Ukrainan konflikti/sota

Ei ihan suoraan kriisiin vaikuta, mutta mielenkiintoista nähdä onko euroviisuissa munaa pelata poliittista peliä. Iltiksen linkki Ukrainan ehdokkaaseen:
http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001124310.html
Mietin, että jos tämä (kieltämättä aika surkea kipale) pääsisi finaaliin, niin millaisen vastaanoton se saisi sateenkaariväen keskuudessa? Tässähän olisi tilaisuus pelata ihmisoikeuskorteilla värisuora =)
 
Viimeksi muokattu:
Itä-Ukrainassa käytiin vuoden pahimpia taisteluita.
Verkkouutiset
  • c2df2f9317c93651906bd7a001c7b5ce6b31aab355fd54773d28986145ad8a35

    Petro Poroshenko.

    (Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)
The Interpreterin mukaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on varoittanut täysimittaisen sodan käynnistymisestä Venäjän kanssa.

Poroshenkon mukaan Venäjä on jatkanut hyökkäystään Ukrainaa vastaan, ja on rikkonut kaikki Minskin sopimuksen velvoitteet.

Venäläiskapinalliset Ukrainassa ovat tulittaneet kranaateilla Ukrainan asemia Donetskin ja Gorlovkan pohjoispuolella. Myös Donetskin kapinalliset ovat raportoineet asemiensa tulittamisesta.

Etykin tarkkailijat raportoivat 794 tulitaukosopimuksen rikkomista Donetskin alueella maanantaina. Kranaattitulta osui niin kapinallisten kuin Ukrainan armeijankin puolelle.
 
Sodan kalustotappioista.

Ukraina menettänyt :

- noin 100 tankkia
- noin 200 BMP:tä
- yli 200 panssaroitua ajoneuvoa
- yli 30 SAU :ta
- noin 30 tykkiä
- vajaat 20 lentokonetta , mukaanlukien helikopterit


Kapinalliset saaneet / vallanneet Ukrainan armeijalta :

- 55 tankkia
- 118 BMP:tä
- 119 panssaroitua ajoneuvoa
- 28 SAU
- 32 tykkiä


Ilmeisesti nuo kapinallisten saamat/vallatut luvut sisältyvät noihin Ukrainan tappiolukuihin.


http://112.ua/mnenie/realii-ukrainskoy-armii-ili-pochemu-inostrancy-ne-poydut-v-vsu-291433.html
 
Oikean Sektorin entinen johtaja Yarosh esitteli oman perustamansa poliittisen isänmaallisen liikkeen - Yaroshin valtiollinen oma-aloitteisuus
( Yarosh ei ole enää Interpolin etsintäkuuluttama , Venäjä poisti pyynnön kun Yarosh erosi Oikeasta Sektorista )

Tarkoitus on osallistua kaikkiin tuleviin vaaleihin : päämääränä järjestyksen säilyttäminen Ukrainassa , ilman sisäistä järjestystä Donbassin ja Krimin takaisin saaminen ei onnistu.
Vaikuttaa siltä että Yarosh otti etäisyyttä noihin ääripään hörhöihin joita on Oikeassa Sektorissa.


http://www.pravda.com.ua/rus/news/2016/02/24/7100192/
http://112.ua/politika/yarosh-zayav...tvovat-v-vyborah-na-vseh-urovnyah-294142.html
http://112.ua/politika/interpol-udalil-s-sayta-informaciyu-o-rozyske-yarosha-282805.html
 
Ukrainian forces took over Shyrokyne in Donbas

Militants left Shyrokyne




fakty.ictv.ua


ATO forces took over Shyrokyne, press officer of sector “M” Oleksandr Kindsvater informed “Ukrainska Pravda” (“Ukrainian Truth”).

“We are going to take measures to demine the area and eliminate explosives. Militants mined almost every house. This fact proves that they planned a large-scale terrorist act”, - Kindsvater stated.

