Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

USA:n osallistuminen

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja chigeen'a, 21.01.2011.

 1. chigeen'a

  chigeen'a Kapteeni

  Liittynyt:
  04.05.2010
  Viestejä:
  690
  Tykkäykset:
  1,147
  Pisteet:
  76
  Nyt oli sen verran kiinnostava hypoteesi tuolla Iltavapaissa, että avataanpas tälle ihan omansa.  Oma mielipiteeni on, että jenkit olisivat toimineet kutakuinkin brittien tapaan, mutta ryssät taas eivät olisi voineet toteuttaa tätä suomalaisten itsensä mädättämishanketta, joka nyt voitiin toteuttaa hämmästyttävän tehokkaasti kunhan ensin oli oikeat henkilöt saatu hommiin. Ei ainakaan näin helposti kuin nyt kävi. Tarvinneeko olla kummoinen ennustajaeukko, kun miettii kumpi näistä kahdesta tuon aikaisilla metodeillaan olisi voittanut sodan suomalaisten sieluista. Mutta kuten sanottua, ilman Suomeen kohdistuneita sotatoimia Jenkit eivät olisi kovin voimallisesti kansakuntaamme ohjailleet. Mutta, entäpä jos sitten olisivatkin toimineet aktiivisemmin sodassa meitä vastaan.......

  Tästä päästäänkin siihen lehtikirjoitukseen joka on mieltäni askarruttanut jo vuosia. Hesarissa oli 7 - 10 vuotta sitten puolen sivun juttu US Airforcen kaukopommitus yksiköstä joka lensi vuonna 1943 Euroopan kiertäen jonnekin Moskovan tienoille tarkoituksenaan näyttää ryssille miten tulimyrsky pommitus suoritetaan. Kohteena Helsinki. Koneet lähtivät ilmaan, mutta Viron rannikolta Etelä-Suomeen ulottui yllättävä myrskyrintama joka pakotti pommitus-osaston laskeutumaan johonkin Moskovan ja Helsingin välimaastoon. Odoteltuaan sää rintaman väistymistä riittävän kauan osasto vaihtoi kohteekseen jonkin Pohjois-Saksan kaupungin ja lensivät siitä Englantiin. Pommitus-osaston tuhovoima olisi riittänyt pyyhkäisemään Helsingin savuna ilmaan, varsinkin kun ilmapuolustuksen organisointi ei ollut vielä tuolloin valmis. Seikka joka sittemmin pelasti kaupungin ryssien vastaavalta yritykseltä. Tämä ko. jenkkien hanke jäi ainokaiseksi , onneksi.

  Lehtijutun nimi oli "Säärintama pelasti Helsingin tuholta" tai jotain sinne päin. Muistaako kukaan tätä ja mistä löytyisi lisä infoa. Harmittaa kun en silloin leikannut juttua talteen. Uutinen silloin ei aiheuttanut juuri mitään keskustelua mitä kovasti jälkeenpäin ihmettelin. Minulle ainakin aivan outo sotiemme vaiettu ihmepelastuminen.
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Luin tästä aika tarkkaan 2002. Joku asiantuntija arvioi tuota yritystä siten, että onnistuessaan ja toteutuessaan se olisi ollut tunnetun Helsingin osalta siluvei. Siinä oli kaiketi alle puolesta tunnista kyse...jos sää olisi ollut se, joka se oli puolta tuntia myöhemmin niin hurraa gloori gloori hallesheigaraa finskipojat.

  Aivan täysissä järjissään ollut jo manalle siirtynyt henkilö kertoi, että tuo aiottiin uusia -44....mutta ONNEKSI HOMMAN hoitivat Puna-armyn lentovoimat helmikuussa jne.

  Suomen 2.mms:n historia on erittäin kapeasti kirjoitettu, se on kuin vesivelliä, jota eri kirjoittajat ovat hämmentäneet tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.....apurahat ja muut ovat olleet tarjolla VAIN, jos on älynnyt soutaa myötävirtaan.
   
