Uutisia Belgiasta

Kyyllä tuolla on työllistävä vaikutus kun tulee metallinpaljastimet, aseistetut vartijat ja kaikki nykytekniikkaa käyttävät räjähdeanalysaattorit kaikkiin vähänkin isompien julkisiin tiloihin. Vaan mistä rahat tähän, voisi joku kysyä..

Lasketaan palkkoja, Pidennetään työpäivää, kiristetään veroja ja tehdään lisää leikkauksia kansalaisten etuisuuksiin...kyllä se siittä suttaantuu :D
 
Eipä olisi pommikoira välttämättä näitä merkannut...

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016032321314702_ul.shtml

Maailman johtava räjähde-ekspertti IL:lle: "Jo yksi kilo TATP:tä voi aiheuttaa suunnatonta tuhoa"
Tänään klo 17:51


Pariisin ja Brysselin terrori-iskuissa käytettiin arvaamattomasti käyttäytyvää räjähdysainetta, joka herättää pelkoa myös terroristeissa.


Iskut Brysselin lentokentälle aiheuttivat pahan tuhon. Kenttä pysyy toistaiseksi suljettuna. AP

Professori Ehud Keinan on maailman johtavia asiantuntijoita improvisoiduissa räjähteissä. Keinan on tutkinut TATP:tä 1980-luvulta lähtien.
Pariisin syyttäjä Francois Molin vahvisti viime vuoden marraskuussa, että Pariisin terrori-iskuissa käytetyt räjähdeliivit sisälsivät triasetonitriperoksidia (TATP).

Helposti valmistettavissa olevaa, mutta erittäin räjähdysherkkää yhdistettä kutsutaan arvaamattoman luonteensa takia "Saatanan äidiksi" (eng. Mother of Satan).

Belgian poliisi teki tiistaina kotietsinnän Schaerbeekin alueelle sijaitsevaan asuntoon, jossa Brysselin terrori-iskuista epäiltyjen veljesten Khalid ja Brahim El Bakraouin kerrotaan asuneen. Belgian liittovaltion syyttäjän Frédéric Van Leeuwin mukaan asunnosta löytyi 15 kiloa räjähteitä, tarkemmin sanottuna TATP:tä.

Räjähteiden lisäksi asunnosta löytyi suuria määriä aineita, joita käytetään TATP:n valmistuksessa. Asunnosta löytyi myös nauloja.

Iltalehden haastattelema asiantuntija sanoo, ettei hän ole lainkaan yllättynyt, että terroristit käyttivät sekä Pariisissa että Brysselissä juuri pahamaineista TATP:tä.

- Sitä minäkin käyttäisin, jos olisin terroristi, professoriEhud Keinan Technion-Israel Institute of Technologyn kemian laitokselta sanoo.

Israelilainen Keinan kuuluu maailman johtaviin niin sanottujen improvisoitujen räjähteiden asiantuntijoihin. Keinan on tutkinut TATP:tä 1980-luvun alusta lähtien.

- Jotkut kutsuvat minua "Herra TATP:ksi", Keinan sanoo.



Helppo valmistaa


Keinanin mukaan terroristit suosivat yhdistettä yksinkertaisesta syystä: sitä on helppo valmistaa, mutta vaikea havaita.

- TATP:tä on äärimmäisen vaikea havaita, koska siinä ei ole typpeä. Suurin osa lentokentillä käytettävistä laitteista ei reagoi siihen, Keinan sanoo.

Keinanin johtama tutkimusryhmä on kehittänyt tähän tarkoitukseen erillisen tunnistimen, joka on käytännöllinen ja tehokas, mutta ei kuitenkaan riittävän tehokas.

- Tämä on ongelma, joka meidän pitää ratkaista. Emme ole ihan vielä siellä, Keinan myöntää.

TATP:n valmistukseen tarvittavat aineet löytyvät Keinanin mukaan "tavallisesta rautakaupasta".