According to Minsk deals Shyrokyne must stay in control of Ukrainian forces.

http://112.international/conflict-i...orces-took-over-shyrokyne-in-donbas-2879.html
 
Sodan kalustotappioista.

Ukraina menettänyt :

- noin 100 tankkia
- noin 200 BMP:tä
- yli 200 panssaroitua ajoneuvoa
- yli 30 SAU :ta
- noin 30 tykkiä
- vajaat 20 lentokonetta , mukaanlukien helikopterit


Kapinalliset saaneet / vallanneet Ukrainan armeijalta :

- 55 tankkia
- 118 BMP:tä
- 119 panssaroitua ajoneuvoa
- 28 SAU
- 32 tykkiä


Ilmeisesti nuo kapinallisten saamat/vallatut luvut sisältyvät noihin Ukrainan tappiolukuihin.


http://112.ua/mnenie/realii-ukrainskoy-armii-ili-pochemu-inostrancy-ne-poydut-v-vsu-291433.html


SAU? =Telahaupitsi?

Olisin odottanut, että tappiot olisivat olleet suuremmatkin, jos siis nuo kaapatut ajoneuvot ovat noissa luvuissa mukana.
 
Luhanskin kansantasavallan propagandistinen lasten sarjakuva.
Erityisen pahalta tuo tuntuu kun propaganda on kohdistettu lapsiin.

Nopea tiivistetty käännös:

- Washingtonin johtaja etsi pahoja ihmisiä
- suurimmat pahoista olivat Suuri Sika , Ahne Jänis ja Ilkeä Turkkilainen
- heidän maassa ei ollut leipää , ei aurinkoa
- oli vielä olemassa hyvä , puhdas maa jossa oli kohteliaita ihmisiä
- Suuri Sika , Ahne Jänis ja Ilkeä Turkkilainen halusivat itselleen tuon hyvän maan
- he hyökkäsivät tykeillä , mutta eivät voittaneet
- ja he joutuvat elämään köyhyydessä
- mutta hyvässä maassa on leipää , aurinko paistaa , puutarhat kukoistavat

8006b12-vejlivie-chelovechki-4.jpg

93ec2f5-vejlivie-chelovechki-6.jpg




9d587af-vejlivie-chelovechki-7.jpg

http://life.pravda.com.ua/society/2016/02/25/208667/
 
Venäläinen sotahistorioitsija: Kaikille paitsi idiooteille on selvää, että Venäjä sotii Ukrainassa

Länsi on kuin säälittävä anoja talonisännän portaitten juurella, lataa sotahistorioitsija Mark Solonin, jota on haastateltu Fontanka.russa. Hänen mielestään kaikille paitsi idiooteille on selvää, että Venäjä sotii Ukrainassa, koska muuten esimerkiksi kapinallisten aseistus olisi loppunut jo aikoja sitten.

Solonin painottaa, että länsi voisi halutessaan pistää Venäjän polvilleen pelkästään lopettamalla lääkkeiden tai niiden raaka-aineiden myynnin, sillä apteekkien hyllyillä 75 prosenttia on tuontitavaraa alkaen insuliinista. Jos kaasuhanat suljettaisiin, dollarilla saisi kuukauden päästä 200 ruplaa, ennustaa Solonin.

Lännen kyvyttömyyden toimia historioitsija selittää sillä, ettei lännessä haluta luopua hyvästä elämästä. Hän katsoo, että Euroopan toimia arvostelevien pitää ottaa huomioon vielä Ukrainan tekemiset. Solonin viittaa siihen, kuinka Ukraina ei ole julistanut sotatilaa eikä katkaissut diplomaattisuhteita Venäjään.

