Uutisia Kroatiasta

Merten sheriffi

Supreme Leader
BAN
Ulkomaat 30.3.2016 klo 19:11 | päivitetty 30.3.2016 klo 20:39
Kroatiassa skandaali MiG-hävittäjien remontista – Ukraina myi täyttä romua?
Kroatian ilmavoimat ovat lähes vailla hävittäjäkoneita, kun Ukrainassa remontoidut ja sieltä ostetut MiG-21 -hävittäjät ovat osoittautuneet kelvottomiksi.

Kroatian ilmavoimien MiG-21 -hävittäjä. Kuva: EBU

Kroatiassa on puhjennut skandaali kaupasta, jolla piti pitää yllä maan ilmapuolustusta, mutta jonka lopputulos käytännössä lamautti sen.

Kroatia päätti vuonna 2013 uusia MiG-21 -hävittäjänsä. Ukrainalaisen valtionyhtiö Ukrspecexportin kanssa tehtiin sopimus, jonka mukaan seitsemän kroatialaisten MiG:iä huolletaan ja modernisoidaan, minkä lisäksi Kroatia ostaa viisi käytettyä MiG-21 -hävittäjää, entisiä Jordanian ilmavoimien koneita. Kroatia maksoi paketista vajaat 18 miljoonaa euroa.

Kaupan epäkohtia on paljastanut kroatialainen Jutarnji List -lehti.

Neuvostoliittolainen MiG-21 on Kroatian ilmavoimien ainoa hävittäjätyyppi. Kroatialle jäi muutama MiG Jugoslavian hajonneilta ilmavoimilta, ja se osti lisää koneita Itä-Euroopasta sotiessaan Serbiaa vastaan 1990-luvulla.

MiG-21 on vanhentunut hävittäjänä, ja esimerkiksi Suomessa siitä luovuttiin 1990-luvulla Hornetien tullessa käyttöön. Kroatialla ei kuitenkaan ole ollut varaa ostaa länsimaisia sotilaskoneita, joten päädyttiin korjaamaan ja modernisoimaan vanhoja.

Outoja havaintoja huollosta
Ukrainasta toimitettiin sovitut 12 konetta Kroatialle heinäkuussa viime vuonna – vuosi aikataulusta myöhässä. Nyt niistä on käyttökunnossa enää kolme. Viisi on kokonaan poistettu käytöstä. Asiasta on käynnistetty rikostutkinta, jota on tehnyt armeijan oma poliisi.

Kroatialaismedian mukaan tutkimuksissa on ilmennyt, että huollettujen koneiden runkonumeroissa on epäselvyyksiä, että koneita olisi vaihtunut huollossa vanhempiin, että jotkut korjaukset olisi jätetty tekemättä ja jotkut tehty huonosti. Myös lahjontaa epäillään tapahtuneen.

Kroatian MiG:eihin ei myöskään ollut vaihdettu Nato-yhteensopivia viesti- ja omakonetunnusjärjestelmiä. Kroatia kuuluu sotilasliitto Natoon.

Koelennot estettiin verukkeilla
Kroatian MiG:ien huoltotyöt tehtiin Odessassa. Sopimuksen mukaan Kroatian ilmavoimien lentäjän oli koelennettävä koneet ennen niiden luovuttamista. Koelennoista ei kuitenkaan tullut mitään.

Koelentäjä, prikaatikenraali Ivan Selak kertoo, että ukrainalaiset eivät päästäneet häntä ilmaan, koska "sää oli huono" tai "oli vaarallista lentää asuttujen alueiden yläpuolella". Koneita ei edes lennetty Kroatiaan, vaan "sotatilanteen" vuoksi ne toimitettiin purettuina rekkakyydillä.

Kroatiassa vikoja alkoi ilmetä pian. Yhden MiG:in moottori hajosi 13 kilometrin korkeudessa, toisen tutka ei toiminut lainkaan.

"Uusia" koneita palasista?
Kertomus viiden käytetyn koneen ostamisesta kuulostaa vielä oudommalta. Jutarnji Listin mukaan myydyt koneet eivät olleet Jordanian ilmavoimien entisiä, vaan ne kasattiin sieltä täältä haalituista osista Ukrainassa. Lehtitietojen mukaan rungot olivat peräisin Bulgariasta ja siivet Algeriasta – ranskankieliset tekstit olivat vielä näkyvissä.

Ja kun kroatialaiset tulivat tarkastamaan kauppatavaraa, ukrainalaisten kerrotaan esitelleen heille hävittäjiä, jotka itse asiassa olivat Jemenin omistamia.