- Sen käsittely on vaarallista, mutta jos tietää mitä tekee, sitä voi valmistaa turvallisesti. Valmistamiseen ei tarvita rahaa, koulutusta tai kuljetusta, Keinan sanoo.

Keinanin mukaan yhdiste on kuitenkin niin arvaamaton, etteivät edes terroristit käytä sitä, ellei heillä ole siihen jokin erityinen syy.

- He käyttävät sitä vain siinä tapauksessa, että tavallista räjähdysainetta ei ole saatavilla tai heidän pitää salakuljettaa sitä valvotulle alueelle, Keinan sanoo.



"Suunnatonta tuhoa"


Keinanin mukaan TATP on tuhovoimaltaan verrattavissa muun muassa sotilaskäyttöön valmistetuissa räjähteissä käytettyyn trinitrotolueeniin (TNT).

- Olemme tehneet testejä suurillakin määrillä TATP:tä ja tiedämme, millaista tuhoa se voi aiheuttaa, Keinan sanoo.

- Jo yksi kilogramma tätä ainetta voi aiheuttaa suunnatonta tuhoa.

Saksalainen Richard Wolffenstein keksi asetoniperoksidin vuonna 1895. Ensimmäinen pommi-isku TATP:llä tehtiin vuonna 1980 Palestiinan Hebronissa.

- Yhdiste on ollut tiedossa vuosikymmeniä, mutta venäläiset tajusivat ensimmäisenä, että TATP:stä voi rakentaa pommin, Keinan sanoo.

Euroopassa TATP:tä on käytetty Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen lisäksi ainakin Lontoon joukkoliikenteeseen tehdyissä pommi-iskuissa heinäkuussa 2005.

MARKO-OSKARI LEHTONEN
[email protected]

 
Ensiksi terroristi tekee iskun ja sitten on haaskalinnut hyödyntämässä pelottelu-aspektin, etenkin tekstin päättävä viimeinen lause paljastaa täysin, että on kyse pelottelusta. Terroristien organisaatioon ei tietenkään katsota. Esimerkiksi värväystoiminnan ja rahoituksen avaaminen voisi olla mielenkiintoista.
 
Viimeksi muokattu:
@Bushmaster

Koira kyllä havaitsee melkein mitä hyvänsä, se ei välitä typpiatomeiden puutteesta. Tekniikka ei sitten olekaan aina niin kehittynyttä. Vuff!



https://www.researchgate.net/public...ng_dogs_to_detect_Triacetone_Triperoxide_TATP

Rgr..hyvä niin. Meinasinkin että miksi ei havaitsisi kun koiran molekyylitutka on käsittämättömän herkkä aisti...mun koira ainakin haistaa jopa nakkipaketin jääkaapin lävitse tarkemminkuin uuno turhapuro:D
 
Ei helvetti. Ei riitä raha taikka miesmäärä, kun niitä paikkoja on ihan perkeleesti. Tätä tutkittiin Lontoon pommitusten jälkeen ja samaan tulokseen tultiin.

No, jos ei haluta mennä äärimmäisyyksiin henkilöstön määrän ja turvatoimien suhteen, niin edes olemassaolevan henkilöstön toimintakyvyn parantamista sietäisi harkita. Ampuma-ase ja sen käyttökoulutus ei paljoa maksa.

Meillä on jo nykyisellään tuollaisissa kohteissa iso määrä aseetonta henkilöstöä. Voi miettiä, onko siinä mitään järkeä, että esim. tullimiehet eivät rutiininomaisesti kanna ampuma-aseita, vaikka ovat läsnä lentokentillä ja satamissa ja kantavat yleensä kaasusumutinta ja teleskooppipatukaa. Sama koskee tietysti myös yksityisen puolen vartijoita ja järjestyksenvalvojia. Miinuspuolena on se riski, että ennen kaasua saaneet puukkoa metrossa heiluttelevat "Penat" saavatkin jatkossa luodista.