Samalla Solonin muistuttaa, miten Ukraina myi sille Neuvostoliiton peruina jääneet suuret asevarastot. Historioitsijan mukaan ei tiedetä, mihin rahat joutuivat tai paremminkin tiedetään, kenelle ne menivät.


http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulk...a-sotii-ukrainassa/?shared=71435-2c5fc8a0-500
 
”Jos yksikään venäläinen kuolee...” – Salainen raportti paljastaa, kuinka Venäjä painosti Ukrainaa luopumaan Krimistä
400770356f26452d80ec9e8c3983c54d.jpg

Julkistettu raportti kertoo, kuinka Ukrainaa uhkailtiin epäsuorasti miehittämisellä, mikäli se vastustaa Venäjän ja venäjänmielisten toimia Krimillä. (KUVA: MAXIM SHIPENKOV)
Julkaistu: 25.2. 20:47

adfserve
adfserve

Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto julkisti aikaisemmin salassa pidetyn raportin.
Antakaa Krim ilman vastarintaa, ja säästytte verenvuodatukselta. Muutoin Venäjä menee loppuun asti.

Tässä oli tiivistettynä viesti, jonka Ukraina Venäjältä sai kevättalvella 2014. Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto julkaisi nyt raportin Krimin miehityksen jälkeen pitämänsä dramaattisen istunnon kulusta. Dokumentti oli aiemmin määritelty salaiseksi.

Pääosin ukrainankielisestä materiaalista käy ilmi, kuinka Venäjä painosti Ukrainaa luopumaan Krimistä.

Virkaa tekevän presidentin Oleksandr Turtshinovin johtamassa istunnossa helmikuun 28. päivänä käsiteltiin Krimin tilannetta. Miehitysoperaatio oli yhä käynnissä ja käsiteltiin mahdollisten vastatoimien seurauksia.

Materiaalin perusteella Venäjä valmistautui laajamittaiseen tunkeutumiseen manner-Ukrainaan, mikäli Ukraina vastustaisi Krimin miehitystä. Perusteluna olisi ollut Venäjän kansalaisten ja venäjänkielisten suojelu.

Dokumentin mukaan Ukrainan merivoimien komentaja oli keskustellut Venäjän Mustanmeren laivaston komentajan kanssa. Tässä ”ystävällisessä keskustelussa” venäläiskomentaja oli kehottanut Ukrainaa olemaan ryhtymättä vastatoimiin.

– Minulla ei ole valtuuksia käydä kanssanne neuvotteluja, mutta sanon seuraavaa: Me menemme loppuun asti, se on ensimmäinen asia. Toiseksi, kaikki asevoimat ovat taisteluvalmiudessa. Kolmanneksi, jos ette tee vastarintaa, verta ei tarvitse vuodattaa ja kaikki käy rauhanomaisesti, puolustusministeri Ihor Tenjuh kertoo istunnossa komentajan sanoneen.

Tenjuh raportoi myös, että Venäjä on sijoittanut Ukrainan rajalle harjoitusten varjolla runsaasti sotilaita. Hänen mukaansa Kiovan, Harkovan ja Donetskin suunnalle on keskitetty muun muassa 38 000 sotilasta, mikä ei ole vain voimannäyttö, vaan maahantunkeutumisen valmistelu.

b36e86cb48ba46cbbaea3894bdac1861.jpg

Oleksandr Turtshinov. (KUVA: JAKUB KAMINSKI)

Kesken neuvoston istunnon Turtshinov saa puhelun Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkinilta ja määrää tauon.

– Keskustelimme… Mitä sanoa? Naryshkin välitti minulle uhkauksen Putinilta. He eivät sulje pois mahdollisuutta kovien keinojen käyttämiseen Ukrainassa venäläisten ja venäjänkielisten vainoamisen vuoksi, vihjailevat joukkojen tuomisesta muuallekin kuin vain Krimille, Turtshinov kertoo puhelun jälkeen.

– Hän välitti Putinin sanat, että jos yksikin venäläinen kuolee, he julistavat meidät sotarikollisiksi ja jahtaavat maailman tappiin. Vastasin, että aloitettuaan aggression Ukrainaa vastaan he ovat jo rikollisia ja tulevat vastaamaan kansainvälisen oikeuden edessä. Näin keskustelimme, Turtshinov kertaa muille ja pyytää jatkamaan istuntoa.

