Huawei-päätöksen taustat: 5g-verkkojen rakentaminen tarkoittaa tuhansien miljardien rahavirtoja, joiden Trump ei halua valuvan Kiinaan
20.5.201918:14
Boikotti. Huawei on näkynyt Suomessa muun muassa älypuhelimiensa kautta: P30 ja P30 Pro menestyivät myös Mikrobitin testeissä.
Donald Trumpin presidentillinen määräys uhkaa ravistella Huawein lisäksi globaaleja toimitusketjuja pahemman kerran. Pelissä on vakoilusyytösten lisäksi hyvin paljon rahaa, siksi kiistaan tuskin saadaan nopeaa helpotusta, Kauppalehti analysoi.
@
Presidentti
Donald TrumpinHuaweita koskeva presidentillinen määräys yllätti monet perjantaina. Valkoinen talo otti käyttöönsä kovimmat keinonsa Kiinan suurinta teknologiajättiä vastaan.
Yhdysvaltain kauppaministeriön
boikottilistalla on mainittu suoraan Huawei ja 67 alihankkijaa 26 maassa Aasiassa, Euroopassa ja Lähi-idässä.
Google on nyt
ilmoittanut noudattavansa Trumpin määräystä. Huawein puhelimiin ei saa enää Android-käyttöjärjestelmän päivityksiä. Sama koskee Huawein Suomessakin suosittuja Honor-puhelimia. Myös useat mikropiirivalmistajat ovat ilmoittaneet lopettavansa toimitukset Huaweille.
Microsoft saattaa seurata mukana. Se voisi tarkoittaa sitä, että Windows-tuki Huawein tietokoneilta päättyy.
Huawei ei ole vielä kommentoinut tarkemmin, miten se reagoi tilanteeseen. Vastatoimia on kuitenkin mahdollisesti luvassa, Huawein globaaleista mediasuhteista vastaava johtaja
Joe Kelly kertoo.
Tilanne on uusi ja tuntematon. Vaikutukset globaaleihin toimitusketjuihin ovat potentiaalisesti valtavat, mikäli amerikkalaisen ja kiinalaisen teknologian pitkään jatkunut yhteiselo on todellakin päättymässä. Epävarmuus on myrkkyä sijoittajille.
Huaweilla on useita amerikkalaisia alihankkijoita. Huawei on laskenut käyttäneensä viime vuonna mikropiireihin ja muihin komponentteihin 70 miljardia dollaria, joista 11 miljardia meni amerikkalaisille yrityksille, kuten Broadcomille, Intel ja Qualcommille.
Lisäksi Applella on Kiinassa lähes sata miljoonaa asiakasta. Apple on jo kärsinyt talouden hidastumisesta Kiinassa ja kauppasodan vaikutuksesta kuluttajien mielikuviin. Amerikkalaistuote ei innosta kiinalaisia entiseen tapaan.
Nyt Applen Kiina-ongelmat saattavat kohota kokonaan uuteen mittaluokkaan sen mukaan, miten Kiina vastaa Trumpin Huawei-kieltoon. Tammikuussa Apple antoi ensimmäisen
tulosvaroituksensa 16 vuoteen.
Huawein uskotaan hamstranneen useiden kuukausien tai jopa vuoden ajaksi keskeisiä komponentteja, joita yhtiö tarvitsee laitevalmistuksessaan. Huawei on siis varautunut jo pidemmän aikaa kiistan mahdolliseen kärjistymiseen.
Huawein omistama puolijohdevalmistaja HiSilicon on yksi Kiinan johtavista toimijoista alalla, mutta sen uskotaan yhä olevan jäljessä maailman johtavista mikropiirien valmistajista.
Trump pyrkii ja todennäköisesti pystyykin kiellollaan ainakin hidastamaan Huawein kykyä kisata 5g-verkkojen investointihankkeista. Entistä ankarampi kampanja Huaweita vastaan luonnollisesti heikentää yhtiön luotettavuutta verkkolaitetoimittajana.
Tapauksen linkki Trumpin kauppapolitiikkaan on vahva. Eikä näytä siltä, että Yhdysvallat ja Kiina olisivat lähiaikoina pääsemässä sopuun pitkään jatkuneessa kauppasodassa.
Kauppakiista siirtyi toissa viikolla
uuteen vaiheeseen, kun Trumpin uhkaama uusi tullikorotus kiinalaistuotteille astui voimaan. Kiina vastasi maanantaina omilla tullikorotuksillaan. Viime viikolla Trump totesi tviitissä, ettei Yhdysvalloilla ei ole kiirettä päästä sopuun Kiinan kanssa.
Kauppasota. Kiinan varapääministeri Liu He vieraili toissa viikolla Yhdysvalloissa kauppaneuvotteluissa, ilman tulosta. Kuvassa myös Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin, sekä kauppaedustaja Robert Lighthizer. ERIK S. LESSER
Huawei-kiellon ja koko kauppasodan taustalla on pitkään jatkunut kiista amerikkalaisten teknologiajättien immateriaalioikeuksien rikkomuksista. Käytännössä kiinalaisvalmistajat ovat kopioineet ja käyttäneet hyväkseen amerikkalaisyhtiöiden kehittämää teknologiaa.
Kiina on vaatinut yhtiöitä avaamaan tietojaan kiinalaisille vastineeksi pääsystä maan markkinoille. Tähän prosessiin viitataan teknologiasiirrolla.