Ensin toki tarvittaisiin asennemuutos. Se on edellytys, että mitään muutoksia voidaan tehdä esim. lainsäädäntöön.
 
Meillä on jo nykyisellään tuollaisissa kohteissa iso määrä aseetonta henkilöstöä. Voi miettiä, onko siinä mitään järkeä, että esim. tullimiehet eivät rutiininomaisesti kanna ampuma-aseita, vaikka ovat läsnä lentokentillä ja satamissa ja kantavat yleensä kaasusumutinta ja teleskooppipatukaa.
Tämä on varmasti ihan harkitsemisen arvoinen asia. Virka-ase tasokokeet on varmasti lähes jokaisella tullin kenttäryhmissä. Ties vaikka olisi velvoitettu jokaiselle.
 
Olivatko tekijät toisen polven maahanmuuttajia tai pitkään maassa asuneita? Jos olivat toisen polven maahanmuuttajia, niin se on pahempi asia kuin että olisivat vasta tulleet maahan. Kertoo nimittäin ettei kotoutuminen ole onnistunut niin hyvin kuin on maalailtu tapahtuvan toisen polven maahanmuuttajien kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
@Bushmaster

Koira kyllä havaitsee melkein mitä hyvänsä, se ei välitä typpiatomeiden puutteesta. Tekniikka ei sitten olekaan aina niin kehittynyttä. Vuff!



https://www.researchgate.net/public...ng_dogs_to_detect_Triacetone_Triperoxide_TATP

Pidetään ne koirat nyt kopeissaan nukkumassa.

Järki käteen. Isku tehtiin alueella, johon kuljetaan useasta suunnasta ja jossa aletaan jonottamaan. Ensin check-in ja sen jälkeen turvatarkastus. Eli sinne alueelle, missä ihmiset kerääntyvät, liikutaan ja hyöritään epämääräisesti.

Jos tehdään jonkinmoinen esitarkistus ennen tuota aluetta, se siirtää jonon ja ihmisten pakkautumisen uuteen paikkaan. Ehkä johonkin hemmetin sirkustelttaan varsinaisen check-in alueen eteen. Sen jälkeen terroristi iskee sinne. Vaikutus on aivan sama. Pitäisikö sitten tehdä esitarkistukselle esitarkistus?

Esitarkistuksista lentokentillä ei ole mitään hyötyä. Onhan näyttävän näköistä, kun Pariisissakin jo vuosia kolme sotilasta menee peräkkäin rynkkyjensä kanssa per terminaali. Ja jos on korkeampi vaara terrori-iskuista, sotilailla on myös kypärä roikkumassa luotiliivistä. Ou jee. Pommitilanteessa, noista sotilaista ei ole mitään hyötyä, mutta pysyypähän matkustajat rauhallisina, silloin kun mitään ei ole tapahtumassa.

Siinä vaiheessa, kun joku matkaa pomminsa kanssa kohden lentokenttää, paska on jo housussa ja iskua ei voida enää estää. Käytännössä kulut tullaan suuntaamaan siihen, että sitä pommimies ei pääse edes liikkeelle. Se onnistuu vain, jos ihmisten sosiaalista kommunikointia ja liikkumista valvotaan enemmän. Siihen ei tarvita edes passitarkastuksia. Sekin on mennyttä aikaa.

Johannes
 
"Muukalaisten päästäminen" taitaa juontaa juurensa ristiretkien aikaan. Eurooppa on ollut ja tulee olemaan monikulttuurinen, sille nyt vaan ei voi mitään. Kuka määrittelee, mikä Euroopassa on "muukalainen", kun asiat laitetaan edes muutaman sadan vuoden aika-ikkunaan? Kansoja on mennyt ja tullut joka ilmansuunnasta.

