Uutisia Iranista

Jos arviot pitävät paikkansa, Iranilla pitäisi näillä hetkillä olla valmis ydinase – Israelilta ja Yhdysvalloilta tuli viimeinen varoitus?​

Iran on jatkanut uraanin rikastamista yhä lähemmäksi ydinasekelpoisuutta.
Yhdysvaltain ja Israelin ulkoministerit varoittavat, että aika ratkaista ydinkiista diplomaattisesti alkaa käydä vähiin.


Tuorein arvio Iranin valmiudesta rakentaa ydinase on kuukauden takaa.

Tuolloin New York Times kirjoitti, että Iranilla on "suunnilleen kuukauden päästä riittävästi materiaalia yhteen ydinaseeseen." Mainittu kuukausi on nyt kulunut.

Aika-arvio on yhtenäinen myös Israelin arvion kanssa. Puolustusministeri Benny Gantz arvioi Jerusalem Postin haastattelussa elokuun lopulla, että Iran olisi kahden kuukauden päässä toimivasta ydinaseesta.

Iran on piilottanut ydinmateriaaliaan​

Kansainvälinen energiajärjestö IAEA arvioi viime kuun alussa, että Iranilla on hallussaan 10 kiloa 60 prosenttiin rikastettua uraania. Ydinaseeseen tarvittavan uraanin rikastusaste on 90 prosenttia.

Rikastetun uraanin määrä on kasvanut, sillä vielä toukokuussa sitä oli 7,6 kiloa.

Myös 20-prosenttiseksi rikastetun uraanin määrä on kasvanut. Sitä maalla on nyt yli 84 kiloa. Kaikkiaan Iranilla arvioitiin toukokuussa olevan yli 3 200 kiloa uraania.

Vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen mukaan Iran saa varastoida vain 202,8 kiloa uraania. Rikastusaste saisi korkeimmillaan olla 3,67 prosenttia.

Mutta tällä hetkellä ydinsopimus on karilla, koska Yhdysvallat irtautui siitä presidentti Donald Trumpin kaudella.

Iranin ydinohjelmaa valvovan IAEA:n mukaan ongelmana on, että Iran on jatkanut ydinohjelmaansa valvovan silmän ulottumattomissa.

– Olen erittäin huolissani siitä, että ydinmateriaalia on sijoitettu Iranissa paikkoihin, joita emme tiedä, Grossi paljasti viime kuussa.

Kaikkein eniten huolissaan on todennäköisesti Israel, jonka Iranin johto on vannonut julkisesti haluavansa pyyhkiä pois maailmankartalta.


Yhdysvallat ei sulje pois sotilaallista väliintuloa​

Ei liene sattumaa, että Israelin ulkoministeri vieraili Yhdysvalloissa vain päivä, pari sitten. Pääaiheena oli Iranin ydinohjelma.

Israelin ulkoministeri Yair Lapidin ja yhdysvaltalaisen virkaveljen, Antony Blinkenin tapaamisen jälkeisen tiedotustilaisuuden pääviesti oli: Aika ratkaista asia diplomaattisesti alkaa käydä vähiin.

– Iran on kaiken aikaa kehittänyt ydinohjelmaansa. Se on rikastanut uraania 20 prosenttiin ja jopa 60 prosenttiin hyödyntäen kehittyneempiä sentrifugeja ja hankkien lisää tietotaitoa.
Joka päivä, jona Iran jättää käyttämättä tilaisuutensa palata neuvotteluihin, tulemme lähemmäksi päivää ratkaista asia muilla keinoilla, Blinken jyrisi keskiviikkona.

Israelin ulkoministeri puhkui itsevarmuutta tärkeimmän liittolaisensa rinnalla:

– On hetkiä, jolloin kansakuntien täytyy käyttää voimaa suojellakseen maailmaa pahalta. Jos terroristinen valtio tavoittelee ydinasetta, meidän täytyy toimia, sanoi Yair Lapid.

Tilaisuudessa oli mukana myös Israelin kanssa diplomaattisuhteet palauttaneen Arabiemiraattien ulkoministeri.

– Uskon, että Yhdysvallat haluaa viestittää muulle maailmalle, että se on tosissaan muuttamassa Lähi-Idän perinteistä narratiivia, sheikki Abdullah Bin Zayed kertoi.


Mitä tekee EU?​

Euroopan unionin ydinsopimusneuvottelujen koordinaattori Enrique Mora keskustelee torstaina Teheranissa Iranin neuvotteluryhmän kanssa neljän kuukauden tauon jälkeen.

Keskusteluyhteys tulee tärkeään paikkaan kommentoivat Britannian, Saksan ja Ranskan diplomaatit. Kyse ei ole rutiinitapaamisesta, vaan kriittisestä tapaamisesta, he luonnehtivat.

