Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Uutisia Espanjasta

Viestiketju osiossa 'Ulkomaan uutiset' , aloittaja Museo, 28.07.2011.

 1. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,966
  Tykkäykset:
  7,714
  Pisteet:
  1,286
  Itärajamme on mitä on ja länsirajamme on sitten tämän näköinen.   
 2. Lepukki

  Lepukki Kapteeni

  Liittynyt:
  30.05.2014
  Viestejä:
  841
  Tykkäykset:
  1,278
  Pisteet:
  76
  Kreikkalaishävittäjä syöksyi maahan – useita kuoli
  Espanjassa kesken Naton harjoituksen sattuneessa turmassa kuoli ainakin kymmenen ja loukkaantui ainakin 13 ihmistä.
  [​IMG]
  Kuva: Manu / EPA
  • [​IMG]
  • [​IMG]

  Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja 13 loukkaantunut kreikkalaisen hävittäjälentokoneen pudottua sotilastukikohtaan Espanjassa.

  F-16-hävittäjä joutui onnettomuuteen kesken sotilasliitto Naton harjoituksen Albacetessä runsaan 260 kilometrin päässä Madridista. Kone syöksyi lentokenttäalueelle ja osui useisiin maassa olleisiin koneisiin.

  Alueella syttyi tämän jälkeen tulipalo.  [​IMG]
  Kuva: Manu / EPA
  Onnettomuus sattui hävittäjän lähtiessä lentoon. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.


  Puolustusministeriön mukaan seitsemän loukkaantuneen tila on hyvin vakava.

  Lähteet:

  Reuters, AP, AFP
  • Jussi NurminenYle Uutiset
  http://yle.fi/uutiset/kreikkalaishavittaja_syoksyi_maahan__useita_kuoli/7762141
   
 3. Mainos 4. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  5,034
  Tykkäykset:
  4,155
  Pisteet:
  1,286
  Yksi palovammainen on menehtynyt sairaalassa, kuolonuhrien määrä on noussut yhteentoista. Loukkaantuneista jotkut ovat pahasti palaneet ja heidän tilansa on edelleen vakava:

  -2 Greeks pilots died (F-16 crashed)
  -9 french died: 1 Rafale pilot, 1 Mirage 2000D pilot, 1 Mirage 2000D female navigator, 6 mechanics.
  -20 People injured: 11 Italians, 9 Frenchs.
  7 dead and 6 injured people come from Nancy-Ochey air-base 133.


  Inhimillisen tragedian lisäksi tappio on materiaalisestikin paha: kaksi Alpha Jetiä, kaksi AMX:ää ja 1-2 Miragea ottivat osumaa, joidenkin lähteiden mukaan myös yksi Rafale. Näistä ainakin yksi Mirage ja Alpha Jetit ovat ilmeisesti kokonaan tuhoutuneet. Mirage-miehistö lie ollut koneessa kun rysähti?
   
 5. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,193
  Tykkäykset:
  6,387
  Pisteet:
  1,286
  Minä alkuun ihmettelin, että kuinka laskeutumassa oleva kone on voinut osua noin moneen ihmiseen, kun eikös kiitoradan ympäristö ole yleensä aika tyhjä asioista mihin voisi törmätä. Mutta tuosta päätellen kone on joutunut pahasti harhaan ja vissiin osunut siihen pahimpaan mahdolliseen kohtaan mitä kentän lähettyvillä on ollut tarjolla.
   