Pariisin iskujen jälkeen oli täysin selvää, että lisää tulee tapahtumaan. Ja tulee edelleenkin tapahtumaan. Pariisin iskujen jälkeen varsinainen suunnittelu- ja koordinoivaporras jäi pimentoon. Ja niin on tässäkin tapauksessa käymässä. Jatkossakin lisää iskuja tulee tapahtumaan, se on selvä.

Syynä ei ole ISIS eikä mikään muukaan ulkopuolinen masinointi. Syynä on pitkän aikaa ratkaisematta olleet ongelmat tiettyjen maiden maahanmuuttopolitiikassa. Kun kansakunta kohtaa iskun, on helpompi ajatella sen tulevan ulkoisen syyn takia, kuin alkaa setvimään mikä valtiossa sisällä mättää.

Kaava iskuissa sekä Pariisissa että Brysselissä on sama. Jos Brysselissä tai Pariisissa tapahtuu parikin iskua samaan aikaan, poliisilla ei riitä resurssit hallitsemaan tilannetta. Ne, jotka organisoivat näitä, tietävät miten iskeä heikkoon kohtaan. Kohinaa on niin paljon, että varsinainen suunnitteleva organisaatio ehtii hävittää jälkensä.

Johannes

Onko ymmärryksesi ok, kysyin kuka on vastuussa ??

Nimen omaan on kysymys imperialismista euroopassa, saksan ja eu:n laajenemismpolitiikka jne!
 
Oli pakko poimia talteen ...:solthum:

http://elieelkhouri1.puheenvuoro.uu...konto-kaikki-jotka-vaittavat-vastaan-t-p-taan


Islam on rauhan ja oikeuden uskonto, kaikki jotka väittävät vastaan t-p-taan
23.3.2016 22:06 Elie El-Khouri

Islam on rauhan ja oikeuden uskonto, kaikki jotka väittävät vastaan t-p-taan

Olen syvästi järkyttynyt ja suruissani Brysselin islam-iskun johdosta. Otan sydämestäni osaa uhrien omaisten ja läheisten suruun.

ISIS edustaa puhdasta islamia ja täysin islamin oppien mukaan!

Islamilaiset eivät selkeästi tuominnut isisiä ja heidän terroristien tekoja- miksi? Siksi koskaKoraani sanoo: ”Uskovat älkööt ottako uskottomia suojelijoikseen toisten uskovien sijasta. Joka näin tekee, on sanoutunut irti Allahista, paitsi jos pelkäätte heitä. Koraani 3:28”. ISIS ei ole vetänyt tekojensa perusteluja omasta ajatuksesta, vaan he tekevät niitä, koska koraanin käskyt ja sunna/ hadithi sanoo.

Allahin nimissä ovat valmiita terrori-iskuihin

Islamistit unelmoivat maailmanlaajuisesta islamilaisesta suurvallasta (Kalifaatti). He uskovat, että kun länsimaat on tuhottu, he saavuttavat tämän unelman (Andalusia). Heikkenevä Eurooppa houkuttelee islamilaisen vallankumouksen taistelijoita. Islami-terroristien tarkoitus on levittää kauhua Eurooppaan iskemällä metropoleihin ja järjestöihin. Media laskee uhreja ja tapahtumat saavat julkisuutta, mikä aiheuttaa pelkoa ihmisten keskuudessa.

Euroopan poliittisen painoarvon väheneminen ruokkii ääri-islamilaisten maailman valloitusta vahvistamalla ideaa, että islam tulee levittää valloitussota strategialla.

Media nostaa aina Islamin terroristi tekoja mutta ei mistä syystä Islamin terorismi syntyy.

Länsimaiden poliitikot ja mediat julistavat aina jokaisen muslimiterroristin teon jälkeen, ettei sillä ollut mitään tekemistä islamin kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että muslimeilla ei ole pakottavaa tarvetta uudistaa uskontonsa oppeja.