Istunnon pääkysymyksenä oli, miten Ukraina vastaa Venäjän toimintaan. Kiovan ongelmana oli Ukrainan armeijan heikko tila.

– Emme ole valmiita täysimittaiseen sotaan. Tarvitsemme aikaa, tarvitsemme apua. Tarvitaan voimakas reaktio maailmalta, koko kansainväliseltä yhteisöltä, puolustusministeri Tenjuh arvioi.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtajan Valentin Nalivaitshenkon mukaan armeija ei ole lojaali Kiovalle.

– Asevoimamme ovat demoralisoituneita, he eivät hyväksy uutta hallintoa eivätkä ole valmiita ottamaan käskyjä, Nalivaitshenko kuvailee.

Hänen mukaansa Krimin johto on mukana miehityksen suunnittelussa ja toteutuksessa, minkä lisäksi paikallinen väestö tukee Venäjää ja Ukrainan sotilaita siirtyy Venäjän puolelle, mikä on otettava huomioon.

– Emme saa sallia ammuskelua ja uhreja rauhanomaisen väestön keskuudessa, jotteivat venäläiset ja venäjänmieliset ryhmät saa oikeutusta täyden sotilaallisen kontrollin ottamiselle.

5b6083e6c2724fefb1c39d23d4fa9cfc.jpg

Krimillä järjestettiin 16. maaliskuuta 2014 kansaäänestys Venäjään liittymisestä. (KUVA: © Baz Ratner / Reuters)

Turtshinov nosti istunnossa äänestettäväksi sotatilan julistamisen Ukrainaan. Hän jäi kuitenkin ainoaksi, joka tätä kannatti. Pääministeri Arseni Jatsenjuk varoitti sotatilan kuuluvan Venäjän suunnitelmaan ja muistutti, mitä tapahtui Georgiassa.

– Muistutan, kuinka venäläiset toimivat Georgiassa – kuin fasistit! Heti sotatilan julistuksen jälkeen Venäjä ilmoittaa ”Venäjän kansalaisten ja venäjänkielisten puolustamisesta”. Tämä on skenaario, jonka venäläiset käsikirjoittivat. Ja me menemme kohti tätä skenaariota! Jatksenjuk varoittaa muita.

Jatsenjuk ennakoi Venäjän syyttävän Ukrainaa siinä tapauksessa konfliktin ja verenvuodatuksen aiheuttamisesta olemattomien lihasten pullistelulla. Koska, kuten puolustusministeri oli ilmoittanut, Ukrainalla ei ole voimia puolustaa Kiovaa, tulisi Jatsenjukin mukaan panostaa neuvotteluun.

– Siksi meidän täytyy venyä viimeiseen asti, äärimmäisessä tilanteessa neuvotella lisäoikeuksista autonomiaan. Meidän täytyy voittaa aikaa, hän ehdotti.

Myös istuntoon osallistunut Julija Timoshenko arvioi Venäjän käyttävän Georgian kaavaa ja korosti, ettei virheisiin ole varaa.

– Konsultoin kokeneimpia henkilöitä ja voin sanoa, että Putin haluaa toteuttaa Abhasian skenaarion ja vain odottaa, että me annamme hänelle syyn. Muistatte, miten (Georgian silloinen presidentti) Saakashvili sortui hänen provokaatioonsa ja hävisi! Meillä ei ole oikeutta toistaa hänen virhettään.

Julkaistun materiaalin mukaan myös Yhdysvallat ja Saksa kehottivat Ukrainaa varovaisuuteen.

– Sekä amerikkalaiset että saksalaiset pyytävät yhteen ääneen, ettemme toimi, sillä heidän tietojensa mukaan Putin käyttää sitä laajan maahyökkäyksen aloittamiseksi, Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Nalivaitshenko komppaa muita.

