Uutisia Kreikasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja OldSkool
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Taustalla pedataan exittiä täysillä:
"Konsulttiyhtiö PwC:n maaliskuinen Global Economy Watch -raportti varoittaa, että uhka Kreikan eroamisesta eurosta on edelleen olemassa ja kehottaa yrityksiä varautumaan Kreikan lähtöön euroalueelta.
Hiljattain sovitusta avustuspaketin laajentamisesta huolimatta uhka Kreikan lähdöstä euroalueelta ei ole poistunut. Vielä useita kuukausia jatkuvien neuvottelujen lopputulos on epävarma.
PwC:n ekonomistit ovat päivittäneet vuonna 2011 ensimmäistä kertaa tehdyn Kreikan lähtöskenaarion, määritelleet kaksi lähtölaukauksen mahdollisesti antavaa tekijää ja identifioineet kolme tekijää, joiden vuoksi Kreikan lähtö saattaisi vaikuttaa koko euroalueeseen.
Kaksi pääasiallista syytä, jotka Kreikan euroalueelta lähdön voivat käynnistää:
1. Kreikkalainen luottolama: Tuore data Euroopan keskuspankilta antaa viitteitä siitä, että Kreikan rahalaitosten hallussa olevat talletukset tippuivat noin 155 miljardiin tammikuussa 2015. Taso on verrattavissa kesäkuun 2012 lukuihin. Pääomapaon jatkuminen voi puristaa Kreikan pankkien likviditeettiä ja tehdä niistä entistäkin riippuvaisempia kalliista ja rajallisesta Emergency Liquidity Assistance (ELA) -rahoituksesta.
2. käytäntöön viemisen riskit: Kreikan hallitus on päässyt sopuun muiden euroalueen valtioiden kanssa nykyisen rahoituspaketin jatkamisesta neljän kuukauden ajan sillä ehdolla, että kehitys talousuudistuksissa jatkuu. Kreikan valtionvelan hallintoelimen mukaan juuri alle 40 miljardia valtion velasta erääntyy vuonna 2015. Mikäli Kreikan valtio ei yllä uudistustavoitteisiinsa, se ei tule saamaan tukirahoitusta velan maksuun ja voi ajautua maksukyvyttömäksi.
Kolme kanavaa, joissa Kreikan lähtö voi vaikuttaa koko euroalueeseen:
1. Pankkisektori: Euroopan pankkisektorilla on hyvä valmius hallita Kreikan euroalueelta lähtö ilman vakavia vaikutuksia. Euroalueen neljän suurimman talousmahdin (Saksa, Ranska, Italia ja Espanja) yhteenlaskettu riski Kreikassa on pienentynyt vuoden 2010 104 miljardista nykyiseen 34 miljardiin. Saksan pankkilaitoksella on Kreikassa suurimmat riskit, mutta vastuu silti vain 0,8 prosenttia Saksan BKT:sta. Ranskan, Italian ja Espanjan suora riski Kreikan pankeille on alle 0,1 prosenttia maiden BKT:sta.
2. Kreikan velkojat: Noin 60 prosenttia Kreikan valtionvelasta on epäsuorasti euroalueen valtioiden myöntämää. Mikäli Kreikan valtio laiminlyö velvollisuuksiaan, niin ainakin osa velasta saatetaan antaa anteeksi. Tämä muodostaisi riskin maille, joilla on jo verrattain suuri julkinen velkataakka. Esimerkiksi Italiassa valtion bruttovelka suhteessa BKT:hen on noin 13 prosenttia ja maa on taannut noin 20 prosenttia euroalueen kriisinratkaisuvaroista. Italian riski Kreikan valtionveloista vastaa noin 2 prosenttia sen BKT:sta, ja maksujen laiminlyönti voi johtaa taloudelliseen puristukseen Italian valtion pyrkiessä paikkaamaan rahoitusvajetta.
3. Yllättävät jälkimainingit: Kreikan irtaantuminen euroalueesta voi myös aiheuttaa poliittista epävarmuutta, saada muut maat vaatimaan myönnytyksiä, tai innostaa muita valtioita irtautumaan euroalueesta. Espanja ja Portugali kärsivät kaksinumeroisista työttömyysluvuista ja vuonna 2015 molemmissa maissa on yleiset vaalit. Yllättävä kehitys on mahdollista euroalueella ja lisäksi Kreikan irtaantuminen herättäisi kysymyksiä sen roolista sekä EU:n että Naton jäsenenä.
Kokonaisuudessaan Kreikka muodostaa vain noin 2 prosenttia euroalueen taloudesta, joten Kreikan irtaantumisella olisi tuskin kestäviä ja suuria vaikutuksia alueen talouskasvunäkymiin."
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+tuli+varoitus+varautukaa+kreikan+lahtoon+eurosta/a2296582