Kyse ei ole toki vain teknologian kopioinnista ja varastamisesta vaan kyseisen teknologian hyödyntämisestä vakoilussa Kiinan valtion hyväksi. Yhdysvallat on toistuvasti syyttänyt yhtiötä vakoilusta, mutta todisteita tästä ei ole tuotu julkisuuteen. Huawei on kieltänyt syytökset ja sanonut, että yhtiö toimii itsenäisesti irrallisena Pekingin valtionhallinnon ohjauksesta.
Yhtiön pelätään pääsevän laitteidensa kautta käsiksi sellaisiin tietoihin tai toimintoihin, jotka altistavat yhteiskuntaa ja kansalaisia uhkille. Siksi Yhdysvallat on jo pidemmän aikaa kehottanut myös liittolaisiaan torjumaan Huawein tarjoukset keskeisissä 5g-verkkojen investoinneissa.
Australia on hiljattain ilmoittanut, ettei se aio hankkia 5g-teknologiaa Huaweilta.
Britanniassa maan turvallisuuspalvelun entinen johtaja
Sir Richard Dearlove liittyi huolestuneiden parlamenttiedustajien joukkoon, joka vaatii maan hallitusta arvioimaan uudelleen päätöstä rakentaa maan 5g-verkot yhteistyössä Huawein kanssa.
Viime viikolla julkaistun raportin mukaan Britannian tulisi kieltää Huawein verkkolaitteiden hankkiminen, sillä yhtiön liiketoiminta on Kiinan valtion vaikutuspiirissä.
Myös muualla Euroopassa keskustelu Kiinan vaikutuspyrkimyksistä on vilkastunut hiljattain. Ranskan
Emmanuel Macron ja Saksan väistyvä liittokansleri
Angela Merkel totesivat kuitenkin tuoreeltaan, ettei EU seuraa Yhdysvaltojen
Huawei-kieltoa.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen
Huawei-kielto. Presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina presidentillisen määräyksen, joka on suunnattu erityisesti kiinalaista Huaweita vastaan. OLIVIER DOULIERY / POOL
Tuhansien miljardien investoinnit
5g-verkkojen pystyttäminen on mittava projekti, joka tulee olemaan yksi keskeisistä 2020-luvun investointihankkeista globaalisti.
Yksi maailman johtavista investointirahoittajista, amerikkalainen Greensill
arvioi helmikuussa, että 5g-verkkoinfran ja nopeampia yhteyksiä edellyttävän esineiden internetin investointien arvo kohoaa jo ensi vuoden loppuun mennessä 2 700 miljardiin dollariin.
Tuhannen miljardin investoinnit koskettavat suoraan operaattorien verkkoinfrastruktuuria. Päivittämistä on edessä erityisesti Aasiassa ja Amerikoissa.
Yritysten ja kotitalouksien esineiden internetin hankintojen ja investointien Greensill povaa kohoavan 1 700 miljardiin dollariin ensi vuoden loppuun mennessä.
Arvio on tehty ”oletuksella, että investointien tahti jatkaa edelleen kasvuaan lähitulevaisuudessa”.
Joissain arvioissa investointitahdin ennakoidaan kasvavan tätä hitaammin, mutta summat ovat joka tapauksessa valtavia. Siksi on varsin ymmärrettävää, että edullisilla hinnoilla markkinoita vallannut Huawei on monille investointipäätöksiä tekevillä tahoille houkutteleva laitetoimittaja.
Muutos markkinoilla on ollut nopea. Huawein markkinaosuus verkkoliiketoiminnassa kohosi viime vuonna jo
29 prosenttiin globaalisti. Kiinalaisten Huawein ja pienemmän ZTE:n yhteenlaskettu markkinaosuus on noin 37 prosenttia.
Kiinassa on valmistettu ja valmistetaan lähes kaikkea tarpeellista. Maasta tuli globalisaation kiihtyessä maailman tehdas.
Washington Postin mukaanongelmana on, ettei Yhdysvalloissa juuri valmisteta 5g-teknologian kannalta kaikkein kriittisimpiä komponentteja.
Amerikkalaismedia
CNBC:lle perjantaina nimettöminä puhuneet ”tunnettu toimitusjohtaja” sekä telealan investointipankkiiri kuitenkin arvioivat perjantaina, ettei Huawei-kielto iske Yhdysvaltojen kykyyn pärjätä 5g-kilpajuoksussa.
Uutisen mukaan Kiina tarvitsee amerikkalaisvalmistajia enemmän kuin Yhdysvallat kiinalaista teknologiaa. Huawei on puolestaan toistuvasti varoittanut, että Yhdysvallat uhkaa jäädä jälkeen 5g-verkkojen käyttöönotossa ilman kiinalaisia, sillä amerikkalaiset laitteet ovat heikompia ja kalliimpia.
Suurin amerikkalaistoimija verkoissa on Cisco, jonka siivu markkinoista on vain kahdeksan prosenttia.
Suomalainen
Nokia voi olla merkittävä hyötyjä kiistassa. Nokia ei ole hiljattain pärjännyt kovin hyvin kilpailussa, mutta tilanne voi muuttua olennaisesti.
Nordea nostiNokian suositusta tänään tasolle ”osta”, osittain tästä syystä
Toisaalta pitkittyessään kiista todennäköisesti hidastaisi siirtymistä 5g-verkkoihin laajemmin, mikä ei olisi hyvä uutinen Nokiallekaan.
Donald Trumpin presidentillinen määräys uhkaa ravistella Huawein lisäksi globaaleja toimitusketjuja pahemman kerran. Pelissä on vakoilusyytösten lisäksi hyvin paljon rahaa, siksi kiistaan tuskin saadaan nopeaa helpotusta, Kauppalehti analysoi.
www.mikrobitti.fi