 3. Mainos 4. chigeen'a

  chigeen'a Kapteeni

  Liittynyt:
  04.05.2010
  Viestejä:
  690
  Tykkäykset:
  1,147
  Pisteet:
  76
  Luit? Niin mistä luit? Onko tästä mitään muuta olemassa kuin tämä yksi Hesarin juttu.:huh:

  Oma muistikin palailee pätkittäin. Niinhän se taisi olla, että säärintama oli jokin hämmästyttävä ja poikkeuksellinen myrskyrintama joka kesti vain hetken. Kuitenkin pakottaen osaston laskeutumaan. Miksi sitten Jenkeiltä meni fiilis grillata finskifacistit ja sen sijaan länsiapu ohjattiin Günherin niskaan. Kaupunki johon iskettiin tuhoutui kokolailla perusteellisesti, mutta mikä oli tämä sijaiskärsijä? Hitto kun ei mikään jää päähän.:confused:
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Hesari tai sitten kepun päälehti. Juu, se on jäänyt minunkin mieleeni, että se oli aivan tipalla sään suhteen lennetäänkö Helsinkiin vai ei...ja tosiaan Arnold ja Lisbet saivat sitten tällin niskaansa. Eikös se fiilis mennyt juuri siksi, että säärintama "sulki" etelä-Suomen ilmatilan ja tehtävään annettu aika oli menossa umpeen ja höyhennettiin varakohde.

  Miksi ihmettelet sitä, että asiasta ei noussut keskustelua? Mitä ihmeellistä siinä on?
   
 6. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  En muista juttua, enkä myöskään usko siihen. Vuoden on vähintäänkin pakko olla väärä. 1943 jenkeillä ei ollut resursseja kärventää toissijaisia pikkukyliä. Eivätkä he suosineet sellaista taktiikkaa muutenkaan. Entäpä lentoreitti. Olisivatko he päässeet Helsingin kimppuun? Ruotsin yli kyllä, mutta se olisi asettanut Ruotsin hyvin vaikeaan tilanteeseen. Saksalla ja Suomella olisi ollut täysi oikeus vaatia Ruotsia varjelemaan ilmatilaansa tai muutoin Saksa tekisi sen. Käytännössä Ruotsin osalta olisi ollut lähellä joutuminen sotaan Saksan puolelle ja sitä länsiliittoutuneet eivät varmasti olisi halunneet.

  Enkä yhtään väheksyisi politiikan roolia. Emme olleet jenkkien kanssa sodassa. Pienen demokraattisen maan pääkaupungin lanaaminen olisi sopinut aika heikosti jenkkien imagoon. Saksan propagandalle se olisi ollut suorastaan riemuvoitto. Juutalaisimperialistit eurooppalaisen sivistyksen kimpussa ja naisia sekä lapsia murhaamassa.

  Helsingin keskusta olisi kyllä mennyt amerikkalaisten toimesta matalaksi. Venäläisten suoritus vuotta myöhemmin oli suorastaan hämmästyttävän huono.
   
 7. chigeen'a

  chigeen'a Kapteeni

  Liittynyt:
  04.05.2010
  Viestejä:
  690
  Tykkäykset:
  1,147
  Pisteet:
  76
  Pommikonelaivueen lentoreitti oli muistini mukaan kerrottu olleen Casablanca, Teheran, Moskova,> Helsinki<, tämän sijaan joku Saksan kaupunki, joka sitten pommitettiin, Iso-Britannia. Tällä porukalla oli jo jotain meriittejä plakkarissa. Ajankohta loppu vuodesta 1943 tai ihan 1944 alussa, joka tapauksessa ennen kuin ryssät alkoi omat pommitusoperaationsa.

  Ei saatan :mad: löytynyt Hesarin juttu arkistosta, ainakaan pikku etsimisellä. Ihan puolen sivun juttu se ei ollut vaan 1/4 sivun ja siinä oli valokuva muistaakseni Liberator pommikoneista muodostelmassa. Outoa on jos näinkin iso juttu olisi ihan vaan Hesarin mielikuvituksen tuotetta, eikä siihen kukaan olisi takertunut. Vaikka olisi tottakin niin hiljaasta on pijellyt.
   
 8. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  5,111
  Tykkäykset:
  4,246
  Pisteet:
  1,286
  En usko tähän juttuun:

  -USA ei ollut sodassa Suomen kanssa.
  -Varsinaiset NL:stä suoritettavat "sukkulapommitus" -operaatiot alkoivat vasta kesäkuussa 1944. Tukikohdat tähän olivat Ukrainassa eikä sieltä oltaisi ylletty Helsinkiin.
  -iso pommitusoperaatio olisi varmasti mainittu historiankirjoituksessa laajemminkin jos sitä olisi yritetty.
  -pelkkä suunnistus Helsinkiin noin kylmiltään olisi ollut vaikeaa. Ei ollut pojilla GPS:ää.
  -Ja mitä sillä olisi muka saatu aikaan? Moskovasta Helsinkiin on yhtä pitkä matka kuin Lontoosta Berliiniin. B-17:n pommikuorma olisi jäänyt aika pieneksi, vain vähän isommaksi kuin vaikka DB-3:n joka pommitti Helsinkiä ihan riittävästi, kiitos vain. Jos joku tusina B-17:stä (vaikea uskoa että isompaa operaatiota olisi saatu pykättyä) olisi siis pommittanut Helsinkiä niin ei se mitään Hiroshimaa vastaa ja tuskin siinä olisi venäläisille taikka suomalaisille mitään näytetty.
   