Maltillista islamia ei ole, on olemassa vain yksi islam. Koraani on se linja jotka maltilliset muslimit vetää ja kannattaa. Se on varmaa, että maailma ei pääse eroon terrorismista niin kauan, kun länsimaat hyväksyvät nyky islamin opetuksen.

Islam tarvitsee uskonpuhdistuksen!
 
Uskomatonta, että joku voi syyttää eurooppalaisia siitä, että muslimi alkaa räjäytellä pommeja. Mikä aivopieru. Yhteiskunnan vika. Lisää avoimia ovia ja hymyä niin ei kukaan liity ISIS-porukoihin.

Mitä pöljäilyä.
Belgiassa on eniten muslimeja Euroopassa, ei ne sinne hakeutuneet koska heitä syrjitään, vaan koska yhteiskunta tarjosi heille korkeamman elintason.

Olen tässä miettinyt mitä saa ihmisiä vihamaan niin paljon oma maata ja sen ihmisiä, anteeksi että tulee ajatusvirtaana, mutta pakko laittaa:

Suomessa tunnen yhtä naista, (ihan suomalainen), nainen sairastui sjogreniin reumaan, lähellä 30 vuotiaana ja hän on katkerin yksilö, jota tunnen koko maassa, hän syytti omasta epäonnistuneesta elämästä ja sairaudesta ihan kaikkia: äitiä, veliä, ex-avomiestä (jätti hänet), tuttavia, ex-miesystävän ja ennen kaikkia Suomen valtiota ja saman syssyyn kaikkia suomalaisia - koko yhteiskunta!
Sitten nainen löysi "venäläisen maailman" - russki mirin, Pihkovan luostarin, ryhtyi Venäjän ja putten ihailijaksi, siellä oli "vasta ihmisiä, ja suomalaisia huonompia ei ole koko maailmassa", hän osoitti inhonsa ympärinsä kaiken suomalaisuuden päälle, terveyden huoltoa erityisesti ja TIETENKIN vihasi länsimaista yhteiskunta. Hän tuli niin rasittavaksi että ihmiset kaikosi hänen luotaan ja tilalle tulivat uskontohihhulit ja muut heikkopäiset.

Katkaisin kerran yhden hänen katkeruden virran "ihana-venäjä-katso-näitä-kuinka-paljonkin-heidän-kasvoissa-henkisyyttä" (luostarin hihhuleista) venäläisten ylistyksineen. Kysyin tietääkö hän miksi hänelle niin rakkaassa Venäjällä ei näy invaliideja katukuvassa. Kerroin ettei heitä näy siksi koska eivät ole olemassa, vaan siksi koska he ovat koko ajan sisällä, heillä ei ole sitä kaikkea mitä hänellä on (hän sai sjogrenin reuman pitkälle aikuisena ja hänellä kenties kaipungin isoin ja komein invapyörätuoli, jota hän koristelee pikkuikoneilla). Kerroin ettei heillä ole minkäänläisiä mahdollisuuksia saada oman erillisen asunnon aikuisena ja vieläpä invaliideille varustettuna, kuten hänellä, jossa huomioidaan hänen kipeytyneet jalat, (muuten hän on terve ja liikkuu ominkin jaloin, ei aina pyörätuolissa), he voivat asua taloissa jossa ei ole hissia ja olla paljon sairammat kun hän itse, juuri siksi heitä ei näy katukuvassa! Lisäksi he joutuvat elämään täysin omien vanhempien huolettavana, jos sellaisia on, jos ei ole, niin joutuvat elämään laitoksessa, ja venäläistä laitoselämää en toivoisi kenelle. Kukaan lähihoitaja ei käy auttamassa heitä siivoamisessa, mitään pehmusteita takapuolen alle, ja muita mukavia pikkuasioita, jotka tekevät hänen elämästä mukavampaan, he eivät myöskään siellä Venäjällä saa, he eivät myöskään saa masentua ja kylpeä katkeruudessa juopotelleen ja sitten poiketa sossussa hakemaan rahat ja uuden asunnon, jos vanha menee alta, kuten hänen tapauksessa kerran jo kävi.
Liikuntarajoitteiset Venäjällä eivät saa murtoosakaan sitä eläkettä, mitä hän saa, myös hänen ei tarvinnut kokea nälkää, hän saa rauhassa nirsoilla mitä syö ja mihin ei koskisi koska se on "hyi", eikä heillä ole mahdollisuutta pienen naarmun tai lohjennen hampaan takia lentää salamana omalla luksuspyörätuolilla heti hoitoon, tai apteekin hakemaan seuraavaa litraa kostuttavia silmätippoja ja mitä vain lääkettä mitä sairauden hoito vaati Kelan piikiin,mutta juuri hän vihaa maata ja yhteiskunta, joka hänelle tämän kaiken tehnyt mahdolliseksi!

