Tässä vähän juttua vielä meikäläisen
laivaston osaamisesta:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060919834306_uu.shtml
"
IL piraattijahdin pääkallopaikalla: Näin merirosvot ajettiin ahtaalle
Tiistai 9.6.2015 klo 19.12
Iltalehti vieraili EU:n merirosvojahdin pääkallopaikalla Lontoon liepeillä Northwoodissa. Aurinkoinen keskiviikkoaamu oli jo valjennut Intian valtamerellä, kun miinalaiva Pohjanmaa yhytti epäilyttävän aluksen Omanin kaakkoispuolella.
Kauppa-alusten, rannikkovartiostojen ja laivastojen toimittamien tietojen perusteella Northwoodissa nähdään lähestulkoon kaikki Intian valtamerellä kulkevat laivat yhdellä kartalla.
Kun kahta venettä hinannut laiva pyrki pakoon, Pohjanmaa avasi tulen.
Elettiin huhtikuuta 2011, ja varoituslaukaukset olivat ensimmäiset, jotka suomalaissotilaat EU:n yhteisen merirosvouksen vastaisen operaatio Atalantan leivissä ampuivat.
Miinalaivan lähestyessä epäillyt merirosvot lappasivat rautaa laidan yli. Silti suomalaissotilaat löysivät laivalta muun muassa singon, pistoolin ja useita rynnäkkökivääreitä. Kiinni otettiin 18 henkilöä.
- Kuvailisin kiinniotettuja vaarallisiksi ammattirikollisiksi, jotka olisivat valmiita hallussaan olleiden aseiden käyttöön, kirjoitti Pohjanmaan komentajakapteeni
Mika Raunu jälkikäteen puolustusvoimien verkkosivuilla.
Suomalaisittain hetki oli poikkeuksellinen, mutta tuolloin se oli vain pisara vaarallisessa valtameressä. Vuoden 2011 alussa saldo oli synkkä: merirosvot pitivät panttivankeinaan 736 ihmistä ja 32 alusta.
Inhimillisten tragedioiden lisäksi seuraukset olivat massiiviset. Maailmanpankki arvioi aikanaan merirosvoukselle jopa 18 miljardin euron vuosittaisen hintalapun.
3 syytä voittokulkuun
Vuonna 2012 tapahtui jyrkkä käännös. Suunnanmuutokselle oli kolme merkittävää syytä, sanoo tiedotuspäällikkö
Jacqueline Sherifftiistaiaamuna operaatio Atalantan päämajassa Lontoon liepeillä Northwoodissa.
Ensinnäkin kaupalliset laivastot ryhtyivät panostamaan itsesuojeluun. Laivojen laidoille viriteltiin piikkilankoja, yksityisiä turvallisuusfirmoja pestattiin ja riskialueet alettiin ohittaa entistä kovemmalla vauhdilla.
Toisaalta operaation ja lähivaltioiden yhteistyötä kehitettiin niin, että merirosvot saatiin aiempaa herkemmin oikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan.
Kolmanneksi Atalantan sota-alukset saivat aiempaa vapaammat kädet.
EU laajensi mandaattia niin, että se salli iskut myös Somalian rannikolla juoniaan punoneiden merirosvojen kimppuun. Siinä, missä miinalaiva Pohjanmaan tekemä ratsia kuuluu vakioarsenaaliin, käyttöön otettiin kovemmat keinot.
Varsinaisiin maahyökkäyksiin ei ryhdytty, mutta operaatioon osallistuneet alukset saattoivat tuhota rannalle vedettyjä, merirosvoukseen käytettyjä veneitä.
- Kohteina olivat alukset, eivät merirosvot, tähdentää Sheriff.
Iskut ajoivat merirosvot yhä kauemmas sisämaahan, mistä käsin hyökkäysten suunnittelu ja toteuttaminen kävi työläämmäksi. Samalla synkät uutiset vähenivät radikaalisti.
Kun erinäisiä "epäilyttäviä tapauksia" ja varsinaisia hyökkäyksiä tapahtui operaation tilastojen mukaan vielä vuonna 2011 reilusti yli 300, oli vastaava lukema viime vuonna seitsemän.
"Uhka yhä olemassa"
lman menestyksekkään operaation sotilaallista ulottuvuutta, merirosvot olisivat edelleen mittava vitsaus, uskoo operaation komentaja kenraalimajuri
Martin Smith.
Hänen mukaansa laakereilla ei kuitenkaan voi vielä levätä.
- Olemme varuillamme, sillä uhka on yhä olemassa.
Kenraalimajurin mielestä tuota uhkaa ei vesiltä käsin kitketä, vaan "maalla tekeminen ratkaisee".
Somalian hallinto olisi saatava ajan tasalle. Paikallisten viranomaisten pitäisi pystyä puuttumaan merirosvoukseen. Tavoitetta tukee muiden muassa EU, mutta maaliin on vielä matkaa.
