Ukrainan konflikti/sota

Käsittämättömintä Prigozhinin jutteluissa on tämä: Gerasimov, Shoigu ja kumppanit kuuluvat Putinin sisäpiiriin. Ovat olleet hänelle uskollisia koko Putinin 24-vuotisen valtakauden ajan. Putin ei voi laittaa näitä syrjään, koska hänen rakentamansa järjestelmä ei toimi niin. JOS "uskolliset kumppanit" laitettaisiin syrjään, se saisi kaikki muut koplaan kuuluvat pohtimaan, milloin on heidän vuoronsa. Tämä on nopea tie luoda hajaannusta ja klikkejä, jotka supisevat tykönään ja silmäilevät epäilevästi "muita".

Putinin valta perustuu siihen että samat naamat pidetään samoissa viroissa tapahtui mitä tahansa. Suuren luokan möhlimisestäkin ennemminkin palkitaan, ei laiteta syrjä. Palkitseminen on keino viestiä: katso, Putin on myös uskollinen kumppaneilleen, vaikka nämä möhlisivätkin.

Tästä syystä Prigozhinin yritykset iskeä Gerasimovia ja Shoigua (sekä muita MoD johtohahmoja) vastaan ovat niin poikkeuksellisia ja outoja: eikö hän tiedä, miten Venäjä toimii ja miten Putinin valta on rakennettu? Vaikka hän "jättää Putinille pakotien avoimeksi" kun ei suoraan hyökkää tätä vastaan, hänen luulisi ymmärtävän että Putinin koplaa vastaan hyökkääminen on miltei sama kuin hyökkäisi Putinia itseään vastaan. Putin ei etsi pakotietä eikä ole laittamassa "kumppaneita" syrjään - hän ei voi toimia näin, koska se johtaisi hajaannukseen ja mahdollisesti vallan menetykseen.

Mielenkiintoista silti seurata, mitä tästä poikii - jos mitään.

Skenaario nro 1
Mitäs jos tuo sodanjohto ja muu hallinto ei olekkaan niin hyvin Putinin näpeissä enää nyt ollut, eikä varsinkaan valmis täysimittaiseen liikekannallepanoon ja ydinaseen käyttöön. Siltä pohjalta Prigo voi toimia Putinin kanssa yksiin nyt. Vallankaappauksen partaalla oleva sotilasjohto on kukistettava, ja kun Prigosta tulee sotaministeri ja koko Venäjän sotilasvoima on hänen ja Wagnerin alla niin siitä ei hyvä heilu Ukrainalle eikä lännelle.

Skenaario nro 2
Prigo on todellisuudessa tehnyt diilin Ukrainan kanssa. Tajuaa Venäjän häviävän sodan eikä halua itse tuhoutua tai joutua Haagiin. Saa täten turvatakuut itselleen kun kääntää Wagnerin suunnan ja rintamalinjan kohti Moskovaa.

Tämä jälkimmäinen skenaario olisi vallan hienoa. Itse pelkään silti että ollaan skenaarion nro 1 tunnelmissa. Elikkä Venäjää hallitsevan klikki on murtumassa ja rikollisista rikollisin tiukka ydin pyrkii säilyttämään valtansa Putinin johdolla ja siihen on valjastettu Prigon Wagner. Ehkä sotilasvallankaappaus ja Putinin siirto syrjään on alkanut olla ajankohtaista. Toki aito Prigozinin Wagner vs Putinin hallinto on myös mahdollista. Reviiritaistelut ja sisällissota ilman että Prigo mihinkään Ukrainan puolelle olisi loikannut. Jokatapauksessa valtaisa kaaos ja sekasorto on luvassa, ja se pysyy tuskin Venäjän rajojen sisällä.
 
Päällikkö eli admin päättää, mutta ehdotan @TomTom raakaa kättä, mikäli nämä peijoonit eivät pysy oikeassa ketjussa.

Tässä Ukrainan sota ja wagnerilaisten Moskovan retki toiseen ketjuun.
Toisaalta emme vielä tiedä onko kuitenkin kyse hyvinkin paljon Ukrainan sodasta tässä. Ajoitus mielenkiintoinen, että juuri nyt Prigo teki tämän liikkeen, samalla kun odotetaan Ukrainan olevan aloittamassa tiukempaa vaihetta vastahyökkäyksessään. Eli tämä voi olla osa sitä.
 
Prigo Rostovissa eteläisen piirin päämajassa ilmeisesti kohtuu isokenkäisten kanssa.

GRU:n kenraaliluutnantti Vladimir Alekseev joka istuu tuossa kuvassa Prigozhinin vieressä oli muuten sama mies jonka video nähtyy yöllä. Väitetysti hän oli Skripalien myrkyttämisen takana JA viime vuonna (melko tasan vuosi sitten) kun liikkui huhuja siitä miten Putin oli riistänyt FSB:ltä Ukrainan tiedustelun ja siirtänyt sen GRU:lle, Alekseevin väitettiin nousseen tärkeimpään rooliin sen vetäjänä (ei ole kummoinen lähde, mutta tyhjää parempi: LÄHDE)

 
Toisaalta emme vielä tiedä onko kuitenkin kyse hyvinkin paljon Ukrainan sodasta tässä. Ajoitus mielenkiintoinen, että juuri nyt Prigo teki tämän liikkeen, samalla kun odotetaan Ukrainan olevan aloittamassa tiukempaa vaihetta vastahyökkäyksessään. Eli tämä voi olla osa sitä.

Siinä määrin kuin vaikutukset liittyvät Ukrainan sotaan, on tietenkin rajapinta, mutta jos tämä menee sellaiseksi Twitter-purskeeksi, että jengi spämmää koko ajan sitä touhua ilman mitään selittävää kiinnekohtaa Ukrainan sotaan, tätä ei lue pian susikaan. Fakta homma.

Mieluiten tähän tapaan:

- Wagnerin (ehkä maks. 25 000 miestä kalustoineen) poistuminen Donetskista avaa Ukrainalle mahdollisuuksia. Käyttääkö se ne?
- Rostov (et. sot. piiri) - mikä on tällä hetkellä sen kyky johtaa sotaa Ukrainassa?
 
No katsotaanpa alkavatko Rostovissa taistelemaan. On tämä ollut sellaista sekoilua, koko sota että ei tätä kukaan ole käsikirjoittanut. Rehellistä ryssimistä tämä on koko homma. Vallankaappaustahan tässä yritetään, veikkauksia Putinin korvaajaksi ? Toista psykopaattia tuonne ei voi laittaa, tämä kaveri on vain välikäsi.
Eipä tuoho taida kukaan tervejärkinenkään alkaa.
 
Wagnerilla oli rintamavastuita käsittääkseni kuitenkin vielä Zapossa vaikka Bahmusta lähtivätkin. Jossain siis olettaisi olevan nyt hiukan pehmeämpää ellei rintamalta lähtö ole tapahtunut täysin yhteisymmärryksessä Venäjän armeijan kanssa.

Muutoin tuskin on merkittävää vaikutusta Ukrainassa lyhyellä aikavälillä. Juuri tätä tilannetta vartenhan ne Solotovin joukot ovat olemassa ja säästössä.

Toivottaan kuitenkin, että sotilasjohdon huomio ja osa reservissä olevista koulutetummista yksiköistä joutuu nyt keskittymään myös kotimaan rintamaan.

Prigolla on kuitenkin ollut tapana metelöidö enemmän kuin saada asioita aikaan, joten tilanne voi lopulta olla kuten Belgorodissakin. Eli paljon otsikoita ja hyvin vähän konkreettista vaikutusta rintamaan.
 
Back
Top