 9. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,636
  Tykkäykset:
  2,035
  Pisteet:
  316
  Suomalaisethan kävivät muuten ilmoittamassa muistaakseni -43 länsiliittoutuneille, että Suomella ei olisi mitään Pohjois-Norjaan tehtävää maihinnousua vastaan. Chruchill kai tapansa mukaan jopa hetkeksi lämpeni ajatukselle taas yhdestä maihinnoususta jumalanhylkäämällä rannalle, mutta sai sitten taas koottua ajatuksensa ja homma jäi sikseen.

  Siinäpä spekulaation paikka. Lapissa joukkoja Neuvostoliitosta, Saksasta, länsiliittoutuneilta ja Suomesta. Kaikki kaikkia vastaan...
   
 10. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,583
  Tykkäykset:
  5,548
  Pisteet:
  1,286
  pommitus meni sivujuonteeksi. ei yhdysvallat voisi silloisessa oikeudentunnossaan tehdä pearl harbouria maalle jonka kanssa eivät olleet sodassa. ... lähteitä?

  sitten tuo skandinavian maihinnousu. tämähän oli yksi vaihtoehto ja sen vuoksi saksaaliset pitivät suhteettoman paljon joukkoja norjassa ja pohjoissuomessa.

  mutta ottakaapa kantaa tuohon alkuperäiseen. jos, suomen toiveita vastaan usa olisi julistanut sodan, olisiko se muuttanut aselepo/rauhanehtoja, joista tosin yleisellä tasolla olo sovittu teheranissa, ja ojos usa olisi ollut edustettuna valvontakomissiossa, olisiko se muuttanut toimintatapoja tai toiminnan sisältöä? mielipiteitä?
   
 11. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,636
  Tykkäykset:
  2,035
  Pisteet:
  316
  Niin suomalaiset siis pyysivät länsiliittoutuneita sekä ajamaan saksalaiset pois että estämään Neuvostoliiton etenemisen Suomen alueelle. Tähän liittyi tietysti vielä odotus ruoka- yms. avusta. Aika optimistinen toive vihollismaalta...

  Syksyllä 1944 Suomi itseasiassa toivoi, että USA olisi julistanut sodan. Juuri tuon valvontakomission edustuksen vuoksi.

  Teheranin päätökset olisivat todennäköisesti pysyneet voimassa. USA tuskin olisi koalitiota horjuttanut kaukaisen pikkumaan vuoksi, kun koko Itä-Eurooppa myytiin. Mahdollisuuksien rajoissa sen sijaan lienee, että suomalaiset olisivat keskittyneet liehakoimaan valvontakomission USAlaista edustajistoa ja yrittäneet sitä kautta saada etuja ja päästä lännen leiriin. Välirikon tapahduttua liittoutuneiden kesken, USA olisi sitten voinut vastata Suomen toiveisiin. Missä mitassa näin olisi tapahtunut ja mitä seurauksia sillä olisi ollut, on sitten taas toinen juttu.
   
 12. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,636
  Tykkäykset:
  2,035
  Pisteet:
  316
  Niin suomalaiset siis pyysivät länsiliittoutuneita sekä ajamaan saksalaiset pois että estämään Neuvostoliiton etenemisen Suomen alueelle. Tähän liittyi tietysti vielä odotus ruoka- yms. avusta. Aika optimistinen toive vihollismaalta...

  Syksyllä 1944 Suomi itseasiassa toivoi, että USA olisi julistanut sodan. Juuri tuon valvontakomission edustuksen vuoksi.

  Teheranin päätökset olisivat todennäköisesti pysyneet voimassa. USA tuskin olisi koalitiota horjuttanut kaukaisen pikkumaan vuoksi, kun koko Itä-Eurooppa myytiin. Mahdollisuuksien rajoissa sen sijaan lienee, että suomalaiset olisivat keskittyneet liehakoimaan valvontakomission USAlaista edustajistoa ja yrittäneet sitä kautta saada etuja ja päästä lännen leiriin. Välirikon tapahduttua liittoutuneiden kesken, USA olisi sitten voinut vastata Suomen toiveisiin. Missä mitassa näin olisi tapahtunut ja mitä seurauksia sillä olisi ollut, on sitten taas toinen juttu.
   
 13. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
  Jos ajatellaan että "tulimyrskyn" aikaansaamiseksi a`la Dresden, vaati noin 1000 raskasta pommikonetta 2 eri aaltona, vastaava operaatio Helsinkiin vaatisi ehkä 200-300 raskasta pommikonetta täydessä palopommilastissa+merkkauskoneet. Aika iso manööveri tuossa vaiheessa sotaa kun USAF ja SAC (strategic airlift command) aloitteli juuri toimiaan Euroopan sotakentillä ja Luftwaffe oli vielä voimissaan. Mistä ilma-armeijasta koneet otaksuttavasti olivat lähtöisin? 8th Air-army oli sijoitettuna Iso-Britanniaan ja muut USAFin voimat olivat melkoisesti kiinni Tunisian tai Sisilian operaatioiden tukemisessa sekä välimeren sotarintamalla (riippuen mihin aikaan vuodesta Helsinki-operaatio olisi väitetysti tapahtunut).

  Olisi vaikea kuvitella että edes Jenkeillä olisi tuossavaiheessa ollut resursseja lähettää kone-armada kiertelemään näytöstehtävään lähi-idän kautta Moskovaan ja siitä pommitustehtävään ja paluulento suoraan Britteihin. Ehkä joku 20 koneen "näytös-osasto" olisi voinut tulla kyseeseen, mutta tokkopa Helsinki tuommoisesta olisi kokonaan tuhoutunut.

  Mitenkä pommit rahdattiin Moskovaan? Venäläisillä tuskin oli samankaliiperin palopommeja kymmeniä tonneja varastossa. Vai lensivätkö koko "kiertueen" täydessä pommikuormassa? Eivät varmasti koska senajan pommarit eivät voineet laskeutua kuorma päällä koska olivat liian painavia ja homma liian vaarallista (kun ei sitä tee nykykoneetkaan!).

  Epäilen että koko juttua on paisuteltu jälkeenpäin.
   
 14. Mainos 15. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  En muista minäkään tuollaisesta ikinä kuulleeni. Sen sijaan Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimille oli annettu käsky pommittaa Viipuria 500 pommikoneen voimin noin 10 päivää ennen kuin suomalaiset kaupungin menettivät. Ukkosrintama esti pommitukset.
   
 16. chigeen'a

  chigeen'a Kapteeni

  Liittynyt:
  04.05.2010
  Viestejä:
  690
  Tykkäykset:
  1,147
  Pisteet:
  76
  Hesarin digi arkistossa on vain poimintoja vuodesta 1990 ja 2000-luvulta joten täytyypä ottaa yhteyttä toimitukseen.

  Kuinkas exact se baikalin paras muistikuva oli jutun kirjoitus vuodeksi. Oma haarukka on niinkin laaja kuin 1995 - 2005. Meinaan jos täytyy lähteä kirjastoon penkomaan vanhoja Hesareita. Yhdeltä kaverilta yritin vuotta kysellä kun aiheesta silloin tuoreeltaan juteltiin. Muisti jutun, ei vuotta. Ikää kun alkaa tulemaan on kuulemma suositeltavaa treenata "muistisoluja", ei teidän epäilevien-Tuomasien takia, ihan vaan ittensä vuoksi. :lanssi:

  En siis voi väittää juttua todeksi, mutta sen väitän, että Hesarissa tämä juttu oli ja melko laaja sellainen.
   
 17. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  5,111
  Tykkäykset:
  4,246
  Pisteet:
  1,286
  Uskon kyllä että Hesarissa on ollut tuollainen juttu. Sitä en usko että valtakunnan ykköslehti olisi tavoistaan poiketen julkaissut todenperäistä tietoa.
   
 18. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  Meneppä tässä takuuseen itsekään muistinsa kanssa, kyllä yksi viisi vuotta menee pieleen vähän väliä. Kun on aikaa niin otan minäkin asian luokalle, pyydän apua eräältä tuttavalta, joka voinee olla avuksi.
   
 19. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,095
  Pisteet:
  1,286
  No niin, valjastin lehtimieskaverini aiheen pariin. Hän lupasi viimeistään lomallaan kaivella asiaa ja huom. hän muistaa hatarasti jutun ja piti todennäköisenä SK:ä tai hesaria.
   

Jaa tämä sivu