Uutisia Kanadasta

Konekäännös NYT’sta:
Kanadan pääministeri Mark Carney voitti uuden kauden maanantai-iltana, kansallisen yleisradioyhtiön CBC/Radio Canadan ennusteiden mukaan. Tämä merkittävä käänne hänen liberaalipuolueelleen johtui suurelta osin presidentti Trumpin aggressiivisesta asenteesta maataan kohtaan.

Vaaleissa oli kuitenkin paljon pelissä. Konservatiivipuolueen johtaja Pierre Poilievre myönsi vaalit, mutta kello 1:n jälkeen itäistä aikaa oli edelleen epäselvää, oliko hän säilyttänyt paikkansa parlamentissa, jota hän on pitänyt 20 vuotta. Carney piti kiitospuheen, mutta ei vieläkään tiedetty, muodostaisiko hän enemmistö- vai vähemmistöhallituksen.

Alustavien tulosten oli määrä olla saatavilla tiistain yönä. Vähemmistöhallitus tarvitsisi muiden puolueiden tukea lainsäädännön hyväksymiseen, ja se olisi heikompi ja epävakaampi kuin enemmistöhallitus.

Äänestäjien päätös sinetöi kuitenkin hämmästyttävän käänteen liberaalipuolueelle, joka vain kuukausia sitten näytti lähes varmalta häviävän konservatiivipuolueelle. Carney on toiminut pääministerinä maaliskuusta lähtien, jolloin pääministeri Justin Trudeau erosi.

Carneyn tiistaiaamuna pitämän puheen keskipisteenä oli Kanadan vastaus Trumpin politiikkaan.

"Kuten olen varoittanut kuukausien ajan, Amerikka haluaa maamme, luonnonvaramme ja vetemme", hän sanoi. "Presidentti Trump yrittää murtaa meidät voidakseen omistaa meidät. Sitä ei tule koskaan tapahtumaan." Hän varoitti kanadalaisia, että edessä oleva tie olisi vaikea ja saattaisi vaatia uhrauksia.

Kun Poilievre myönsi tehtävänsä tiistaiaamuna, hän sanoi pysyvänsä puolueen johtajana. Konservatiivien ryhmä voi erottaa hänet virastaan, kuten se teki puolueen kahdelle edelliselle johtajalle sen jälkeen, kun puolue ei onnistunut muodostamaan hallitusta.

Vaalit ovat olleet merkittävät monella tapaa, ja ehdokkaat ja monet äänestäjät ovat kuvailleet niitä elämänsä tärkeimmäksi äänestykseksi.

Niitä on hallinnut Trump ja hänen hellittämätön keskittymisensä Kanadaan, Amerikan läheisimpään liittolaiseen ja kauppakumppaniin. Trump on asettanut tulleja kanadalaisille tuotteille, ajanut maata kohti taantumaa, ja toistuvasti uhannut liittää sen 51. osavaltioksi. Jopa kun kanadalaiset olivat menossa äänestysuurnille maanantaiaamuna, hän toisti tuon toiveensa väittäen sosiaalisessa mediassa, että se toisi taloudellisia ja sotilaallisia hyötyjä.

60-vuotias Carney, kokenut taloustieteilijä ja poliittinen päättäjä, joka mainosti itseään Trumpin vastaisena ehdokkaana ja keskitti kampanjansa Yhdysvaltojen kanssa toimimiseen, hyötyi lopulta Yhdysvaltain presidentin toimista.

45-vuotias Poilievre ja konservatiivit olivat hallinneet mielipidemittauksia vuosia ja rakentaneet alustaa liberaaleja ja Trudeauta vastaan sillä väitteellä, että he olivat vetäneet Kanadan pitkittyneeseen taloudelliseen huonovointisuuteen.

Mutta heidän kaksinumeroinen johtonsa haihtui nopeasti Trumpin aggressiivisen Kanadan-kohtelun ja Trudeaun eron jälkeen.

Vaaliuurnille menossa olevat kanadalaiset olivat huolissaan sekä maan suhteista eteläiseen naapuriinsa että kotimaansa talouden tilasta. Ennen vaaleja tehdyt mielipidemittaukset osoittivat, että asumisen kohtuuhintaisuushuolet olivat päällimmäisenä mielessä.

Mutta Kanadan maanantain valinta oli myös eräänlainen kansanäänestys Trumpia ja hänen tapaansa kohdella Amerikan liittolaisia ja kauppakumppaneita vastaan.

Kyseessä ovat toiset suuret kansainväliset vaalit Trumpin valtaannousun jälkeen Saksan jälkeen, ja Kanadan ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden repeämisen käsittelyä seurataan tarkasti ympäri maailmaa.

Vaalit korostivat myös sitä, että Trumpin konservatiivinen politiikka voi muuttua myrkylliseksi konservatiiveille muualla, jos heidän katsotaan olevan liian linjassa hänen ideologisen ja retorisen tyylinsä kanssa. Poilièvre, joka arvosteli "radikaalia herätysideologiaa", lupasi vähentää Kanadan yleisradioyhtiön rahoitusta ja sanoi leikkaavansa ulkomaista apua, näytti menettäneen keskustalaisia äänestäjiä, vaaleja edeltävät kyselyt viittasivat.

Carneylle maanantain voitto merkitsi hämmästyttävää hetkeä hänen nopeassa nousussaan Kanadan poliittisessa eliteessä sen jälkeen, kun hän aloitti kilpailun Trudeaun seuraajaksi tammikuussa.

Poliittinen aloittelija mutta politiikan veteraani Carney välitti harkitun, vakavan sävyn ja uhmakkuuden Trumpin aggressiivisia aloitteita kohtaan, mikä auttoi vaikuttamaan äänestäjiin, jotka olivat kyselyjen ja joidenkin yksittäisten äänestäjien mukaan harkinneet konservatiivien tukemista. Hänen poliittiset näkemyksensä pragmaatikkona ja keskustalaisena näyttivät myös sopivan paremmin yhteen Kanadan mielialojen kanssa Trudeaun vuosikymmenen kestäneen edistyksellisen ohjelman jälkeen.

Carneyn ja hänen uuden hallituksensa edessä oleva tie on vaikea. Ensinnäkin hänen on keskusteltava Trumpin ja hänen arvaamattoman asenteensa kanssa Kanadaa kohtaan sekä vaikeista kysymyksistä, kuten kaupasta ja turvallisuudesta.

Hänen on myös osoitettava äänestäjille, että hänen talouspoliittisia kykyjään voidaan todella käyttää Kanadan hitaan talouskasvun ja jatkuvasti korkean työttömyyden parantamiseen.

EU voisi ehdottaa 0% tulliliittoa Kanadan kanssa.
 
Konekäännös NYT’sta:


EU voisi ehdottaa 0% tulliliittoa Kanadan kanssa.
Joo, tässä voidaa vielä saada aidanrakennus käyntiin USAN ja Kanadan rajalle. Salakuljetus varmasti saa buustia tariffeista.
 
Hudson's Bay Company menossa konkurssiin. Nimi jäänyt jostain mieleen, mahdollisesti Jack Londonin kirjoista.



 
Back
Top