Hmm, riittäisikö 160 miljardia dollaria Saksalta Kreikalle noin aluksi?


https://www.suomenuutiset.fi/kreikka-vaatii-saksalta-sotakorvauksia/
maaliskuu 12, 2015 11:33
Kreikka vaatii Saksalta sotakorvauksia


Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on vaatinut Saksalta 160 miljardin euron sotakorvaushyvitystä toisen maailmansodan aikaisesta hävityksestä. Kreikka on esittänyt samaa vaadetta aiemminkin. Vaateet kuitenkin torpattiin nopeasti Saksassa.

Vaatimus on kuitenkin herättänyt närää Saksan ja Kreikan välille. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble oli joutunut taivuttamaan hallituspuolueen kansanedustajia aiemmin hyväksymään Kreikan lainaohjelman pidennyksen kesäkuun loppuun asti.

Kreikan sotakorvausvaatimus voi kiristää maiden välisiä suhteita niin pahoin, ettei Saksan hallitus myöntäisi kolmatta lainaohjelmaa. Kolmatta lainaohjelmaa ei ole virallisesti vielä tunnustettu.

Yleisesti arvioidaan, että Kreikan vaatimus olisi vain savuverho Kreikan hallituksen kovan linjan kansanedustajille. Vaateella yritetään saada huomio pois tarkkailun alla olevasta lainaohjelmasta.

– Tsipras heittää heille luun kaluttavaksi, EU-viranomainen sanoo talouslehti Financial Timesille.

Sosiaaliturvarahastot lihoiksi
Kreikan rahapulan vakavuutta ilmentää hallituksen rahapyyntö sosiaaliturvarahastoille. Kreikan mukaan rahalla mahdollistettaisiin eläkkeiden ja virkamiesten palkkojen maksu tässä kuussa.

Rahastot ovat kuitenkin varuillaan valtion maksuhäiriöriskin vuoksi. Työttömyyskorvauksista vastaavan rahaston johtaja kertoi, että mikäli Kreikka ei pysty maksamaan rahastoille pyydettyjä rahoja takaisin heidät voidaan tuomita oikeudessa. Rahojen nosto tileiltä Kreikan hallitukselle pahentaisi lisäksi myös talletuspakoa kreikkalaisista pankeista.

Kreikalla on kuitenkin mahdollisuus saada Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta pankkien pääomittamiseen tarkoitettuja varoja.

Kaksoisstandardit hiertävät kreikkalaisia
Ranskan saama kahden vuoden lisäaika budjettivajeen kuromiseksi on nostanut kreikkalaisten keskuudessa pienen myrskyn. Kreikkalaisessa mediassa esitetään EU:n toimintapaa kitkerään sävyyn. EU:ta suomitaan ”kaksoisstandardien” unioniksi.

Kaksoisstandardeilla tarkoitetaan isojen ja pienten jäsenmaiden erilaista kohtelua. Kreikkalaisten mukaan suuret jäsenmaat – kuten Ranska – saavat erityiskohtelua. Ranskan pääministeri Manuel Valls on aiemmin ilmoittanut, että Ranskaa tulee kunnioittaa ”suurena maana”.

Euromaiden välit ovat tulehtumaan päin joka suuntaan.

Henri Myllyniemi
 
Vanha uutinen, mutta Grexidentin vaara ei vieläkään liene väistynyt, ehkä päinvastoin?


http://www.kauppalehti.fi/5/i/mobiili/kl_mobiili/uutinen.jsp?oid=201502720729&ext=nwnd

Kreikka työntämässä itseään ulos eurosta
Kompromissi vai "Grexident"?
Kreikka saattaa luisua puolivahingossa ulos euroalueesta, jos euromaat ja helleenit pitävät jääräpäisesti kiinni linjauksistaan. Tähän "vahinkoon" tai "onnettomuuteen" viitataan, kun puhutaan "Grexidentistä". Ohessa Kreikan uudelleen kärjistyneen kriisin ratkaisumallit ja niiden todennäköisyys.

