Uutisia Espanjasta

Itärajamme on mitä on ja länsirajamme on sitten tämän näköinen.


Julkaistu 28.03.2014

Some 800 migrants attempted to enter Spain across a border fence in the northern African territory of Melilla, early on Friday morning. According to Spanish authorities, only a dozen people managed to cross from the Moroccan side; the rest were intercepted by Spanish and Moroccan security forces.

The migrants divided themselves into several groups and tried to cross the border across different pats of the perimeter. Spanish authorities said four people suffered minor injuries in the attempt.

Two Spanish exclaves in northern Africa, Melilla and Ceuta, regularly witness attempts by migrants to cross into the European Union. Just one day before, authorities said they had managed to block a mass crossing of around 1,000 migrants.
 
Kreikkalaishävittäjä syöksyi maahan – useita kuoli
Espanjassa kesken Naton harjoituksen sattuneessa turmassa kuoli ainakin kymmenen ja loukkaantui ainakin 13 ihmistä.

Kuva: Manu / EPA

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja 13 loukkaantunut kreikkalaisen hävittäjälentokoneen pudottua sotilastukikohtaan Espanjassa.

F-16-hävittäjä joutui onnettomuuteen kesken sotilasliitto Naton harjoituksen Albacetessä runsaan 260 kilometrin päässä Madridista. Kone syöksyi lentokenttäalueelle ja osui useisiin maassa olleisiin koneisiin.

Alueella syttyi tämän jälkeen tulipalo.




Kuva: Manu / EPA
Onnettomuus sattui hävittäjän lähtiessä lentoon. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.


Puolustusministeriön mukaan seitsemän loukkaantuneen tila on hyvin vakava.

Lähteet:

Reuters, AP, AFP
  • Jussi NurminenYle Uutiset
http://yle.fi/uutiset/kreikkalaishavittaja_syoksyi_maahan__useita_kuoli/7762141
 
Yksi palovammainen on menehtynyt sairaalassa, kuolonuhrien määrä on noussut yhteentoista. Loukkaantuneista jotkut ovat pahasti palaneet ja heidän tilansa on edelleen vakava:

-2 Greeks pilots died (F-16 crashed)
-9 french died: 1 Rafale pilot, 1 Mirage 2000D pilot, 1 Mirage 2000D female navigator, 6 mechanics.
-20 People injured: 11 Italians, 9 Frenchs.
7 dead and 6 injured people come from Nancy-Ochey air-base 133.


Inhimillisen tragedian lisäksi tappio on materiaalisestikin paha: kaksi Alpha Jetiä, kaksi AMX:ää ja 1-2 Miragea ottivat osumaa, joidenkin lähteiden mukaan myös yksi Rafale. Näistä ainakin yksi Mirage ja Alpha Jetit ovat ilmeisesti kokonaan tuhoutuneet. Mirage-miehistö lie ollut koneessa kun rysähti?
 
Yksi palovammainen on menehtynyt sairaalassa, kuolonuhrien määrä on noussut yhteentoista. Loukkaantuneista jotkut ovat pahasti palaneet ja heidän tilansa on edelleen vakava:

-2 Greeks pilots died (F-16 crashed)
-9 french died: 1 Rafale pilot, 1 Mirage 2000D pilot, 1 Mirage 2000D female navigator, 6 mechanics.
-20 People injured: 11 Italians, 9 Frenchs.
7 dead and 6 injured people come from Nancy-Ochey air-base 133.


Inhimillisen tragedian lisäksi tappio on materiaalisestikin paha: kaksi Alpha Jetiä, kaksi AMX:ää ja 1-2 Miragea ottivat osumaa, joidenkin lähteiden mukaan myös yksi Rafale. Näistä ainakin yksi Mirage ja Alpha Jetit ovat ilmeisesti kokonaan tuhoutuneet. Mirage-miehistö lie ollut koneessa kun rysähti?

Minä alkuun ihmettelin, että kuinka laskeutumassa oleva kone on voinut osua noin moneen ihmiseen, kun eikös kiitoradan ympäristö ole yleensä aika tyhjä asioista mihin voisi törmätä. Mutta tuosta päätellen kone on joutunut pahasti harhaan ja vissiin osunut siihen pahimpaan mahdolliseen kohtaan mitä kentän lähettyvillä on ollut tarjolla.
 
Maan tapa:
"Espanjalaisen El País -lehden toimittaja kävi juttumatkalla kotimaansa korpiseuduilla. Aihe oli päivänpolttava: kaikkialle ulottuva poliittinen korruptio. Seudun paikallispamppuja oli juuri pidätetty.
Kylän lounasbaarissa tarjoilija kysyi, mikä summa laskuun laitetaan. Toimittaja vastasi, että pannaan vaan se, mitä lounas maksoi.
Mutta ystävällinen tarjoilija tyrkytti, että kyllä hän voi laittaa laskuun isommankin summan, jos asiakas niin haluaa.
Madridissa toimittaja kirjoitti tarkkasilmäisen jutun. Ei vain poliittisesta korruptiosta, vaan myös maan tavasta – kiitos ystävällisen tarjoilijan.
Johtavan eliitin väärinkäytökset ovat saaneet aikaan suuria otsikoita espanjalaislehdissä. Ne raivostuttavat Espanjan talouskriisin uhreja.
Kun pyydän kuitin kolmen euron ostoksesta, kioskinpitäjä pelkää, että kyseessä on verottajan kontrolli-isku
Mutta ei ole salaisuus, että kyseessä on eräänlainen jäävuoren huippu koko yhteiskunnan vanhoista käytännöistä.
Espanjan harmaa talous on arvioiden mukaan ehkä yli 20 prosenttia bruttokansantuotteesta – euroissa se olisi peräti yhtä paljon kuin Suomen koko bruttokansantuote.
Nyt kriisissä kuria ja valvontaa on kiristetty.
Veroministeri Cristobal Montoro jaksaa patistaa, että on päästävä irti vanhasta tavasta kysyä asiakkaalta: "Tehdäänkö alvilla vai ilman alvia?".
Madridissa tulee nykyään pyytämättä nenän eteen kassakuitti kahvikupillisestakin – ainakin jos asiakas ei ole tuttu.
Kun lehtikioskilla pyydän kuitin kolmen euron ostoksesta, kioskinpitäjä hamuaa kuittivihkoa esiin hermostuneena. Hän selvästi pelkää, että kyseessä on verottajan kontrolli-isku.
Pienemmillä paikkakunnilla kuittivihot eivät ole joka paikkaan löytäneet. Mutta ministeri Montoron mukaan verovilppiä paljastettiin viime vuonna ennätysmäärä, yli 12 miljardin euron arvosta.
Oikeistohallitus muistuttaa, että kaikki poliittiset johtajat eivät ole väärinkäyttäneet asemaansa.
Monesti verollinen palkka on vain virallinen palkka. Lisät maksetaan niinsanotusta b-kassasta
Monet kuitenkin ovat. Hallitsevan kansanpuolueen omissa oikeusjutuissa on kyse lahjustenotosta, kynnysrahoista, laittomasta puoluerahoituksesta ja veronkierrosta.
Jaettiinko maata johtavassa puolueessa pimeitä palkanlisiä kirjekuorissa – tai sikarilaatikoissa? Itse asiassa se ei kuulosta espanjalaisen korvissa niinkään tavattomalta, vaikka hulppeat summat suututtavat.
Monesti verollinen palkka on vain virallinen palkka. Lisät maksetaan erikseen niinsanotusta b-kassasta – kuten kansanpuolueessa tiettävästi tehtiin.
Valtaan pyrkii nyt uusi vasemmistoradikaali puolue Podemos. Se lupaa korjata yhteiskunnan vääryydet ja panna rikkaat maksamaan veronsa.
Mutta kuinka ollakaan, Podemos-johtajien omista veroasioista on jo löytynyt vaikka mitä epäselvyyksiä.
Itse pääsihteerin Pablo Iglesiasin kerrotaan laskuttaneen tv-ohjelmistaan kaksi tuhatta euroa verolla ja kolme pimeästi. Iglesias kiistää, mutta maksaja vannoo, että niin meneteltiin.
Podemosin talousmies Juan Carlos Monedero taas sai Venezuelan hallitukselta konsulttipalkkiona puoli miljoonaa dollaria, mutta maksoi Espanjaan vain osan veroista. Hän on sen myöntänyt.
Muitakin väärinkäytösepäilyjä puidaan. Podemos ei ole istunut vielä päivääkään vallassa, mutta sen johto on jo skandaalien tahraama.
Toisaalta ei se tunnu Podemosin kannatusta heikentävän. Moni kriisissä köyhtynyt haluaa rankaista vallassa olleita.
Ja kukapa Espanjassa nyt puhdas olisi."
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_korruptio_ja_veronkierto__maan_tapa_espanjassa/7799945
 
Miten suomessa?


http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putinin_espanjan_kytkokset-40365


Jättitutkinta Venäjän mafiasta saattoi paljastaa Putinin salaisuuksia

Espanjassa suoritetussa mittavassa rikostutkinnassa on paljastunut viitteitä Venäjän presidentin kytköksistä salattuihin kiinteistökauppoihin.

