YliKoo mietti vaihtoa Kreikka / Ukraina, entä jos matkaaaja Merkel ottikin pöydältä sen halvemman vaihtoehdon? Ei sekään edullinen tarjous ole.
Hätälainan päälle lopulta sovitaan tn. uudesta jatkolainasta:
"Arvostetun Financial Times -talouslehden mukaan EU ei halua virallisesti myöntää, että Kreikka tarvitsee uuden jättimäisen lainapaketin. Suomen Kreikka-hintalappu nousisi viiteen miljardiin euroon.
Eurokriisi syvenee entisestään. Arvostetun Financial Times -talouslehden laskelmien mukaan Kreikka tarvitsee lisää lainaa peräti 38 miljardia euroa tänä vuonna.
Talouslehden mukaan EU ei virallisesti halua vielä myöntää, että Kreikka tarvitsee uuden valtavan pelastuspaketin.
Myös toisen erittäin arvostetun talouslehden, Economistin, mukaan Kreikka tarvitsee jälleen uuden lainaohjelman.
Economistin mukaan osa EU:n virkamiehistä on jo alkanut kabineteissa puhumaan kolmannen, laajan lainaohjelman tarpeesta.
Ainoat mahdolliset lainaajat ovat Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Euroopan keskuspankki ja euromaiden ERVV-rahasto. Financial Timesin mukaan IMF ei välttämättä Osallistu enää Kreikan lainoittamiseen. Myös EKP:n rooli on epäselvä.
Näyttääkin siltä, että jäljelle jää ERVV-rahasto. Euromaat perustivat rahaston auttamaan vakaviin talousvaikeuksiin ajautuneita euromaita.
Suomen Kreikka-hintalappu viisi miljardia
Jos ERVV-rahasto joutuu lainaamaan Kreikalle noin 40 miljardia euroa, Suomen osuus tästä on lähes miljardia euroa, sillä Suomen osuus rahastosta on 1,929 prosenttia.
Suomi ei maksa suoraan rahastolle ylimääräistä miljardia euroa, vaan Suomi on muiden euromaiden tapaan antanut miljardien eurojen takaukset ERVV:lle, jotta rahasto voi lainata markkinoilta rahaa, jota sitten lainataan eteenpäin Kreikalle ja muilla ongelmamaille.
Uuden lainapaketin myötä Suomen Kreikka-riskit nousisivat viiteen miljardiin euroon. Suomi on antanut miljardi euroa kahdenvälistä lainaa Kreikalle. ERVV on myöntänyt Kreikalle lainoja tähän mennessä 142 miljardin euron arvosta. Tästä Suomen osuus on 2,7 miljardia euroa.
Lisäksi Suomella on Kreikka-riskiä kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin kautta. IMF on lainannut Kreikalle 24 miljardia euroa. Euroopan keskuspankki sekä muut keskuspankit ovat puolestaan lainanneet 27 miljardia euroa.
Kreikka voi kolmannesta pelastuspaketista huolimatta osoittautua toivottomaksi tapaukseksi. Eli maata ei voida pelastaa ja Kreikka ajautuu lopulta pois eurooppalaisesta yhteisvaluutasta.
Jos Kreikka eroaa eurosta ja palaa drakmaan, maan ei uskota maksavan lainkaan velkojaan euromaille. Lainat eivät raukea euroeron vuoksi, mutta drakman arvo tulisi olemaan niin alhainen, ettei Kreikka yksinkertaisesti pystyisi maksamaan eurolainoja.
Suomi todennäköisesti menettäisi miljardin euron kahdenvälisen lainan Kreikan poistuessa eurosta. Lisäksi Suomi joutuisi maksamaan luottotappioita, joita euroalueen ERVV-rahasto kärsisi.
Jos ERVV myöntää Kreikalle 40 miljardia euroa lisää lainaa, mutta maa ajautuu silti pois eurosta, Suomelle tulisi ERVV:n kautta luottotappioita vajaat neljä miljardia euroa. Lisäksi tappioita tulisi kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin kautta.
Suomen luottotappiot olisivat pahimmassa tapauksessa kokonaisuudessaan peräti viisi miljardia euroa. Jos Kreikka pystyy maksamaan takaisin osan lainoistaan, Suomen tappiot olisivat silti useita miljardeja euroja.
Vakuudet hyödyttömiä?
Suomi on saanut monimutkaisen rahoitusjärjestelyn kautta Kreikalta ns. vakuuden. Valtiovarainministeriön mukaan sulkutilillä olevan Kreikan vakuuden arvo on noin 930 miljoonaa euroa. Suomi saa sulkutilillä olevat rahat, jos tietyt ehdot toteutuvat. Ehdot liittyvät siihen että Kreikka ei maksa velkojaan ERVV:lle.
Suomen valtiovarainministeriön nettisivujen tiedotteessa todetaan, että jos Kreikan valtio hoitaa ERVV-lainansa takaisinmaksun sovitun mukaisesti, palautuu vakuus ja sille kertynyt korko Kreikan pankeille, jotka palauttavat sen edelleen Kreikan valtiolle.
Valtiovarainministeriö ei ole kuitenkaan kertonut, mitä tapahtuu vakuuksille, jos Kreikka eroaa eurosta, jos Kreikan lainojen ehtoja muutetaan yhteisymmärryksessä muiden euromaiden kanssa tai jos Kreikalle myönnetään lisää ERVV-lainaa.
Nykyinen vakuus laadittiin edellisen valtiovarainministerin
Jutta Urpilaisen (sd) vaatimuksesta. Vakuudet olivat sosiaalidemokraattien vaalilupaus edellisissä eduskuntavaaleissa. Kukaan muu euromaa ei ole halunnut käyttää vastaavia vakuuksia kuin Suomi.
Nykyinen valtiovarainministeri
Antti Rinne (sd) näytti eduskunnan äskettäisessä välikysymyskeskustelussa rehvakkaasti tiliotetta ja väitti paperin olevan Suomen Kreikka-vakuus.
– Edustaja Soini, tervetuloa hakemaan. Täällä on tää tiliote, jossa todetaan että yhdeksänsataayheksänkyt… yhdeksänsataakakskytyhdeksän miljoonaa kaheksansataakuuskyt… yheksänkuus tuhatta sataseitkytviisi euroa ja seitkytyhdeksän senttiä on tilillä ja yli 12 miljoonaa korkotuottoa. Tervetuloa hakemaan. Tässä on vakuudet, Rinne julisti eduskunnan puhujapöntössä.
Teppo Kuittinen"
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423880771735.html
EDIT: Soini näyttäisi Kreikalle ovea:
"- Ovi auki Kreikalle eurosta tai jatkuvasti piikki auki Kreikkaan ovat valittavana. Muu on itsensä pettämistä.
Soinin mukaan Kreikkaa pitää eurossa enää euroeliitin tolkuton ylpeys ja kyvyttömyys myöntää virheensä.
- Onko Suomen hallituksella ryhtiä sanoa: Ovi auki. Tämä oli tässä. Toinen vaihtoehto on lapioida lisää rahaa tukimekanismeihin. Perussuomalaisten kanta on selvä, ei enää euroakaan tähän pyramidihuijaukseen."
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/soini_gr_euro-32030