Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
”Olen erittäin huolestunut Kiinan taloudesta. Vaikuttaa siltä, että talouden merkitys päätöksenteossa on vähentynyt. Aiemmin Kiinan politiikka oli käytännönläheistä ja perustui talouskasvun turvaamiseen. Nyt on epäselvää, mitä presidentti Xi Jinping oikeastaan aikoo tehdä”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
”Nykyisin asuntojen tarjonta on kysyntää suurempaa ja infrastruktuuria on uudistettu enemmän kuin on ollut tarpeen. Eli pääomaa on sijoitettu kohteisiin, joiden tuotto on niin heikko, että velkoja tuskin koskaan pystytään maksamaan kokonaan takaisin”, sanoo Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimusyksikön (Bofit) päällikkö Iikka Korhonen.
”Kun pankkeja ja kiinteistöalan yrityksiä alkaa mennä maksukyvyttömyyteen, kommunistinen puolue eli valtio alkaa niitä pelastaa. On kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa on pakko myöntää, että luottotappiot ovat todellisia. Silloin kysymys on, kenen taseista ne alaskirjataan.”
Talouden horjuminen ei ole Korhosen mielestä kovin suuri yllätys. Väestönkehitys ja aivan liian suureksi paisunut kiinteistösektori ovat riskejä, jotka ovat olleet tiedossa pitkään.
”En pidä rahoitusmarkkinoiden kriisiä kovin todennäköisenä, vaikka on se toki mahdollinen. Kiinassa velat ovat valtaosin kotimaisia, minkä takia valtio pystyy pääomittamaan lainanantajia. Lisäksi inflaatio on hidasta ja keskuspankin on tarpeen vaatiessa helpompaa aloittaa rahapoliittinen elvytys”, Koivu sanoo.
”Kaikki ne yhtiöt, jotka valmistavat rakennusteollisuudessa tarvittavia tuotteita, saattavat kärsiä jonkin verran. En usko, että Kiinan taloudellisten ongelmien kärjistyminen heijastui kuitenkaan enää kovin laajasti maailmantalouteen. Suurin osa Kiinan tuonnin heikentymisestä on jo tapahtunut”, Korhonen sanoo.
Koivu on pitkälti samaa mieltä. Etenkin suomalaisten kone- ja laitevalmistajien on syytä varautua heikompaan kysyntää Kiinassa.
”Kiinan merkitys maailmantaloudessa on suuri. Kun yksi maailmantalouden moottoreista yskii, on sillä suoraankin vaikutusta maailmantalouteen. Jos rahoitusmarkkinoilla herätään kunnolla Kiinan heikentyneisiin kasvunäkymiin, se kasvattaisi vaikutusta entisestään rahoituskanavien kautta.”
Kiina on pitänyt huolta, että bruttokansantuote kasvaa hurjaa kyytiä. On rakennettu näyttelykeskuksia, siltoja, yhä hienompia lentokenttiä ja muuta infrastruktuuria, vaikka läheskään kaikkea ei tarvita. On siis kertynyt turhaa velkaa. Kiinan johto lupasi 2010-luvun alussa, että maan talous kaksinkertaistuu vuosikymmenessä. Taloutta paisutettiin rakentamalla seurauksista piittaamatta.
”Jos yhtenä vuonna rakennetaan 10 lentokenttää, niin seuraavana vuonna pitää rakentaa 11, jotta tulee kasvua. Ja sitten 12 ja niin edelleen. Jossain kohtaa tulee raja vastaan”. Nyt ollaan ilmeisesti tultu sille rajalle. Kun talouskasvu on hitaampaa kuin ennen, velastakin tulee eri tavalla taakka kannettavaksi. Ennen Kiinassa uskallettiin ottaa uutta velkaa vanhan velan maksamiseksi. Uskottiin, että tulevalla kovalla kasvulla se hoidetaan.
Pidemmällä aikavälillä Kiinan asuntomarkkinoilla on uusi ongelma. Väestö vähenee. ”Kuka ne asunnot tulevaisuudessa ostaa?”
Saabin Kockums ei kyennyt kieltäytymään erittäin halvoista kiinalaisista insinööreistä?Kiina on rakentanut Visby-kopion. Tai sitten Ruotsi on tilannut Luleå-luokan rungot sieltä. /s
Tai Huawei:n reitittimistä?Saabin Kockums ei kyennyt kieltäytymään erittäin halvoista kiinalaisista insinööreistä?
Nuori kiinalainen on hyvin perillä Xin hallinnon luonteestaHyvä juttu HS:ssa Kiinasta.
"Nuorisotyöttömyysluvun julkistaminen lopetettiin kesällä, kun se ylitti 20 prosenttia. Oikea luku saattaa olla jopa kaksinkertainen. Siirtotyöläisten työttömyyttä ei mitata, mutta sekin lienee hurja. Tehtaat käyvät vajaateholla.
Liiaksi pullistuneet asuntomarkkinat pihisevät pelottavasti, ja peruspalvelut järjestävien alueiden taloudet ovat aivan kuralla.
Puolue vääristää historiaa itselleen edulliseen muotoon. Historiasta unohdetaan johtajien isoja virheitä, katastrofeja, kansan kapinointeja ja jopa vuosisatojen takaisia aluevalloituksia."
Kirjeenvaihtajan jäähyväiset | Kiinan nuoriso on havahtunut – ”Yllätyin, että on muitakin, jotka ajattelevat samoin kuin minä”: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010065839.html