  • fd5170cdeb29c932061cc529a702ab67e54f5fbeff7f9ceddd937e9dff8b9fe7

    Seinämaalaus Vladimir Putinista Krimin Simferopolissa.

    (AFP/Lehtikuva)
Brittiläinen The Times paljastaa tutustuneensa asiakirjaan, joka saattaa liittää Venäjän presidentti Vladimir Putinin Tambovin pahamaineisen mafiaperheen hämäriin kiinteistöbisneksiin Espanjassa.

”Senor Putin, maata Malagassa, venäläinen alue tai venäläistä kaupunkikehitystä. Maata ei ostettu. Hallinnollinen presidenttitason asia”, todetaan The Timesin näkemässä käsin kirjoitetussa asiakirjassa.

The Timesin mukaan espanjankielinen paperi on päivätty vuodelle 2001 ja siinä viitataan nimeltä mainitsemattomaan yhtiöön, joka omistaa asiakirjassa mainitun kiinteistön. Asiakirjasta ei paljastu syntyikö kauppaa vai ei.

Asiakirja kuuluu Espanjan poliisin Gennadi Petrovin omistamista kiinteistöistä vuonna 2008 takavarikoimaan aineistoon. Takavarikoinnit suoritettiin osana Espanjan poliisin Tambovin perheeseen kohdistamaa laajaa poliisioperaatiota, jossa pidätettiin useita henkilöitä. Petrov on yksi Tambovin perheen johtohahmoista.

Viittauksia Putiniin
Operaatiossa takavarikoituun aineistoon osin perustuvaa oikeusjuttua on kasattu jo kymmenen vuotta.

Toukokuussa julkaistussa liki 500-sivuisessa syyteasiakirjassa ei oteta kantaaThe Timesin paljastamaan asiakirjaan. Venäjän presidentin nimi nousee kuitenkin syytteessä esiin kolmesti.

Eräässä kohdassa paljastuu kenties viite huhuttuihin salaisiin Espanjan kiinteistöihin.

Espanjalaissyyttäjien mukaan kaksi Gennadi Petrovin epäiltyä rikoskumppania,Viktor Gavrilenkov ja Marat Poljanski, keskustelevat poliisin vuonna 2007 tekemällä nauhoitteella kulissiyhtiön perustamisesta Espanjaan rahanpesua varten.

Keskustelun aikana Poljanski kysyy, missä hänen kannattaisi yöpyä.

”Alicantessa on paljon hotelleja, eikä Putinin talo Torreviejassa ole liian kaukana”, Gavrilenkov vastaa.

The Timesin mukaan Espanjan viranomaiset syyttävät tapauksessa muun muassa petoksista ja rahanpesusta kaikkiaan 27 henkilöä. Yhden heistä sanotaan olevan Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäsen.

Syytteessä mainitaan lisäksi joukko vaikutusvaltaisia venäläisiä, joilla sanotaan olevan kytkökset Tambovin mafiaperheeseen. Heidän joukossaan on lehden mukaan esimerkiksi Venäjän valtion omistaman energiajätti Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Viktor Zubkov, yksi varapääministeri ja kaksi entistä ministeriä, joiden todetaan kuuluvan ”Putinin Pietarin judo-klubiin”.

Gennadi Petrovin epäillään järjestäneen lähipiiriläisilleen korkeita virkoja politiikassa ja oikeuslaitoksessa vastineeksi varoista Espanjassa.

Petrovin uskotaan oleilevan tätä nykyä Venäjällä. Espanjalainen tuomioistuin päästi hänet matkustamaan Pietariin tapaamaan sairasta sukulaista vuonna 2010. Hän ei koskaan palannut takaisin.

Espanjalaisten syyttäjien mukaan Petroviin ja Tambovin perheeseen kytköksissä olleet venäläiset käyttivät Espanjaa rikollisten toimiensa keskuksena.

Litvinenkon raportti
Myös Vladimir Putinin on huhuttu sekaantuneen poliittisen uransa alkutaipaleella Tambovin perheen toimintaan ainakin välillisesti.

Britannian viranomaisten entisen KGB-agentin Alexander Litvinenkonkuolemasta suorittamassa tutkinnassa on noussut esiin Litvinenkon ja toisen entisen venäläisagentin Juri Shvetsin yhdessä yksityiselle Titon International -tiedusteluyhtiölle laatima selvitys, jossa presidentti Putinin lähipiiriläistä,Viktor Ivanovia, syytettiin kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja osallistumisesta huumeiden salakuljetukseen.

Entistä KGB-upseeria Ivanovia pidetään yhtenä Putinin läheisimmistä liittolaisista. Hän on vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko. Ivanov johtaa Venäjän federaation huumepoliisia ja toimii muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä valmistavan Almaz-Antein ja Aeroflot-lentoyhtiön hallituksien puheenjohtajana.

Ivanov toimi 1990-luvun alussa Putin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä ja on sen jälkeen ollut vakiokasvo Putinin hallinnossa.

Litvinenkon ja Shvetsin raportissa Ivanovin kerrotaan tukeneen voimakkaasti Tambovin mafiaperhettä ja sekaantuneen sen rikolliseen toimintaan Pietarissa jo 1990-luvulta alkaen.

Tambovin jengi pyöritti raportin mukaan tuolloin tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan. Myös Ivanovin kerrotaan olleen mukana toiminnassa.

Presidentti Putin oli tuolloin Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin ulkomaan suhteista vastanneen komitean johtaja. Raportin mukaan Putin suojeli Ivanovia.

Litvinenko surmattiin Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla vuonna 2006. Murhasta epäillään venäläisiä Andrei Lugovoita ja Dmitri Kovtunia. He ovat kiistäneet syytökset. Venäjä on myös kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan.

Lugovoi on Litvinenkon tapaan entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti ja istuu nykyisin Venäjän parlamentissa.

Kiistää kytkökset
Presidentti Vladimir Putinin kytköksistä hämäriin kiinteistökauppoihin ja salattuihin omistuksiin Espanjassa on huhuttu jo pitkään. Presidentti on kuitenkin aina kiistänyt väitteet jyrkästi.

Miamin yliopiston valtiotieteen professori ja Venäjän tuntija Karen Dawisha on ruotinut Putinin Espanjan kytköksiä Putin's Kleptocracy. Who Owns Russia?("Putinin varkaiden valta. Kuka omistaa Venäjän?") menestyskirjassaan.

Verkkouutiset on kertonut kirjan paljastuksista tässä.

Dawishan mukaan länsimaiden tiedustelupalvelut seurasivat, kuinka Putin matkusti 1990-luvulla FSB:n johtajana toimiessaan väärillä papereilla Espanjaan peräti 37 kertaa. Dawisha kertoo Putinin kanavoineen aikoinaan 28 miljoonaa dollaria Pietarin kaupungilta Dvadtsatyy Trestille eli 20. rahastolle.

Syytteiden mukaan Putin olisi käyttänyt yhteyttään rahastoon useisiin rahansiirtoihin ystävilleen Venäjällä ja muualla. 20. rahaston kerrotaan siirtäneen rahaa ulkomaille etupäässä Espanjaan ja Suomeen.

The Times pyysi Vladimir Putinin lehdistöavustajaa Dmitri Peskovia ottamaan kantaa lehden esittämiin uusiin väitteisiin väitetyistä kiinteistökaupoista Espanjassa. Peskov ei vastannut.
 
Vajaan parin viikon päästä eletään Espanjassa supermielenkiintoisia aikoja. Paikallisvaaleissa Kataloniassa odotetaan itsenäisyyttä kannattavien tahojen nousua valtaan ja sitä kautta kohti Katalonian itsenäisyysjulistusta.

Kaikki peukut pystyssä, että vaalivoitto tulee. Seuraavaksi sitten sorretut Baskit ja mahdollisesti Andalucia.

Espanja pitää itsenäisyysjulistusta laittomana, tuskin menee kuitenkaan aseiden kalisteluksi. Vai meneekö?
 
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/11...sa-alkoi-euroopassa-voi-pian-olla-uusi-valtio

Äänestys historiallisissa vaaleissa alkoi - Euroopassa voi pian olla uusi valtio


Katalonian itsenäisyyttä ajavat kokoontuivat mielenilmaukseen Barcelonaan perjantaina.

Äänestys Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian maakunnan alueparlamentin vaaleissa alkoi noin puoli tuntia sitten. Vaaleja kuvaillaan historiallisiksi, sillä niiden lopputulos saattaa johtaa Katalonian irrottautumiseen Espanjasta.

Kaksi Katalonian itsenäisyyttä ajavaa puoluetta liittoutui vaalien alla ja niiden odotetaan saavan enemmistön alueparlamenttiin. Puolueet ovat luvanneet Katalonian itsenäistyvän 18 kuukauden kuluessa vaaleista, jos ne voittavat.