 6. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,357
  Tykkäykset:
  2,241
  Pisteet:
  636
  Maan tapa:
  "Espanjalaisen El País -lehden toimittaja kävi juttumatkalla kotimaansa korpiseuduilla. Aihe oli päivänpolttava: kaikkialle ulottuva poliittinen korruptio. Seudun paikallispamppuja oli juuri pidätetty.
  Kylän lounasbaarissa tarjoilija kysyi, mikä summa laskuun laitetaan. Toimittaja vastasi, että pannaan vaan se, mitä lounas maksoi.
  Mutta ystävällinen tarjoilija tyrkytti, että kyllä hän voi laittaa laskuun isommankin summan, jos asiakas niin haluaa.
  Madridissa toimittaja kirjoitti tarkkasilmäisen jutun. Ei vain poliittisesta korruptiosta, vaan myös maan tavasta – kiitos ystävällisen tarjoilijan.
  Johtavan eliitin väärinkäytökset ovat saaneet aikaan suuria otsikoita espanjalaislehdissä. Ne raivostuttavat Espanjan talouskriisin uhreja.
  Kun pyydän kuitin kolmen euron ostoksesta, kioskinpitäjä pelkää, että kyseessä on verottajan kontrolli-isku
  Mutta ei ole salaisuus, että kyseessä on eräänlainen jäävuoren huippu koko yhteiskunnan vanhoista käytännöistä.
  Espanjan harmaa talous on arvioiden mukaan ehkä yli 20 prosenttia bruttokansantuotteesta – euroissa se olisi peräti yhtä paljon kuin Suomen koko bruttokansantuote.
  Nyt kriisissä kuria ja valvontaa on kiristetty.
  Veroministeri Cristobal Montoro jaksaa patistaa, että on päästävä irti vanhasta tavasta kysyä asiakkaalta: "Tehdäänkö alvilla vai ilman alvia?".
  Madridissa tulee nykyään pyytämättä nenän eteen kassakuitti kahvikupillisestakin – ainakin jos asiakas ei ole tuttu.
  Kun lehtikioskilla pyydän kuitin kolmen euron ostoksesta, kioskinpitäjä hamuaa kuittivihkoa esiin hermostuneena. Hän selvästi pelkää, että kyseessä on verottajan kontrolli-isku.
  Pienemmillä paikkakunnilla kuittivihot eivät ole joka paikkaan löytäneet. Mutta ministeri Montoron mukaan verovilppiä paljastettiin viime vuonna ennätysmäärä, yli 12 miljardin euron arvosta.
  Oikeistohallitus muistuttaa, että kaikki poliittiset johtajat eivät ole väärinkäyttäneet asemaansa.
  Monesti verollinen palkka on vain virallinen palkka. Lisät maksetaan niinsanotusta b-kassasta
  Monet kuitenkin ovat. Hallitsevan kansanpuolueen omissa oikeusjutuissa on kyse lahjustenotosta, kynnysrahoista, laittomasta puoluerahoituksesta ja veronkierrosta.
  Jaettiinko maata johtavassa puolueessa pimeitä palkanlisiä kirjekuorissa – tai sikarilaatikoissa? Itse asiassa se ei kuulosta espanjalaisen korvissa niinkään tavattomalta, vaikka hulppeat summat suututtavat.
  Monesti verollinen palkka on vain virallinen palkka. Lisät maksetaan erikseen niinsanotusta b-kassasta – kuten kansanpuolueessa tiettävästi tehtiin.
  Valtaan pyrkii nyt uusi vasemmistoradikaali puolue Podemos. Se lupaa korjata yhteiskunnan vääryydet ja panna rikkaat maksamaan veronsa.
  Mutta kuinka ollakaan, Podemos-johtajien omista veroasioista on jo löytynyt vaikka mitä epäselvyyksiä.
  Itse pääsihteerin Pablo Iglesiasin kerrotaan laskuttaneen tv-ohjelmistaan kaksi tuhatta euroa verolla ja kolme pimeästi. Iglesias kiistää, mutta maksaja vannoo, että niin meneteltiin.
  Podemosin talousmies Juan Carlos Monedero taas sai Venezuelan hallitukselta konsulttipalkkiona puoli miljoonaa dollaria, mutta maksoi Espanjaan vain osan veroista. Hän on sen myöntänyt.
  Muitakin väärinkäytösepäilyjä puidaan. Podemos ei ole istunut vielä päivääkään vallassa, mutta sen johto on jo skandaalien tahraama.
  Toisaalta ei se tunnu Podemosin kannatusta heikentävän. Moni kriisissä köyhtynyt haluaa rankaista vallassa olleita.
  Ja kukapa Espanjassa nyt puhdas olisi."
  http://yle.fi/uutiset/nakokulma_korruptio_ja_veronkierto__maan_tapa_espanjassa/7799945
   
 7. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,143
  Pisteet:
  1,286
  Miten suomessa?


  http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putinin_espanjan_kytkokset-40365


  Jättitutkinta Venäjän mafiasta saattoi paljastaa Putinin salaisuuksia

  Espanjassa suoritetussa mittavassa rikostutkinnassa on paljastunut viitteitä Venäjän presidentin kytköksistä salattuihin kiinteistökauppoihin.

