Uutisia Kiinasta

Sleeper_agent

Korpraali

Kiina kehittää kyseenalaista teknologiaa, jolla DNA:lla voisi tuottaa kuvan kasvoista – ja saa siihen apua länsimaista


"Kiinan hallinto kiristää monin keinoin otettaan kansalaistensa tunnistamisesta.

Pari päivää sitten uutistoimisto AFP kertoi, että Kiinan hallinto vaatii puhelinoperaattoreiden keräämään skannauksen kasvoista, kun asiakas rekisteröi käyttöönsä uuden puhelinliittymän. Määräys on pantu täytäntöön joulukuun alusta.

Kiinan hallinto pyrkii jatkossa puolestaan kontrolloimaan jo entisestään vainottuja noin miljoonaa uiguuria teknologialla, jossa DNA:n avulla tuotettaisiin kuva ihmisen kasvoista. The New York Timesin julkaisemassa laajassa artikkelissa kuvataan, kuinka muslimitaustaisen etnisen ryhmän tunnistaminen on kehitteillä verinäytteistä.

Kyse on niin kutsutusta ”DNA:n fenotyyppi”-menetelmästä (engl. DNA phenotyping). Siinä DNA:n avulla pyritään tuottamaan ihmisen kasvojen ilmiasu ja piirteet.

Menetelmää on kehitetty myös Yhdysvalloissa ja hyödynnetty rikostutkinnassa. Yleisemmin se on tutkijoiden käytössä muun muassa analysoitaessa, mitkä geenit saavat aikaan esimerkiksi ihon tai silmien värin. Se ei kuitenkaan pysty analysoimaan kuinka esimerkiksi ikä ja paino vaikuttavat ihmisen ulkonäköön.

Menetelmän laajentuva käyttö yksilön tunnistamiseen epäilyttääkin eettisesti monia tutkijoita, The New York Times kertoo.

Kiinalaisten tavoite hyödyntää menetelmää uiguurien tunnistamiseen on mukaan herättänyt kysymyksiä tieteen hyödyntämisestä etnisen ryhmän vainoamiseen.

Kiinan hallinto on artikkelin mukaan kerännyt verinäytteitä jo sadoiltatuhansilta uiguureilta ja muilta etnisiltä vähemmistöiltä, joita on suljettu vankileireille.

Tämä tieteenalan hyödyntäminen arveluttaviin tarkoituksiin on saanut myös kansainvälisiä ulottuvuuksia. Asian äärellä työskentelevistä tutkijoista osa on saanut rahoitusta muun muassa eurooppalaisista tutkimuslaitoksista. Heidän tutkimuksiaan aiheesta on myös julkaistu kansainvälisissä tiedelehdissä ilman että DNA-näytteiden alkuperää on analysoitu.

Muun muassa saksalainen Max Planck -instituutti kommentoi ”ottavansa asian hyvin vakavasti” ja pyytävänsä instituutin eettistä neuvostoa tutkimaan asian. Alansa huippua edustava instituutti oli osarahoittajana yhden tutkijan hankkeessa. Tutkija on ainakin myöhemmin työskennellyt yhteistyössä Kiinan poliisin kanssa."
 
Top