Saksalainen politiikan tutkija pitää Katalonian itsenäistymisaikeita huolestuttavina.

-Se on yhä suurempi huolenaihe. Madridin on pystyttävä keskustelemaan itsenäisyyttä ajavien kanssa, mutta näyttää siltä, ettei Espanjan hallitus suhtaudu asiaan tarpeeksi vakavasti, Konrad-Adenauer-säätiön tutkija Thomas Bernd Stehling kommentoiBloombergille.

BBC:n mukaan Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kuvaillut itsenäistymisaikeita ”hölynpölyksi”. Rajoy vetosi kuitenkin katalonialaisiin vaalien alla videolla, jotta he äänestäisivät itsenäisyysmielisiä vastaan.
 
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1443317752780

Katalonian itsenäisyysmieliset pääsivät valtaan vähemmistön äänillä

Katalonian itsenäistymistä Espanjasta kannattavat saivat 72 paikkaa 135-paikkaisen alueparlamentin paikoista sunnuntaina pidetyissä aluevaaleissa.

Aluejohtaja Artur Mas julisti laajapohjaisen Junts pel Sí -liittoumansa voittaneen vaalit. Se sai kuitenkin yksinään vain 62 paikkaa ja tarvitsee tuekseen arvaamattoman liittolaisen, radikaalivasemmiston CUP:n, joka ei halua Masia yhteisen rintaman johtajaksi.

Äänestysaktiivisuus oli poikkeuksellisen korkea, 77,3 prosenttia. Tämän on arvioitu lisänneen itsenäistymistä kannattavien äänisaalista.

Fakta
Katalonian talous vastaa kooltaan Suomen taloutta
1443068938755

Espanjan itsehallintoalue, yksi seitsemästätoista.

Väkiluku: 7,5 miljoonaa (kuudesosa Espanjasta).

Pinta-ala: 32000 neliökilometriä (kuudestoistaosa Espanjasta).

Pääkaupunki: Barcelona.

Viralliset kielet: katalaani ja espanja.

Bruttokansantuote: 209 miljardia euroa vuonna 2014 (vastaa kutakuinkin Suomea ja viidesosaa Espanjasta).

Vaalitavan ansiostaitsenäisyysmieliset eivät tarvinneet paikkojen enemmistöön äänten enemmistöä. Junts pel Sí ja CUP keräsivät äänistä yhteensä noin 47,48 prosenttia.

Siitä huolimatta separatistit vannoivat jatkavansa suunnitelmiensa mukaan. He ovat luvanneet irrottaa Katalonian Espanjasta, jos pääsevät valtaan.

"Katalonialaisten itsemääräämisoikeus on selvä", sanoi CUP:n johtaja Antonio Baños uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Huomisesta [maanantaista] lähtien katalonialaisten ei pitäisi totella Espanjan lakeja."

Äänistä 99,67 prosenttia oli laskettu maanantaiaamuun mennessä. Äänestyspaikat sulkeutuivat iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Muun muassa sanomalehti El Mundo kuvaili äänestystä tärkeimmäksi vuoden 1975 jälkeen, jolloin Espanjaa hallinnut diktaattori Francisco Franco kuoli.

Kataloniassa asuu noin 7,5 miljoonaa ihmistä. Jos Katalonia itsenäistyisi, Espanja menettäisi uutistoimisto AFP:n mukaan noin 16 prosenttia väestöstään ja 25 prosenttia vientituloistaan.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vastustaa itsenäistymispyrkimyksiä ja on kampanjoinut yhtenäisyyden puolesta. Rajoyn mukaan itsenäinen Katalonia joutuisi eroon Euroopan unionista, ja sen työttömyys nousisi merkittävästi.
 
Onko Suomella sama vielä edessä?


Ulkomaat
14.3.2016 klo 6:30
Espanja paransi kilpailukykyään palkkoja alentamalla – Pilar saa 738 euroa kuussa
Espanja on noussut talouskriisistä kilpailukykyä parantamalla. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että palkkataso on laskenut monilla aloilla. Toimittajamme Jyrki Palo tapasi Madridissa Pilar Paradiñasin, jonka pieni palkka ei tahdo riittää elämiseen.

Pilar Paradiñas tarvitsee toisinaan vanhempiensa ja isovanhempiensa tukea, koska hänen oma palkkansa ei riitä elämiseen. Kuva: Jyrki Palo / Yle
Mistä on kyse?
  • Espanjan talous kasvoi viime vuonna runsaat kolme prosenttia
  • Maa on parantanut kilpailukykyään palkkoja alentamalla
  • Uudistuksen jälkeen alimmilla palkoilla on hyvin vaikea tulla toimeen
Madrid

– Mikäs päivä nyt on? Kuun kymmenes. Palkka on jo kulutettu, Pilar Paradiñas naurahtaa, koska muuta ei voi. Hän kuuluu sukupolveen, jonka unelmat Espanjan talouskriisi murskasi.

Kahdeksan vuotta sitten suurtyöttömyys vyöryi Espanjaan kuin tsunami. Pilar oli hiljan valmistunut yliopistosta historiantutkijaksi.

Nyt 38-vuotiaana hänellä on jopa koulutusta vastaava työ: puolivuotinen projekti armeijan arkistossa. Palkka on 738 euroa kuussa, vaikka työviikko 40-tuntinen.

Projekti ehkä jatkuu syksyllä. Ehkä ei.

– Espanjasta löytää vain epävarmoja töitä. Palkka on hyvin pieni, vaikka työaika voi olla pitkä. Sinulta odotetaan täyttä sitoutumista. Ja lisäksi pitää olla vielä kiitollinen, koska on monia muita, jotka haluavat saman työn, Pilar sanoo.

Espanjan suurtyöttömyys on laskenut noin 20 prosenttiin
Pilar Paradiñas on esimerkki siitä Espanjasta, joka on päässyt uuteen yli kolmen prosentin talouskasvuun. Suurtyöttömyys on laskenut runsaaseen 20 prosenttiin, kun se oli aiemmin yli 25 prosenttia.

Palkkataso on laskenut reippaasti ja suoritusportaassa käytännössä kautta linjan.

– Minusta me olemme maksaneet kriisistä kovan hinnan, Pilar sanoo.

Pilarin mielestä nuoret ja keski-ikäiset ovat maksaneet kovan hinnan työuudistuksesta.
Pilarin aviomies on nyt työttömänä. Miehellä oli 21 000 euron vuositulot kansainvälisen tietotekniikkayrityksen palvelimia valvovassa alihankintafirmassa, mutta siellä karsittiin kustannuksia.

– Vanhoja työntekijöitä irtisanottiin. Tilalle palkattiin uudet, joille maksetaan vain 12 000 euroa vuodessa, Pilar päivittelee.

Pilar on sivistynyt, mutta hän haluaisi kirota virkaa toimittavan pääministerin, Mariano Rajoyn, oikeistohallituksen työuudistuksen alimpaan helvettiin.

Pilarin mies on ollut työllisyyskursseilla, ja hän on osallistunut siellä Epätoivoiset työttömät -videopelin tekemiseen. (Espanjaa taitavat suomalaiset voivat ladata pelin tästä linkistä ilmaiseksi ja kokeilla kännykällä espanjalaistyöttömien kehittämää peliä.)

Työuudistus poisti työllistämisen esteet
Suurtyöttömyyden keskellä vuonna 2012 säädetty työuudistus on muun maailman mielestä Espanjan hallituksen saavutus. Uudistuksessa vapautettiin työehdoista sopiminen ja irtisanomista helpotettiin. Tavoite oli poistaa työllistämisen esteet.

Pilar on itse kokenut uudistuksen vaikutukset.

– Uudistus oli suoraan sanoen täyttä puppua. Nyt sinulle voidaan tehdä vaikka kuinka lyhyt sopimus ja irtisanoa koska tahansa. Voit saada töitä, jos ryhdyt ammatinharjoittajaksi, joka maksaa itse sosiaaliturvamaksunsa. Tai osa-aikatyötä 300 eurolla kuukaudessa. Ehkä työssäkäynti on muuttumassa järjettömäksi, Pilar hymyilee.

Pariskunta tarvitsee vanhempien ja isovanhempien apua
Pilar maksaa vuokraa pienestä asunnosta halvalla alueella 400 euroa kuussa. Lämmitys ja sähkö nielaisevat yli sata euroa lisää. Pilarin miehen työttömyyskorvaus on noin 60 prosenttia entisestä palkasta. Kun työttömyyskorvaus loppuu, mies saa avustusta 425 euroa kuussa.

Pilar vetää asuinkorttelissaan yhdistystä, joka ostaa ruokaa suoraan pienviljelijöiltä. Toisinaan pariskunta joutuu pyytämään tukea vanhemmiltaan. Tai isovanhemmilta, joiden eläkkeitä ei ole leikattu.

Lapsenteosta pariskunta haaveili joskus, mutta ei enää, Pilar kertoo.