– Tilanne on koko ajan mennyt huonompaan suuntaan, he viestittivät uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannia, Saksa, Ranska, Kiina ja Venäjä ovat ydinsopimuksen osapuolia.


IAEA epäsuorasti: Iranin tavoitteena edelleen ydinase​

Jos aikatauluarviot Iranin ydinpommin kehitystyössä pitävät paikkansa, maalla pitäisi siis olla valmis ydinase näillä hetkillä – tai ainakin hyvin lähellä valmista.

Iranilaiseen ohjukseen sopivan ydinkärjen valmistaminen vie kuitenkin oman aikansa, kirjoittaa New York Times. Iran tutki tiettävästi asiaa aktiivisesti noin 20 vuotta sitten.

Iran on kiistänyt ydinohjelmansa tähtäävän ydinaseen rakentamiseen ja pitänyt kiinni oikeudesta saada jatkaa uraanin rikastamista.

– Iranin atomienergiajärjestö voi rikastaa uraania 20 ja 60 prosenttiin. Ja jos jonain päivänä reaktorimme niin vaativat, niin aina 90 prosenttiin asti, edellinen presidentti Hassan Rouhani totesi heinäkuussa Reutersin mukaan.

IAEA:n johtaja sanoi toukokuussa Financial Timesin haastattelussa, että mikään ydinreaktori ei tarvitse niin puhtaaksi rikastettua uraania.

– On erittäin vakavaa, jos maa rikastaa uraania 60 prosenttiin. Vain ydinpommeja rakentavat maat saavuttavat sen rikastusasteen.
Kyse on lähes ydinasekelpoisesta uraanista. Kaupallisen ydinvoiman polttoaineeksi riittää 2,3 prosentin rikastusaste.
 

Kaikella tavalla sitä kansalaisten arkea, elämää ja vapauksia päästään kurjistamaan kun uskonnolliset muslimit päästetään valtaan.
Nykyaikanahan tuota voisi markkinoida ympäristötekona.

Tosin maaseudulla kissojen kieltäminen voisi aiheuttaa ongelmia, ellei maatiloilla niitä laskettaisi hyötyeläimiksi. Kissojen kieltäminen ei tosin tuohon maailmankolkkaan oikein muutenkaan kulttuurillisesti sopisi, ja ne kuitenkin näyttävät olevan tuolla listalla.
 


Viisi ihmistä kuollut kurdinaisen kuoleman käynnistämissä mielenosoituksissa Iranissa​

Iranin Kurdistanin maakunnasta kotoisin oleva 22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa viime viikolla.

Otso Huttunen

2:27Viisi ihmistä on kuollut Iranin kurdialueella maanantaina maan turvallisuusjoukkojen avattua tulen useissa paikoissa poliisivankilassa kuolleen naisen tapauksen käynnistämien mielenosoitusten aikana, uutistoimisto Reuters kertoo.

Iranin Kurdistanin maakunnasta kotoisin oleva 22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa viime viikolla maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta. Useat tahot ovat arvelleet, että Amini kuoli pahoinpitelyn seurauksena.


Tapaus käynnisti mielenosoituksia monilla alueilla, mukaan lukien pääkaupungissa.


Lue lisää: Nuoren naisen kuolema moraalipoliisin käsissä käynnisti mielenosoituksia Iranissa


Mielenosoituksissa kuolleista ihmisistä kaksi kuoli turvallisuusjoukkojen avattua tulen Saqezissa, Aminin kotikaupungissa, Hengaw-ihmisoikeusjärjestö sanoi Twitterissä. Kaksi muuta kuolivat Divandarrehissa ja viides Dehgolanissa, myös kurdialueella. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan Hengawin tietoja.

Mielenosoituksissa tapahtuneista kuolemista ei ole ollut virallista vahvistusta. Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA raportoi Reutersin mukaan, että useissa kaupungeissa mielenosoituksia oli ”rajoitettu” ja hajotettu poliisin toimesta.

Valtiollinen televisiokanava sanoi, että useita mielenosoittajia oli pidätetty, mutta kuolemantapauksia ei ollut sattunut.

Aminin kuolema on järkyttänyt ja herättänyt raivoa Lähi-idän alueella. Hänen nimeään kantavaa persiankielistä hashtagia on käytetty Twitterissä lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Iranin poliisi on kiistänyt väitteet pahoinpitelystä, ja kertoi hänen sairastuneen ollessaan muiden pidätettyjen naisten kanssa moraalipoliisiasemalla ”koulutettavana”.

Aiemmin poliisi kertoi, että Amini olisi saanut sydänkohtauksen. Hänen omaisensa ovat kiistäneet, että hänellä olisi ollut sydänsairaus tai muita terveysongelmia. Aminin isän mukaan hänellä oli jaloissaan mustelmia.

