ASETEOLLISUUS
Matti Keränen
Kolmas telakalta ulos saatu USA:n laivaston Zumvalt-häivehävittäjä jää viimeiseksi fiaskoksi osoittautuneessa hankinnassa – alkuperäinen tilaus oli 32 alusta
Kuvassa CSS Virginia. Kuva ei liity juttuun mitenkään. On ne vaan niin samanoloisia.
Uusin Zumvalt-luokan häivehävittäjä on siirretty telakalta vesille. USS Lyndon Johnson jää viimeiseksi Zumvalt-luokan häivealukseksi. Alun perin huippumoderneja aluksia piti tilata 32.
Tilausten määrä väheni merkittävästi muun muassa alusten kohonneiden tuotantokustannusten vuoksi. Tästä huolimatta kolme hävittäjää maksaa USA:n veronmaksajille 13 miljardia dollaria.
Vaikka kaikki kolme alusta on nyt saatu valmiiksi, yksi keskeinen kysymys on edelleen ratkaisematta. Alusten pääaseistus on edelleen ratkaisematta sen jälkeen, kun USA:n laivasto päätti vaihtaa suunnitellun huippumodernin pitkän kantaman aseistuksen halvempaan vaihtoehtoon. Alun perin Zumvalt-aluksiin oli määrä asentaa LRLAP-aseistus (
Long Range Land Attack Projectile). GPS-ohjattujen ammusten kantama olisi ollut noin 100 kilometriä ja ammukselle annettiin lähes 100 prosentin osumisvarmuus.
Alusten tilausmäärän raju pienentäminen johti kuitenkin siihen, että pääaseistuksen yhden ammuksen hinta karkasi käsistä, kun ammusten valmistusmäärät jäivät huomattavasti suunniteltua pienemmäksi. Yhden ammuksen hinnaksi olisi muodostunut lopulta jopa 800 000 dollaria, eli noin 720 000 euroa. Aseen tulinopeus olisi ollut kymmenen laukausta minuutissa, eli minuutin tulitus olisi maksanut hulppeat 7,2 miljoonaa euroa.
Toistaiseksi uutta asejärjestelmää ei ole päätetty. Alukset suunniteltiin alun perin tukemaan maajoukkojen toimintaa. Nyt Pentagonissa pohditaan, mihin uudet kolme alusta soveltuisivat parhaiten. Popular Mechanics
arvioi, että alukset voisivat toimia jatkossa häiveominaisuuksiensa turvin merikohteita vastaan, mutta myös tuhota kohteita maa-alueilla. Tällöin kukin Zumvalt-luokan alus varustettaisiin 80 ohjuksella.