– Eihän kaikkien tarvitse tehdä lapsia.

Kilpailu työpaikoista on kovaa, joten työoloista ei valiteta
Ympärillämme madridilaisessa kahvilassa on vilkasta. Hotelli- ja ravintola-ala työllistää hyvin. Turismi ja kotimainen kysyntä ovat kasvussa.

Ennen kriisiä kohistiin, kun tarjoilu- ja keittiöväki baareissa tienasi usein vain tuhat euroa kuussa. Nyt heidän palkkansa on 600–800 euroa. Työtunneista ei ole lupa purnata.

– Ravintolatyö on tosi raskasta ja kilpailtua. On suostuttava kaikkeen tai saa heti potkut, Pilar huomauttaa.

Ravintolat löytävät nuoria harjoittelijoiksi maksamalla 20–30 euroa täydestä työvuorosta. Valtaosa espanjalaisnuorista asuu yhä vanhempiensa kotona – tai on joutunut palaamaan sinne.

Monella menee myös hyvin
Ulkona kadulla suuri halpamarkettiketju Mercadona hakee myymälätyöntekijöitä isoilla ilmoituksilla. Se tarjoaa 1 277 euroa kuussa ja vakituisen työsuhteen.

Ketju on hyvän työnantajan maineessa, koska se maksaa bonuksiakin. Halpamarkettiketju saanee tuhansia hakemuksia. Espanjassa oli alkuvuodesta melkein viisi miljoonaa työtöntä.

Mercadonan omistaja kuuluu Espanjan miljonääreihin. Viime vuosina heidänkin määränsä on talouslehti Forbesin mukaan kasvanut. Uusien autojen kauppa käy hyvin. Kulutus on kääntynyt nousuun, eikä inflaatiota ole.

Mutta Pilarin tavoin monet kamppailevat köyhyysrajalla. Viime vaaleissa radikaalit vasemmistopuolueet etenivät vahvasti ja saivat yli neljäsosan äänistä. Sosiaalidemokraatit saivat vain 22 prosenttia. Radikaalin vasemmiston mukaan Espanjassa on "yhteiskunnallinen hätätila", vaikka vaurailla asuin- ja kauppa-alueilla siitä ei näy jälkeäkään.

http://yle.fi/uutiset/espanja_paran...entamalla__pilar_saa_738_euroa_kuussa/8740137
 
Ei nyt varsinainen uutinen mutta päivittää sen mitä Katalonia vs Espanja jutussa tapahtuu...

viimeisen kappaleen lainaus kirjoituksesta:

Mutta suunta on selvä. Jolleivat katalaanit itse hylkää itsenäistymisprosessia (tai puolueet romuta sitä keskinäisellä vastakkainasettelulla) joko vuoden 2017 vaaleissa tai lopullisessa kansanäänestyksessä (oli se sitten Espanjan myöntämä virallinen itsenäistymiskansanäänestys, yksipuolisesti laittomana järjestetty itsenäistymiskansanäänestys, yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen ratifioiva kansanäänestys tai itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslain ratifioiva kansanäänestys), Katalonia tulee itsenäistymään hyvin todennäköisesti seuraavan kahden vuoden aikana. Silloin demokraattinen ja rauhanomainen itsenäistymisliike onnistuu hyvin ainutlaatuisella tavalla tavoitteessaan huolimatta keskushallinnon täydestä vastustuksesta. Tästä syystä Kataloniaa on huono verrata Skotlannin tai Quebecin tapauksiin puhumattakaan tilanteista joissa on mukana aseellista separatismia. Euroopan seuraavan itsenäisen valtion synty on jo lähellä. Ratkaisevat askeleet otetaan tämän ja ensi vuoden kuluessa.

Seuraa Twitterissä: @JanneRiitakorpi, missä kommentoin Katalonian tapahtumia päivittäin


http://janneriitakorpi1.puheenvuoro...hin-ja-katalonia-jatkaa-kohti-itsenaistymista

Espanja päätyi uusiin vaaleihin ja Katalonia jatkaa kohti itsenäistymistä
10.5.2016 17:51 Janne Riitakorpi

Espanjassa järjestetään uudet parlamenttivaalit sunnuntaina 26. kesäkuuta kuukausia kestäneiden epäonnistuneiden hallitusneuvotteluiden seurauksena. Kun espanjalaiset tällöin käyvät jälleen vaaliuurnille, maa on jo ollut kuusi kuukautta ilman toimintakykyistä hallitusta joulukuisten parlamenttivaalien jäljiltä. Nähtäväksi jää, tuovatko uudet vaalit ratkaisua hankalaan poliittiseen tilanteeseen. Sillä aikaa Kataloniassa aluepresidentti Carles Puigdemontin johtama aluehallitus itsenäistymisenemmistöisen alueparlamentin tukemana toteuttaa ensimmäistä konkreettista askelta itsenäistymiseen: 18 kuukauden siirtymäkautta josta on enää jäljellä 14 kuukautta. Reilun vuoden päästä myös Kataloniassa järjestetään uudet vaalit, aloitetaan de-facto irtautuminen Espanjan kuningaskunnasta sekä käynnistetään jälkimmäinen ja lopullinen askel itsenäistymiseen perustuslain laatimisen, hyväksymisen sekä ratifioinnin muodossa. Noin kahden vuoden kuluttua Euroopassa on uusi itsenäinen valtio: Katalonian tasavalta.

Tammikuun 10. päivänä 2016 – dramaattisten käänteiden ja viime hetken sovun jälkeen – Kataloniassa valittiin ensimmäistä kertaa historiassaan aluepresidentti itsenäistymistä kannattavien puolueiden enemmistöllä alueparlamentissa. Gironan pormestari ja Katalonian kuntien itsenäistymisliikkeen (AMI) silloinen johtaja Carles Puigdemont seurasi aluepresidentin virkaan Artur Masia, joka taipui isoon henkilökohtaiseen päätökseen luopua virasta mahdollistaakseen Junts pel Si:n (johtavien itsenäistymistä kannattavien puolueiden Convergencia ja Esquerra sekä muutaman pienemmän puolueen ja ns. kansalaisjärjestöjen riippumattomien edustajien yhteisen ehdokaslista syyskuun 2015 alueparlamenttivaaleihin) ja äärivasemmistolaisen itsenäistymistä kannattavat CUP-puolueen sovun. Puigdemont johtaa itsenäistymisaluehallitusta tukenaan muun muassa Esquerran johtaja Oriol Junqueras varapresidenttinä ja Junts pel Si ehdokaslistan kärkinimi Raul Romeva ulkoministerinä tässä ”autonomian ajan jälkeisessä mutta itsenäistymistä edeltävässä” siirtymäkauden tilanteessa.

Uuden aluehallituksen alkutaipaleella on jo tapahtunut paljon. Raul Romevan titteli Katalonian ulkoministerinä kyseenalaistettiin Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta, suurimman itsenäistymistä kannattavan kansalaisjärjestön Katalonian kansalliskokouksen (ANC) entisen presidentin Carme Forcadellin johtama Katalonian alueparlamentti muodosti perustuslaillista prosessia seuraavan valiokunnan ja kolmen itsenäistymiseen oleellisesti liittyvän lainsäädäntöpaketin (laki julkisesta rahoituksesta, itsenäisen Katalonian sosiaaliturvajärjestelmästä sekä omasta lainsäädäntöregiimistä) valmistelu parlamentissa on aloitettu. Espanjan hallitus on valittanut niin valiokunnasta kuin kyseisistä laeista perustuslakituomioistuimeen.

Katalonian aluehallituksen suunnitelmissa on syyskuun 27. päivän 2015 vaalien Junts pel Si:n ja CUP:n vaaliohjelmien, jo parin vuoden takaisten Katalonian kansallisen siirtymän neuvoston (CATN) dokumenttien, Katalonian alueparlamentin 9. marraskuuta 2015 hyväksymän julistuksen sekä myöhempien sopimusten (mukaan lukien tammikuussa saavutettu sopu aluepresidentin valinnasta) mukaisesta viedä Katalonia itsenäistymisen kynnykselle oman 18 kuukauden mandaattinsa loppuun mennessä. Tarkoituksena on valmistella kaikki itsenäistymiseen liittyvä lainsäädäntä sekä itsenäisen valtion rakennelmat (lähtien mm. keskuspankista valtiovaranministeriöstä sekä sosiaaliturvajärjestelmästä aina ydinturvallisuusvirastoon ja säävirastoon saakka) jotta Katalonia voisi vuonna 2017 ryhtyä toimimaan itsenäisen valtion tavoin jopa yksipuolisesti. Esimerkiksi Katalonian veroviraston työntekijöitä on lisätty viime kuukausina tätä silmällä pitäen koska vain rajalliset toimivaltuudet omaavasta verovirastosta on tarkoitus kehittää itsenäisen Katalonian verovirasto ja kunnon valtiovarainministeriö.

Tätä valmisteluprosessia on hankaloittanut Espanjan asettamat rajoitukset Katalonian saamiin tuloihin itsehallintoalueiden välisestä tulonsiirtomekanismista sekä erityisesti perustuslakituomioistuimen politisointi Espanjan virkaatekevän hallituksen työkaluksi vastaamaan poliittiseen ongelmaan minkä Katalonian itsenäistymisliike sille asettaa.

Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont tapasi huhtikuun lopulla Espanjan virkaatekevän pääministerin Mariano Rajoyn ja siitä varsin pian varapresidentti Oriol Junqueras tapasi kollegansa varapääministeri Soraya Saenz de Santamarian. Näissä tapaamisissa ei päästy juurikaan sopuun mistään ja esimerkiksi pari päivää tapaamisten jälkeen Espanjan hallitus valittu viimeisimmistä Katalonian energiaköyhyys- sekä sosiaalinen hätätilanne laeista perustuslakituomioistuimeen. Puigdemontin ja Rajoyn tapaamisen jälkeen Katalonian aluepresidentti kiitti Rajoyta siitä että hän tapasi ”selkeästi itsenäistymisagendalla olevan Katalonian hallituksen johtajan” mutta totesi ettei mitään mahdollisuutta Espanjan myöntämään oikeaan itsenäistymiskansanäänestykseen ole. Tämä oli jo peräti 17. kerta kun Katalonian institutionaalinen taho on sitä Espanjan valtiolta pyytänyt kohokohtana alueparlamentin pyyntö delegoiduista valtaoikeuksista (Skotlannin ja Britannian tapa) keväällä 2014.

Useissa lausunnoissaan myös kansainväliselle medialle Katalonian nykyiset johtajat ovat vahvistaneet aikomuksensa tarvittaessa viedä prosessin itsenäistymiseen loppuun saakka vaikka yksipuolisesti huolimatta siitä mitä Madridissa tapahtuu. Tämä kaikki ei kuitenkaan alkanut vaatimuksena itsenäistymisestä. Yli 10 vuotta sitten vuonna 2005 sekä Katalonian alueparlamentti sekä Espanjan parlamentti hyväksyivät uuden itsehallintolain, jonka katalaanit ratifioivat selvin numeroin kansanäänestyksessä vuonna 2006. Tämä itsehallintolaki kuitenkin romutettiin Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta kesällä 2010 ja myös vuoden 2012 neuvottelut laajemman talousautonomian puolesta epäonnistuivat. Vuonna 2012 Kataloniassa järjestettiin ennenaikaiset alueparlamenttivaalit jonka jälkeen parlamentissa oli peräti yli 2/3 enemmistö itsenäistymiskansanäänestyksen takana. Vaikka mielipidetiedusteluissa ei ainakaan enää nykyään löydy selkeää enemmistöä itsenäistymisen puolesta kannattaa jopa yli 80 % katalaaneista Right to Decide-periaatetta eli oikeutta päättää omasta poliittisesta tulevaisuudestaan Skotlannin ja esim. Quebecin tavoin virallisessa itsenäistymiskansanäänestyksessä.

Epäviralliseen 9. marraskuuta 2014 järjestettyyn itsenäistymisäänestykseen kulminoitunut yritys saada Espanjaa myöntymään tällaiseen viralliseen kansanäänestykseen sisälsi erilaisten kansanäänestystapojen romuttamisen Espanjan parlamentin sekä perustuslakituomioistuimen toimesta peräti kolme kertaa sekä sen että lopulta toteutuneesta vapaaehtoisten järjestämästä äänestyksestä – sen sallimisesta – silloinen aluepresidentti Artur Mas, varapresidentti Joana Ortega, presidentinkanslian ministeri Francesc Homs sekä opetusministeri Irene Rigau ovat syytettynä oikeudessa muun muassa virkaoikeuksien väärinkäytöksestä ja petoksesta. Varasuunnitelma – ennenaikaisten alueparlamenttivaalien käyttäminen de-facto kansanäänestyksenä itsenäistymisestä vähän samalla tapaa kuin vuoden 2012 vaalit olivat de-facto kansanäänestys kansanäänestyksestä – toteutettiin syyskuussa 2015 Katalonian historian tähän mennessä merkittävimpien vaalien muodossa kun itsenäistymistä kannattavat Junts pel Si ja CUP voittivat ehdottoman enemmistön (72 paikkaa 135:sta) alueparlamenttiin.

Tämä oli selkeä mandaatti sen puolesta että Katalonia haluaa siirtyä kohti itsenäistymistä – siis toisin sanoen puolueiden vaaliohjelmissaan lupaamansa siirtymäkauden puolesta. Kuitenkin vaalien tulos ei ollut lopullinen ja kiistaton mandaatti itse itsenäistymisen puolesta koska Junts pel Si ja CUP voittivat ainoastaan 48 % äänistä. Toisaalta ei voida myöskään sanoa että loput äänistä (ne 52 %) olisivat menneet itsenäistymistä vastustaville puolueille. Alueparlamenttivaalit eivät olleet täydellinen kansanäänestys koska kaikki puolueet eivät olleet ehdottoman selkeitä kannassaan itsenäistymisen suhteen. Selvästi itsenäistymistä vastustavat puolueet Ciudadanos, sosialistit sekä kansanpuolue saivat 39 % äänistä ja 52 paikkaa. Podemoksen sekä muutaman alueellisen puolueen CSQP-koalitio sekä esimerkiksi parlamentin ulkopuolelle jäänyt UDC-puolue eivät ottaneet selkeää kantaa itsenäistymiseen, mielipidetiedustelujen mukaan osa niiden kannattajista äänestäisi itsenäistymisen puolesta ja ne kannattavat virallisesta itsenäistymiskansanäänestystä.

Katalonian itsenäistymisliike on historiallisessa vaiheessa ja tilanne ei missään nimessä ole helppo. Espanjan oikeudellinen vastaisku perustuslakituomioistuimen sekä erikoisrikostuomioistuin Audiencia Nacionalin toimesta niin Katalonian alueparlamentin sekä aluehallituksen toimintaa kuin esimerkiksi marraskuun 9. päivänä 2015 hyväksyttyä itsenäistymissiirtymäkauden julistusta (ja sen ratifioinutta julistusta tältä keväältä) symbologisesti tukeneita Katalonian kunnanvaltuustoja vaikeuttaa tilannetta entisestään. Katalonian rahoitus Espanjan itsehallintoalueiden rahoitus- ja tulonjakomekanismista on tarkassa syynissä, jotta Espanjan hallituksen mukaan ”senttiäkään ei käytetä separatististen hankkeiden tukemiseen”. Lisäksi äärivasemmisto CUP ei tue Junts pel Si:n hallitusta ehdottomasti ja esimerkiksi tämän vuoden budjetin hyväksynnässä saattaa vielä ilmetä ongelmia.

Suurin periaatteellinen ongelma liittyy edelleenkin siihen kuinka itsenäistymissiirtymäkausi viedään loppuun asti. Tässä on kaksi keskeistä ongelmaa: 1) Espanja ei suostu itsenäistymiskansanäänestyksen järjestämiseen ja 2) demokraattista yli 50 % mandaattia Katalonian itsenäistymiseen ei vielä ole kansanäänestystyyppisesti varmistettu.

Carles Puigdemontin aluehallituksen suunnitelmissa on valmistella itsenäistymiseen liittyvä lainsäädäntö sekä itsenäisen valtion rakennelmat kesään 2017 mennessä ennen 18 kuukauden mandaattinsa päättymistä. Toinen parasta aikaa käynnissä oleva hanke on ns. perustuslaillinen prosessi, jonka tarkoituksena on luoda kansalaisdebattia itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslaista sekä ennen kaikkea kasvattaa itsenäistymisen takana olevaa sosiaalista enemmistöä. Toisin sanoen saada sellaiset katalaanit jotka eivät vielä tällä hetkellä välttämättä kannattaisi itsenäistymistä äänestämään itsenäisen tasavallan puolesta tulevaisuudessa joko kansanäänestyksessä itsenäistymisestä tai ratifioivassa kansanäänestyksessä Katalonian tasavallan perustuslaista. Kansalaisjärjestöt sekä Santiago Vidalin johtama tuomariryhmä ovat jo esittäneet ehdotuksia itsenäisen Katalonian perustuslaiksi. Suurimpia kysymyksiä tulevat olemaan kielipolitiikka, hallitusmuoto (presidenttivaltainen vs. parlamentaarinen) sekä esimerkiksi Katalonian asevoimat. Perustuslailliseen prosessiin kuuluu myös eri järjestöjen ja organisaatioiden muodostaman Katalonian itsemääräämisoikeutta puolustavan kokoontumisen (Pact for the Right to Decide) uudelleenaktivoiminen sekä eräänlaisen kaikkien Katalonian itsenäistymistä kannattavien vaaleilla valittujen poliitikkojen eri hallinnontasoilta aina kunnista Euroopan parlamenttiin kokous, joka ensinnäkin kokoontuisi symbologiseen kokoontumiseen esimerkiksi ensi syksynä Katalonian itsemääräämisoikeuden puolesta ja olisi myös reservissä sitä tilannetta varten jos Espanjan hallitus parlamentin ylähuoneen senaatin tukemana ja Espanjan perustuslain artiklan 155 mukaisesti lakkauttaa Katalonian itsehallinnon. Itsehallinnon lakkauttaminen saattaa tulla vastaan viimeistään siinä tilanteessa kun yksipuolista itsenäistymisjulistusta ryhdytään valmistelemaan ja/tai Katalonian alueparlamentti ja aluehallitus ryhtyvät avoimesti uhmaamaan Espanjan perustuslakituomioistuinta varsinaisen irtautumisen alettua vuonna 2017.

