Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

Jos tarve vaatii, niin vaihdan PERKissä jaetun rynnäkkökiväärin optiikalla varustettuun hirvikivääriin. Kukaan ei tunnu enää rynnäköivän oman tulen turvin.
Suomessa on reilut 300.000 metsästäjää joista hirvi- ja peurajahdeissa aktiivisia pitkälti toistasataatuhatta...

Vaikka puhutaan hirviporukoiden ukkoutumisesta niin voidaan olla varmoja että tuosta kokonaismäärästä löytyy useita kymmeniä tuhansia asevelvollisia reserviläisiä. Jos kutsu kuuluu he ovat mukana maata puolustamassa.
- lähes kaikki ovat tottuneita kulkemaan metsissä ja liikkumaan maastossa kävellen tai erilaisilla kulkuvälineillä, odottelemaan tilanteissa, havainnoimaan tapahtumia jne.
- he osaavat myös käyttää kaikkien nykyaikaisempia kommunikointijärjestelmiä jne.
- tuon lisäksi metsästäjillä on yleisesti ottaen huippuluokan asekalusto, erityisesti ampumatarkkuutta vaativiin tilanteisiin.
- useimmilla, varsinkin nuoremmilla ja peuraa jahtaavilla on hämärä-/pimeäkäyttöön sopivia tähtäinlaitteita jne.
- puhumattakaan että he harjoittelevat ammuntaa säännöllisesti ja osaavat pitää kaluston hyvässä kunnossa sekä tarkkuutettuna.
- kokemusta saaliin ampumiseen riittää ja sen lisäksi kaikki joutuvat suorittamaan ampumakokeen vähintään 3 vuoden välein jne.

Olen varma että tuostakin osaamisesta on hyötyä maanpuolustustehtävissä suomalaisissa olosuhteissa. Monia metsästyksen myötä opittuja asioita voi soveltaa puolustusvoimien tehtävissä ja tarpeisiin sekä erilaisten sotilaskäyttöön suunniteltujen aseiden käyttössä jne.

Sanoisin että jo tuollaiset 20-30.000 tällaista metsästuskokemusta omaavaa reserviläiskaveria tarkoittaa että heitä riittää likimain jokaiseen ryhmään ja yksikköön. Eivät he ole sen kummempia sotilaita kuin muutkaan, mutta varmasti tuovat omalla tavallaan ja joissain tilanteissa osaamisensa koko porukan käyttöön.
- silloin kun joudutaan isänmaata puolustamaan aseellisesti, kaikille löytyy tekemistä ja jokaista tarvitaan.
 
Mitä uutta olis oppinu 🤔 Lukiessa tämän ketjun läpi olin suurinpiirtein samaa mieltä asioista sodan vaikeus on edelleen niissä perusasioissa.

Hyökkääjän kannalta:
Viestinnän ja median merkitys on korkea, informaatio sota, mutta myös kenraalin menetys, kun mokattiin yhteyden muodostamisessa.
Toteuta sitä tapaa jonka osaat ja johon kalusto soveltuu. Venäjä leikki Amerikkaa väärällä koulutuksella ja väärällä kalustolla, mut nyt on palannut vanhaan ja hyväksi havaittuun tuhoamis sotaan. Aiemman strategian epäonnistumisen paikkaaminen aiheuttaa heille vaikeuksia vielä kauan. Jos tykistö toimii, käytä sitä.
Uhka tulee ylhäältä. Pst kalusto iskee kattoon ja on tehokasta.
Ilmaherruuden saaminen ja säilyttäminen ei ole helppoa. Tähän vaaditaankin megalomaaninen ylivoima tai äärimmäisen koulutettu ja koordinoitu yksikkö, oli yllätys kaikille ettei Venäjä saanutkaan tätä aikaan.

Puolustus
Tiedustelu ja tieto on ilmaherruutta tärkeämpi Mikä osasto ja missä? Ehtiikö Bayraktar ennen ilmatorjuntaa?

Koulutuksen ja varustuksen merkitys Reservin kentälle saaminen kestää ajan x vaikka aseita valuu kolonnoittain. Suomella on myös kahteen eri malliin koulutettuja sotilaita. Tällä hetkellä näyttää että kaupunkitaistelut eivät ihan ole sitä mihin minut on koulutettu. Myös vanhatkin aseet löytävät sijansa.

Viestintä ja media. Oikein käytettynä tukee tavoitetta, väärät toimintatavat tuovat tappioita, esim some julkaisut puhelut jne.
radiohiljaisuus pätee operaatiossa edelleen

Yhteistä on
Kartanluku ja GPS näiden välillä taiteilussa on oltava tarkkana
Dronetoiminta ja antidrone torjunta.
Nämä kaksi asiaa vievät sotaa avaruuteen.
 
