Ukrainan konflikti/sota

Mielenkiintoista, toinen lähde puhui 1295. varastotukikohdasta.

Kertauksena ukrainalaisen tekemä laskelma (julkisiin satelliittikuviin perustuva, julkaistu 22.8.2022 - LÄHDE) viime syksyltä, laadin siitä taulukon (jota olen jakanut tännekin aina silloin tällöin, pahoittelut toistosta - linkki vanhempaan viestiin jossa asiaa avataan enemmän LINKKI):

1662141539971-png.66534



Laskelmaa on kritisoitu siitä että siinä ei ole "ihan kaikkea" mukana - puuttuu mm. "armored repair plant" pajojen pihoilla ja sisällä remontoitavana / modernisoitavana olevien vaunujen määrä. Lisäksi tästä puuttuvat eri panssarisotakoulut JA tietysti joukko-osastojen mahdolliset varastovaunut.

Lisäksi tietysti virheen mahdollisuus on selvä, kun tihrustetaan vaunuja satelliittikuvista. Mikä on ehjä, mikä ulospäin ehjä mutta silkkoa sisältä jne jne.

Näitä tukikohtia on varmasti kaluttu tyhjäksi hyvin pian sodan alkamisen jälkeen. Mikä määrä kelpasi suoraan rintamalle? Mille piti tehdä "de-conservation" prosessi ennen kuin voitiin ottaa käyttöön? Mikä määrä vaati suuremman remontin tai vähintään "armored repair plant" pajalla käyttämisen? Mikä määrä ei kelpaa kuin romuksia tai "aihioksi sitten joskus"?

Tässä taulukossa on yksi arvaus numeroista, vaan mikä lie tilanne nyt kun artikkelin julkaisusta on melko tasan seitsemän kuukautta aikaa?
Koska tollanen t-55 sarjan kampe on poistunut rysyllä aktiivipalveluksesta? Mietin että kauanko noi on seisseet tuolla pihalla liikkumatta?
Voiko tuollainen toimia edes teoriassa ilman isompaa remonttia?
Luulis että kaikki tiivisteet ja o-renkaat ihan haperoa?
 
Jenkit toimitti niitä JDAM liitopommeja Ukrainalle. Onko ideoita mitä niillä tehdään tai oikeastaan millä niitä toimitetaan ryssän niskaan? Tuskin niitä on toimitettu ilman ajatusta mihin ja miten käytetään. Onko Ukrainan Migeillä tai sitten Puolan Migeillä kykyä noita pudotella? Vai käykö tässä nyt niin, että eräänä päivänä vaan ne mystisesti putoavat örkkien niskan ja sitten ihmetellään, että miten ja mistä?

Nuo huhutut Miragetkin lienee sidottu ranskisten omille aseille. No toivottavasti eräänä päivänä (mieluummin pian) Ukrainalle vaan ilmestyy F-16 koneita ja isoja kraatereita ilmestyy strategisiin paikkoihin.
Erään twiittaajan mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Koska tollanen t-55 sarjan kampe on poistunut rysyllä aktiivipalveluksesta? Mietin että kauanko noi on seisseet tuolla pihalla liikkumatta?
Voiko tuollainen toimia edes teoriassa ilman isompaa remonttia?
Luulis että kaikki tiivisteet ja o-renkaat ihan haperoa?

Lähde:

Soviet T-55 Main Battle Tank - James Kinnear, Stephen L. Sewell - 2019

Lainaus kirjan sivuilta 50-51:

THE TWILIGHT YEARS IN SOVIET AND RUSSIAN SERVICE

As more and more new generation tanks appeared on the horizon, such as the American Abrams, the British Challenger 1 and 2, the German Leopard 2, and the French Le Clerc, the day of the T-55 was drawing to a close with the Soviet Army. When the Soviet Union collapsed in 1991, it was noted by General-Lieutenant Dmitry Vologonov that the USSR had a total of 77,000 combat tanks still on the books. He did admit that this figure included T-34-85, T-44M, IS-2M and IS-3M, and T-10 tanks in ‘war reserve inventory’ and located in depots throughout the country. But a good number of those tanks were T-54 and T-55 types in various stages of upgrading or deterioration based on where and when they had been last serviced.

Many of the tanks were distributed between the 15 new republics created by the dissolution of the Soviet Union. For example, in 1994 the Ukraine offered as many as 1,200 T-54 and T-55 tanks as scrap to Western countries, with Germany among other countries taking them for their very high-grade steels.

All of the upgrades and various changes over the protracted service life of the T-55 did come with a penalty, however. After the debacle of the Chechen invasion in December 1994, General-Lieutenant Sergey Maev (then head of GABTU, Gosudarstvennoye Avtomotivnoye Bronetankirovannoye Upravleniye – Main Automotive and Armoured Vehicle Directorate) noted that the Russian Army had dozens of different models of tanks in inventory, and many of them did not take the same parts or ammunition, which made operational maintenance difficult.

The Russian Federation sold off large numbers of these obsolescent tanks to client states, but the end finally came in 1997, when President Boris Yeltsin wrote off all surviving T-54 and T-55 tanks with the exception of a number of T-55AMV models. These latter tanks belonged to the Russian Naval Infantry and were kept for one basic reason: the load capacity of the ‘Aist’ class Landing Craft Air Cushion (LCAC) assault landing vessels. An ‘Aist’ could carry either one T-55AMV tank or 200 Naval Infantry troops; all of the other tanks in service with the post-Soviet Russian Army were at least six metric tonnes too heavy for deployment on the air cushion vessel.

A 1979 article in the Soviet military newspaper Krasnaya Zvezda stated that some 38,000 T-54 and T-55 tanks had been built when production ceased. Since there were 15,522 T-54 tanks of all models, it follows that from 1958 to 1979 around 23,000 T-55s of all types were built. Today the T-55 and T-55A still serve in the armies of many former Soviet and current Russian client states. Upgrades for these tanks are still offered by the Russian Federation and Western countries. Upgrades available include modification to the firepower, fire control, power plants, electronics and armour protection elements of the tank. With or without upgrades, T-55 tanks will continue to serve for many more years with many nations.

-


Virallisesti ne poistettiin käytöstä vuonna 1997, mutta tietty määrä T-55AMV vaunuja säilyi "naval infantry" joukkojen käytössä pitkään 2000-luvulle. En muista, milloin ne poistuivat käytöstä, mutta siitä ei ole (muisteluni mukaan) hirveän pitkää aikaa, olikohan viisi vuotta sitten? Saatan sekoittaa asian T-62M/T-62MV "eläköitymisen" kanssa, näistäkin viimeiset jäivät virallisesti sivuun muutama vuosi sitten. Toki nyt sodan aikana niitä on aktivoitu ihan uudella innolla.

Miten pitkään T-54/T-55 säilyy käyttökelpoisessa kunnossa kun se on varastoitu Siperiaan ulkoilmaan? Vaikea sanoa.

Näitä on maailmalla melko määrä käytössä, joten miten paljon "varastovaunuja" on kannibalisoitu varaosiksi?
 
Viimeksi muokattu:

Tää on kova. Bakhmut on selvästi kaatumassa. Toivottavasti on totta.
Rohkea johtopäätös. 👍
Wagneri kulutettu siellä suunnassa loppuun, varmaan myös ryssien armeijankin mielihalu, kun niitä Prigozhin valituksia on nähty. Ollut aika epätoivoisen oloinen.
Löytyykö armeijasta voimia tilalle? Kyllä nuo aika aneemisilta nyt vaikuttaa. Ei sielä taida olla kuin kymmeniä tuhansia vainajia pitkin maastoa.
Siinä nyt Ukrainan pojilla tuhoamisliikkeen saumat olisi. Nehän on tuonne suunnalle nettitietojen mukaan oikeaa voimaa keränneet.

Mielenkiintoiseksi menee.
 
Näin ne molemmat. Kahdesta eri paikkaa siis.

Jos pitää paikkansa että vaunuja aktivoidaan kahdesta eri varastotukikohdasta, niin voisi kuvitella että eivät ole menossa mihinkään paraatiin.

Eiköhän tässä aktivoida kaikki mitä irti lähtee, vaunun iästä juuri piittaamatta.

JR2 pohti eilen, voisiko tämä kertoa osaksi siitä että 115mm ja 125mm panssarivaunukanuunoiden laukaukset ovat käymässä vähiin, mutta 100mm tarviketta olisi varastoissa?

Ei välttämättä kerro siitä, mutta antaisi mahdollisuuden käyttää näitä 100mm varastoja (sikäli kun sellaisia on), mikä vähentäisi 115mm ja 125mm kulutusta.

Lähde JR2 kirjoituksille:

#Russia removes T-54/55 tanks from long-term storage (ZN). The photos show the first transport from the Far East (from 1295 Storage Base). by @CITeam_ru

is the 122/125/152 mm tank/artillery ammunition running out ???

 
Jos pitää paikkansa että vaunuja aktivoidaan kahdesta eri varastotukikohdasta, niin voisi kuvitella että eivät ole menossa mihinkään paraatiin.

Eiköhän tässä aktivoida kaikki mitä irti lähtee, vaunun iästä juuri piittaamatta.