Raportti on luettavissa osoitteessa http://www.rnbo.gov.ua/news/2408.html.

32de4d63356a4c82aeac89a9df275cf6.jpg

Venäjä järjesti Krimillä kansanäänestyksen Ukrainasta eroamisesta ja Venäjään liittymisestä. YK:n yleiskokouksen mukaan Venäjään liittymisen sinetöinyt äänestys ei ole sitova. (KUVA: © Baz Ratner / Reuters)

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001126327.html
 
Asioista perillä olevan tahon mukaan:

21.2.2016 346. SpetsnazPr joutui Ilovaiskissa iskuosastohyökkäyksen kohteeksi. Tappiot olivat 6 kaatunutta, 17 haavoittunutta ja 2 kadonnutta. Partisaanit toimivat edelleen aktiivisesti.

Näitä uutisia on aina ilo lukea. Voisikohan noille miehille/naisille ehdottaa jotain suomalaista kunniamerkkiä. Vapaudenristi miekkojen kera olisi ihan sopiva. Näitä on annettu myös järjestöille ja vastaaville organisaatioille. Jokainen rivistä poistettu venäläinen erikoismies on positiivinen asia Suomen(kin) kannalta. Näin ilman mitään erityistä vihaa tai verenhimoa sanottuna.
 
”Jos yksikään venäläinen kuolee...” – Salainen raportti paljastaa, kuinka Venäjä painosti Ukrainaa luopumaan Krimistä
400770356f26452d80ec9e8c3983c54d.jpg

Julkistettu raportti kertoo, kuinka Ukrainaa uhkailtiin epäsuorasti miehittämisellä, mikäli se vastustaa Venäjän ja venäjänmielisten toimia Krimillä. (KUVA: MAXIM SHIPENKOV)
Julkaistu: 25.2. 20:47

adfserve
adfserve

Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto julkisti aikaisemmin salassa pidetyn raportin.
Antakaa Krim ilman vastarintaa, ja säästytte verenvuodatukselta. Muutoin Venäjä menee loppuun asti.

Tässä oli tiivistettynä viesti, jonka Ukraina Venäjältä sai kevättalvella 2014. Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto julkaisi nyt raportin Krimin miehityksen jälkeen pitämänsä dramaattisen istunnon kulusta. Dokumentti oli aiemmin määritelty salaiseksi.

Pääosin ukrainankielisestä materiaalista käy ilmi, kuinka Venäjä painosti Ukrainaa luopumaan Krimistä.

Virkaa tekevän presidentin Oleksandr Turtshinovin johtamassa istunnossa helmikuun 28. päivänä käsiteltiin Krimin tilannetta. Miehitysoperaatio oli yhä käynnissä ja käsiteltiin mahdollisten vastatoimien seurauksia.

Materiaalin perusteella Venäjä valmistautui laajamittaiseen tunkeutumiseen manner-Ukrainaan, mikäli Ukraina vastustaisi Krimin miehitystä. Perusteluna olisi ollut Venäjän kansalaisten ja venäjänkielisten suojelu.

Dokumentin mukaan Ukrainan merivoimien komentaja oli keskustellut Venäjän Mustanmeren laivaston komentajan kanssa. Tässä ”ystävällisessä keskustelussa” venäläiskomentaja oli kehottanut Ukrainaa olemaan ryhtymättä vastatoimiin.

– Minulla ei ole valtuuksia käydä kanssanne neuvotteluja, mutta sanon seuraavaa: Me menemme loppuun asti, se on ensimmäinen asia. Toiseksi, kaikki asevoimat ovat taisteluvalmiudessa. Kolmanneksi, jos ette tee vastarintaa, verta ei tarvitse vuodattaa ja kaikki käy rauhanomaisesti, puolustusministeri Ihor Tenjuh kertoo istunnossa komentajan sanoneen.

Tenjuh raportoi myös, että Venäjä on sijoittanut Ukrainan rajalle harjoitusten varjolla runsaasti sotilaita. Hänen mukaansa Kiovan, Harkovan ja Donetskin suunnalle on keskitetty muun muassa 38 000 sotilasta, mikä ei ole vain voimannäyttö, vaan maahantunkeutumisen valmistelu.

b36e86cb48ba46cbbaea3894bdac1861.jpg

Oleksandr Turtshinov. (KUVA: JAKUB KAMINSKI)

Kesken neuvoston istunnon Turtshinov saa puhelun Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkinilta ja määrää tauon.

– Keskustelimme… Mitä sanoa? Naryshkin välitti minulle uhkauksen Putinilta. He eivät sulje pois mahdollisuutta kovien keinojen käyttämiseen Ukrainassa venäläisten ja venäjänkielisten vainoamisen vuoksi, vihjailevat joukkojen tuomisesta muuallekin kuin vain Krimille, Turtshinov kertoo puhelun jälkeen.

– Hän välitti Putinin sanat, että jos yksikin venäläinen kuolee, he julistavat meidät sotarikollisiksi ja jahtaavat maailman tappiin. Vastasin, että aloitettuaan aggression Ukrainaa vastaan he ovat jo rikollisia ja tulevat vastaamaan kansainvälisen oikeuden edessä. Näin keskustelimme, Turtshinov kertaa muille ja pyytää jatkamaan istuntoa.

Istunnon pääkysymyksenä oli, miten Ukraina vastaa Venäjän toimintaan. Kiovan ongelmana oli Ukrainan armeijan heikko tila.

– Emme ole valmiita täysimittaiseen sotaan. Tarvitsemme aikaa, tarvitsemme apua. Tarvitaan voimakas reaktio maailmalta, koko kansainväliseltä yhteisöltä, puolustusministeri Tenjuh arvioi.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtajan Valentin Nalivaitshenkon mukaan armeija ei ole lojaali Kiovalle.

– Asevoimamme ovat demoralisoituneita, he eivät hyväksy uutta hallintoa eivätkä ole valmiita ottamaan käskyjä, Nalivaitshenko kuvailee.

Hänen mukaansa Krimin johto on mukana miehityksen suunnittelussa ja toteutuksessa, minkä lisäksi paikallinen väestö tukee Venäjää ja Ukrainan sotilaita siirtyy Venäjän puolelle, mikä on otettava huomioon.

– Emme saa sallia ammuskelua ja uhreja rauhanomaisen väestön keskuudessa, jotteivat venäläiset ja venäjänmieliset ryhmät saa oikeutusta täyden sotilaallisen kontrollin ottamiselle.

5b6083e6c2724fefb1c39d23d4fa9cfc.jpg

Krimillä järjestettiin 16. maaliskuuta 2014 kansaäänestys Venäjään liittymisestä. (KUVA: © Baz Ratner / Reuters)

Turtshinov nosti istunnossa äänestettäväksi sotatilan julistamisen Ukrainaan. Hän jäi kuitenkin ainoaksi, joka tätä kannatti. Pääministeri Arseni Jatsenjuk varoitti sotatilan kuuluvan Venäjän suunnitelmaan ja muistutti, mitä tapahtui Georgiassa.

– Muistutan, kuinka venäläiset toimivat Georgiassa – kuin fasistit! Heti sotatilan julistuksen jälkeen Venäjä ilmoittaa ”Venäjän kansalaisten ja venäjänkielisten puolustamisesta”. Tämä on skenaario, jonka venäläiset käsikirjoittivat. Ja me menemme kohti tätä skenaariota! Jatksenjuk varoittaa muita.

Jatsenjuk ennakoi Venäjän syyttävän Ukrainaa siinä tapauksessa konfliktin ja verenvuodatuksen aiheuttamisesta olemattomien lihasten pullistelulla. Koska, kuten puolustusministeri oli ilmoittanut, Ukrainalla ei ole voimia puolustaa Kiovaa, tulisi Jatsenjukin mukaan panostaa neuvotteluun.

– Siksi meidän täytyy venyä viimeiseen asti, äärimmäisessä tilanteessa neuvotella lisäoikeuksista autonomiaan. Meidän täytyy voittaa aikaa, hän ehdotti.

Myös istuntoon osallistunut Julija Timoshenko arvioi Venäjän käyttävän Georgian kaavaa ja korosti, ettei virheisiin ole varaa.

– Konsultoin kokeneimpia henkilöitä ja voin sanoa, että Putin haluaa toteuttaa Abhasian skenaarion ja vain odottaa, että me annamme hänelle syyn. Muistatte, miten (Georgian silloinen presidentti) Saakashvili sortui hänen provokaatioonsa ja hävisi! Meillä ei ole oikeutta toistaa hänen virhettään.

Julkaistun materiaalin mukaan myös Yhdysvallat ja Saksa kehottivat Ukrainaa varovaisuuteen.

– Sekä amerikkalaiset että saksalaiset pyytävät yhteen ääneen, ettemme toimi, sillä heidän tietojensa mukaan Putin käyttää sitä laajan maahyökkäyksen aloittamiseksi, Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Nalivaitshenko komppaa muita.

Raportti on luettavissa osoitteessa http://www.rnbo.gov.ua/news/2408.html.

32de4d63356a4c82aeac89a9df275cf6.jpg

Venäjä järjesti Krimillä kansanäänestyksen Ukrainasta eroamisesta ja Venäjään liittymisestä. YK:n yleiskokouksen mukaan Venäjään liittymisen sinetöinyt äänestys ei ole sitova. (KUVA: © Baz Ratner / Reuters)

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001126327.html

Ukrainan ja Krimin valtaus ei tapahtunut spontaanista vaan niitä oli valmisteltu lähes kymmenen vuotta..

Silti kävi niin että venäläiset hätäilivät ja/tai aloittivat/joutuivat aloittamaan sodan liian aikaisin. Siksi vallankumous (tai jopa vallansiirto) itse Ukrainassa epäonnistui. Toki voi olla niinkin että Putin oli pakotettu aloittamaan sotatoimet Maidan'in tilanteen karattua hieman käsistä. Todennäköisesti epäonnistumiseen vaikutti sekin että Janukovic'ilta petti hermot juuri sillä hetkellä kun olisi pitänyt pysyä tiukkana jotta sisällissota olisi saatu alkamaan myös Kiovassa. Venäjän yrityksistä huolimatta vallankaappaus ei onnistunut muuta kuin kaikkein vahvimmilla venäläisalueilla. Krimillä ja Luhanskissa ja Donetskissa. Näissä kohteissa valmistelut oli saatu vietyä pisimmälle. Silti näissä kohteissa vallansiirto/kaappaus onnistui vain osittain. Venäjän tavoitteena ei varmaankaan ollut tilanne johon Itä-Ukrainassa päädyttiin. Käytännössä Ukraina olisi kyennyt omilla joukoillaan lopettamaan kapinan. Tästä johtuen Venäjä joutui ottamaan käyttöön B-suunnitelman ja toteuttamaan omilla sotajoukoillaan hyökkäyksen Itä-Ukrainaan.

Kaikkia kansainvälisesti hyväksyttyjen (Venäjän itsensäkin allekirjoittamien) sopimusten ja lakien vastaisilla sotatoimillaan Putin tavoitteli paitsi Venäjän laajenemista myös oman suosionsa kasvattamista. Tehokkaan propagandan myötä kansansuosio toki kasvoi, mutta sen osalta hinta on ollut venäläisille ja koko venäläiselle yhteiskunnalle järkyttävän suuri. Sotiminen ystävällistä naapurikansaa, Ukrainaa vastaan on kääntänyt Venäjän (taloudellisen ja yhteiskunnallisen) kehityksen kohti syvää kurjuutta joka tulee näkymään venäläisten jokapäiväisessä elämässä vuosikymmeniä.

EU:ia ja länsimaita syytetään siitä että ne ovat ottaneet liian passiivisen roolin Ukraina auttamisessa. Kun katsotaan kokonaisuutta hieman pidemmällä perspektiivillä voidaan sanoa että tapahtumat kehittyvät erittäin nopeasti. Tuskin Ukraina kykenisi omien sisäpoliittisten vaikeuksiensa johdosta ottamaan edes vastaan nopeampia muutoksia. Ukrainan pitää ensisijaisesti vahvistaa omaa itsenäisyyttään. Puhdistaa hallintoaan korruptiosta sekä Venäjän tekemien rikosten jälkeen, rakenteisiin piilottautuneesta venäläismielisyydestä. Ei ole epäilystäkään etteikö Venäjä pyrkisi kaikin tavoin haittaamaan sisäisesti Ukrainan yhteiskunnallista itsenäistymistä.

Ukrainalla on kuitenkin edessä tulevaisuus joka tulee tämä vuosisadan aikana kehittämään yhteiskuntaa ja nostamaan ukrainalaisten hyvinvointia. Ukrainalaisilla on kaikki palikat omissa käsissään, kestää vain oman aikansa että saadaan perusasiat järjestykseen.

Venäjän suhteen länsimaiden ei tarvitse tehdä mitään. Putin ja hänen puolueensa johtaa Venäjää väkivaltaan sekä väkivallan käytöllä uhkaamiseen perustuvalla diktatuurillaan. Länsimaisten demokratioiden ei ole millään tavoin syytä puuttua Venäjän kehitykseen. Ei lähteä mukaan mihinkään provokaatioihin tai erityisemmin hankaloittamaan Venäjän tilannetta. Selvää on tietysti sekin ettei ole missään tapauksessa syytä lähteä tukemaan Putinin diktatuuria. Ei taloudellisesti eikä poliittisesti. Kaikkien kannalta on parempi että Venäjä saa ratkoa itse omilla päätöksillään ja teoillaan aiheutuneet ongelmansa.

EU:in ja muiden länsimaiden tulee kuitenkin pitää huolta omasta sotilaallisesta turvallisuudestaan sekä siitä ettei Venäjää päästetä uhkaamaan tai loukkaamaan itsenäisten valtioiden koskemattomuutta.
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainan puolella taistelevien vapaaehtoisten aseman parantaminen on jumissa parlamentissa.
Vapaaehtoisia on noin tuhat : Venäjältä , Valko-Venäjältä , Tsetseniasta , Georgiasta , Puolasta.

Pari lakiprojektia ulkomaalaisten vapaaehtoisten Ukrainan kansalaisuuden saamisesta on olemassa , mutta ne eivät ole edenneet.
Ukrainan lain mukaan maassa saa oleskella 90 päivää , sen jälkeen he ovat laittomasti maassa vailla mitään juridisia oikeuksia.
Eli täytyisi poistua ja tulla sitten takaisin.
Sekään ei onnistu Venäjän eikä Valko-Venäjän kansalaisilta , he joutuvat syytteeseen kotimaassa osallisuudesta ATO operaatioon.

Närää vapaaehtoisten joukossa on herättänyt se , että Poroshenkon ukaasilla esim. venäläinen oppisitiovaikuttaja Maria Gaidar sai Ukrainan passin nopeasti , samoin venäläinen toimittaja Vladimir Fedorin.


" he tulivat taistelemaan Ukrainan puolesta , nyt he eivät kelpaa kenellekään "



http://112.ua/mnenie/oni-priehali-voevat-za-ukrainu-teper-oni-nikomu-ne-nuzhny-266499.html
http://112.ua/mnenie/inostrannyy-legion-ili-stavshie-nenuzhnymi-boycy-289031.html
 
Back
Top