Vain Kreikka taipuu On mahdollista, että Ateenen uusi vasemmistovetoinen hallitus hyväksyy maanantaina sittenkin nykyisen lainaohjelman jatkamisen ja jatkaa sovittuja uudistuksia. Tällä vaihtoehdolla on noin 30 prosentin mahdollisuus toteutua.

Vain euromaat taipuvat Euromaat eli käytännössä Kreikan velkojat suostuvat uuteen lainaohjelmaan ilman tiukkoja ehtoja. Tätä vaihtoehtoa pidetään käytännössä poliittisesti mahdottomana toteuttaa.

Molemmat taipuvat Tämä on todennäköisin malli. Nykyinen lainaohjelma loppuu. Sen tilalle tulee uusi, jossa Kreikalta vaadittuja säästötoimia on loivennettu.

Kumpikaan ei taivu Grexidentin toteutumismahdollisuus on 20-30 prosentin luokkaa. Käytännössä Kreikalta loppuisivat rahat ja maan olisi pakko siirtyä takaisin drakmaan.

Kreikka luisuttaa itseään ulos euroalueesta torjumalla EU:n nykyisten tukiohjelmien väliaikaisen jatkamisen. Jos Ateenan hallitus pitää kiinni nykyisestä linjastaan ja muut euromaat eivät suostu muuttamaan nykyisen lainapaketin ehtoja, helleeneille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä takaisin drakmaan.

Isoissa euromaissa sekä pankit että yritykset varautuvat jo siihen, että rahaliittoon tulee lähiviikkoina repeytymä, kun Kreikan nykyinen noin 240 miljardin arvoinen tukioperaatio loppuu. Ilman sitä Kreikka on akuutissa rahapulassa jo maaliskuussa.

Esimerkiksi Saksan pankkimetropolissa Frankfurtissa arvioidaan, ettei "Grexit" eli Kreikan ero eurosta olisi niin dramaattinen asia kuin annetaan ymmärtää. Berliinin valtiovarainministeriön talousneuvonantajia johtava Thiess Büttner puolestaan pitää talouslehti Handelsblattiinkirjoittamassaan artikkelissa Kreikan vaatimiin poikkeusjärjestelyihin suostumista euroalueen kannalta jopa vaarallisempana kuin että jos helleenit luopuvat eurosta kokonaan.

Euroalueen valtiovarainministerit saivat eilen Brysselissä aikaan kompromissin, jolla Kreikan nykyistä lainaohjelmaa jatketaan heinäkuuhun asti. Siihen mennessä Ateenan uuden hallituksen pitäisi laatia selkeä uusi malli maan talouden elvyttämisestä ja uudistamisesta.

Kreikan vasemmistopääministeri Alexis Tsipras kuitenkin romutti tämän paperin viime hetkillä. Tsipras on luvannut äänestäjille, että vihatusta lainaohjelmasta ja erityisesti siihen liittyvistä säästöistä tehdään loppu. Hän ei ainakaan vielä suostu perumaan näitä vaalilupauksiaan.

Neuvotteluja Kreikan tilanteesta jatketaan maanantaina. Jos sopimukseen ei päästä helmikuun loppuun mennessä, tukipaketti raukeaa ja Ateenan hallitus joutuu haalimaan lisärahoitusta omin avuin. Tämä merkitsee käytännössä Kreikan vararikkoa ja ajautumista euroalueen ulkopuolelle.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis jatkoi arvostelua herättäneitä esiintymisiään Brysselissä. Toisin kuin kaikki osapuolet eli Euroopan keskuspankki, EU:n komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) odottivat, Varoufakisilla ei ollut mitään konkreettista suunnitelmaa Kreikan velkojen uudelleenjärjestelemisestä tai säästöjen jatkamisesta.

Ateenan uuden hallituksen valtiovarainministeri tyytyi toistelemaan vanhoja iskulauseitaan nykyisen tukiohjelman heikkouksista. Berliinin hallituslähteet luonnehtivat Varoufakisin esitystä "puhtaaksi vaalipuheeksi". Pääosa euromaista, myös lainaohjelmissa mukana olleet kriisivaltiot kuten Portugali, lähtevät siitä, että Kreikan on pidettävä kiinni sovituista velvoitteistaan.

pe 06:45 (päivitetty pe 07:44)
 
Hmm, riittäisikö 160 miljardia dollaria Saksalta Kreikalle noin aluksi?


https://www.suomenuutiset.fi/kreikka-vaatii-saksalta-sotakorvauksia/
maaliskuu 12, 2015 11:33
Kreikka vaatii Saksalta sotakorvauksia


Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on vaatinut Saksalta 160 miljardin euron sotakorvaushyvitystä toisen maailmansodan aikaisesta hävityksestä. Kreikka on esittänyt samaa vaadetta aiemminkin. Vaateet kuitenkin torpattiin nopeasti Saksassa.