  • [​IMG]
   Seinämaalaus Vladimir Putinista Krimin Simferopolissa.

   (AFP/Lehtikuva)
  Brittiläinen The Times paljastaa tutustuneensa asiakirjaan, joka saattaa liittää Venäjän presidentti Vladimir Putinin Tambovin pahamaineisen mafiaperheen hämäriin kiinteistöbisneksiin Espanjassa.

  ”Senor Putin, maata Malagassa, venäläinen alue tai venäläistä kaupunkikehitystä. Maata ei ostettu. Hallinnollinen presidenttitason asia”, todetaan The Timesin näkemässä käsin kirjoitetussa asiakirjassa.

  The Timesin mukaan espanjankielinen paperi on päivätty vuodelle 2001 ja siinä viitataan nimeltä mainitsemattomaan yhtiöön, joka omistaa asiakirjassa mainitun kiinteistön. Asiakirjasta ei paljastu syntyikö kauppaa vai ei.

  Asiakirja kuuluu Espanjan poliisin Gennadi Petrovin omistamista kiinteistöistä vuonna 2008 takavarikoimaan aineistoon. Takavarikoinnit suoritettiin osana Espanjan poliisin Tambovin perheeseen kohdistamaa laajaa poliisioperaatiota, jossa pidätettiin useita henkilöitä. Petrov on yksi Tambovin perheen johtohahmoista.

  Viittauksia Putiniin
  Operaatiossa takavarikoituun aineistoon osin perustuvaa oikeusjuttua on kasattu jo kymmenen vuotta.

  Toukokuussa julkaistussa liki 500-sivuisessa syyteasiakirjassa ei oteta kantaaThe Timesin paljastamaan asiakirjaan. Venäjän presidentin nimi nousee kuitenkin syytteessä esiin kolmesti.

  Eräässä kohdassa paljastuu kenties viite huhuttuihin salaisiin Espanjan kiinteistöihin.

  Espanjalaissyyttäjien mukaan kaksi Gennadi Petrovin epäiltyä rikoskumppania,Viktor Gavrilenkov ja Marat Poljanski, keskustelevat poliisin vuonna 2007 tekemällä nauhoitteella kulissiyhtiön perustamisesta Espanjaan rahanpesua varten.

  Keskustelun aikana Poljanski kysyy, missä hänen kannattaisi yöpyä.

  ”Alicantessa on paljon hotelleja, eikä Putinin talo Torreviejassa ole liian kaukana”, Gavrilenkov vastaa.

  The Timesin mukaan Espanjan viranomaiset syyttävät tapauksessa muun muassa petoksista ja rahanpesusta kaikkiaan 27 henkilöä. Yhden heistä sanotaan olevan Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäsen.

  Syytteessä mainitaan lisäksi joukko vaikutusvaltaisia venäläisiä, joilla sanotaan olevan kytkökset Tambovin mafiaperheeseen. Heidän joukossaan on lehden mukaan esimerkiksi Venäjän valtion omistaman energiajätti Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Viktor Zubkov, yksi varapääministeri ja kaksi entistä ministeriä, joiden todetaan kuuluvan ”Putinin Pietarin judo-klubiin”.

  Gennadi Petrovin epäillään järjestäneen lähipiiriläisilleen korkeita virkoja politiikassa ja oikeuslaitoksessa vastineeksi varoista Espanjassa.

  Petrovin uskotaan oleilevan tätä nykyä Venäjällä. Espanjalainen tuomioistuin päästi hänet matkustamaan Pietariin tapaamaan sairasta sukulaista vuonna 2010. Hän ei koskaan palannut takaisin.

  Espanjalaisten syyttäjien mukaan Petroviin ja Tambovin perheeseen kytköksissä olleet venäläiset käyttivät Espanjaa rikollisten toimiensa keskuksena.

  Litvinenkon raportti
  Myös Vladimir Putinin on huhuttu sekaantuneen poliittisen uransa alkutaipaleella Tambovin perheen toimintaan ainakin välillisesti.

  Britannian viranomaisten entisen KGB-agentin Alexander Litvinenkonkuolemasta suorittamassa tutkinnassa on noussut esiin Litvinenkon ja toisen entisen venäläisagentin Juri Shvetsin yhdessä yksityiselle Titon International -tiedusteluyhtiölle laatima selvitys, jossa presidentti Putinin lähipiiriläistä,Viktor Ivanovia, syytettiin kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja osallistumisesta huumeiden salakuljetukseen.