Olen amatööri sotilaallisesti, mutta olen jo lähes parikymmentä vuotta ihmetellyt, että miksei nationalistiksi itseään kuvaava johtaja kitkisi kaiken kattavaa korruptiota pois maastaan ja vahvistaisi reaalisesti talouden perustaa ja yhteiskunnan toimivuutta? Se miksi tuolla ei salamasota toimikaan näyttää aika helvetin suorasti olevan yhteydessä siihen yleiseen mädännäisyyteen ja kyynisyyteen ja huijaukseen mikä vallitsee tuon yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Eikä todellakaan vähiten asevoimissa. Että ehkäpä se yksi tärkein opetus meille on moraalin tärkeys, usko omaan asiaamme verrattuina noihin hyökkäykseen piiskattuihin orjiin vaikka tulevatkin runsaan aseistuksen kera - sekä tietysti myös paljon nykyisestä vahvistunut materiaali ja toivottavasti myös Nato-jäsenyys.
 
En avaa tarkemmin, mutta tässä viikolla tuli tarinoitua oikeiden asiantuntijoiden kanssa. Ovat sitä mieltä vahvasti että mikäli samoilla paskoilla taktiikoilla Suomeen yrittävät niin lätty lätisee. Eli kovia tappioita on luvassa ryssälle. :camo:
Olen samaa mieltä...

Toisekseen Ukrainan tapantumien myötä on vahvistumassa käsitys että koko fyysisen (aseellisen ja taktisen jne.) sodankäynnin metodeissa on tapahtumassa merkittävä ideologinen muutos. Se tulee olemaan murskaava uudistus venäläistyyppiselle, massiivisiin hyökkäyksiin, panssaroituihin ajoneuvoihin, pyörillä kulkeviin aseisiin ja miehiston ylivoimaiseen lukumäärään perustuvaan sotilaallisen terrorin ja väkivallan käyttöön.
- pelkkä asejärjestelmien siirtäminen ja sotilasjoukkojen kuljettaminen vihollisen alueella muodostuu tappavaksi riskiksi hyökkäjille.
- jos ukrainalaisilla olisi ollut käytössään riittävästi nykyaikaista asekalustoa venäläisten kymmenien kilometrien mittaiset kolonnat olisi tuhottu täydellisesti.
- voidaan olla 100 %:sen varmoja että tulevaisuudessa tuollaisen, perinteisillä sotajoukoilla tapahtuvan, hyökkäyksen torjuntaan osataan varustutautua jo etukäteen.

Uusien puolustuksellisten aseiden ylivoimaisuus, kustannustehokkuus ja tekninen kehitys johtaa jatkossa puolustajan ylivoimaan taistelukentällä. Erilaisilla Javelin'eillä, Stinger'eillä, taistelu-/ohjusdroneilla jne. kyetään tehokkaasti ja tarkastui tuhoamaan hyökkääjän panssaroidut miehistövaunut, panssarit, ohjus-/tykkipatteristot, helikopterit ja risteilyohjukset sekä ehkäisemään vanhanaikaisen ilma-aseen toimintaa jne.
- uusilla ilmavoimilla (F-35 häivehävittäjät, satelliittitiedustelu, uusimmat ohjaus-/tilannekuvajärjestelmät jne.) ylläpidetään ilmaherruus.
- nykyaikaisilla ilma-aseilla, ohjusjärjestelmillä voidaan etävaikuttaa viholliseen, ilman että omat sotilaat lähetetään taistelukentälle.
- jo yhdellä Javelin'illä tuhotaan kertaiskulla hyökkäääjän pansaroitu laite miehisöineet (= tehokasta ja edullista).
- käytännössä lähes jokainen isku osuu ja tuhoaa kohteensa.
- uudet aseet ovat valmistus ja käyttökustannuksiltaan vain murto-osia moniin perinteisiin aseisiin (panssarivaunu, raketinheitin, jne.)verrattuna.

Kun tulevaisuudessa uusien tekniikoiden, aseiden, sodankäynnin taktiikoiden ja strategioiden myötä puolustuksen ylivoima kasvaa esim. suhteessa 80-20 puolustajan eduksi hyökkääjään nähden, se tulee muuttamaan kokonaisuudessaan fyysistä sodankäyntiä.
- pienikin valtio kykenee tehokkaasti puolustamaan alueellista koskemattomuuttaan ja estämään vihollisjoukkojen etenemisen sekä väkvaltaisen ja aseellisen miehityksen.