Vaatimus on kuitenkin herättänyt närää Saksan ja Kreikan välille. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble oli joutunut taivuttamaan hallituspuolueen kansanedustajia aiemmin hyväksymään Kreikan lainaohjelman pidennyksen kesäkuun loppuun asti.

Kreikan sotakorvausvaatimus voi kiristää maiden välisiä suhteita niin pahoin, ettei Saksan hallitus myöntäisi kolmatta lainaohjelmaa. Kolmatta lainaohjelmaa ei ole virallisesti vielä tunnustettu.

Yleisesti arvioidaan, että Kreikan vaatimus olisi vain savuverho Kreikan hallituksen kovan linjan kansanedustajille. Vaateella yritetään saada huomio pois tarkkailun alla olevasta lainaohjelmasta.

– Tsipras heittää heille luun kaluttavaksi, EU-viranomainen sanoo talouslehti Financial Timesille.

Sosiaaliturvarahastot lihoiksi
Kreikan rahapulan vakavuutta ilmentää hallituksen rahapyyntö sosiaaliturvarahastoille. Kreikan mukaan rahalla mahdollistettaisiin eläkkeiden ja virkamiesten palkkojen maksu tässä kuussa.

Rahastot ovat kuitenkin varuillaan valtion maksuhäiriöriskin vuoksi. Työttömyyskorvauksista vastaavan rahaston johtaja kertoi, että mikäli Kreikka ei pysty maksamaan rahastoille pyydettyjä rahoja takaisin heidät voidaan tuomita oikeudessa. Rahojen nosto tileiltä Kreikan hallitukselle pahentaisi lisäksi myös talletuspakoa kreikkalaisista pankeista.

Kreikalla on kuitenkin mahdollisuus saada Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta pankkien pääomittamiseen tarkoitettuja varoja.

Kaksoisstandardit hiertävät kreikkalaisia
Ranskan saama kahden vuoden lisäaika budjettivajeen kuromiseksi on nostanut kreikkalaisten keskuudessa pienen myrskyn. Kreikkalaisessa mediassa esitetään EU:n toimintapaa kitkerään sävyyn. EU:ta suomitaan ”kaksoisstandardien” unioniksi.

Kaksoisstandardeilla tarkoitetaan isojen ja pienten jäsenmaiden erilaista kohtelua. Kreikkalaisten mukaan suuret jäsenmaat – kuten Ranska – saavat erityiskohtelua. Ranskan pääministeri Manuel Valls on aiemmin ilmoittanut, että Ranskaa tulee kunnioittaa ”suurena maana”.

Euromaiden välit ovat tulehtumaan päin joka suuntaan.

Henri Myllyniemi
Välit ovat lämpimät, ellei jopa kuumat.Ystävällisesti ja hyvissä väleissä neuvotellen edetään. Ans kattoo :)
"Kreikka syyttää Saksan valtiovarainministeriä Wolfgang Schäublea kreikkalaisen virkaveljensä Gianis Varoufakisin loukkaamisesta. Lehtitietojen mukaan ministereiden välit ovat olleet kireät aiemminkin, mutta nyt kyse on jo ilmiriidasta."
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaa...a-haukkuiko-schauble-varoufakisin/20153176/12
 
Kun ELAkaan ei enää riitä, bank run jatkuu?
"Kreikka kiistää väitteet käteisvarojen ehtymisestä. Sunnuntaina Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz sanoi, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras "tarvitsee äkkiä rahaa" ja että kreikkalaisvirkamiesten on varauduttava palkkojensa ja eläkkeidensä maksamatta jäämiseen.
Schulzia haastatteli saksalaislehti Franfurter Allgemeine Zeitung. Lehtikirjoitus kirvoitti tyrmäykset sekä pääministeri Tsiprasilta että valtiovarainministeri Giánis Varoufákisilta.
– Ei ole mitään ongelmaa palkka- ja eläkevarojen turvaamisessa, valtiovarainministeri sanoi televisiohaastattelussa.
– Ei ole mitään ongelmaa likviditeetissä, sanoi puolestaan pääministeri Tsipras lehdistötilaisuudessa.
Kreikalla on edessään jälleen kivulias viikko velkojen takaisinmaksun merkeissä. Sitä varten Kreikka on laskemassa liikkeelle miljardin euron arvosta lyhyitä kolmen kuukauden velkasitoumuksia.
Alkavalla viikolla Kreikan on lyhennettävä lainojaan yli 900 miljoonaa euroa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, sekä lunastettava 1,6 miljardia kolmen kuukauden valtionvekseleinä.
Kreikka ja sen kansainväliset lainoittajat eivät ole vieläkään päässeet yksimielisyyteen velkaohjelman muutoksista."
http://yle.fi/uutiset/kreikka_kateinen_ei_lopu/7869325
 
Jos palkat jäävät rästiin, eivät levottomuudet ole kaukana. Jos levottomuudet eivät ole kaukana, ei armenian väliintulo ole kaukana. Onnea.
 
Jokohan VISAt ja MASTERit leikellään kahtia?
"Kreikan valtion tilit kääntyvät miinukselle ensi viikon maanantaina, mikäli maa ei onnistu saamaan pikaisesti lisärahoitusta.
Näin kertoo kreikkalaislehti Kathimerini omiin tietolähteisiinsä nojaten.
Kreikka on luvannut EU-maille laatia listan sopeutus- ja leikkaustoimista, joita vastaan sille voitaisiin rahoitusta hyvin nopealla aikataululla. Sopeutuslistaa yritetään saada niin sanotun eurotyöryhmän asialistalle vielä keskiviikon kokoukseen.
Kreikka katsoo, että se on oikeutettu saamaan 1,2 miljardia euroa, jotka sen mielestä palautettiin vahingosta Euroopan rahoitusvakausvälineeseen Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV). Euroalueen valtiovarainministereiden puhelinkonferenssissa kuitenkin todettiin, että rahat oli palautettu ERVV:hen asianmukaisesti, kertoo puolestaan Financial Times.
1,2 miljardin euron maksuerän lisäksi Kreikka katsoo olevansa oikeutettu 1,9 miljardin euron voittoihin sen valtionlainoista."
http://www.uusisuomi.fi/raha/79594-lehtivaite-kreikan-tilit-punaisella-maanantaina
 
Kreikan Tsipras hakee apua Moskovasta – "kannattaisi todella miettiä"

EU-parlamentin EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber kehottaa Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasta harkitsemaan, kannattaako tämän hakea apua Venäjältä.

– Tsipraksen pitäisi todella miettiä kahdesti ja kysyä itseltään onko paras kumppani Moskovan aggressiivinen ja autoritaarinen järjestelmä vai vapaa, demokraattisesti hallittu kansalaisten Eurooppa, joka on osoittanut suurta solidaarisuutta Kreikalle vuosikymmenten ajan, Weber sanoo kannanotossaan.

Tsipras matkustaa ensi viikolla Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiVladimir Putinia. Hän hakee tältä tukea Kreikan velkaongelmien ratkaisemiseksi, koska neuvottelut EU-maiden kanssa ovat edenneet heikosti. Tsipras ilmoitti tiistaina uutistoimisto Itar-Tassille, että hän vastustaa Venäjän-vastaisia pakotteita.

Weber ihmettelee Tsipraksen toimia.

– Pääministeri Tsipraksen strategia on erittäin riskialtis ja vastoin Kreikan kansan etuja. Hänen flirttailunsa Venäjän ja Pekingin kanssa ja samanaikainen taistelunsa niitä ainoita kumppaneita vastaan, jotka voisivat todella auttaa ratkaisemaan Kreikan talousongelmat, vain vaikeuttaa rakentavan ratkaisun löytämistä Eurooppaan.