- Se on valtava haaste, myöntää Smith.
Mikäli tuohon haasteeseen ei pystytä vastaamaan, voivat seuraukset olla katastrofaaliset. Pahimmissa uhkakuvissa merirosvot yhdistävät voimansa esimerkiksi al-Shabaab-terroristijärjestön kanssa.
Näin synkkiä pilviä ei Afrikan sarven yllä ole vielä ilmassa, mutta Smith korostaa silti Atalanta-operaation tärkeyttä.
- Jos se lopetettaisiin, lisääntyisi merirosvous taas merkittävästi.
Vaikka vyölle on kertynyt voittoja, ei merirosvojen kädenjälki hevillä unohdu.
Ainakin pääkallopaikalla Northwoodissa työskenteleviä siitä muistuttavat yhä kateissa olevat 26 ihmistä, joita piraatit ovat pitäneet panttivankeinaan jo yli kolmen vuoden ajan.
TEKSTI JA KUVAT
KALLE JOKINEN
NORTHWOOD
FAKTA
Operaatio Atalanta
- Vuonna 2008 alkanut EU:n merirosvouksen vastainen operaatio Intian valtamerellä Somalian edustalla
- EU:n mandaatti on voimassa ainakin joulukuuhun 2016
- Tehtävänä suojella avustuskuljetuksia ja torjua merirosvousta
- Tällä hetkellä operaatioon osallistuu neljä alusta (2 Espanjasta, 1 Saksasta, 1 Italiasta) sekä kaksi lentokonetta (Espanjasta ja Italiasta)
- Miinalaiva Pohjanmaa osallistui operaatioon vuonna 2011, suomalainen alussuojaosasto turvasi kuljetuksia vuonna 2013"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060919834405_uu.shtml
"
Pohjanmaa teki historiaa Intian valtamerellä
Tiistai 9.6.2015 klo 18.59
Atalanta-operaatioon Afrikan sarven edustalla vuonna 2011 osallistunut miinalaiva Pohjanmaa teki aikanaan suomalaishistoriaa.
Suomalainen miinalaiva Pohjanmaa kohtasi huhtikuussa 2011 Intian valtamerellä epäiltyjen merirosvojen kuljettaman aluksen, joka pysäytettiin varoituslaukauksin.
Epäiltyjä otettiin kiinni 18. Heidät jouduttiin lopulta laskemaan vapaaksi, koska yksikään maa ei ottanut esitutkintaa harteilleen. Aseet silti takavarikoitiin, ja merirosvouksesta epäiltyjen alus upotettiin.
Siinä samassa Pohjanmaa teki historiaa.
- Kun puhutaan itsenäisen Suomen merivoimista, Intian valtameri on kaukaisin paikka, jossa suomalaisia merisotilaita on ollut osallisena konfliktissa, toteaa Merivoimien tiedotuspäällikkö
Annele ApajakariIltalehdelle.
Suomalaisten panoksen noteerasi tiistaiaamuna Northwoodissa myös operaatio Atalantan komentaja, kenraalimajuri
Martin Smith, joka kehui Suomen "keskeistä roolia".
- Olemme kiitollisia ammattimaisuudesta ja kovasta työstä, Smith kiitteli.
KALLE JOKINEN
NORTHWOOD"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060919834410_uu.shtml
"
"Uniikki operaatio"
Tiistai 9.6.2015 klo 19.21
Operaatio Atalanta hakee komentajansa mukaan vertaistaan.
Kun EU:n merirosvouksen vastainen operaatio Atalanta näki päivänvalon Afrikan sarven edustalla vuonna 2008, oli se vielä lasten kengissä.
Tulosta alkoi syntyä isolla kädellä vasta vuonna 2012, jolloin kauppalaivastojen omistajat heräsivät ja Atalantan alukset ajoivat merirosvot Somalian rannikolta kauemmas sisämaahan.
Merenkäyntialan ja sotilaiden saumaton yhteistyö on menestyksen salaisuus, sanoo operaatio Atalantaa komentava kenraalimajuri
Martin Smith.
- Uniikkia tässä on juuri se, että (kaupallinen) ala on mukana.
Käytännön tasolla suuri osa alueella toimivista kauppa-aluksista noudattaa yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Esimerkiksi pahimpia paikkoja vältellään ja riskialttiit alueet ylitetään normaalia kovemmalla vauhdilla.
Samalla yhtiöt antavat Atalanta-operaatiolla käyttöön tavallisesti liikesalaisuuksien piiriin kuuluvaa tietoa aluksistaan ja miehistöstään.
Näiden perusteella päämajassa Northwoodissa laaditaan sota-aluksien toimintaa ohjaavia riskiarvioita.
KALLE JOKINEN
NORTHWOOD"