  Entistä KGB-upseeria Ivanovia pidetään yhtenä Putinin läheisimmistä liittolaisista. Hän on vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko. Ivanov johtaa Venäjän federaation huumepoliisia ja toimii muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä valmistavan Almaz-Antein ja Aeroflot-lentoyhtiön hallituksien puheenjohtajana.

  Ivanov toimi 1990-luvun alussa Putin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä ja on sen jälkeen ollut vakiokasvo Putinin hallinnossa.

  Litvinenkon ja Shvetsin raportissa Ivanovin kerrotaan tukeneen voimakkaasti Tambovin mafiaperhettä ja sekaantuneen sen rikolliseen toimintaan Pietarissa jo 1990-luvulta alkaen.

  Tambovin jengi pyöritti raportin mukaan tuolloin tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan. Myös Ivanovin kerrotaan olleen mukana toiminnassa.

  Presidentti Putin oli tuolloin Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin ulkomaan suhteista vastanneen komitean johtaja. Raportin mukaan Putin suojeli Ivanovia.

  Litvinenko surmattiin Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla vuonna 2006. Murhasta epäillään venäläisiä Andrei Lugovoita ja Dmitri Kovtunia. He ovat kiistäneet syytökset. Venäjä on myös kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan.

  Lugovoi on Litvinenkon tapaan entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti ja istuu nykyisin Venäjän parlamentissa.

  Kiistää kytkökset
  Presidentti Vladimir Putinin kytköksistä hämäriin kiinteistökauppoihin ja salattuihin omistuksiin Espanjassa on huhuttu jo pitkään. Presidentti on kuitenkin aina kiistänyt väitteet jyrkästi.

  Miamin yliopiston valtiotieteen professori ja Venäjän tuntija Karen Dawisha on ruotinut Putinin Espanjan kytköksiä Putin's Kleptocracy. Who Owns Russia?("Putinin varkaiden valta. Kuka omistaa Venäjän?") menestyskirjassaan.

  Verkkouutiset on kertonut kirjan paljastuksista tässä.

  Dawishan mukaan länsimaiden tiedustelupalvelut seurasivat, kuinka Putin matkusti 1990-luvulla FSB:n johtajana toimiessaan väärillä papereilla Espanjaan peräti 37 kertaa. Dawisha kertoo Putinin kanavoineen aikoinaan 28 miljoonaa dollaria Pietarin kaupungilta Dvadtsatyy Trestille eli 20. rahastolle.

  Syytteiden mukaan Putin olisi käyttänyt yhteyttään rahastoon useisiin rahansiirtoihin ystävilleen Venäjällä ja muualla. 20. rahaston kerrotaan siirtäneen rahaa ulkomaille etupäässä Espanjaan ja Suomeen.

  The Times pyysi Vladimir Putinin lehdistöavustajaa Dmitri Peskovia ottamaan kantaa lehden esittämiin uusiin väitteisiin väitetyistä kiinteistökaupoista Espanjassa. Peskov ei vastannut.
   
 8. Alphyddans Finest

  Alphyddans Finest Alikersantti

  Liittynyt:
  10.08.2015
  Viestejä:
  75
  Tykkäykset:
  64
  Pisteet:
  6
  Vajaan parin viikon päästä eletään Espanjassa supermielenkiintoisia aikoja. Paikallisvaaleissa Kataloniassa odotetaan itsenäisyyttä kannattavien tahojen nousua valtaan ja sitä kautta kohti Katalonian itsenäisyysjulistusta.

  Kaikki peukut pystyssä, että vaalivoitto tulee. Seuraavaksi sitten sorretut Baskit ja mahdollisesti Andalucia.

  Espanja pitää itsenäisyysjulistusta laittomana, tuskin menee kuitenkaan aseiden kalisteluksi. Vai meneekö?
   
 9. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,143
  Pisteet:
  1,286
  http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/11...sa-alkoi-euroopassa-voi-pian-olla-uusi-valtio

  Äänestys historiallisissa vaaleissa alkoi - Euroopassa voi pian olla uusi valtio


  Katalonian itsenäisyyttä ajavat kokoontuivat mielenilmaukseen Barcelonaan perjantaina.