EPP on EU-parlamentin keskustaoikeistolainen ryhmä, johon Suomesta kuuluu kokoomus.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/weber kommentti tsipras moskovaan-34078
 
Samasta aiheesta SK:ssa

Ulkomaat Eurooppa
Velkaneuvottelut takkuavat ― Kreikka tiivistää suhteita Venäjään
Pääministeri Aléxis Tsípras vastustaa EU:n asettamia talouspakotteita ja toivoo vastalahjaksi halpaa energiaa.
Teppo Tiilikainen
31.3.2015 18:00

Kreikan pääministeri Aléxis Tsipras pyrkii tiivistämään poliittisia ja taloudellisia suhteita Venäjään. Hän matkustaa ensi viikon keskiviikkona 8. huhtikuuta Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Alun perin Tsiprasin tarkoituksena oli vierailla Venäjällä vasta toukokuussa ja osallistua voitonpäivän juhlallisuuksiin, joita valtaosa muista EU-maista boikotoi Ukrainan kriisin vuoksi. Matkaa päätettiin kuitenkin aikaistaa, koska velkaneuvottelut EU:n kanssa takkuavat ja Kreikan varat uhkaavat loppua muutaman viikon kuluessa. Tilanne saattaa johtaa Kreikan eroon eurosta.

Tsipras toivoo Putinilta tukea Kreikan taloudellisen tilanteen helpottamiseksi. Vastalahjaksi hän ilmoittaa vastustavansa Venäjän-vastaisia pakotteita, mikä ärsyttää Saksaa ja muita EU-maita.

”Me emme kannata pakotteita”, Tsipras sanoi tiistaina venäläisen uutistoimisto Tassin haastattelussa. ”Meidän pitäisi istua neuvottelupöytään ja etsiä ratkaisuja suuriin ongelmiin.”

Tsipras arvostelee haastattelussa Kreikan edellistä hallitusta, joka myöntyi aikoinaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin Ukrainan kriisin vuoksi.

Hän kertoi soittaneensa heti valtaantulonsa jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille ja EU:n ulkopoliittiselle edustajalle Federica Mogherinille ja kertoneensa heille, että Kreikan politiikka on muuttunut. Samalla hän irtisanoutui EU:n julkilausumasta, jossa vaadittiin Venäjää vastuuseen Ukrainan Mariupolissa tehdystä joukkomurhasta.

Tsiprasilla on vanhastaan läheiset suhteet Moskovaan. Hän tuki viime talvena Krimin valloitusta. Toukokuussa hän ylisti Krimin kansanäänestystä Moskovan-vierailullaan ja myötäili Venäjän näkemystä, jonka mukaan Ukrainan hallituksessa on ”fasistisia elementtejä”.

Tsiprasin johtaman äärivasemmistolaisen Syriza-puolueen edustajat vastustivat Euroopan parlamentissa EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimusta, josta koko Ukrainan kriisi syntyi marraskuussa 2013. Syriza ajoi vielä pari vuotta sitten Kreikan eroa Natosta, mutta asia ei noussut teemaksi tämänkertaisessa vaalikampanjassa.

Kreikan vasemmiston sympatia Venäjää kohtaa kumpuaa historiasta. Maita yhdistää ortodoksinen uskonto, ja Kreikassa muistetaan hyvin, että Neuvostoliitto vastusti aikoinaan maan sotilasdiktatuuria ja tuki avoimesti oppositiota. Tsipras on korostanut myös Kreikan ja Venäjän yhteisiä kokemuksia toisen maailmansodan aikana natsi-Saksaa vastaan käydyssä taistelussa.

Tsipras toivoo, että Kreikka voisi jatkaa elintarvikkeiden vientiä Venäjälle Kremlin EU-maille asettamista vastapakotteista huolimatta. Hänen mukaansa Kreikan maatalous on kärsinyt vastapakotteiden vuoksi 430 miljoonan dollarin tappiot. Venäjä on antanut ymmärtää, että se keskeyttää elintarvikkeiden tuontikiellon Kreikan osalta mahdollisesti jo ensi viikolla.

Kreikka toivoo alennusta Venäjältä ostettavan maakaasun hintaan ja mahdollisesti myös lainoja. Hallituksen energiaministeri Panagiotis Lafazanis ja Syrizan parlamenttiryhmän puheenjohtaja Thanasis Petrakos ovat parhaillaan Moskovassa neuvottelemassa asiasta.

”Haluamme parantaa suhteitamme Venäjään ja syventää yhteistyötä energiasektorilla”, Lafazanis sanoi saksalaisen Der Spiegelin haastattelussa. Hän tapasi jo maanantaina Venäjän energiaministerin Aleksandr Novakin sekä kaasujätti Gazpromin pääjohtajan Aleksei Millerin. Kreikka ostaa 65–70 prosenttia maakaasustaan Gazpromilta.