En tunne muslimeja, mutta sen mitä olen lukenut länsimaissa terroristeiksi ryhtyvistä oli myös aika pitkälle tätä sama asennetta (kusipäisyyttä)- "minä vihaan tätä yhteiskunta koska minulle kävi huonosti, minua on kohdeltuu väärin, minua katsottu väärin, elämä ja asiat eivät menneet kuten minä halusin, mä kostan tään". Yhteiskunta on todella helppo syyttää, mutta tyhmyys ja terrorismi ei todellakaan johtuu köyhyydestä ja rasimista, vaan uskonnosta, mielivikaisuudesta (sosiopatia) silloin kun ihminen pyörittää kaiken oman navansa ympärillä, "hän on sairain ja onnettomin ja vika ei koskaaan ole hänessä" ja aika pitkälti tahoista jotka ovat ohjamassa näitä typeryksiä vaikka mihin. Edelleen olen sitä mieltä että Venäjällä on osuutta iskuihin.

Jotka kuvittelevat terrorismin johtuvan köyhyydestä: Osama bin Laden oli muistakseni prinssi, ja rahoista hänellä ei ollut pulaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ilmeisesti Isisin "tuhansia taistelijoita Eurooppaan turvapaikanhakijoina" -tavoite on karsiutunut. 400 on silti ihan tarpeeksi, ja eiköhän Suomikin saa oman solunsa tai kaksi... :eek:

AP: Isis kouluttaa 400 taistelijaa toteuttamaan verilöylyjen aaltoa Euroopassa

Julkaistu: 23.3. 23:46

Isisin tavoitteena on uutistoimiston mukaan koota ja järjestellä Brysselin ja Pariisin iskujen toteuttaneiden terroristisolujen kaltaisia soluja Eurooppaan.
Äärijärjestö kouluttaa uutistoimisto AP:n mukaan 400 taistelijaa toteuttamaan Brysselin ja Pariisin iskujen kaltaisia verilöylyjä. Useiden turvallisuusviranomaisten mukaan nyt on saatu näyttöä siitä, että koulutusta tapahtuu Syyriassa, Libyassa ja muualla Pohjois-Afrikassa. Uutistoimiston mukaan on kuitenkin mahdollista, että Isis kouluttaa taistelijoita Euroopan iskuihin esimerkiksi entisen itäblokin maissa.

Salah Abdeslamin perjantaista pidätystä pidettiin suurimpana käänteenä Pariisin iskujen tutkinnassa, mutta vain muutama päivä myöhemmin hyökättiin Belgian pääkaupunkiin. Brysselin lentokentän ja metroaseman iskuissa menehtyi 31 ja loukkaantui arviolta 270 henkeä. Myös kolme itsemurhapommittajaa kuoli.

Pidätykseen johtaneen poliisiratsian tapahtumat tallentuivat oheiselle videolle.