Mielenosoitukset ovat olleet voimakkaimpia kurdialueilla. Hengawin mukaan maanantain mielenosoituksissa loukkaantui 75 ihmistä.

Aminin kuolema on tuomittu kansainvälisesti. Valkoisen talon tiedottaja luonnehti tapausta ”kauhistuttavaksi ja törkeäksi ihmisoikeusloukkaukseksi”. Ranska tuomitsi Aminin pidätyksen ja ”hänen kuolemansa aiheuttaneen väkivallan”.

Iranissa otettiin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen käyttöön islamilainen sharia-laki, jonka mukaan naisten on peitettävä hiuksensa ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita piilottaakseen vartalonsa. Rikkomukset voivat johtaa julkisiin moitteisiin, sakkoihin tai pidätykseen.
 
  • Tykkää
Reactions: AMC
Aika kovia väitteitä, että hallituksen joukot ovat pistäneet mielenosoittajien edessä peruutusvaihteen silmään. Ilmeisesti mienosoittajat ovat saaneet riveihinsä kosolti yliopistojen väkeä.

 
Viimeksi muokattu:
#Mahsa Amini näyttää trendaavan twitterissä:
Screenshot_20220922-163310~2.png

TP Niinistö kävi jututti YK:n yleiskokouksessa iranin presidentti Ebrahim Raisia:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009086410.html

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut New Yorkissa YK:n yleiskokousviikon yhteydessä Iranin presidentin Ebrahim Raisin, kertoo presidentin kanslia sivuillaan.

Tiedotteen mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Iranin ydinsopimuksesta. Niinistön kerrotaan esittäneen huolensa Iranin ydinohjelman jatkumisesta.


Niinistö painotti myös iranilaispresidentille Mahsa Aminin kuoleman perinpohjaisen tutkinnan tärkeyttä.

Iranin viranomaiset ilmoittivat perjantaina 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia.

Aminin kuolema on johtanut mielenosoituksiin, joissa on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kuollut kahdeksan ihmistä.

Meininki iranissa tällä hetkellä:
20220922_162859.jpg
Teheranissa ovat tuikanneet poliisiasemia tuleen:

 
Vaikea tuolla on luoda todellista vallankumousta, vallankumouskaartilla ja basijilla on yhteensä yli ½ miljoonaa miestä riveissä.
Mistä saada aseita ja tukea? Uskaltavatko vakinaisen armeijan yksiköt kapinoida? :unsure:


Eikä ole tosiaan ensimmäinen kerta kun kansa lähtee tuolla kaduille ja poliisiautot palaa ja valtionjohto halutaan syrjäyttää.

Mielestäni poikkeuksellisen näistä levottomuuksista tekee niiden juurisyy:

Väkivalta naisia kohtaan.

Aiemmin kun tuolla on mellakoitu mm. korruption rehottamisen ja elinkustannusten nousun takia.

Ja aiemmin kun protestointi on ollut yliopistojen ym. nuoremman väestön touhua, niin nyt tuolta raportoidaan myös saahin ajan nähneiden rouvashenkilöiden osallistuvan "huivin heilutteluun":


ps: sen verran hurjaa on tuo touhu ollut tänään/lähipäivinä, että kansalaisia kurmottava poliisijoukko joutui ilmeisesti yliajetuksi:

 
Islamilainen "Tasavalta" järjesti vastamielenosoituksia ja syyttää meneillään olevia hallinnon vastaisia protesteja israelin masinoimiksi:


Iranissa alkoivat valtion masinoimat vastamielenosoitukset​

Valtion masinoimat vastamielenosoitukset alkoivat tänään useassa kaupungissa Iranissa.

Vastamielenosoittajat kutsuivat koko viikon jatkuneita hallituksenvastaisia protesteja Israelin masinoimiksi.

Vastamielenosoittajat huusivat myös "Kuolema Amerikalle!" ja "Kuolema Israelille!" iskulauseita. Iranin valtio käyttää iskulauseita tyypillisesti sisäpoliittisen suosionsa kasvattamiseksi.

– Koraanin sääntöjä rikkovat täytyy teloittaa! vastamielenosoittajat huusivat.

Iranissa on nähty poikkeuksellisen laajoja hallinnonvastaisia protesteja sen jälkeen, kun Iranin moraalipoliisi pahoinpiteli 22-vuotiaan iranilaisnaisen Maisha Aminin kuoliaaksi Teheranissa.

Aminin kuolema on suututtanut useita iranilaisia, jotka vaativat enemmän yksilönvapauksia ja vastustavat naisten tiukkoja pukeutumissääntöjä.

Lähde: Reuters
 
Back
Top