Muut EU-maat ovat seuranneet hämmentyneinä Kreikan vasemmistohallituksen Venäjän-politiikkaa, sillä se antaa Putinille mahdollisuuden rikkoa EU:n rintama. EU on pysynyt pakotekysymyksessä tähän asti yhtenäisenä. Saksan liittokansleri Angela Merkel tähdensi asian merkitystä viimeksi maanantaina vieraillessaan Helsingissä.

Kreml on pyrkinyt iskemään kiilaa EU:n sisään myös pitämällä yllä kahdenvälisiä suhteita useisiin länsieurooppalaisiin äärioikeistolaisiin, äärivasemmistolaisiin ja eurokriittisiin puolueisiin. Äärioikeistoa viehättää nyky-Venäjän arvokonservatiivisuus. Äärivasemmisto puolestaan pitää Venäjää vastavoimana Yhdysvaltain hegemonialle.

Kreikan molemmat hallituspuolueet – Syriza ja nationalistinen Anel – ovat Venäjän ystäviä, vaikka ne edustavat poliittisen kartan ääripäitä. Molemmat vierastavat Yhdysvaltoja ja globaalia markkinataloutta.

Kreikka on kuulunut lännen sotilasliittoon Natoon vuodesta 1952. Länsisuuntaus vahvistettiin vuonna 1981, kun Kreikka liittyi EU:n edeltäjän EEC:n jäseneksi.

===================================================

Mihin Venäjä vihollisia tarvitsee kun sillä on Kreikan Syrizan ja Anelin kaltaisia ystäviä?

Rahan lainaaminen Kreikalle onkin oikea kuningasidea. Toivottavasti lainaavat oikein paljon. Ei sitten kannata ihmetellä kun laina muuttuu takaisunmaksun koittaessa lahjoitukseksi.

Ja kun EU:ssa päätetään tärkeistä asioista niin Kreikan edustus saa kernaasti "unohtua" kahvihuoneeseen äänestysten ajaksi.
 
...
Rahan lainaaminen Kreikalle onkin oikea kuningasidea. Toivottavasti lainaavat oikein paljon. Ei sitten kannata ihmetellä kun laina muuttuu takaisunmaksun koittaessa lahjoitukseksi.

Ja kun EU:ssa päätetään tärkeistä asioista niin Kreikan edustus saa kernaasti "unohtua" kahvihuoneeseen äänestysten ajaksi.

Kannatan lämpimästi molempia ideoita. Kreikka vois myös oikeesti kokeilla miltä se (saksalainen) saappaan kuva omassa persiissä tuntuu. Loppus tuo loputon jahkaaminen ja päästään asioissa eteenpäin.
 
Kreikan siirtyessä Euroopan Unionista Euraasian unioniin molempien liittoumien keskimääräinen taso kohenee huomattavasti. Win-win tilanne siis, molemmat voittavat. Yritysmaailmassa kannattamattomista toiminnoista eroon hankkiutuminen vahvistaa emoyhtiötä. Ei EU voi kuin vahvistua kun lahon oksan asukkaat sahaavat itse oksansa poikki.
 
Rahan lainaaminen Kreikalle onkin oikea kuningasidea. Toivottavasti lainaavat oikein paljon.

xd.gif
 
Valinnan paikka:
"Kreikka: Rahamme loppuvat ensi viikon torstaina
Kreikka on ilmoittanut, että sen rahat loppuvat 9. huhtikuuta. Euromaat eivät anna Kreikalle lisälainaa ennen kuin se tekee edellisen hallituksen hyväksymät hallinnolliset uudistukset.
Jo eilen keskiviikkona maan sisäministeri Nikos Voutsis kertoi, että maan on valittava 9. huhtikuuta, maksaako se eläkkeet ja virkamiesten palkat vai 450 miljoonan euron velan Kansainväliselle valtuuttarahastolle. Voutsis sanoi, että maksuun menevät palkat ja eläkkeet."
http://yle.fi/uutiset/kreikka_rahamme_loppuvat_ensi_viikon_torstaina/7908523
 
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/k...s64z5KP3?_ga=1.203575510.795382086.1416317151

Ateena on ensimmäistä kertaa antanut konkreettisen summan, jolla Saksan kuuluisi korvata Kreikalle aiheuttamansa toisen maailmansodan vahingot.




