettei Putleri eikä varsinkaan vankiloista haalittu Z-roskaväki paskaa nakkaa niistä palveluksista mitä ne ovat tehneet SUomen kaikkinaisessa alasajossa ja demoralisoinnissa vaan armeliaasti ehkä kuula päähän sen jälkeen kun huvit on huviteltu ja rahakätköt kuulosteltu.
Nämä suomalaisia rivejä hajoittavat vuodatukset voit siirtää toiseen ketjuun tai vaikkapa ylilaudalle.
 
Monen täällä hehkuttamia ”kaiken tuhoavia ryssän thermobaarisia”. näyttäviä losahduksia tosiaan. Paineaalto vaikuttaa ilkeältä, tai sitten erottuu vaan normaalia selvemmin. Onkohan kosteutta ilmassa?

 
Venäjänkielisiä on Israelissa 15% (1,3 miljoonaa) eli tuo on merkittävä äänestäjäblokki, vaikea tehdä kovia päätöksiä...

Joo, mutta tuohon sisältyvät myös esim. Ukrainasta lähtöisin olevat juutalaiset. Tärkein tekijä Venäjä-suhteissa lienee tilanne lähialueilla, varsinkin Syyriassa, jossa Israelin ilmavoimat ovat saaneet toimia venäläisten hiljaisella suostumuksella.
 
Joo, mutta tuohon sisältyvät myös esim. Ukrainasta lähtöisin olevat juutalaiset. Tärkein tekijä Venäjä-suhteissa lienee tilanne lähialueilla, varsinkin Syyriassa, jossa Israelin ilmavoimat ovat saaneet toimia venäläisten hiljaisella suostumuksella.
Juu, ajattelin kans, että Israel haluaa säilyttää toimintavapautensa siellä, ja just tämä on se syy maan ajoittaiseen nihkeyteen Ukrainan aseistamisessa.

Mutta voi käydä niinkin, että ryssä on pian niin syvällä suossa, ettei se kohta enää määrää tai merkittävästi pysty sotkemaan asioita enää Syyriassakaan.
 
Joo, mutta tuohon sisältyvät myös esim. Ukrainasta lähtöisin olevat juutalaiset. Tärkein tekijä Venäjä-suhteissa lienee tilanne lähialueilla, varsinkin Syyriassa, jossa Israelin ilmavoimat ovat saaneet toimia venäläisten hiljaisella suostumuksella.
Oma kansa ensin-ajattelua on tääläkin kaivattu. En usko,että sopimusperusteiset asekaupat olisivat ongelma Israelin kanssa kriisiaikana.
 
Sinänsä hieman kismittää tuo, että Turkki on sulkenut Bosphorinsalmen ryssän mervoimilta. Vaikka onhan se erittäin hyvä Ukrainan puolustukselle, jne..., mutta olisihan se hienoa, jos ryssä veisi sinne vuorollaan loputkin risteilijänsä ja hävittäjänsä suorittamaan erikoiskonversion sukellusveneiksi.
 
Oma kansa ensin-ajattelua on tääläkin kaivattu. En usko,että sopimusperusteiset asekaupat olisivat ongelma Israelin kanssa kriisiaikana.
Kyllä tähän olisi silti syytä kiinnittää huomiota, pahoin pelkään että 24.2.2022 edeltävässä maailmassa edes ammatti- ihmiset eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi ihan kaikkea. Jos Israelin toiminta Venäjän suuntaan on edelleen tuollaista muniinpuhaltelua, ettei edes vientilupaa toisten lahjoittamille aseille voi antaa, niin se ei paljoa lupaa, oli sopimusta tai ei.

Ja niin kun siinä Lavrovin möläytyksen jälkeen muka tulistuttiin ja julistettiin että mitään esteitä viennille ei enää ole. Ei tarvittu kuin Putinin epä- anteeksipyyntö (kysyttäessä kiisti asian kotimaassa), niin hanat oli taas kiinni. Hirvittää ajatus että useampi asejärjestelmä tule tällaisesta maasta, ja porukka koulutetaan niitä käyttämään.
 
Juu, vakavaksi on Sannan ilme mennyt ja ihan varmasti syystäkin. Ihan eri tilanne varmaan mennä noin näkemään tuhot kuin seurata jostain kotisohvalta.
Suosittelisinkin meidän kaikille päättäjille tekemään samoin, erityisesti viheriäisille ja vas-liittolaisille. EHKÄ ne silmät avautuisi mikä tässä tilanteessa on tärkeintä.
 
Täytyy sanoa että tavallaan tunnen ylpeyttä suomalaisuudesta. Nämä kuvat ja NATO-jäsenyyden hakeminen ovat kyllä viimeistään symboolinen päätepiste YYA-aikakaudelle ja suomettumiselle. Ryssän rikoksista uskalletaan sanoa suorat sanat.

 
Ukrainalaiset eivät suinkaan ole laiskotelleet linnoitusten teossa. Merkittäviä pätkiä juoksuhautaa ja vahvistettuja asemia. Valitettavasti myös täysosuman saanut asema (raatovaroitus 0.47 kohdassa). Ryssä valtasi tämän alueen jokunen päivä sitten.
Ja taas näyttää kovin tyhjältä. Järeät asemat Popasnasta suoraan luoteeseen. Harmillista menettää, mutta... muutama kuollut. Missä tuhottu kalusto? Tällaista mehustellaan Putinin saappaannuolijoiden Telegram-ryhmissä, mutta en ole kovin vaikuttunut.
 
Oma kansa ensin-ajattelua on tääläkin kaivattu. En usko,että sopimusperusteiset asekaupat olisivat ongelma Israelin kanssa kriisiaikana.

Joo ehkä, mutta laskee Israelista ostettujen asejärjestelmien hyötyä, jos arvioidaan vaikkapa että 75% todennäköisyydellä saataisiin lisää ohjuksia tms. vaikkapa tilanteessa, jossa Suomi Naton jäsenenä joutuisi Venäjän invaasion kohteeksi, tai Suomi ilman Naton jäsenyyttä (kun olisi esim. lykkääntynyt Turkin takia) saisi 60% todennäköisyydellä ostettua täydennystä. Prosentit hatusta, mutta asia on otettava hankinnoissa huomioon. Eli mielummin sitten Jenkeistä tai Britanniasta. Ei Sveitsistä, Saksasta tai Ranskastakaan (jälkimmäisen hävittäjiinkin on joillakin ollut hankaluuksia saada varaosia - siis jostain valmistussyistä ilmeisesti). Monenlaista tästä sodasta voi oppia.

Pisteet rehellisyydestä Israelille, kun myöntää että Syyriasta kiikastaa.

Btw, Ukrainan olisi mahdollista kouluttaa ehkä n. 3 miljoonaa alle 40-vuotiasta miestä, jotka ovat maassa ja eivät ole liian vanhoja etulinjan aktiiviseen sodankäyntiin. Asepalveluksen suorittaneita (muistaakseni n. 7% miehistä viime vuosina - Venäjällä n. 11%) alle 40-vuotiaissa siis n. 200k. Näistä varmaankin suurin osa on jo otettu palvelukseen, ja osa on armeijan vakiväkeä, ja osalla sotakokemusta jo aiemmilta vuosilta. Zelenskyn mukaan palvelukseen on otettu jo 700k, mutta osa tietysti vanhempia, valtaosa pikaisesti koulutettuja, eikä pääosin ole vielä lähetettävissä koviin paikkoihin tai muuten tulee isoja tappioita ja se pikakoulutuskin menee hukkaan. Paljonko Ukrainan sotilaita on tällä hetkellä aktiivisissa sotatoimissa?

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjän joukkoja tuli alkuviikkoina Ukrainaan jopa yli 200k, joten ehkä 200k voisi olla suunnilleen oikea luku. Osa on siis jo palannut, osa ei ikinä palaa, osa on haavoittuneita - mutta täydennystä on kai tullut myöhemmin 30-40k luokkaa (uusia värvättyjä, Valko-Venäjältä siirrettyjä jne.), mikäli jossain näkemäni arvio pitää paikkansa. Voisiko kuolleet, haavoittuneet, lepovuorossa olevat harvat jne. huomioiden Venäjän joukkoja olla tällä hetkellä Ukrainassa korkeintaan 120k? Tietysti raskaat aseet, niitä käyttämään koulutettujen määrät, taktiikat, strategiat ja huollon toimivuus ratkaisevat.

Natossa komentajana toiminut kenraaliluutnantti evp. Konstantinos Loukopoulos sanoo, että Venäjällä on nyt yhdeksän kuukauden aikaikkuna voittaa sota. Hän kertoo asiasta al-Jazeeran haastattelussa.
Loukopouloksen mukaan Ukrainan hyvin alkaneen vastahyökkäyksen tyssähtäminen johtuu maan joukkojen tarpeesta harjoitella länsimaiden lahjoittamien varusteiden käyttöä.
– Panssarivaunut ja panssaroidut ajoneuvot tarvitsevat harjoittelua niin kuljettajalle, ampujalle, lataajalle kuin komentajallekin, sanoo Loukopoulos, joka on opettanut panssarisodankäyntiä Kiovassa ja Moskovassa.
– He tarvitsevat taktista harjoittelua, kuten harjoitusammuntoja. Niitä ei voi tehdä muutamassa viikossa. Harjoitussykli on ainakin kuusi kuukautta eikä se muutu sota-aikaan.
Loukopoulos sanoo ajankäsityksen hämärtyneen, kun Venäjän presidentti kuvitteli voittavansa sodan neljässä vuorokaudessa. Nyt myös lännessä oletetaan asioiden tapahtuvan todellista nopeammin.
– Jotta Ukraina voi vastaanottaa lännen antamat aseet ja saada ne käyttöön oikeilla, harjoitelleilla yksiköillä, se tarvitsee kahdeksasta yhdeksään kuukautta. Se ei voi ottaa etulinjasta yksiköitä harjoittelemaan niiden käyttöä, Loukopoulos sanoo.
Hän arvioi harjoitteluun vaadittavan ajan olevan se aikaikkuna, jonka aikana Venäjä voisi ratkaista sodan edukseen. Tämän jälkeen Ukraina voi kyetä ajamaan hyökkääjän ulos maasta.
– Tällä hetkellä sotajoukkojen tasapaino kallistuu Venäjän hyväksi. Juuri nyt mikään ei muuta sitä, Loukopoulos sanoo.
– Mutta muutaman kuukauden kuluttua, kun reservin joukot ovat harjoitelleet, voi tulla vastaisku joka ajaa venäläiset ulos.

Hetken voi pelottaa ihan aluksi, mutta se menee nopeasti ohi. Eli tulikaste:
Kenttätykistörykmentti 7:ää keskitettiin Miehikkälään kesäkuussa 1941. Maantiellä marssi myös tuore vänrikki Jaakko Estola. Hän oli ollut talvisodan aikana vasta varusmieskoulutuksessa. Hänellä ei ollut vielä kokemusta siitä, millaista elämä rintamalla todella olisi. Sen tunsi vasta, kun ensimmäiset kranaatit alkoivat räjähdellä.
– Se tapahtui melko ensimmäisinä päivinä, kun sota alkoi. Miehikkälässä yksikkömme oli siirtymässä puolustamaan rajaamme. Venäläiset jostain tiesivät, että tällainen yksikkö on maantiellä matkassa ja ampuivat keskityksen.
– Ei se ihan lähelle mennyt, mutta tuntui kauhealta, kun 200–300 metrin päässä jysähti. Tällaistako sota on? Tässä kuollaan heti.
Seuraavana päivänä miehet odottivat siirtymistä rajalinjalle. Kesäilta oli viilentynyt, kun alkoi uusi kranaattikeskitys.
– Niitä kranaatteja pelästyi hirveästi. Tuli aivan omituinen tunne. Vaikka kuinka koetti hillitä itsensä, niin ei voinut mitään. Aivan kuin paleli ja hytisi kauheasti.
– Itsekseni sanoin, että oletko raukka. Nämähän menevät pitkälle. Kaikki oli sitä alokasmaisuutta. Vähitellen sotaan tottui. Ei osannut pelätä.

Ryssän veteraanijoukkojen kyvykkyydestä (Tsetseniassa olleilla on etulinjan suhteen parasta ennen -päiväys jo mennyt):
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top