Jatkaako epäilty Abdeslamin viitoittamalla tiellä?
Kuten myös Pariisissa, Belgian viranomaiset etsivät ainakin yhtä karkulaista, jota epäillään tiistain iskuista. Tällä kertaa mies on nähty lentokentän turvakamerakuvissa kahden itsemurhaiskun tehneen kanssa. Nyt pelätäänkin, että mies pitää Abdeslamin viitoittamaa tietä rohkaisevana.

Pariisin marraskuisten iskuista epäilty Salah Abdeslam pidätettiin Brysselissä viime perjantaina.
Pariisin marraskuisten iskuista epäilty Salah Abdeslam pidätettiin Brysselissä viime perjantaina. (KUVA: VTM via REUTERS TV)

Abdeslam pakeni Pariisista marraskuisten iskujen jälkeen ja alkoi rakentaa uutta verkostoa lapsuuden naapurustossaan Brysselin Molenbeekissa, joka on Belgian ulkoministerin mukaan tiedetty jihadistien turvasatamaksi.

– He näyttivät, ettei Abdeslamin pidätys muuttanut mitään, sanoi ranskalainen senaattori Nathalie Goulet, joka toimii jihadistiverkostojen seurannan johdossa.

Koulutuksessa 400–600 taistelijaa?
Goulet on yksi viranomaisista, jotka arvioivat, että Isis kouluttaa vastaaviin iskuihin 400–600 taistelijaa. Lisäksi noin 5 000 eurooppalaista on lähtenyt Syyriaan.

– Todellisuus on, että jos tietäisimme, kuinka paljon heitä kaikkiaan on, näin ei tapahtuisi, hän sanoi AP:lle.

Kaksi tiistain iskujen itsemurhapommittajaa, veljeksiä Ibrahim ja Khalid El Bakraouita ei tiedetty ääriryhmäläisiksi, kunnes yksi heidän vuokraamistaan asunnoista yhdistettiin Abdeslamiin viime viikolla, kertoo Belgian yleisradio RTFB.

Pariisin iskuista epäilty algerialaismies sai surmansa poliisiratsiassa Brysselissä viime viikolla.
Pariisin iskuista epäilty algerialaismies sai surmansa poliisiratsiassa Brysselissä viime viikolla. (KUVA: Dirk Waem)

Myös algerialaismiehellä, joka menehtyi ratsiassa Brysselissä 15. maaliskuuta oli rekisterissään Ruotsissa vain näpistys, mutta hän oli rekisteröitynyt Isisin itsemurhapommittajaksi 2014 ja palannut Eurooppaan toimiakseen Pariisin iskuissa.

Nämä seikat ovat muuttuneet vuoden 2014 jälkeen
Europolin tammikuisessa raportissa todettiinkin, että tiedusteluviranomaiset uskovat Isisin järjestäneen ulkoista toimintaa, joiden soluissa koulutetaan erikoisjoukkoja suuria, Eurooppaan kohdistuvia hyökkäyksiä varten.

– Erona vuoteen 2014 on, että tuolloin jotkut taistelijat olivat saaneet vain parin viikon koulutuksen. Nyt strategia on muuttunut, kun on perustettu erikoisyksiköitä ja koulutus on pidempi. Lisäksi tavoitteena ei enää näyttäisi olevan tappaa niin monta ihmistä kuin mahdollista, vaan tehdä niin monta terroritekoa kuin mahdollista.

Brysselin tiistaisten iskujen uhreja on surtu Maalbeekin metroaseman edustalla.
Brysselin tiistaisten iskujen uhreja on surtu Maalbeekin metroaseman edustalla. (KUVA: Patrik Stollarz)

Näin on AP:n mukaan arvioinut eräs nimettömänä pysyttelevä Euroopan turvallisuusviranomainen, joka tietää myös entisten Eurooppaan palanneiden Isis-taistelijoiden kuulustelujen sisällöistä.

Abdeslamin pidätys laittoi vauhtia toteutukseen
Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita siitä, että Brysselin iskut olisi suunniteltu vasta Abdeslamin pidätyksen jälkeen.

– Tiistain iskua ei oltu koottu vastauksena Abdeslamin pidätykselle. Ajoituksesta voi kuitenkin päätellä, että suunnittelussa ja toteutuksessa on pidetty kiirettä viime päivien tapahtumien jälkeen, arvioi esimerkiksi ruotsalainen turvallisuusanalyytikko Magnus Ranstorp.

Kysymys alkaakin nyt olla paremminkin se, kuinka paljon enemmän taistelijoita on koulutettu ja ovatko he valmiita useampiin hyökkäyksiin.

Katariina Karjalainen

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001144675.html
 
Mitä helvettiä minä juuri luin? Yläpuolelle postaamastani uutisesta:

Myös algerialaismiehellä, joka menehtyi ratsiassa Brysselissä 15. maaliskuuta oli rekisterissään Ruotsissa vain näpistys, mutta hän oli rekisteröitynyt Isisin itsemurhapommittajaksi 2014 ja palannut Eurooppaan toimiakseen Pariisin iskuissa.

Luulin, että vain turvapaikanhakijoita rekisteröidään, mutta nähtävästi rekisteröidään myös itsemurhapommittajia... :facepalm:
 
Ulkomaat 23.3.2016 klo 23:40 | päivitetty 24.3.2016 klo 0:17
Haaretz-lehti: Belgia sai etukäteen tietoa lentokenttäiskusta
Israelilainen sanomalehti Haaretz esittää kovia väitteitä Belgian terrori-iskujen taustoista. Lehden mukaan Belgian viranomaiset olivat saaneet etukäteen selkeän varoituksen lentokenttää uhkaavasta iskusta.

Haaretzin saamien tietojen mukaan Belgian turvallisuuspalvelu sekä muidenkin länsimaiden tiedusteluelimet olivat saaneet etukäteen täsmällisen varoituksen, joka koski Belgiaan tehtäviä terrori-iskuja.

Turvallisuuspalveluilla oli lehden mukaan varmuudella tiedustelutietoa siitä, että iskuja suunniteltiin tehtäviksi lähitulevaisuudessa lentokentälle ja mahdollisesti myös metroon. Vakavasta etukäteisvaroituksesta huolimatta Brysselin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun varautuminen oli riittämätöntä.

Lehden mukaan Belgian terrori-iskut oli suunniteltu äärijärjestö Isisin hermokeskuksessa, syyrialaisessa Raqqan kaupungissa.

Haaretz ei valota saamiensa tietojen taustoja enempää.

Erdogan: Turkin varoitusta ei huomioitu
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että Turkki otti kiinni yhden Brysselin hyökkääjistä viime vuoden kesäkuussa, ja karkotti hänet kuukautta myöhemmin.

Erdogan sanoi, että mies pidätettiin myöhemmin Belgiassa, mutta Belgian viranomaiset päästivät miehen vapaaksi jättäen huomiotta Turkin varoitukset siitä, että mies oli vierastaistelija.

Euroopan komissio pitää välttämättömänä, että Euroopan maiden tiedustelupalvelut jakavat keskenään tietoa nykyistä paremmin. Komissio käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi Ylen A-studiossa että komissio tulee todennäköisesti ottamaan asian esille sisäministereiden neuvostossa.

– Rikolliset ja terroristit kulkevat rajojen yli, mutta myös viranomaistietojen pitää kulkea rajojen yli, Katainen totesi.

Brysselin lentokentälle ja metroasemalle tiistaina tehdyissä terrori-iskuissa kuoli ainakin 31 ja haavoittui ainakin 270 ihmistä.

http://yle.fi/uutiset/haaretz-lehti_belgia_sai_etukateen_tietoa_lentokenttaiskusta/8765051
 
Back
Top