Kreikan varafinanssiministeri Dimitris Mardas virallisti Kreikan hallituksen sotakorvausvaateet Saksalle lausumalla ensimmäistä kertaa ääneen valtiovarainministeriön laskelmien tuloksen: 278,7 miljardia euroa.

Asiasta kirjoittaa muun muassa saksalaislehti Handelsblatt verkkosivuillaan.

Mardas kertoi luvun Kreikan parlamentissa myöhään toisen pääsiäispäivän iltana.

Summasta 10,3 miljardia euroa on pakkolainaa, jonka Kreikan oli myönnettävä natsimiehittäjille. Loppu eli valtaosa on korvauksia uhrien omaisille sekä Kreikan infrastruktuurille aiheutuneista toisen maailmansodan aikaisista vahingoista.

Kreikka on vuosikymmenten ajan enemmän tai vähemmän äänekkäästi vaatinut Saksalta sotakorvauksia natsien Kreikassa aiheuttamista tuhoista. Vaatimukset ovat jälleen voimistuneet Kreikan velkakriisin aikana, mutta konkreettisia lukuja ei ole tähän saakka mainittu.

Saksa on toistuvasti tyrmännyt kaikki sotakorvausvaateet.

Kreikan vois vähitellen alkaa sahailemaan irti Euraasian mantereesta ja antaa upota kuin Atlantiksen konsanaan.
 
Vaikka tässä vakuutellaan että rahasta ei ole kyse, on molemmilla varmasti palava halu syventää yhteistyötä. Sen polun päässä ei voi olla muuta kuin Kreikan romahdus ja armeijan väliintulo. Toivottavasti ehtii kuppaamaan edes miljardilukan loven Venjän kassaan.

Luulen että EU:n rajat tässä ovat kohtuullisen kirkkaasti piirretty. Venkulointi talousohjelmassa Venäjäkortin varassa vaarantaa koko lainaohjelman ja sitä kummankaan perse ei tule kestämään.


HS Ulkomaat 8.4.2015 klo 17:46 | päivitetty 8.4.2015 klo 18:26
Kreikka ei ole pyytänyt Venäjältä talousapua
Kreikan ja Venäjän johtajat esiintyivät tiedotustilaisuudessa erittäin sopuisasti. He toivoivat erityisesti pakotekierteen loppumista. Konkreettisia päätöksiä ei kuitenkaan juuri tullut esiin.

Alexis Tsipras ja Vladimir Putin Moskovassa. Kuva: Alexander Zemlianichenko / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ei ole pyytänyt Venäjältä talousapua Moskovan-vierailunsa yhteydessä. Asia tuli ilmi Tsiprasin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Kreikkalainen osapuoli ei ole pyytänyt meiltä minkäänlaista apua, Putin sanoi.

Venäjä voi kuitenkin antaa Kreikalle lainaa ja osallistua mahdollisesti myös Kreikan hallituksen toteuttamiin valtionyhtiöiden yksityistämistoimiin, Putin kertoi. Hän vakuutti Venäjän olevan halukas investoimaan Kreikkaan mm. satamiin, lentokenttiin, kaasuputkiin ja energiasektoriin.

Putin kannusti Kreikkaa myös osallistumaan hankkeeseen, jossa Venäjä rakentaa kaasuputken Turkkiin. Kreikka ja sen eurooppalaiset lainoittajat voisivat hyötyä putkesta vuosittain satoja miljoonia euroja, Putin kehui.

Kreikka vastustaa lännen pakotteita
Kreikan pääministeri toi useaan otteeseen esiin maansa kriittisen suhtautumisen Venäjää vastaan asetettuihin talouspakotteisiin. Pääministeri Tsiprasin mielestä pakotteiden logiikka on väärä.

Tsipras toivoi, että tuhoisa pakotteiden kierre saataisiin loppumaan. Hän myös totesi ymmärtävänsä Venäjää, joka on asettanut omia vastapakotteita mm. EU-maita vastaan.

Tsipras ei kuitenkaan sanonut suoraan esittävänsä EU:ssa pakotteiden poistamista tai että Kreikka äänestäisi jatkossa niitä vastaan. Putin sanoi ymmärtävänsä, että Kreikka on pakotettu osallistumaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Venäjän hallinto on viestittänyt, että Kreikkaan kohdistuvia pakotteita voitaisiin lieventää siten, että eräitä sen maataloustuotteita poistettaisiin maahantuontikieltojen listalta. Putin torjui tiedotustilaisuudessa tämän ajatuksen
 
Back
Top