Sotiminen siirtyy yhä enemmän uusille "platformeille", kuten on jo jossain määrin tapahtunutkin. Esimerkkinä demokraattiset valtioiden asettamat talouspakotteet Venäjän rikollisten johtamalle diktatuurille.
- tällainen kehitys ei suinkaan vähennä liittoutumisen ja liittoutumien merkitystä.
- samanlaisia yhteiskunnallisia arvoja omaavien valtioiden on syytä liittoutua keskenään ja "pelata yhteiseen pussiin".

Toisaalta pienen valtion on syytä olla tarkkana ettei joudu vahingossakaan tai sinisilmäisyyttään "sidotuksi tai sitoutumaan väärään porukkaan".
 
Että ehkäpä se yksi tärkein opetus meille on moraalin tärkeys, usko omaan asiaamme verrattuina noihin hyökkäykseen piiskattuihin orjiin vaikka tulevatkin runsaan aseistuksen kera - sekä tietysti myös paljon nykyisestä vahvistunut materiaali ja toivottavasti myös Nato-jäsenyys.
Juuri näin...

Kun koko yhteiskunnan hallintojärjestelmä perustuu....
- rikolliseen väkivaltaa omaa kansaa kohtaan, korruptioon ja rikollisten puolella olebaan oikeuslaitokseen
- valheisiin jonka kuitenkin kaikki tietävät, opposition ja vapaan median edustajien salamurhiin jne.
- kansalaisvapauksien rajoituksiin kun samalla kansalaiset näkevät ja tietävät kuinka naapurivaltiossa kansa voi hyvin.
- jne. jne.

..ei yhteiskunnssa ole mahdollista saavuttaa kansalaisten taholta lakiin ja oikeuteen liittyvää moraalia ja lojaalisuutta hallintoa ja johtoa kohtaan.

Diktatuuri (olipa vallan anastajina rikolliset tai sosialistit) on aina rikollisuutta yhteiskuntaa ja kansalaisia kohtaan.
 
No, omalta osaltani voin sanoa että olen hirviporukassa ja mökki Itä-Suomessa. Löytyy myös 6,5 creedmoor vehje ja kiikarissa valovoimaa. Muutaman vanjan ottaisin mukaani paratiisiin. Sijoitusta ei enää ole PV:n puolesta. Ikä nääs. Enkä olisi yksin ajatukseni. Tiedän kyllä, mihin teiden risteyksiin kannattaa jäädä kytikselle.
 
Ehkä mutta ensin heidän on kitkettävä korruptio ja se on hyvin erinlainen yhdyskunta kuin tämä.
Koko johto multiin, nykyisellä ei ole enää asiaa maailman pöytiin, tai edes ulkomaille.

Toisaalta vanha johto saa jatkaa, kunhan keulakuva vaihtuu ja joukot poistuvat Moldovasta Georgiaan jatkuvalta alueelta. Uusi mies ruorissa voi tehdä Hrustsevit ja sälyttää kaiken vanhan tsaarin niskoille. Kansa hoitakoon roistot seinää vasten jos pystyvät. Jos eivät pysty, nauttikoon paskastaan.

Pääasia että pakotteilla estetään uudelleenvarustautuminen. Muuten kauppa käyköön kuten ennen sotaa, niin kansakin ehkä tajuaa mistä vauraus ja rauha oikeasti virtaavat.
 
En oikein ymmärrä DOD:n otsikointia. Tarkoittavatko vain Odessaa?

There has been little activity in the Russian invasion of Ukraine in the last 24 hours, according to a senior Defense Department official.


"We have observed [continued Russian] naval activity in the north Black Sea off the coast of Odesa, but no shelling over the course of the last 24 hours that we observed," the official said. "And [we haven't seen] imminent signs of an amphibious assault on Odesa," he noted, adding that in terms of ground movements, the Russians are basically where they have been since yesterday.

Koko hyvä juttu:

 
Panostaako Suomi turhaan merelliseen sodankäyntiin liikaa? Katsoo miten onnettomat Venäjän merivoimat yms ovat olleet Ukrainan sodassa, verrattuna että on kotikenttäetu yms... Venäläiset ei ole tehnyt pelättyjä maihinnousuja, eivät ole ajaneet sarvimiinoihin tai olleet maaleja MTO:lle...
Itämeri ja Mustameri ovat ehkä vähän erilaisia toimintaympäristöjä. Jos miettii Suomen ulkomaankauppaa ja huoltovarmuutta, niin onhan Suomi aika pitkälle "saari" ja toisella tavalla riippuvainen meriyhteyksistä kuin Ukraina (vaikka sielläkin merkittävä osa tuonnista ja esim. viljan viennistä tapahtuu Odessan ja muiden Mustanmeren satamien kautta). Lisäksi meillä on akilleen kantapäänä Ahvenanmaa, joka on kriisitilanteessa saatava suojattua. Toisaalta saaristo-olosuhteet tekevät sodankäynnistä erilaista verrattuna Mustanmeren rannikkoon.
Venäjä onnistui sotaharjoitusten varjolla kokoamaan merkittävän laivastovoiman Mustanmeren alueelle ja asettamaan Ukrainan merisaartoon hyvissä ajoin, tarvitsematta sitä erikseen julistaa ja onnistui saamaan tärkeimmät taistelualuksensa Ukrainan lähivesille ennen kuin Turkki sulki Bosborin salmen.
Venäjä on myös pelannut aika varman päälle, välttänyt maihinnousuja ja pysytellyt turvallisen välimatkan päässä rannikosta Ukrainan ja tyytynyt lähinnä moukaroimaan rannikolla ja sisämaassa sijaitsevia kohteita ohjuksilla (raportteja ja huhuja laivaston ja merijalkaväen niskuroinnista ja haluttomuudesta maihinnousu operaatioihin on myös esiintynyt).
Ukraina puolestaan on ilmeisesti onnistunut tekemään merimiinoituksia, linnoittamaan Odessaa ja olihan Vasily Bykov-luokan partioaluksen/korvetin (kooltaan yli Hämeenmaa-luokan kokoinen alus) upottaminen aika merkittävä symbolinen voitto ukrainalaisille ja saanut osaltaan venäläiset varovaisemmiksi suunnitelmissaan Odessan suunnalla. Ukrainan MTO-pattereiden tilanteesta, valmiudesta ja toimintakyvystä en tiedä, mutta itse laivasto on ollut aika huonossa hapessa Krimin valtauksen jäljiltä, jossa venäläiset ottivat käsittääkseni haltuunsa yli 70% Ukrainan merivoimien silloisista aluksista. Ennen helmikuuta vahvuuteen kuului vain laivaston lippulaivana toiminut Krivak III-luokan fregatti (joka oli huollossa telakalla ja jonka ukrainalaiset itse lopulta upottivat), yksi ohjusvene, raivaaja ja kevyitä partioveneitä. Nyt rivissä ilmeisesti enää vain jälkimmäisiä sekä jotain apu- ja maihinnousualuksia.
 
Itseäni Ukrainan sodassa huolettaa se, että Venäjä kehittäää heikkouksia paremmaksi ja mahdollisesti joskus käyttää parempia asevoimia Suomea vastaan.
Jep. Eikä muutenkaan hyökkää ukrainan sodan tyylisesti suomeen. Varsinkaan tämän fiasko operaation jälkeen.
 
Venäjän armeijan ongelma on niin syvällä yhteiskunnassa, että menee pari vuosikymmentä saada se kuntoon. Käytännössä se siis tarkoittaa sukupolvenvaihdosta aivan toisenlaisella asenteella. Tätä puoltahan ei ole saatu kuntoon sitten tsaarin aikojen. Kaiken lisäksi nykyään puuttuu Stalinin aikojen kaltainen niskalaukausorganisaatio, joka huolehtii, että kaikki suorittavat velvollisuutensa joko täällä tai tuonpuoleisessa. Ikkunasta putoamiset sun muut satunnaiset onnettomuudet eivät ole tarpeeksi tehokkaita järjestelmiä. Iivanan pitää nähdä joka päivä se Igor, joka jatkuvasti huolehtii moraalista. Tämä koskee myös oligarkkeja, jotta muistavat velvollisuutensa valtiota kohtaan.
 
Ryssä oppii Ukrainassa ainakin sen, miten EI pidä hyökätä! Tai on oppimatta, mutta täällä Suomessa saadaan myös hyvää oppia ystävällisen naapurimme touhusta. Toivottavasti ei liian myöhään kuitenkaan.
 
Yksi tärkein asia mitä tässä sodassa on havannoitu ja opittu, on tiedustelutieto, tiedustelutieto, tiedustelutieto. Siihen kun lisätään ne UAV:t niin taas saadaan uutta oppia ja tiedustelutietoa.
Jokainen upseeri ja aliupseeri ymmärtää, että kun tietää mitä, missä, ja millaista on helpompi se kala laittaa pyydykseen.
Suomella taitaa olla jos tuota vanhinta nyt pitää uskoa, vallan uskottava tykistö ja sen käyttötaito. Siihen jos lisää vielä tuon UAV touhut, niin johan alkaa taas naapuri oppimaan, että olisi kannattanut pysyä kotona.
 
Back
Top