yle 15.1.2014 klo 14:09
Koskenniemi: Sotarikossyytteet Britanniaa vastaan vakavia
Britannian armeijaa ja ulkopoliittista johtoa vastaan esitetyt syytteet sotarikoksista Irakissa ovat erittäin merkittäviä ja vakavia, arvioi Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Syytteiden mukaan brittisotilaat kiduttivat vankeja järjestelmällisesti.
Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi 30.10.2013. Kuva: Yle
Syytteet perustuvat kahden ihmisoikeusjärjestön tekemään laajaan tutkimukseen Britannian armeijan toimista Irakissa vuosina 2003–2008.
Tutkimusraportin massiivisuus on vaikuttava, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
250-sivuisessa raportissa todetaan brittisotilaiden syyllistyneen irakilaisvankien järjestelmälliseen kidutukseen. Järjestöjen mukaan teot täyttävät sotarikosten tunnusmerkit.
– Erityisen merkittäviä syytteet ovat siksi, että ensimmäistä kertaa kohdistetaan syytteitä länsimaahan, suurvaltaan, joka on vuosikaudet kyennyt tekemään näitä tekoja kansainvälisiltä elimiltä piilossa, arvioi Koskenniemi.
Sähköshokkeja ja valeteloituksia
Tutkimuksen tehneet järjestöt, Public Interest Lawyers ja European Centre for Constitutional and Human Rights ovat keränneet tietoja yli 400 irakilaisesta, jotka olivat brittisotilaiden vankeina vuosina 2003–2008.
Haastatteluissa tuli esiin tuhansia kidutustapauksia sekä tapauksia, joissa vangit olivat joutuneet raa'an, epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun uhreiksi.
Vankeja mm. hakattiin ja poltettiin, heille annettiin sähköshokkeja ja heille tehtiin valeteloituksia.
Professori Martti Koskenniemen mukaan kansanvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tulisi ottaa syytökset vakavasti.
Vastaavia syytöksiä brittisotilaita vastaan esitettiin jo vuonna 2006, mutta tuolloin ICC ei ottanut asiaa käsittelyyn, koska arvioi kyseen olevan vain noin kahdestakymmenestä tapauksesta.
– Tämä raportti on vastaus tuomioistuimen tuolloiseen päätökseen. Sen mukaan kyse on sadoista vakavista tapauksista. Ilman muuta on kyse sotarikoksista, siitä ei ole epäilystäkään. Vaikea tuomioistuimen on olla tätä ottamatta vakavasti, pohti Koskenniemi Ykkösaamussa.
Poliittisia paineita Britannialle
Koskenniemen mukaan syytteet saattavat Britannian viranomaiset vaikeaan asemaan. Ne kohdistuvat sekä armeijan että maan ulkopoliittiseen johtoon.
Pääministeri Tony Blairia ei niissä ole nimetty, mutta entiset puolustusministerit Geoff Hoon ja Adam Ingram mainitaan.
Britannia on ollut kansainvälisen sotarikostuomioistuimen keskeinen toimija ja tukija, mutta pyrkii nyt välttämään syytteiden käsittelyn tuomioistuimessa.
Koskenniemi arvioi, että Britannia pyrkii todistelemaan, että syytteet on jo käsitelty kansallisissa tuomioistuimissa.
Yksi brittisotilas on tuomittu vuoden 2006 syytteiden perusteella, mutta korkeampia upseereita vastaan ei ole nostettu syytteitä.
– Nyt on kuitenkin kyse aivan toisen mittaluokan syytteistä. Britannian on vaikea osoittaa, että he olisivat toimineet asianmukaisesti tässä asiassa. Toivottavasti nämä syytteet saavat viranomaiset, syyttäjät ja tuomioistuimet aktiivisemmaksi asiassa.
Koskenniemen mukaan syytteet tuovat paineita myös kansainväliselle rikostuomioistuimelle.
– Tuomioistuimen puolueellisuus on ollut tavattoman suuri ongelma, suorastaan skandaali. ICC:n käsittelyssä on ollut kahdeksan syytettä, jotka kaikki koskevat afrikkalaisia tapauksia. Keitään muita ei ole syytetty. Paineet ottaa nämä syytteet käsittelyyn ovat suuria.
Lue myös
Britannian armeijaa syytetään satojen vankien järjestelmällisestä kidutuksesta
12.1.