MiG-21 on vielä käytössä monissa ilmavoimissa, ja koneen modernisointiin erikoistuneita yrityksiä on paitsi Ukrainassa, myös Romaniassa ja Israelissa. Jostain syystä Kroatia valitsi ukrainalaiset. Israelilaisen Elbit-yhtiön edustaja ihmetteli Kroatian tv:n haastattelussa, että heidän ei annettu edes tehdä tarjousta. Epäilemättä ukrainalaisten puolella oli halvin hinta.

Juttu on nyt annettu syyttäjien käsiin.
 
Tämä on kurkistus siihen maailmaan, mitä vastaan Maidanilla käytiin. En usko hetkeäkään, etteikö tämä juttu pitäisi paikkaansa.
 
F16 hankinta Israelista kaatumassa
Kroatian Israelista käytettynä hankittavien F16 hävittäjien kauppa uhkaa raueta 11 päivä, jollei USA salli koneiden myyntiä päivityksineen Natomaa Kroatialle.
Valmistajat puolustavat markkinaansa samoin keinoin, olipa kyseessä Suomi ja Englannista hankitut saksamannien alkeiskoulukone, Viron Norjasta käytettynä hankkimat Hägglundsin (BAE konserni) panssarirungot tai trumplandiassa valmistettavat F16 häätäjät.
croatia-israel-deadline-sale-fighter-jets-190103180521852.html
 
Muodollisesti pätevä.

Kroatialaisen Playboy-malli Ava Karabaticin vaalikampanja on herättänyt valtavasti huomiota mallin kotimaassa.

1570613190283.png

Kroatiassa saattavat puhaltaa ensi vuonna uudet tuulet, sillä kotimaassaan erittäin tunnettu tosi-tv-tähti ja Playboy-malli Ava Karabatichttps://www.is.fi/haku/?query=ava+karabatic on ilmoittanut asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa. Presidentinvaalit pidetään Kroatiassa tammikuussa. 31-vuotias Playboy-malli kertoo Instagramissaan saaneensa roimasti positiivista palautetta kampanjastaan ja olevansa hyvin kiitollinen ihmisten tuesta.

– Tuntuu kuin kaikki olisivat sokeita, nuoret lähtevät Kroatiasta ja syntyvyys on laskussa.

– Teidän saavani paljon vihapostia, koska olen julkkis. Niissä sivuutetaan älykkyyteni ja se, että olen italiankielen- ja kirjallisuuden professori, hän napauttaa.

https://www.is.fi/viihde/art-2000006266523.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=12&utm_source=tf-other

Mutta onko sopiva?
 
Pistin tänne, kun en Albaniaa heti löytänyt. Tuntuu kyllä koko Balkanilla.

Albanian maanjäristyksessä on useita kuolleita, ainakin 300 loukkaantunut – Ministeri: "Joukko ihmisiä on yhä romahtaneiden rakennusten alla"
Naapurimaat, EU ja Yhdysvallat ovat tarjonneet apuaan maanjäristyksen jälkeen.
Albania
26.11.2019 klo 06.10päivitetty 26.11.2019 klo 11.23
Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa.

Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa.Malton Dibra / AOP
13-3-10662165.jpg

Ulriikka Myöhänen



Jaa artikkeli Facebookissa100
Jaa artikkeli Twitterissä
Maa on järissyt voimakkaasti Albaniassa neljän aikaan aamuyöllä paikallista aikaa. Maanjäristys on ollut voimakkain viimeisinä vuosikymmeninä.
Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen (USGS) mukaan(siirryt toiseen palveluun) alueella on tapahtunut kolme voimakasta maanjäristystä.
Ensimmäisen järistyksen magnitudi oli 6.4 ja se tapahtui tutkimuslaitoksen mukaan 20 kilometrin syvyydessä. Seuraavien järistysten voimakkuudet olivat 5.1 ja 5.3, ja ne tapahtuivat 10 kilometrin syvyydessä. Alueella on ollut myös jälkijäristyksiä.
Uutistoimisto AP kertoo ainakin seitsemän henkilön kuolleen järistyksessä. Suuri osa kuolleista on jäänyt sortuneiden rakennusten alle. Albanian puolustusministeriö on kertonut yhden henkilön kuolleen, kun hän oli hypännyt alas rakennuksesta järistyksen vuoksi.
Kolme kuolleista on löydetty Durresin rannikkokaupungista. Lisäksi ainakin 300 henkilöä on loukkaantunut.
Albanian puolustusministeri Olta Xhancka on sanonut AP:n mukaan, että "joukko ihmisiä on yhä romahtaneiden rakennusten alla". Ihmisten määrän tai vaurioituneiden rakennusten arvioiminen on kuitenkin tällä hetkellä mahdotonta.
Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa.

Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa.Malton Dibra / AOP
Tarve kansainväliselle avulle
Albanian presidentti Ilir Meta on kertonut medialle, että Thumanen kylässä Pohjois-Albaniassa tilanne on "todella dramaattinen" ja pelastushenkilökunta tekee kaikkensa saadakseen ihmiset ulos raunioista.
AP:n mukaan presidentti on kehottanut hallitusta pyytämään kansainvälistä apua tilanteeseen. Albanian pääministeri Edi Rama on kertonut, että naapurimaat, Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat jo tarjonneet apuaan.
Esimerkiksi Kosovosta on jo luvattu lähettää hätäapuryhmä avuksi. Myös Albanian oma armeija on kokonaan valmiustilassa.
Ihmisiä on viety sairaalaan pääkaupunkiin Tiranaan ja turistien suosimaan Durresin rannikkokaupunkiin. Kaikki koulut on suljettu kahdeksi päiväksi.
Sosiaalisessa mediassa jaetaan kuvia, joiden kerrotaan olevan Albaniasta. Kuvissa näkyy romahtaneita rakennuksia.

Näytä käyttäjän waseemlazkani muut twiitit



Lähellä järistyspaikkaa ollut henkilö kertoo eurooppalaisen seismologian laitoksen (EMSC) (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuilla, että tavarat ovat lennelleet lattialle ja järistyksen aikana on kuulunut jylisevää ääntä. Ihmisten kerrotaan rynnänneen kaduille.
Residents gather outdoors in Tirana after two earthquakes above 6.3 magnitude struck the Adriatic coastline of Albania on November 26, 2019.

Ihmiset kokoontuivat kaduille Tiranassa, Albanian pääkaupungissa aamuyöllä 26. marraskuuta.Gent Shkullaku / AFP /Lehtikuva
Järistyskohdat ovat lähellä Shijakin kaupunkia, joka sijaitsee 30 kilometria pääkaupunki Tiranasta länteen. Viimeksi Albaniassa järisi voimakkaasti syyskuussa, kun järistyksen magnitudi oli 5.6. Syyskuun järistys vaurioitti satoja taloja.
Albania maanjäristys, karttakuva

Yle uutisgrafiikka / Derrick Frilund
Juttua päivitetään.
 
6,4:n suuruinen maanjäristys
Bulgaria, Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, Italia, Kosovo, Montenegro, Serbia, Pohjois-Makedonia ja Albania ovat vaikutuspiirissä
13 km kohteesta Mamurras, Albania · 4.54
 
Sillävälin Kroatiassa, päätös hävittäjähankinnasta siirtyy taas, syynä Covid-epidemian ja kahden maanjäristyksen aiheuttama rahapula. Lisäksi julkisuudessa on tuotu esille näkökulmaa että hävittäjien hankinta on muutenkin turhaa koska Kroatia on Natossa ja rajat ovat turvassa... :rolleyes:

'Varman huhun' mukaan Rafale oli tällä kertaa selkeä ennakkosuosikki. Jää nähtäväksi kuinka pitkä viivästys tästä nyt tulee: muutama kuukausi - muutama vuosi? MiGeillä on tiimaa jäljellä sellaiset 3 vuotta.
Kroatian presidentti Zoran Milanović liputtaa vahvasti amerikkalaisen vaihtoehdon puolesta, mutta hän ei ole osallisena päätöksenteossa.
"Since these are not gummy candies, but very expensive systems, the first choice should be American planes. I say this completely openly. There are a number of reasons for this. They gave us a lot of equipment, they still give it. I can say this publicly because I do not participate in procurement. However, the question of price and what is obtained for that price is also important. If we decided to get 12 fighter jets, then let’s get them. Then we need to procure 12 new aircraft or minimally used, and not used, for example, in Syria, "said Croatian President Zoran Milanovic about the procurement of aircraft.
 
Uuh, ehkä komein kuva Hesarista evö. Joiden piti muuten poistua v. 2020 mennessä, mutta tuntuu pikkumaiselta nipottaa.
 
Kroatiassa yhä miinoja, nyt maastopalot niitä räjäytelleet.

On se uskomatonta, ettei noita ole vieläkään saatu raivattua. Ei paljoa tekisi mieli lähteä tuonne patikoimaan.

Media: Kroatiassa maastopalo räjäytti maamiinoja​

Etelä-Euroopan helleaalto on näkynyt Kroatiassa jopa räjähdyksinä. Turistikohde Dubrovnikissa sammutuslentokoneet ovat olleet käytössä palojen hallinnassa.

AFP uutisoi, että noin 130 palomiestä on ollut sammuttamassa navakan tuulen levittämiä maastopaloja. Paikallisen median tietojen mukaan tuli räjäytti maamiinoja, jotka ovat peräisin 1990-luvun Jugoslavian sodasta.

Silloin serbijoukot piirittivät ja pommittivat Etelä-Kroatian kaupunkia, minkä seurauksena maamiinoja jäi muhimaan alueen laitamille.

 
Back
Top