Ukrainan konflikti/sota

Haluaisin hieman kontekstia tuohon rintamahyökkäyskritiikkiin.

Ukrainan maasto on hyvin avointa, ja liike paljastuu. Koukkausta ei voida useinkaan tehdä suojassa ja pidempi etenemismatka vain altistaa joukon vihollisen vastatoimille. Maasto on hyvin erilaista Suomen umpimetsään, jossa isokin joukko voi koukata juurikaan tulematta havaituksi. Tämä rajoittaa huomattavasti taktista koukkausta. Operatiivisella tasolla asia on sitten erikseen.

Tällöin ainoa mahdollisuus on käyttää nopean liikkeen, aggressiivisuuden ja tuliylivoiman yhdistelmää. Eli käytännössä mitä panssarijääkärit tekevät Suomessakin.

Mitä mieltä ovat foorumin asiantuntijat?
 
Jaa-a, pikaiset tunnot tästä jutusta.
Ainakin näkökulma puolustus tahdosta ja motivaatiosta uupuu tästä kokonaan. Eiköhän ukrainalla sitä oo roppakaupalla enemmän, niin upseereilla kuin miehistöllä.

Tämäkin vähän ihmetyttää
" Venäjän joukot ovat ottaneet oppia, mutta ukrainalaiset eivät, upseeri sanoo." Eiköhän nuo Ukrainalaisetkin opi.
Ukrainalla lienee se ½-1milj miestä rivissä. Koulutukseen ohjataan taatusti sitä massaa joka on kouluttamatonta ja sitä päätyy myös suoraan etulinjaan kun tilanne on akuutti.

Näissä yksittäisen ihmisen havainnoissa pitää muistaa että ne koskee sitä ympäristöä missä henkilö vaikuttaa. Laajempi kuva pyritään ihan sodan johdonkin osalta häivyttämään. Eli tarina on varmasti totta henkilön omalta kannalta ja kuvaa sitä mitä hän on nähnyt. Se mikä laajempi kokonaisuus sitten on tullaan saamaan selville kun koko sota on historiaa. Ne jotka sen tietää nyt eivät sitä kerro tai pyrkivät sumentamaan kuvaa tarkoituksella.
 
En muista oliko tästä tarkkaa tietoa. Tykistökeskitykseltä tuo näyttää ja tulee mieleen voisiko olla 203mm kalustoa niin totaalinen on tuho tuolla yhdellä alueella. Kiovan alueella oli joku(nen) 203 millisten patteri mutta onhan siellä ollut muutakin. Voi myös olla että joku ammusrekka on räjähtänyt.

Jäi mieleen myös tämä kirosanatulva. Silloin en vielä tuntenut ao. sanavarastoa mutta joku palstalainen "suomensi".
Näistä iskuista kirjoiteltiin että Ukrainalla oli käytössä NLAW:t. Britit lähetti niitä tammikuussa 2022 2 000 kpl Ukrainaan. Javelineista puhuvat myös.

 
Viimeksi muokattu:
Tämmöstä.



KIOVA Nyt kun Venäjän asevoimat ovat kompuroineet Ukrainassa vuoden ajan, useimmat ukrainalaiset ja suomalaiset uskovat Ukrainan voittoon.

Se on katteetonta toiveikkuutta, sanoo korkea-arvoinen suomalainen upseeri, joka on seurannut sotaa paikan päällä viime huhtikuusta lähtien.

Upseerin mielestä Ukrainan joukot eivät osaa hyökätä ja niiden koulutus on retuperällä, kuin suoraan Neuvostoliitosta.

– Ukrainalaiset kuvittelevat, että he ovat hyviä sotilaita. Ei se kuitenkaan tee taitavaksi sotilaaksi, että on kahdeksan vuotta juoksuhaudoissa pelkäämässä. Koulutus tekee sotilaaksi, upseeri lataa.

Hän ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään eikä kasvoillaan. Upseerin mukaan hänen sotilasarvollaan toiminta Ukrainassa voisi herättää närää jopa Venäjällä, vaikka hän ei enää ole Suomessa vakinaisessa palveluksessa eikä muutenkaan edusta Suomea.

Upseerin mielestä Ukrainan on toistaiseksi pelastanut vain se, että Venäjä on sortunut yhtä pahoihin virheisiin. Venäjän virheille ei kuitenkaan kannattaisi ilkkua.

– Venäjän joukot ovat ottaneet oppia, mutta ukrainalaiset eivät, upseeri sanoo.

Upseerin mielestä Ukrainan asevoimien osaamisen taso on hämmentävän heikko – ja mitä enemmän hän on sitä nähnyt, sitä surkeampana hän tasoa pitää.

– Todella huonoa johtamista, huonoa taktista ja taisteluteknistä osaamista. He ovat ottaneet esimerkkiä pääosin videopeleistä ja elokuvista, upseeri sanoo.

Erityisen kohtalokasta sodan jatkon kannalta on se, että upseerin mielestä Ukrainan joukot ovat kyvyttömiä nopeatempoiseen liikkuvaan sodankäyntiin. Siksi sota on jämähtänyt vanhanaikaiseen asemasotaan, jossa vastapuolen sotilaita tapetaan tykistöllä.

– Ukrainan hyökkäys on rintamahyökkäystä. Ei osata koukata, upseeri sanoo.
Tämän "uutisen" suurin uutisarvo on siinä, että Yleltä löytyy näköjään joko hyväuskoisia hölmöjä tai tahallisesti Kremlin rikollissyndikaatin lukuun toimivia, joiden kautta Venäjä pystyy onnistuneesti syöttämään tällaista valheellista roskaa suomalaisille valtakunnan median kautta. Tän jutun kaikki sisältö, tyyli ja muotoilu on kuin suoraan Venäjän tai jonkun muun diktatuurin omille kansalaisilleen pakkosyöttämää materiaalia. Juuri sitä minkä puolet vain uskoo jos hekään, mutta kukaan ei uskalla sanoa ääneen että valhettahan tämä on. Pohjois Korean tasoista journalismia.

Ei sillä, etteikö neuvostoaikaista johtamistyyliä myös edelleen ole, ja opiskeltavaa Ukrainalla riittää. Mutta jotain rajaa. Tästä uutisoinnista pitää kyllä nousta isompi kohu, edellä mainituista syistä. Aika vakava osoitus siitä että Venäjällä on solutettua otetta ja voimaa nimenomaan häirinnän ja propagandan ja vaikuttamisen tasolla länteen, ja ennenkaikkea Suomeen.
 
Jaa-a, pikaiset tunnot tästä jutusta.
Ainakin näkökulma puolustus tahdosta ja motivaatiosta uupuu tästä kokonaan. Eiköhän ukrainalla sitä oo roppakaupalla enemmän, niin upseereilla kuin miehistöllä.

Tämäkin vähän ihmetyttää
" Venäjän joukot ovat ottaneet oppia, mutta ukrainalaiset eivät, upseeri sanoo." Eiköhän nuo Ukrainalaisetkin opi.
Juttu onkin Kremlin kynästä, syytäkin ihmetyttää. Mutta että Yle uutisoi tällaisen, se tässä on vakava asia.
 
Kylläpä täällä ammutaan viestintuojaa ja haistellaan innokkaasti mahorkkaa. Voi kyllä kysyä onko tuon kyseisen upseerin tarpeen noita kertoa, vaikka olisi tottakin. Sotasensuurillakin on puolensa, kun se auttaa jaksamaan. Toisaalta Ukrainan poteroissa tuskin paljon YLEä luetaan. Median tehtävä ei ole kertoa kivoja siloiteltuja tarinoita, vaan totuutta, joiden pohjalta sitten ihmiset muodostavat oman mielipiteensä. Koskee maahanmuuttoa, Ukrainaa ja kaikkia muitakin asioita.

Ukraina on taistellut hienosti ja Venäjä onneksi yllättävän huonosti. Siitä huolimatta haaveet Krimin valtaamisesta takaisin näyttävät kyllä tällä hetkellä varsin optimistisilta. Viime aikoina rintamalinjat ovat jämähtäneet ja jos johonkin suuntaan on liikuttu, niin se on ollut itään päin. Ukrainalaisia siviilejä ja sotilaita on kuollut helvetisti. Toivottavasti ei ihan niin paljon kuin venäläisiä, mutta valtavia määriä kuitenkin. Ukrainankin pitää jollain aikavälillä saada sota loppumaan ja ryhtyä jälleenrakentamaan yhteiskuntaa. Joka päivä kuolee ihmisiä, raajoja irtoaa, nuorista perheenäideistä tulee leskiä ja lapsista isättömiä, rintamalla tapahtuu asioita joista ei henkisesti tai fyysisesti selviä. Jos on valittavissa vuosia kestävä katkera asemasota jonka seurauksena yhteiskunta on infran ja kansan osalta riekaleina, tai jonkinlainen rauha jossa luovutetaan alueet jotka ryssä on jo tuhonnut, niin ei ole mitenkään selvää että kannattaa valita sitä vuosia kestävää asemasotaa. Jos kumpikaan armeija ei pysty enää hyökkäämään ja kyllästyy puolustamaan, niin pakko siinä on sitten tehdä sopu. Muuten ihmisiä kuolee turhaan, kun rintamalinja ei kuitenkaan liiku.

Meidän, Marinin ja Bidenin on helppo sanoa että Ukrainan on voitettava. Sitä mieltä minäkin olen. Mutta ei me siellä poterossa olla ottamassa kranaattia niskaan. Ja vaikka oltaisiin, ei sekään välttämättä estäisi tappiota. Kerätään me rahaa ja avustustarvikkeita Ukrainaan, ostetaan kranaatteja ja tehdään mitä voidaan. Mutta kannattaa varautua siihen että jossain vaiheessa Ukraina toteaa että tästä on pakko jatkaa eteenpäin, vaikka sitten ilman Krimiä tai osaa Donbassista. Ei yhteiskunta kestä loputonta täyttä sotaa omalla maallaan taloudellisesti eikä henkisesti.

Jos Zelenskyllä nyt olisi valittavana turvatakuut ja rauha aluemenetyksillä tai taistelun jatkaminen, niin jos olisin Zelensky niin ei olisi helppo valinta. Helppo meidän on sanoa että tapelkaa tapelkaa, jaksaa jaksaa, hakkaa päälle.

Muistetaan ostaa kranaatteja ja lahjoittaa Ukrainan asevoimille rahaa, lähetetään avustuksia. Yritetään edes auttaa eikä vain vaadita sellaista mikä voi olla mahdotonta.
 
Ammattiupseerilla on kaiketi katetta näkemyksilleen, ainakin niiltä osin kuin hän sitä pystyy havainnoimaan.

En ota muuhun kantaa kuin ydinaselausuntoon, siihen että Venäjä käyttää ydinasetta jos Krimin kimppuun käydään. Olkoonpa sotilasarvo ja kokemus mikä hyvänsä, ei yhdellä heebolla voi olla mitään tietoa tuon asian laidasta. Varmaa tietoa tuskin on kovinkaan monella ihmisellä koko maailmassa, eikä kyseinen upseeri kuulune heihin. Tuo asettaa muutkin "varmat" mielipiteet tiettyyn valoon.
Tämä kaveri kuulostaa aika höpö höpö upseerilta. Ei ammuntojen pitäminen mosille tee strategista neroa.

Totta kai NL painaa vielä ja homma ei rokkaa kuin mariineilla thunder runissa. Mutta ehkä kuunnellaan niitä jenkkejä jotka 2014 jälkeen on Ukrainan armeijaa kouluttaneet. Ne ovat järjestäen sanoneet että työtä on vielä, mutta muutos aiempaan on valtava. Syvästä Neuvostoliiton aikoina koulutuksen saaneesta reservistä vedetyt joukot ovat mitä ovat, kuten olisivat meilläkin. Heidän suurin ase on taistelutahto, oli taktiikka mikä tahansa. Ukrainan vakinaiset joukot ovat eri tasoa hyökkäyskyvyssä, se nähtiin Harkovassakin kun porukka painoi pienissä ryhmissä helvetin kovaa keskelle asemia ja latasi nyrkillä ryssää naamariin. Joskus myös 125 millisellä. Ei yritetty ammuskella kilometrin päästä josko ne pelästyisi ja otettu murkulaa omaan asemaan vastauksena.
 
Tämmöstä.



KIOVA Nyt kun Venäjän asevoimat ovat kompuroineet Ukrainassa vuoden ajan, useimmat ukrainalaiset ja suomalaiset uskovat Ukrainan voittoon.

Se on katteetonta toiveikkuutta, sanoo korkea-arvoinen suomalainen upseeri, joka on seurannut sotaa paikan päällä viime huhtikuusta lähtien.

Upseerin mielestä Ukrainan joukot eivät osaa hyökätä ja niiden koulutus on retuperällä, kuin suoraan Neuvostoliitosta.

– Ukrainalaiset kuvittelevat, että he ovat hyviä sotilaita. Ei se kuitenkaan tee taitavaksi sotilaaksi, että on kahdeksan vuotta juoksuhaudoissa pelkäämässä. Koulutus tekee sotilaaksi, upseeri lataa.

Hän ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään eikä kasvoillaan. Upseerin mukaan hänen sotilasarvollaan toiminta Ukrainassa voisi herättää närää jopa Venäjällä, vaikka hän ei enää ole Suomessa vakinaisessa palveluksessa eikä muutenkaan edusta Suomea.

Upseerin mielestä Ukrainan on toistaiseksi pelastanut vain se, että Venäjä on sortunut yhtä pahoihin virheisiin. Venäjän virheille ei kuitenkaan kannattaisi ilkkua.

– Venäjän joukot ovat ottaneet oppia, mutta ukrainalaiset eivät, upseeri sanoo.

Upseerin mielestä Ukrainan asevoimien osaamisen taso on hämmentävän heikko – ja mitä enemmän hän on sitä nähnyt, sitä surkeampana hän tasoa pitää.

– Todella huonoa johtamista, huonoa taktista ja taisteluteknistä osaamista. He ovat ottaneet esimerkkiä pääosin videopeleistä ja elokuvista, upseeri sanoo.

Erityisen kohtalokasta sodan jatkon kannalta on se, että upseerin mielestä Ukrainan joukot ovat kyvyttömiä nopeatempoiseen liikkuvaan sodankäyntiin. Siksi sota on jämähtänyt vanhanaikaiseen asemasotaan, jossa vastapuolen sotilaita tapetaan tykistöllä.

– Ukrainan hyökkäys on rintamahyökkäystä. Ei osata koukata, upseeri sanoo.
Tätä olen hieman pelännyt ja tästä on ollut viitteitä joissain haastatteluissa ja tapahtumissa. Taistelutahtoa olisi, mutta ajatusta ei aina. Niistä seuraa tarpeettomia tappioita.
Koulutus olisi sitä halvinta, helpointa ja tehokkainta apua mitä voisi antaa. Senkin kanssa aletaan olla jo myöhässä.
Täytyy vaan toivoa, että Englannissa ja muualla on annettu hyvää koulutusta ja riittävän isolle porukalle.
 
Koulutuksesta mun näkemys: Kun ryssien hyökkäys alko, niin Ukrainalaisista suurin osa oli täysin kouluttamattomia rintamalle lähtiessään ja kuitenkin laittoivat yllättävän hyvin kampoihin. Nyt Ukrainalaisia on koulutettu lännessä ja nämä koulutetut kouluttavat ressuja Ukrainassa, eli Ukrainan kannalta asiat on menossa parempaan päin. Ukrainalla on reservejä joilla on parempi osaaminen, kuin helmikuussa -22. ryssillä sitten taas koulutetaan mobikkeja sillä samalla tyylillä, kuin jo tuhotut joukot on koulutettu eikä koulutuksessa pystytä vaihtamaan tyyliä. ryssien koulutusmuutos tapahtuu hitaasti jos ollenkaan. Eli Ukrainan kyky paranee nopeammin, kuin ryssien kyky....
 