  Äänestys Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian maakunnan alueparlamentin vaaleissa alkoi noin puoli tuntia sitten. Vaaleja kuvaillaan historiallisiksi, sillä niiden lopputulos saattaa johtaa Katalonian irrottautumiseen Espanjasta.

  Kaksi Katalonian itsenäisyyttä ajavaa puoluetta liittoutui vaalien alla ja niiden odotetaan saavan enemmistön alueparlamenttiin. Puolueet ovat luvanneet Katalonian itsenäistyvän 18 kuukauden kuluessa vaaleista, jos ne voittavat.

  Saksalainen politiikan tutkija pitää Katalonian itsenäistymisaikeita huolestuttavina.

  -Se on yhä suurempi huolenaihe. Madridin on pystyttävä keskustelemaan itsenäisyyttä ajavien kanssa, mutta näyttää siltä, ettei Espanjan hallitus suhtaudu asiaan tarpeeksi vakavasti, Konrad-Adenauer-säätiön tutkija Thomas Bernd Stehling kommentoiBloombergille.

  BBC:n mukaan Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kuvaillut itsenäistymisaikeita ”hölynpölyksi”. Rajoy vetosi kuitenkin katalonialaisiin vaalien alla videolla, jotta he äänestäisivät itsenäisyysmielisiä vastaan.
   
  Lone Soldier tykkäsi tästä.
 10. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,143
  Pisteet:
  1,286
  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1443317752780

  Katalonian itsenäisyysmieliset pääsivät valtaan vähemmistön äänillä

  Katalonian itsenäistymistä Espanjasta kannattavat saivat 72 paikkaa 135-paikkaisen alueparlamentin paikoista sunnuntaina pidetyissä aluevaaleissa.

  Aluejohtaja Artur Mas julisti laajapohjaisen Junts pel Sí -liittoumansa voittaneen vaalit. Se sai kuitenkin yksinään vain 62 paikkaa ja tarvitsee tuekseen arvaamattoman liittolaisen, radikaalivasemmiston CUP:n, joka ei halua Masia yhteisen rintaman johtajaksi.

  Äänestysaktiivisuus oli poikkeuksellisen korkea, 77,3 prosenttia. Tämän on arvioitu lisänneen itsenäistymistä kannattavien äänisaalista.

  Fakta
  Katalonian talous vastaa kooltaan Suomen taloutta
  [​IMG]
  Espanjan itsehallintoalue, yksi seitsemästätoista.

  Väkiluku: 7,5 miljoonaa (kuudesosa Espanjasta).

  Pinta-ala: 32000 neliökilometriä (kuudestoistaosa Espanjasta).

  Pääkaupunki: Barcelona.

  Viralliset kielet: katalaani ja espanja.

  Bruttokansantuote: 209 miljardia euroa vuonna 2014 (vastaa kutakuinkin Suomea ja viidesosaa Espanjasta).

  Vaalitavan ansiostaitsenäisyysmieliset eivät tarvinneet paikkojen enemmistöön äänten enemmistöä. Junts pel Sí ja CUP keräsivät äänistä yhteensä noin 47,48 prosenttia.

  Siitä huolimatta separatistit vannoivat jatkavansa suunnitelmiensa mukaan. He ovat luvanneet irrottaa Katalonian Espanjasta, jos pääsevät valtaan.

  "Katalonialaisten itsemääräämisoikeus on selvä", sanoi CUP:n johtaja Antonio Baños uutistoimisto AFP:n mukaan.

  "Huomisesta [maanantaista] lähtien katalonialaisten ei pitäisi totella Espanjan lakeja."

  Äänistä 99,67 prosenttia oli laskettu maanantaiaamuun mennessä. Äänestyspaikat sulkeutuivat iltayhdeksältä Suomen aikaa.

  Muun muassa sanomalehti El Mundo kuvaili äänestystä tärkeimmäksi vuoden 1975 jälkeen, jolloin Espanjaa hallinnut diktaattori Francisco Franco kuoli.

  Kataloniassa asuu noin 7,5 miljoonaa ihmistä. Jos Katalonia itsenäistyisi, Espanja menettäisi uutistoimisto AFP:n mukaan noin 16 prosenttia väestöstään ja 25 prosenttia vientituloistaan.

  Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vastustaa itsenäistymispyrkimyksiä ja on kampanjoinut yhtenäisyyden puolesta. Rajoyn mukaan itsenäinen Katalonia joutuisi eroon Euroopan unionista, ja sen työttömyys nousisi merkittävästi.
   
 11. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,549
  Tykkäykset:
  2,149
  Pisteet:
  316
  Onko Suomella sama vielä edessä?


  Ulkomaat
  14.3.2016 klo 6:30
  Espanja paransi kilpailukykyään palkkoja alentamalla – Pilar saa 738 euroa kuussa
  Espanja on noussut talouskriisistä kilpailukykyä parantamalla. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että palkkataso on laskenut monilla aloilla. Toimittajamme Jyrki Palo tapasi Madridissa Pilar Paradiñasin, jonka pieni palkka ei tahdo riittää elämiseen.
  [​IMG]
  Pilar Paradiñas tarvitsee toisinaan vanhempiensa ja isovanhempiensa tukea, koska hänen oma palkkansa ei riitä elämiseen. Kuva: Jyrki Palo / Yle
  Mistä on kyse?
  • Espanjan talous kasvoi viime vuonna runsaat kolme prosenttia
  • Maa on parantanut kilpailukykyään palkkoja alentamalla
  • Uudistuksen jälkeen alimmilla palkoilla on hyvin vaikea tulla toimeen
  Madrid

  – Mikäs päivä nyt on? Kuun kymmenes. Palkka on jo kulutettu, Pilar Paradiñas naurahtaa, koska muuta ei voi. Hän kuuluu sukupolveen, jonka unelmat Espanjan talouskriisi murskasi.

  Kahdeksan vuotta sitten suurtyöttömyys vyöryi Espanjaan kuin tsunami. Pilar oli hiljan valmistunut yliopistosta historiantutkijaksi.

  Nyt 38-vuotiaana hänellä on jopa koulutusta vastaava työ: puolivuotinen projekti armeijan arkistossa. Palkka on 738 euroa kuussa, vaikka työviikko 40-tuntinen.

  Projekti ehkä jatkuu syksyllä. Ehkä ei.

  – Espanjasta löytää vain epävarmoja töitä. Palkka on hyvin pieni, vaikka työaika voi olla pitkä. Sinulta odotetaan täyttä sitoutumista. Ja lisäksi pitää olla vielä kiitollinen, koska on monia muita, jotka haluavat saman työn, Pilar sanoo.

  Espanjan suurtyöttömyys on laskenut noin 20 prosenttiin
  Pilar Paradiñas on esimerkki siitä Espanjasta, joka on päässyt uuteen yli kolmen prosentin talouskasvuun. Suurtyöttömyys on laskenut runsaaseen 20 prosenttiin, kun se oli aiemmin yli 25 prosenttia.

  Palkkataso on laskenut reippaasti ja suoritusportaassa käytännössä kautta linjan.

  – Minusta me olemme maksaneet kriisistä kovan hinnan, Pilar sanoo.

  Pilarin mielestä nuoret ja keski-ikäiset ovat maksaneet kovan hinnan työuudistuksesta.
  Pilarin aviomies on nyt työttömänä. Miehellä oli 21 000 euron vuositulot kansainvälisen tietotekniikkayrityksen palvelimia valvovassa alihankintafirmassa, mutta siellä karsittiin kustannuksia.

  – Vanhoja työntekijöitä irtisanottiin. Tilalle palkattiin uudet, joille maksetaan vain 12 000 euroa vuodessa, Pilar päivittelee.

  Pilar on sivistynyt, mutta hän haluaisi kirota virkaa toimittavan pääministerin, Mariano Rajoyn, oikeistohallituksen työuudistuksen alimpaan helvettiin.

  Pilarin mies on ollut työllisyyskursseilla, ja hän on osallistunut siellä Epätoivoiset työttömät -videopelin tekemiseen. (Espanjaa taitavat suomalaiset voivat ladata pelin tästä linkistä ilmaiseksi ja kokeilla kännykällä espanjalaistyöttömien kehittämää peliä.)

  Työuudistus poisti työllistämisen esteet
  Suurtyöttömyyden keskellä vuonna 2012 säädetty työuudistus on muun maailman mielestä Espanjan hallituksen saavutus. Uudistuksessa vapautettiin työehdoista sopiminen ja irtisanomista helpotettiin. Tavoite oli poistaa työllistämisen esteet.