Kuinka Katalonia siis aikoo irtautua Espanjasta kun itsenäistymiskansanäänestys ei ole mahdollinen mutta toisaalta kiistatonta mandaattia itsenäistymiseen ei ole vielä onnistuttu toteamaan? Nykyisen aluehallituksen suunnitelmana on hyväksyttää itsenäistymisenemmistöisellä parlamentilla itsenäistymiseen liittyvä oleellinen lainsäädäntö 18 kuukauden siirtymäkauden päätteeksi viimeistään kesällä 2017. Tämä lainsäädäntöpaketti sisältää siis muun muassa lain Katalonian julkisesta rahoituksesta (sisältäen valtiovarainministeriön ja keskuspankin), lain itsenäisen Katalonian sosiaaliturvajärjestelmästä sekä lain itsenäisen Katalonian lainsäädännön jatkuvuudesta ja oikeudellisesta regiimistä (toisin sanoen sen mitkä osat Espanjan lainsäädännöstä pysyvät voimassa kunnes ne korvataan Katalonian lailla ja mitkä korvataan välittömästi). Lisäksi hyväksytään laki perustuslaillisesta prosessista, joka tulee sisältämään johdannossa ”julistuksen aikomuksesta julistaa Katalonia itsenäiseksi” ja puitteet toiselle 12 kuukauden siirtymäkaudelle lopulliseen itsenäistymiseen sisältäen esimerkiksi uuden vaalilain (jos se saadaan sovittua) jota voitaisiin käyttää Katalonian perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa sekä lain itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslain hyväksymisestä.

Sen jälkeen kun tämä lainsäädäntöpaketti on hyväksytty aluepresidentti Carles Puigdemont lakkauttaa Katalonian alueparlamentin ja määrää uudet vaalit joissa valitaan – ei enää Espanjan itsehallintoalue Katalonian alueparlamenttia vaan – itsenäisen Katalonian perustuslakia säätävä kokous. Perustuslakia säätävä kokous valitsee siirtymäkauden presidentin ja hallituksen joka ryhtyy toimeenpanemaan itsenäisen valtion rakennelmia. Neuvotteluja Espanjan valtion, kansainvälisen yhteisön (oleelliset valtiot sekä esimerkiksi Euroopan unioni) sekä myös kansainvälisen rahoitusmaailman kanssa pyritään multilateraalisesti aloittamaan/jatkamaan. Perustuslakia säätävä kokous julistautuu korkeimman vallan haltijaksi (vrt. Suomessa valtalaki kesällä 1917) Kataloniassa syrjäyttäen itsehallintoalueen parlamentin ja Espanjan parlamentin, hallituksen sekä kuninkaan ja muodostaa poliittisista puolueista sekä kansalaisjärjestöistä koostuvan komitean jonka tehtävänä on laatia lopullinen ehdotus Katalonian tasavallan perustuslaiksi 12 kuukauden sisällä. Viimeistään vuonna 2018 Katalonian perustuslakia säätävä kokous hyväksyy ehdotuksen Katalonian tasavallan perustuslaiksi ja siitä järjestetään ratifioiva kansanäänestys, jossa yli 50 % perustuslain puolesta tarkoittaa samalla koko itsenäistymissiirtymäkauden ratifioimista sekä lopullisen itsenäistymisen hyväksymistä. Jos perustuslaki hyväksytään, perustuslakia säätävä kokous julistaa virallisesti Katalonian (yksipuolisesti) itsenäiseksi valtioksi ja hajottaa itsensä. Koko prosessi kulminoituu itsenäisen Katalonian tasavallan ensimmäisiin parlamenttivaaleihin (sekä presidentinvaaleihin riippuen hallitusmuodosta).

Tässä siirtymäkaudessa on kuitenkin ainakin kaksi vaikeaa kohtaa jotka saattavat vaatia toisenlaisia ratkaisuja. Espanjan vastareaktioon sekä esimerkiksi itsenäisen Katalonian jäsenyyteen Euroopan unionissa liittyy myös hurjasti epävarmuutta jota on syytä käsitellä vielä erikseen toisessa blogitekstissä.

Ensinnäkin aloitetaanko varsinainen irtautuminen ennen vai jälkeen vuoden 2017 perustuslakia säätävän kokouksen vaaleja? Presidentti Puigdemont on puhunut että katalaaneilla on vielä kaksi demokraattista mahdollisuutta hylätä itsenäistyminen ennen lopullista itsenäistymistä: vuoden 2017 vaalit sekä kansanäänestys itsenäisen tasavallan perustuslaista. Riittääkö syyskuun 27. päivän 2015 vaalien mandaatti varsinaisen irtautumisen aloittamiseen lainsäädäntöpaketin hyväksymisen muodossa? Joka tapauksessa vuoden 2017 vaaleissa itsenäistymistä kannattavien puolueiden paikkaenemmistön on säilyttävä jotta itsenäistymissiirtymäkausi jatkuisi. Siis huolimatta siitä onko irtautuminen aloitettu ennen vaaleja vai ei. Kataloniahan tulee de-facto itsenäistymään silloin kun se hyväksyy Espanjan lainsäädännön korvaavat uudet lainsäädännöt (ja kieltäytyy noudattamasta Espanjan perustuslakituomiostuimen päätöstä mitätöidä ne) ja perustuslakia säätävä kokous julistautuu korkeimman vallan haltijaksi Kataloniassa. Näin ollen saattaa käydä niin että Carles Puigdemont määrää tavalliset aluevaalit kesällä 2017 ja jos itsenäistymistä kannattavat puolueet säilyttävät enemmistönsä, uusi parlamentti näiden puolueiden enemmistöllä ja uusien vaaliohjelmien mukaisesti julistautuu Katalonian perustuslakia säätäväksi kokoukseksi ja hyväksyy itsenäistymiseen liittyvän lainsäädännön.

Toinen ongelma liittyy demokraattiseen mandaattiin. Koska de-facto itsenäistyminen tapahtuu jo huomattavasti (jopa vuosi) ennen lopullista kansanäänestystä itsenäisen tasavallan perustuslaista, voidaan kyseenalaistaa tämän de-facto itsenäistymisen demokraattisuus. Toisaalta sen takana olisi kaksi vaalitulosta: syyskuun 27. päivä 2015 sekä vuoden 2017 vaalit. Presidentti Puigdemont totesi tavattuaan Espanjan pääministerin Mariana Rajoyn että aluehallitus ei aio kertoa julkisuuteen ”itsenäistymismanuaaliaan” eli tarkkoja suunnitelmia itsenäistymisestä. Julkisuudessa oleva suunnitelma on ainoastaan suuntaa-antava.

Eikö Katalonia voisi sitten järjestää yksipuolisesti itsenäistymiskansanäänestyksen (vaikkapa ennen, yhteydessä tai jälkeen vuoden 2017 vaalien)? Tavallaan kyllä mutta itse asiassa tällainen on jo järjestetty vuoden 2014 epävirallisen äänestyksen muodossa. Sama ilmiö kuin tuolloin eli itsenäistymistä vastustavien kotiin jääminen on odotettavissa jos Katalonia ryhtyy yksipuolisesti järjestämään laitonta itsenäistymisäänestystä. Kansainvälisesti sen legitimiteetti saatettaisiin myös kyseenalaistaa ja joka tapauksessa äänestysaktiivisuus jäisi matalaksi vaikka itsenäistymisen kannattajat voittaisivatkin sen selkeästi. Toisaalta lakia tullaan rikkomaan joka tapauksessa ja ei tällainen äänestys ainakaan vähentäisi itsenäistymisen demokraattista mandaattia, vaikkei välttämättä sitä selvästi ratkaisisikaan.

Myös yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen ratifioivaa kansanäänestystä on Kataloniassa pohdittu. Yksi vaihtoehto voisi olla että Kataloniassa järjestetään vuonna 2017 vaalit ja jos itsenäistymistä kannattavat puolueet säilyttävät ehdottoman enemmistönsä parlamentissa, parlamentti antaisi ehdollisen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen, julistautuisi korkeimman vallan käyttäjäksi, hyväksyisi itsenäistymiseen liittyvän lainsäädännön sekä määräisi ratifioivan kansanäänestyksen yksipuolisesta itsenäistymisjulistuksesta. Jos itsenäisyys hyväksyttäisiin, vuonna 2018 järjestettävää kansanäänestystä itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslaista ei tarvitsisi enää käyttää de-facto kansanäänestyksenä itsenäistymisestä vaikka se ratifioisikin tavallaan koko siirtymäkauden lopullisesti.

Kataloniassa on siis suurin piirtein selvää se mitä nykyinen hallitus ja itsenäistymisenemmistöinen alueparlamentti aikoo tehdä kesään 2017 mennessä. Eskalaation paikkoja on toki koko ajan edessä ja Espanjan uudet parlamenttivaalit kesäkuun 26. päivä mutkistavat tilannetta Madridin päässä. Mutta kuten Puigdemont on todennut: riippumatta siitä mitä Madridissa tapahtuu (Katalonia on toki koko ajan valmis neuvottelemaan oikeasta itsenäistymiskansanäänestyksestä mutta Espanjassa on – ja tulee suurin piirtein olemaan uusien vaalienkin jälkeen – 2/3 enemmistö tällaista äänestystä vastaan puhumattakaan siitä että sen perustuslaillisuus voitaisiin aina kyseenalaistaa) Katalonia etenee siirtymäkauttaan kohti itsenäistymistä. Nykyinen 18 kuukauden siirtymäkausi ennen kesää 2017 ei vielä tule sisältämään yksipuolista itsenäistymisjulistusta mutta se mitä tapahtuu kesällä 2017 ja sen jälkeen on vielä osittain hämärän peitossa.
 
Oho prkl, vähän lipsahti :oops:

Ulkomaat 22.7.2016 klo 7:46
Espanja vaatii Britannialta selitystä ydinsukellusveneen törmäilystä
HMS Ambush törmäsi kauppa-alukseen Gibraltarin poliittisesti herkillä vesillä. Espanjan lisäksi selvitystä haluaa ympäristöjärjestö.

HMS Ambush telakoitui Gibraltarin rantaan saatuaan vaurioita törmäyksessä merellä. Kuva: Carrasco Ragel / EPA

Espanja on pyytänyt Britannialta pikaista selitystä kolariin, jossa brittiläinen ydinsukellusvene törmäsi kauppa-alukseen Gibraltarin rannikolla.

Tapaus aiheuttaa huolta mahdollisista ympäristötuhoista sekä diplomaattisesta kiistasta Espanjan ja Britannian välillä, sillä haveri sattui myös poliittisesti herkällä alueella.

HMS Ambush -sukellusveneen torni vaurioitui, kun alus törmäsi keskiviikon vedenalaisissa harjoituksissa kauppalaivaan. Ambushin oli telakoiduttava Gibraltarille tarkastusta varten.

Espanjan ulkoministeriö kertoo pyytäneensä Britannian Madridin-suurlähettiläältä tietoa vaurioiden laajuudesta ja kaikesta, mikä tapauksessa on olennaista.

Ympäristöjärjestökin perää lisätietoja
Britannian laivasto on vakuuttanut, ettei aluksen ydinreaktori vaurioitunut törmäyksessä eivätkä vahingot muutenkaan vaikuta pahoilta. Gibraltarin pääministeri Fabian Picardo sanoo olevansa tyytyväinen tietoon, ettei sukellusveneestä ole vaaraa.

Espanjalaisen Ecologistas en Acción -ympäristöryhmän mukaan tiedot ovat edelleen puutteellisia. Kertomatta on muun muassa se, missä turma tarkalleen tapahtui, ja se, oliko toinen alus mahdollisesti säiliölaiva.

Niinpä järjestö ei tiedä, päätyikö törmäyksessä mereen öljyä. Myöskään mahdollisesta säteilystä ole annettu mitään tietoa, järjestö sanoo.

Kiista Gibraltarista on kuohahdellut viime vuosina
Törmäys on palauttanut mieleen Gibraltaria ja Etelä-Espanjaa viime vuonna kuohuttaneen tapauksen, jossa brittiläinen ydinsukellusvene HMS Tireless joutui telakoitumaan Gibraltarille, koska reaktorin jäähdytysputkessa havaittiin halkeama.

Gibraltar on kuulunut Britannialle vuodesta 1713, mutta Espanja haluaa sen takaisin. Nykyinen konservatiivihallitus on esittänyt palauttamisesta suoria vaatimuksia.

Vuonna 2013 Espanja lisäsi tarkastuksia Gibraltarin rajalla, mikä aiheutti pahoja ruuhkia ja pakotti lopulta EU:n puuttumaan tilanteeseen.
http://yle.fi/uutiset/espanja_vaatii_britannialta_selitysta_ydinsukellusveneen_tormailysta/9043233
 
Spanish Police Seize HUGE Number of Illegal Firearms from Traffickers in Northern Spain
170314_-_spanish_police_-_1124_d28b7d0d0f69372534a976e011de23f5.nbcnews-ux-2880-1000-660x371.jpg

The Spanish National Police Corps (Cuerpo Nacional de Policía, or CNP) have captured a huge number of weapons during a series of raids conducted in the areas of Biscay, Girona, and Cantabria in Northern Spain. The raids recovered about 10,000 firearms including pistols, rifles, assault rifles, submachine guns, and machine guns, plus about 400 grenades, bombs, and other explosives.

170314_-_spanish_police_2_-_1124_895923f3aad78cb31420e9c221ae3608.nbcnews-ux-2880-1000-1.jpg



http://www.thefirearmblog.com/blog/...-illegal-firearms-traffickers-northern-spain/
 
”Turistit, menkää kotiin” – Poliisit voimattomia radikaalinuorten turisminvastaisissa iskuissa ympäri Espanjaa

Turistit pelkäsivät terrori-iskua vasemmistolaisen nuorisojärjestön hyökättyä linja-auton kimppuun Barcelonassa. Liike on leviämässä Kataloniasta Baskimaahan pohjoiseen.
Ensin Barcelona, sitten Baleaarien saaret, nyt Baskimaan San Sebastian.

Espanjassa lomaileviin turisteihin kohdistuneet mielenosoitusiskut ovat viime aikoina muuttuneet yhä rajummiksi ja levinneet myös suomalaisten suosimiin kohteisiin. Jo kuukausien ajan jatkuneissa iskujen aallossa ainakin seitsemän barcelonalaishotellin on raportoitu kärsineen vandalismista, kertoo El País.

Nuorten vasemmistolainen radikaaliryhmä Arran Països Catalans eli Arran on iskenyt esimerkiksi ravintoloihin, turistien suosimille kaduille, satamiin ja polkupyörävuokraamoihin. Viime viikon torstaina ryhmä hyökkäsi Barcelonassa nähtävyyksiä kiertävän turistibussin kimppuun, puhkoivat sen renkaat ja maalasivat sen keulaan tekstin ”turismi tappaa naapuruston.” Kyydissä olleet turistit säikähtivät hyökkäystä luullessaan sitä terrori-iskuksi.

Barcelonan pormestari Ada Colau ei hyväksy Arranin toimia.

– Olemme vaatineet raporttia tapahtuneesta ja tuomitsemme turistibussiin kohdistuneen iskun. Turisminvastainen protestointi ei ikinä saa aiheuttaa pelkoa tai materiaalista haittaa, hän kommentoi tapausta.



Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Heinäkuun lopulla ryhmä iski Palma de Mallorcalla ravintolaan viskoen raketteja ja konfetteja illallisella olleiden turistien päälle. Ravintola joutui tarjoamaan asiakkailleen uudet ateriat korvauksetta. Turismista elinkeinonsa saavat yrittäjät kärsivät iskuista.

Poliisi on toistaiseksi pysynyt passiivisena Arranin aktivismin suhteen.

Taustalla separatistinen liike
Arran on separatistijärjestö, joka kannattaa Katalonian itsenäisyyttä. Lisäksi järjestö kuvailee kannattavansa sosialismia ja feminismiä. Itsenäiseen Kataloniaan Arran liittäisi ainakin Baleaarien saaret (Mallorca, Menorva, Ibiza ja Formentera), Andorran, Valencian, Aragonian osia ja Ranskan Katalonian.

Arran kytkeytyy osaksi äärivasemmistolaista, järjestelmänvastaista puoluetta Kansan yhtenäisyyttä (CUP). Antikapitalistinen, anarkistinen puolue on ajanut jo kauan Katalonian irrottamista Espanjasta ja EU:sta.

Twitter-tilillään Arran kertoo haluavansa iskuillaan taltuttaa massaturismin, joka tuhoaa Mallorcan ja pakottaa Katalonian työväenluokan surkeisiin elinoloihin. Iskuistaan Arran julkaisee videoita ja kuvia sosiaalisessa mediassa.



Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Videolla Arranin aktivistit osoittavat mieltään venesatamassa ja ravintoloissa, levittäen ilmaan värijauhetta ja kantaen lakanoita, joissa lukee esimerkiksi: ”Turismi tappaa Mallorcan. Tämä on luokkasota.”

– Katalonia? Jättäkää Mallorca rauhaan. En ole massaturismin kannalla, mutta teidän protestointitapanne kannalle olen vielä vähemmän, kommentoi Esther Vanrell Arranin julistusta.



Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Twitterissä on myös julkaistu öisillä kaduilla kuvattuja videoita, joissa aktivistit puhkovat turisteille vuokrattavien polkupyörien kumeja, tukkivat vuokraamoiden ja laukkusäilöjen avaimenreikiä ja liimaavat omilla iskulauseillaan koristettuja tarroja seinille.



Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Arranin puheenjohtaja Laura Flores on puolustanut vandalismia sillä, että se on vastaus heidän kohtaamaansa päivittäiseen väkivaltaan, viitaten kaduilla viliseviin turisteihin ja turistien vaikutuksiin kaupungeissa.

Pelko siitä, että turistit kiihdyttävät gentrifikaatiota
Turismifobia pohjautuu paikallisten pelkoon siihen, että turismin paisumisen myötä kaupunkikeskukset muuttuvat turistien leikkikentiksi.

Kaupungeissa on yleistynyt yksityisasuntojen vuokraaminen internetin välityksellä turisteille, mikä on lisännyt turismin volyymiä. Turisteille vuokratut asunnot ovat paikallisten omasta käytöstä pois, mikä lisää asuntopulaa ja pakottaa kaupunkilaiset asumaan syrjäisempiin kaupunginosiin.

2c36d728b44b4c61932b49ef2dbc84c0.jpg

Barcelonan ja monen muun espanjalaiskaupungin kaduilta löytyy turisminvastaisia graffiteja.(KUVA: ALEJANDRO GARCiA)

Monissa kaupungeissa paikalliset ovat myös kyllästyneitä turistien huonoon käytökseen, kuten ylenpalttiseen juopotteluun kaduilla. Esimerkiksi Barcelonassa ilmiöstä ollaan niin huolestuneita, että turismin hallitsematon kasvu nousi kesäkuussa julkaistun kyselyn vastauksissa kaupunkilaisten suurimmaksi huolenaiheeksi ohittaen työttömyyden, joka huolestutti eniten vielä viime kyselyn aikaan vuonna 2008.

Huoli ei liene turha. Barcelona oli 12. vierailluin kaupunki maailmassa vuonna 2016 ja kolmanneksi vierailluin Euroopassa, jääden jälkeen vain Lontoosta ja Pariisista. 1,7 miljoonan asukkaan kaupungin hotelleissa vieraili vuoden aikana yli 8 miljoonaa turistia. Tähän lukuun ei kuulu yksityismajoituksen varanneet ja risteilyalusten tuomat matkailijat. Pelätään, että Barcelona seuraa pian Venetsian perässä, ja kaupunkilaiset pakenevat lähikaupunkeihin pois turistien jaloista.

Liike leviää Kataloniasta Baskimaahan
El País ja El Mundo uutisoivat myös, että turistienvastainen liike on rantautunut etelän katalaanialueilta myös Pohjois-Espanjan Baskimaahan. Baskiseparatistien Sortu-puolueen nuorisojärjestö Ernai on liittynyt Arranin aloittamaan vastarintaliikkeeseen. Ernai on ilmoittanut, että San Sebastianin kaupungissa on osoitetaan mieltä massaturismia vastaan 17. elokuuta.

San Sebastianin kaupunki on toistaiseksi välttynyt aktivistien iskuilta, mutta katukuvaan on jo ilmestynyt graffiteja, joissa turisteja kehotetaan palaamaan kotiin.

Lähteet: El País, El Mundo, BBC Mundo
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005316949.html?ref=rss
 
No huh huh, vieläkö tässä käy niin että Espanja estää väkisin tuon äänestyksen?

Tästä ei hyvä seuraa...sanokaa minun sanoneen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005372620.html

Espanjan poliisi takavarikoi viikonloppuna 1,3 miljoonaa julistetta, joissa mainostetaan kansanäänestystä Katalonian itsenäistymisestä. Poliisi löysi kampanjajulisteet pakattuna lavoille varastorakennuksessa Barcelonassa. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti El Mundo

Espanjan perustuslakituomioistuin on kieltänyt äänestyksen, jonka Katalonian aluehallinto aikoo siitä huolimatta järjestää 1. lokakuuta. Mikäli kyllä-äänet voittavat, Katalonia aikoo julistautua itsenäiseksi vain kahden vuorokauden kuluessa.

Espanjan keskushallinto valmistautui ottamaan maanantaina ohjat Katalonian aluehallinnon kaikesta rahaliikenteestä estääkseen julkisten varojen päätymisen itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti La Vanguardia

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn uskotaan pohtivan jopa Katalonian itsehallinnon lakkauttamista itsenäisyysäänestyksen estämiseksi. Espanjan perustuslaki antaa siihen mahdollisuuden, mutta toimeen ei ole turvauduttu koskaan minkään itsehallintoalueen kohdalla.


Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on vakuuttanut, että vastapuolen kaikki mahdolliset puuttumisyritykset on ennakoitu ja kansanäänestys toteutuu.
 
No huh huh, vieläkö tässä käy niin että Espanja estää väkisin tuon äänestyksen?

Tästä ei hyvä seuraa...sanokaa minun sanoneen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005372620.html

Espanjan poliisi takavarikoi viikonloppuna 1,3 miljoonaa julistetta, joissa mainostetaan kansanäänestystä Katalonian itsenäistymisestä. Poliisi löysi kampanjajulisteet pakattuna lavoille varastorakennuksessa Barcelonassa. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti El Mundo

Espanjan perustuslakituomioistuin on kieltänyt äänestyksen, jonka Katalonian aluehallinto aikoo siitä huolimatta järjestää 1. lokakuuta. Mikäli kyllä-äänet voittavat, Katalonia aikoo julistautua itsenäiseksi vain kahden vuorokauden kuluessa.

Espanjan keskushallinto valmistautui ottamaan maanantaina ohjat Katalonian aluehallinnon kaikesta rahaliikenteestä estääkseen julkisten varojen päätymisen itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen. Asiasta kertoo muiden muassa sanomalehti La Vanguardia

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn uskotaan pohtivan jopa Katalonian itsehallinnon lakkauttamista itsenäisyysäänestyksen estämiseksi. Espanjan perustuslaki antaa siihen mahdollisuuden, mutta toimeen ei ole turvauduttu koskaan minkään itsehallintoalueen kohdalla.


Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on vakuuttanut, että vastapuolen kaikki mahdolliset puuttumisyritykset on ennakoitu ja kansanäänestys toteutuu.

Olisiko tästä kohta aihetta tehdä oma ketjunsa jonnekkin konfliktipuolelle? Sivusilmällä olen seurannut ja uutisista bongannut ainakin sen että Espanja kovalla kädellä valmistautuu mm. poliisijoukkoja siirtämällä risteilyaluksilla , eristämällä aluetta ja ottamalla paikallista virkakoneistoa (mm. pormestareita) kiinni

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat...reita-uhataan-pidatyksella/6574530#gs.jd25ndI
 
Viimeksi muokattu:
Olisiko tästä kohta aihetta tehdä oma ketjunsa jonnekkin konfliktipuolelle? Sivusilmällä olen seurannut ja uutisista bongannut ainakin sen että Espanja kovalla kädellä valmistautuu mm. poliisijoukkoja siirtämällä risteilyaluksilla , eristämällä aluetta ja ottamalla paikallista virkakoneistoa (mm. pormestareita) kiinni

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005380564.html

Ei varmaan huono idea. En kehtaa tehdä aloitusta kun en osaa tehdä siihen sellaista hienoa alustusta tähän tilanteeseen - en tunne historiallista taustaa tarpeeksi.
 
Ei varmaan huono idea. En kehtaa tehdä aloitusta kun en osaa tehdä siihen sellaista hienoa alustusta tähän tilanteeseen - en tunne historiallista taustaa tarpeeksi.

En kyllä itsekkään mikään k. aiheen professori ole, lähinnä joskus tapailin vaihtarina täällä ollutta katalonialaista naista joka meinasi tokalla treffilla antaa turpaan kun erehdyin kysymään kuinka lämmintä siellä espanjassa on syyskuun aikoihin. Pikadiplomatian jälkeen tuli nyrkin sijaan puolentoista tunnin ryöpytys/opetus siitä kuinka k. paikka ei ole mikään espanja kun alueen kielikin on TÄYSIN erilainen, puhumattakaan kültürista, historiasta, taustoista ja muista. :D

edit: huomasin juuri että linkki vei ihan jonnekkin muualle kuin piti, korjasin alkuperäiseen viestiin
 
Hauskinta on, että ainoa katalaani jonka tunnen paremmin ei ole ollenkaan lämminnyt itsenäisyysaatteelle ja kannattaa Barcelonassa Espanyolin joukkuetta FC Barcelonan sijasta... :D
 
Back
Top