Totta puhuen ihmettelen koko haastattelua - asiat voivat olla pääosin tosiakin, mutta ihmettelen että suomalainen evp-upseeri haluaisi tähän sävyyn tuoda noita asioita julkisuuteen. Minusta se ei tuossa muodossa ole mitenkään Suomen eikä Ukrainan etu. Kritiikin olisi voinut ilmaista paljon vähemmän pessimistisesti ja negatiivisesti. Ja tosiaan tuo Krim-juttu on ihan ihmeellinen - onko tyyppi meedio? Noin voisi kuvitella, että lähinnä Kreml-mielinen kommentoija puhuisi. Hämmentävä juttu.
 
Ja tuo Kenneth Gregg/Grägg on tuulimyllyhuijari:

Ja jälkimmäisin 'Erkki' on ilmeisesti Zane:

 
Tämän "uutisen" suurin uutisarvo on siinä, että Yleltä löytyy näköjään joko hyväuskoisia hölmöjä tai tahallisesti Kremlin rikollissyndikaatin lukuun toimivia, joiden kautta Venäjä pystyy onnistuneesti syöttämään tällaista valheellista roskaa suomalaisille valtakunnan median kautta. Tän jutun kaikki sisältö, tyyli ja muotoilu on kuin suoraan Venäjän tai jonkun muun diktatuurin omille kansalaisilleen pakkosyöttämää materiaalia. Juuri sitä minkä puolet vain uskoo jos hekään, mutta kukaan ei uskalla sanoa ääneen että valhettahan tämä on. Pohjois Korean tasoista journalismia.

Ei sillä, etteikö neuvostoaikaista johtamistyyliä myös edelleen ole, ja opiskeltavaa Ukrainalla riittää. Mutta jotain rajaa. Tästä uutisoinnista pitää kyllä nousta isompi kohu, edellä mainituista syistä. Aika vakava osoitus siitä että Venäjällä on solutettua otetta ja voimaa nimenomaan häirinnän ja propagandan ja vaikuttamisen tasolla länteen, ja ennenkaikkea Suomeen.
Kyllähän tuosta jutusta paistoi läpi YLE:n rähmällään olo. Tehtaankadulle kumarrellaan edelleen ja pahasti. Ukrainaan tarvitaan rahallista,aseellista, sekä sosiaalista tukea, eikä negatiivista mielipidevaikuttamista. Ylellä on merkittävä rooli mielipideilmapiiriin vaikuttamisessa ja sen tulisi käyttää rooliaan viisaasti. Sen YLE on kansallemme velkaa suomettumisen torvensoittajana.
 
Kyllähän tuosta jutusta paistoi läpi YLE:n rähmällään olo. Tehtaankadulle kumarrellaan edelleen ja pahasti. Ukrainaan tarvitaan rahallista,aseellista, sekä sosiaalista tukea, eikä negatiivista mielipidevaikuttamista. Ylellä on merkittävä rooli mielipideilmapiiriin vaikuttamisessa ja sen tulisi käyttää rooliaan viisaasti. Sen YLE on kansallemme velkaa suomettumisen torvensoittajana.
Punaviherliberaalin ajattelun airut. Kun tajusivat että sota Euroopassa on alkanut palauttamaan konservatiivisempaa eli harkitumpaa, perusasioihin/tarpeisiin keskittyvämpää ja pidemmälle ulottuvaa pohdintaa ihmisten mieliin, niin sota pitää äkkiä saada loppumaan. Voitti kumpi tahansa. Muuten voi jopa perinteiset arvot ja oikeistolaisempi ajatusmaailma päästä takaisin ihmisten mieliin.
 
Back
Top