  Pilar on itse kokenut uudistuksen vaikutukset.

  – Uudistus oli suoraan sanoen täyttä puppua. Nyt sinulle voidaan tehdä vaikka kuinka lyhyt sopimus ja irtisanoa koska tahansa. Voit saada töitä, jos ryhdyt ammatinharjoittajaksi, joka maksaa itse sosiaaliturvamaksunsa. Tai osa-aikatyötä 300 eurolla kuukaudessa. Ehkä työssäkäynti on muuttumassa järjettömäksi, Pilar hymyilee.

  Pariskunta tarvitsee vanhempien ja isovanhempien apua
  Pilar maksaa vuokraa pienestä asunnosta halvalla alueella 400 euroa kuussa. Lämmitys ja sähkö nielaisevat yli sata euroa lisää. Pilarin miehen työttömyyskorvaus on noin 60 prosenttia entisestä palkasta. Kun työttömyyskorvaus loppuu, mies saa avustusta 425 euroa kuussa.

  Pilar vetää asuinkorttelissaan yhdistystä, joka ostaa ruokaa suoraan pienviljelijöiltä. Toisinaan pariskunta joutuu pyytämään tukea vanhemmiltaan. Tai isovanhemmilta, joiden eläkkeitä ei ole leikattu.

  Lapsenteosta pariskunta haaveili joskus, mutta ei enää, Pilar kertoo.

  – Eihän kaikkien tarvitse tehdä lapsia.

  Kilpailu työpaikoista on kovaa, joten työoloista ei valiteta
  Ympärillämme madridilaisessa kahvilassa on vilkasta. Hotelli- ja ravintola-ala työllistää hyvin. Turismi ja kotimainen kysyntä ovat kasvussa.

  Ennen kriisiä kohistiin, kun tarjoilu- ja keittiöväki baareissa tienasi usein vain tuhat euroa kuussa. Nyt heidän palkkansa on 600–800 euroa. Työtunneista ei ole lupa purnata.

  – Ravintolatyö on tosi raskasta ja kilpailtua. On suostuttava kaikkeen tai saa heti potkut, Pilar huomauttaa.

  Ravintolat löytävät nuoria harjoittelijoiksi maksamalla 20–30 euroa täydestä työvuorosta. Valtaosa espanjalaisnuorista asuu yhä vanhempiensa kotona – tai on joutunut palaamaan sinne.

  Monella menee myös hyvin
  Ulkona kadulla suuri halpamarkettiketju Mercadona hakee myymälätyöntekijöitä isoilla ilmoituksilla. Se tarjoaa 1 277 euroa kuussa ja vakituisen työsuhteen.

  Ketju on hyvän työnantajan maineessa, koska se maksaa bonuksiakin. Halpamarkettiketju saanee tuhansia hakemuksia. Espanjassa oli alkuvuodesta melkein viisi miljoonaa työtöntä.

  Mercadonan omistaja kuuluu Espanjan miljonääreihin. Viime vuosina heidänkin määränsä on talouslehti Forbesin mukaan kasvanut. Uusien autojen kauppa käy hyvin. Kulutus on kääntynyt nousuun, eikä inflaatiota ole.

  Mutta Pilarin tavoin monet kamppailevat köyhyysrajalla. Viime vaaleissa radikaalit vasemmistopuolueet etenivät vahvasti ja saivat yli neljäsosan äänistä. Sosiaalidemokraatit saivat vain 22 prosenttia. Radikaalin vasemmiston mukaan Espanjassa on "yhteiskunnallinen hätätila", vaikka vaurailla asuin- ja kauppa-alueilla siitä ei näy jälkeäkään.

  http://yle.fi/uutiset/espanja_paran...entamalla__pilar_saa_738_euroa_kuussa/8740137
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 12. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,533
  Tykkäykset:
  21,143
  Pisteet:
  1,286
  Ei nyt varsinainen uutinen mutta päivittää sen mitä Katalonia vs Espanja jutussa tapahtuu...

  viimeisen kappaleen lainaus kirjoituksesta:

  Mutta suunta on selvä. Jolleivat katalaanit itse hylkää itsenäistymisprosessia (tai puolueet romuta sitä keskinäisellä vastakkainasettelulla) joko vuoden 2017 vaaleissa tai lopullisessa kansanäänestyksessä (oli se sitten Espanjan myöntämä virallinen itsenäistymiskansanäänestys, yksipuolisesti laittomana järjestetty itsenäistymiskansanäänestys, yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen ratifioiva kansanäänestys tai itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslain ratifioiva kansanäänestys), Katalonia tulee itsenäistymään hyvin todennäköisesti seuraavan kahden vuoden aikana. Silloin demokraattinen ja rauhanomainen itsenäistymisliike onnistuu hyvin ainutlaatuisella tavalla tavoitteessaan huolimatta keskushallinnon täydestä vastustuksesta. Tästä syystä Kataloniaa on huono verrata Skotlannin tai Quebecin tapauksiin puhumattakaan tilanteista joissa on mukana aseellista separatismia. Euroopan seuraavan itsenäisen valtion synty on jo lähellä. Ratkaisevat askeleet otetaan tämän ja ensi vuoden kuluessa.

  Seuraa Twitterissä: @JanneRiitakorpi, missä kommentoin Katalonian tapahtumia päivittäin


  http://janneriitakorpi1.puheenvuoro...hin-ja-katalonia-jatkaa-kohti-itsenaistymista

   
 13. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,549
  Tykkäykset:
  2,149
  Pisteet:
  316
  Oho prkl, vähän lipsahti :oops:

   
 14. Mainos 15. DM

  DM Luutnantti

  Liittynyt:
  08.10.2015
  Viestejä:
  370
  Tykkäykset:
  640
  Pisteet:
  36
  Spanish Police Seize HUGE Number of Illegal Firearms from Traffickers in Northern Spain
  [​IMG]
  The Spanish National Police Corps (Cuerpo Nacional de Policía, or CNP) have captured a huge number of weapons during a series of raids conducted in the areas of Biscay, Girona, and Cantabria in Northern Spain. The raids recovered about 10,000 firearms including pistols, rifles, assault rifles, submachine guns, and machine guns, plus about 400 grenades, bombs, and other explosives.

  [​IMG]


  http://www.thefirearmblog.com/blog/...-illegal-firearms-traffickers-northern-spain/
   
 16. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  6,443
  Tykkäykset:
  10,360
  Pisteet:
  1,286
  http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005316949.html?ref=rss
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 17. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,193
  Tykkäykset:
  6,387
  Pisteet:
  1,286
  Aika tyypillistä kiukuttelua vasemmistolaisilta.

  Edit: ja on vielä sitä parempaa väkivaltaa. Ei kohdistu henkilöihin vaan omaisuuteen jonka nuo kuitenkin valtaanpäästyään varastaisivat omistajiltaan...
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 18. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,208
  Tykkäykset:
  25,031
  Pisteet:
  1,286
  No huh huh, vieläkö tässä käy niin että Espanja estää väkisin tuon äänestyksen?

  Tästä ei hyvä seuraa...sanokaa minun sanoneen.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005372620.html

  Espanjan poliisi takavarikoi viikonloppuna 1,3 miljoonaa julistetta, joissa mainostetaan kansanäänestystä Katalonian itsenäistymisestä. Poliisi löysi kampanjajulisteet pakattuna lavoille varastorakennuksessa Barcelonassa. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti El Mundo

  Espanjan perustuslakituomioistuin on kieltänyt äänestyksen, jonka Katalonian aluehallinto aikoo siitä huolimatta järjestää 1. lokakuuta. Mikäli kyllä-äänet voittavat, Katalonia aikoo julistautua itsenäiseksi vain kahden vuorokauden kuluessa.

  Espanjan keskushallinto valmistautui ottamaan maanantaina ohjat Katalonian aluehallinnon kaikesta rahaliikenteestä estääkseen julkisten varojen päätymisen itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti La Vanguardia

  Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn uskotaan pohtivan jopa Katalonian itsehallinnon lakkauttamista itsenäisyysäänestyksen estämiseksi. Espanjan perustuslaki antaa siihen mahdollisuuden, mutta toimeen ei ole turvauduttu koskaan minkään itsehallintoalueen kohdalla.


  Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on vakuuttanut, että vastapuolen kaikki mahdolliset puuttumisyritykset on ennakoitu ja kansanäänestys toteutuu.
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu