Uutisia Espanjasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Orjalaivan terva tänään 500 vuotta

Klikkiotsikon mukaisesti tänään 28.08.2018 tulee 500 vuotta siitä, kun Espanjan kuningas Kaarle I antoi määräyksen laivata orjia suoraan Afrikasta Amerikkaan.

"Tänään tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta Atlantin ylittäneen orjakaupan lähtölaukauksesta. 28.8.1518 (silloisen juliaanisen kalenterin mukaan 18.8.) Espanjan kuningas Kaarle I antoi käskykirjeen orjien viemisestä suoraan Afrikasta Amerikkaan. Samalla vuosikymmenellä oli jo viety orjia Espanjaan ja Portugaliin, josta heidät oli laivattu Karibialle. Tämä oli kuitenkin pienimuotoista."

3950535-759x500.jpg


https://www.kansanuutiset.fi/artikk...aneen-orjakaupan-aloittaneesta-kaskykirjeesta

Vahvistuksena sama tapaus Wikissä:

"On 28 August 1518 Charles issued a charter authorising the transportation of slaves direct from Africa to the Americas. Up until that point (since at least 1510), African slaves had usually been transported to Spain or Portugal and had then been transhipped to the Caribbean. Charles’s decision to create a direct, more economically viable Africa to America slave trade fundamentally changed the nature and scale of this terrible human trafficking industry."

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_V,_Holy_Roman_Emperor
 
Huomenta tänään lauantaina

Tulin uteliaana katsomaan, mitä otsikon lupaamia ”uutisia Espanjasta” löytäisin viestiketjusta. Ensimmäisenä selvisi viestien vähäinen määrä. Ei siis kovin suosittu palsta.

Toiseksi kirjoitukset koskivat usein ulkomaan tiedotusvälineissä esiintyviä uutisia joko politiikasta tai asevoimista.

Mukana oli harvoin henkilökohtaisia kokemuksia kerrottuna. Onneksi löysin niitä, koska olen niistä kiinnostunut.

Tulin tänne, koska katsoin juuri äsken TVE Internacional - kanavaa televisiosta. Sieltä tuli suora lähetys kumpuilevasta hiekkaisesta alueesta, jossa kaivinkoneita toimi lamppujen valossa. Kuvattiin itkeviä ihmisiä ja kadulle Malagassa asetettuja kukkia. Suorassa lähetyksessä toimittaja näytti vakavalta. Mistä on kysymys? En osaa Espanjaa.

Selvitin asiaa muista lähteistä Siis 2 vuotias pieni lapsi oli pudonnut hyvin syvään porakaivoon perheen ollessa lähellä retkellä. Hän oli yrittänyt piilottaa saamiaan makeisia löytämäänsä reikään maassa. Sitten hän oli pudonnut sinne.

Asia on tapahtunut jonkin aikaa sitten. Tänään lapsi löydettiin kuolleena. Oli elätelty vielä pieniä toiveita hänen pelastamisesta, mutta syvään reikään oli vaikea päästä. Syyllisten etsintä alotettiin heti alussa. Reikä oli porattu kaivoa varten ja porannut kertoi sulkeneensa sen suuaukon. Näkemiensä kuvien perusteella hän arveli, että joku on käynyt paikalla ja siirtänyt maata. Paikka näytti hänestä muuttuneen.

Suuri tragedia paikallisille asukkaille!
 
Viimeksi muokattu:
Surullinen tapahtuma menehtyneen lapsen vanhemmille. Oli jo toinen lapsen kuolema siinä perheessä. Media jaksoi vielä uskoa selviämiseen, kun lapsi oli
ollut 11 päivää kuilussa. Kukaan ei esimerkiksi miettinyt, miten päin lapsi oli sinne edes pudonnut. Pudotusta kymmeniä metrejä. Toivottavasti koki nopean
lähdön, eikä joutunut kitumaan.
 
Suuri suru perheelle ja läheisille. Pari detaljia jäi vaivaamaan: 1) mistä tiedettiin että yritti piilottaa makeisia reikään. Sinne ei siis päästy aiemmin. Mistä tiedettiin että putosi sinne? Miksi paikka oli erilainen kuin kaivamisen jälkeen? Kuka muutti sitä ja milloin.
2) aiempi lapsen menetys, kuinka tapahtui?
 
Nopea kommentti ilman tiedonhakua.

1) Kun reikää tutkittiin alaspäin, niin löydettiin sieltä makeiset ja jokin hänelle kuuluva esine, jota en muista. Siis ennenkuin lapsen ruumis löydettiin.

Lapsen isä kuuli lapsen itkevän tuolta suunnalta ja sitten ääni loppui äkkiä.

2) Toisen lapsen kohtalosta aikaisemmin luin Iltalehdestä. Lukekaa sieltä. Ainakin verkkosivuilla oli useita artikkeleita.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Edellinen lapsen kuolema oli vissiin, joka sydänvikahomma? Näin tuo parempi puolisko tuossa puheli.
Reiästä (syvältä) oli käsittääkseni löytynyt karkkipapereita? Eli siellä varmaan ollut vettä, missä paperit löytyneet?
Joku piru siirtänyt kuilun päälle asetetun kiven syrjään ja siitä tuli ansa sillä hetkellä. Näin käsitin?
Ikävä aihe.

Ketjua voisi piristää esim. kaivamalla jostain Espanjalaisten rajavartijoiden kumiluotiammuskelut, missä laittomat
maahantunkeutujat pakenevat mereen ja hukkuvat. Koitan kaivaa sen. Olin silloin Espanjassa, kun kumipaukut viuhui...
 
Se jäi itseltänikin epäselväksi? Aika leveä ja syvä kuilu porattu.
 
Se jäi itseltänikin epäselväksi? Aika leveä ja syvä kuilu porattu.
Kyseessä oli veden etsintä. Liittyy tontilla olevaan taloon joka on rakennettu ilman lupaa. Reikään ei kuitenkaan ollut ilmestynyt vettä. Reiän poraamiseenkin olisi tarvittu lupa mitä ei ollut. Talon ja tontin omistaja ovat isän serkku puolisoineen.

Pojan joutumisesta reikään on esitetty useita erilaisia tapahtumakulkuja. Sekoittavatko toimittajat asioita vai muuttuuko kertomus muusta syystä? Ehkä viimeisimmän version mukaan isä oli täyttämässä reikää ja taapero oli lähetetty sisältä talosta hakemaan syömään. Sitten lapsi oli joutunut reikään.

Toivottavasti tämä karmea keissi muistuttaa huolehtimaan kaivon kansien kunnosta yms. Suomessakin.

RIP Julen.
 
Kummallinen ja traaginen tapaus. Porattu kuilu oli vain 25 cm läpimitaltaan, joten uskomattoman huonoa tuuria että sinne sattuu lapsi osumaan ja mahtuu vielä putoamaan. Kummastusta on herättänyt myös useaan kertaan muuttunut kertomus tapahtumien kulusta. Voihan kyse olla tosiaan toimittajien vääristä tulkinnoista ja käännösten aiheuttamista muutoksista tarinassa. Aikanaan varmaan tutkinnassa selviää tapahtumien kulku tarkemmin.
 
Espanjan kieli maailmalla ja muita uutisia

Poimin seuraavan faktan sivustolta espanja.com:

" Espanjan kieli on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella ja lisäksi yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. Espanjaa puhuu äidinkielenään arviolta yli 400 miljoonaa ihmistä. "

Jos aihe Espanja kiinnostaa, vierailkaa sivustolla espanja.com. Se on oman kertomansa mukaan:

"tieto- ja palvelusivusto Espanjassa matkailusta, lomailusta, elämisestä ja asumisesta kiinnostuneille suomalaisille. Käyttäjäprofiili on seuraava
- 100 % käyttäjistä on kiinnostunut matkailusta,
- 80 % sivustolla vierailijoista lukee sivustoa Suomessa ennen matkaa,
- 67 % käyttäjistä on suunnitellut lyhyt- tai pitkäaikaista asumista Espanjassa,
- 80 % käyttäjistä on iältään yli 40-vuotiaita ja
- 67 % käyttäjistä on naisia."

Kohdassa uutiset löysin mm. seuraavat otsikot:
09/03 Uusi vuokralaki ja sopimuspohja vapaaseen käyttöön.
08/03 Koti Espanjassa -tapahtuma Helsingissä 24.3.2019.
07/03 Van Goghin huippusuosittu multimedianäyttely saapuu Malagaan.
06/03 Tiesitkö tätä Espanjasta?

Tästä linkistä saatte nopean oikotien tuolle sivustolle:
https://espanja.com/ajankohtaista/uusi-vuokralaki-ja-sopimuspohja-vapaaseen-kayttoon/

Sivuston toimitusjohtajan nimi on Ismo Ivakko.
 
Espanjan kielen harrastaminen

Suomessa on peruskouluja ja lukioita, joissa voi valita suppean tai laajan espanjan kielen oppiaineena.

Suomi-Espanja Seura SES on ystävyysseura, joka toimii mm. Suomen ja Espanjan suhteiden kehittämiseksi. Se järjestää Helsingissä Hämeentie 6:ssa Espanjan tehokursseja.

Avoimet yliopistot järjestävät eri puolella Suomea Espanjan kursseja humanististen aineiden puolella. Espanjaa voi opiskella syvemmin Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa.

Suomessa on kymmenittäin kansanopistoja. Ne ovat aikuisoppilaitoksia. Hae lisätietoja niiden kurssitarjonnasta mm. Espanjan kielestä verkkosivulta ”kansanopistot.fi”. Lisäksi kannattaa tarkistaa paikallisesta kansalaisopistosta tai työväenopistosta Espanjan kielen perus- ja jatkokursseja.

YLEn Oppiminen -tietopaketista löytyy materiaalia, joka tukee Espanjan itseopiskelua tai sen opettamista.

Kun osaat jo jonkin verran tuota kieltä, voit tilata tai ostaa irtonumeroina espanjankielisiä lehtiä. Voit myös vuokrata televisioon maksullisen kaapelikanavan. Itselläni on kanava nimeltä TVE Internacional. Vaikka en osaa kieltä, pääsen espanjalaiseen tunnelmaan katsomalla ohjelmia, kuuntelemalla kielen sointia ja espanjalaista musiikkia.
 
Viimeksi muokattu:
Luksusjahdin joutsenlaulu.

Pietarsaaressa valmistettu 25 miljoonan euron luksusjahti My Song upposi viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Välimerellä. Baltic Yachtsin valmistama jahti oli brittiläisen kuljetusyhtiö Peters & Mayn rahtialuksen kannella matkalla Mallorcalta Italian Genovaan. Matkan varrella loistojahti putosi laidan yli ja upposi mereen. Peters & May julkaisi tiistaina lehdistötiedotteen, jossa toimitusjohtaja David Holley ottaa kantaa paljon mediahuomiota herättäneeseen tapaukseen.

Pukki petti.
 
Luksusjahdin joutsenlaulu.

Pietarsaaressa valmistettu 25 miljoonan euron luksusjahti My Song upposi viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Välimerellä. Baltic Yachtsin valmistama jahti oli brittiläisen kuljetusyhtiö Peters & Mayn rahtialuksen kannella matkalla Mallorcalta Italian Genovaan. Matkan varrella loistojahti putosi laidan yli ja upposi mereen. Peters & May julkaisi tiistaina lehdistötiedotteen, jossa toimitusjohtaja David Holley ottaa kantaa paljon mediahuomiota herättäneeseen tapaukseen.

Pukki petti.
Itse asiassa ei sitten uponnutkaan. On nyt rujossa kunnossa Mallorcalla. Mutta sinällään sääli.
 
Barcelona on muuttunut rikollisten kaupungiksi - katuryöstöt väkivaltaisia, uhrit yleensä turisteja.
Ryöstäjät iskivät Humayoon Rasawin kimppuun myöhään sunnuntaina illalla Barcelonan keskustassa ja yrittivät viedä tämän kellon.
Afganistanin kansallispäivän juhlallisuuksiin Barcelonassa osallistunut suurlähettiläs loukkasi välikohtauksessa vain jalkansa, mutta on muuten kunnossa.
Torstaina taskuvarkaat hyökkäsivät keskustassa kävelleen miesturistin kimppuun ja yrittivät viedä hänen kellonsa. Kun mies ei antanut kelloa heti, varkaat iskivät miestä puukolla ja pakenivat paikalta.Mies joutui teho-osastolle, mutta ei ole enää kuolemanvaarassa.
Rikosten määrä on rajussa nousussa Euroopan suosituimpiin turistikohteisiin kuuluvassa Barcelonassa. Rikokset ovat myös muuttuneet väkivaltaisemmiksi: Välimeren rantakaupungissa on heinäkuun alun jälkeen tehty kahdeksan murhaa.
Ryöstöjen määrä puolestaan on tuplaantunut neljän viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kohteena ovat yleensä kaupungissa vierailevat turistit.
Turvallisuus hävisi
Barcelona houkuttaa turisteja. Katalonian pääkaupungissa vierailee vuosittain 30 miljoonaa matkailijaa. Pitkän aikaa Barcelona oli Euroopan turvallisimpia kaupunkeja, vaan ei enää.
Vuonna 2018 rikosten määrä kasvoi Barcelonassa vuoden aikana 17 prosenttia eli enemmän kuin missään muussa espanjalaiskaupungissa.

Tahti ei ole hiipumassa, vaan kuluneen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana pelkästään väkivaltaisten ryöstöjen määrä kasvoi 31 prosentilla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Barcelonasta onkin tulossa pelottavaa vauhtia rikoskaupunki. Hotellit neuvovat nyt asiakkaitaan säilyttämään korunsa ja rahansa turvalokeroissa.Sekään ei aina kuitenkaan riitä, vaan niihinkin varkaat saattavat iskeä.
Hotellien vastaanottoihin on myös tehty näyttäviä ryöstöjä: moottoripyörillä kulkevat ryöstäjät ajavat hotellin sisäänkäynnin eteen ja pakottavat työntekijät aseella uhaten luovuttamaan kaikki mahdollinen.
Varkaat ovat onnistuneet viemään kännyköitä, kameroita ja käsilaukkuja aamiaishuoneistakin.Hotellit ovatkin palkanneet turvamiehiä ja asennuttaneet videokameroita turistien suojaksi.
Siviilit kyllästyivät rikoksiin
Myös tavalliset kansalaiset ovat kyllästyneet rikolliseen menoon ja alkaneet taistella rikollisia vastaan. Metroasemilla partioivat kansalaiset varoittavat turisteja nyt taskuvarkaista, vanhassa kaupungissa varoitellaan vaarallisista alueista ja asunnoista, joissa huumeriippuvaiset yrittävät hankkia rahaa aineisiinsa.
Barcelonan pormestari Ada Colau on myös huolissaan kaupunkinsa tilanteesta ja on luvannut palkata lisää poliiseja taisteluun rikollisuutta vastaan.
Katalonian sisäministeri Miquel Buch puolestaan vaatii sakkorangaistusten sijaan vankeutta rikosten tekijöille, jotka ovat usein alle 23-vuotiaita siirtolaisia Pohjois-Afrikan maista.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c6cff8c5-95b1-4471-acaf-c7e52bc5a2dd
Pari uutista samasta aiheesta espanjalais lehdestä.
Rising crime rate in Barcelona prompts return of citizen patrols
Several groups are modeling themselves after the US Guardian Angels, and using social media to get organized in the face of increased insecurity
"The police say this is tied to the arrival of very young immigrants in Barcelona"
https://elpais.com/elpais/2019/07/15/inenglish/1563179914_195513.htmlHow the streets of Barcelona have become a refuge for unaccompanied migrants
Rising numbers of minors and young adults who are homeless and in some cases are committing crimes have left the local authorities overwhelmed

https://elpais.com/elpais/2019/07/16/inenglish/1563270972_849261.html


Vain vuosi sitten uutisissa. Nopeasti se mieli muuttuu.
https://www.theguardian.com/cities/...me-why-barcelona-chose-migrants-over-visitors

Tourists go home, refugees welcome’: why Barcelona chose migrants over visitors

Increasingly it is tourism, not immigrants, that Barcelonans see as a threat to their city,

Immigration has changed the city, but tourism is destabilising it – and even people in the industry agree that it can’t go on like this. In 1990 the city received 1.7 million tourists; last year the figure was 32 million – roughly 20 times the resident population. The sheer volume of visitors is driving up rents, pushing residents out of neighbourhoods, and overwhelming the public space.
We see immigration as having a positive impact – people have integrated well,” says Natalia Martínez, a councillor in Ciutat Vella, the old part of Barcelona which
 
Katselin tänään Espanjan ympäriajon - La Vueltan - 19. etappia ja loppupuolella huomio kiinnittyi, muillakin kuin minulla, siihen, että lukuisien kuvauskopterien joukossa liikkui aivan erilainen vekotin.
Apache tst-heko seurasi kilpailun tapahtumia jonkin aikaa, kyseessä oli tietenkin paikallisen militarian laite.
Ainakin minulla kävi mielessä hetken aikaa, ettei vain jotain uhkaavaa ole tiedossa. Kilpailu kuitenkin vietiin loppuun normaalisti.
 
Viimeksi muokattu:
Katselin tänään Espanjan ympäriajon - La Vueltan - 19. etappia ja loppupuolella huomio kiinnittyi, muillakin kuin minulla, siihen, että lukuisien kuvauskopterien joukossa liikkui aivan erilainen vekotin.
Apache tst-heko seurasi kilpailun tapahtumia jonkin aikaa, kyseessä oli tietenkin paikallisen militarian laite.
Ainakin minulla kävi mielessä hetken aikaa, ettei vain jotain uhkaavaa ole tiedossa. Kilpailu kuitenkin vietiin loppuun normaalisti.
Espanjan armeija ei tosin käytä Apachea vaan Eurocopter Tiger tst-hekoa. Liekkö ollut sellainen?
 
Back
Top