JR2 pohti eilen, voisiko tämä kertoa osaksi siitä että 115mm ja 125mm panssarivaunukanuunoiden laukaukset ovat käymässä vähiin, mutta 100mm tarviketta olisi varastoissa?

Ei välttämättä kerro siitä, mutta antaisi mahdollisuuden käyttää näitä 100mm varastoja (sikäli kun sellaisia on), mikä vähentäisi 115mm ja 125mm kulutusta.
Jossain tuli vastaan sellainen teoria, että nämä olisi menossa telatykistön vajetta paikkaamaan. Eli tärkeää olisi vain saada putki paikalle. Ryssältä on tuhutto putkia hirveä määrä ja loputkin rintamalla olevat alkaa olla puhkiammuttuja. Eli menisi korvaamaan katovaa epäsuoran arsenaalia. Ei tietenkään ammu pitkälle, mutta kovakuorisena voidaan tuoda lähelle rintamaa ja itäisillä veikoilla on perinnettä T sarjalaisten käyttämisestä tykistönä.
 
Samaa ihmetellyt. Jos sakemannit kykenivät panssarien massamaiseen käyttöön Ukrainassa 80-vuotta sitten, niin miksi eivät nykysodan osapuolet?
Ryssät eivät osanneet ja Ukrainalaiset ei halua?
Ei ehkä kannata ihan miespelillä (prätkät, mönkijät) nopeasti liikkuvien pst-yksiköiden eteen panssarilauttoja viedä?
Ryssien vaunutappiot aika karuja. Siperiasta haalitaan 70 vuotta vanhaa kalustoa.
Ukrainalla varmaan halu valmistella hyökkäys niin, ettei satoja vaunuja viikossa kärähdä aukealle.
 
Olitko se sinä vai joku muu, joka heitti että Ukraina tulee tekemään ensi-iskun droneilla. Alan olemaan samaa mieltä, jotenkin on fiilis että Ukraina kasaa myös droneja tällä hetkellä hitosti. Tulee kyllä mielenkiintoinen kevät!

Ukrainalla alkaa olemaan muuten pian jo omaa tuotantoa olevaa iskukykyä Krimin sillan katkaisuun. Ja olen varma että länsi antaa myös kaiken osaamisensa ja teknologisen avun Ukrainan oman pitkänmatkan ohjuksen rakentamiseen, tällä tullaan myös silta puhkomaan. Mutta ennen sillan katkaisua tullaan tekemään sellaisia iskuja joilla saadaan Krimiltä venäläiset "siviilit" poistumaan ja heille pitää olla pakotie ryssälään, helpottaa myös Ukrainan Krimin valtausta kummasti kun vastustajan siviilit on siivottu huitsin vittuun.

En usko, että pelkillä drooneilla hyökkäävät, mutta aivan 100 varmasti siihen hyökkäykseen liittyy vahva drooneilla tehty taistelualueen pehmitys jatkuen useamman yön ja päivän sekä läpimurron edellä tiedustelu/häirintä sekä oman toiminnan suojaus erityisesti sivustoilla. Ukrainalla ei ole hirveästi varaa harha-askeliin niin siksi ne tarvitsevat drooneja tiedusteluun, valvontaan, suojaamiseen sekä kulutussotaan. Niillä myös saa hankalia maaleja pois vaarantamatta omaa porukkaa. Mutta sitten kun tosissaan mennään niin Warmatet ja Switchbladet on ilmassa sellaisissa määrissä ettei koskaan ole nähty.
Tavanomaisempi hyökkäyskalusto kuitenkin tarvitaan, droonit vain luovat niiden onnistumiselle paljon paremmat olosuhteet sekä tehostavat erityisesti epäsuoran tulen käyttöä.
Balaklian, Kupianskin ja Iziumin valtauksissa nähtiin esimakua siitä miten edellä menevä droonitiedustelun auttoi pitämään vauhdin korkeana ja venäläiset eivät pystyneet ryhmittäytymään uudelleen puolustukseen mihinkään.
 
Samaa ihmetellyt. Jos sakemannit kykenivät panssarien massamaiseen käyttöön Ukrainassa 80-vuotta sitten, niin miksi eivät nykysodan osapuolet?
Ite en oikein ole keksinyt muuta syytä kuin sen, että Venäjä taitaa puskea hyvin usein porukkaa kapealla alueella "jonossa", ja Ukrainalla taas on aivan ylivoimainen tiedustelukyky Venäjään verrattuna, joten pystyvät vastaamaan venäläisten hyökkäyksiin verrattain pienillä, mutta taktisesti hyvin sijoitetuilla joukoilla tehokkaasti. Tiedä sitten. Erittäin mielenkiintoista sitten tulevaisuudessa päästä lukemaan mitä tapahtui ja miksi.
 
Back
Top