Uutisia Norjasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
yle uutiset Ulkomaat 30.5.2013 klo 16:39
Tutkija vahvistaa tiedot Venäjän sotilaslennoista Norjassa

Asiantuntijoiden mukaan kyse on suurvallaksi jälleen pyrkivän Venäjän sisäpolitiikasta, kertoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Norjan ilmavoimien Lockheed F16 hävittäjä. Venäläiskoneiden seurannasta on tullut Norjalle lähes jokaviikkoista työtä.

Norjasta kantautuneiden tietojen mukaan Venäjä on viime aikoina koetellut säännöllisesti pohjoisen Nato-maan ilmapuolustusta valehyökkäyksillä maan sotilaskohteisiin. Ulkoasiainvaliokunnan lisäksi myös ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak on kuullut Norjan tapauksista.

- Ihan viime päivinä puhuin norjalaiselle henkilölle, jonka pitäisi tietää nämä asiat. Hän sanoi, että venäläiset harjoittelevat lähes viikoittain jonkinlaista hyökkäysoperaatiota, Pasternak vahvistaa Yle Radio Suomen iltapäivän Ajantasa-lähetyksessä.

Pasternakin saamien tietojen mukaan Norjan välikohtauksissa olisi kyse samantyyppisistä valehyökkäyksistä, jollaisen kohteeksi myös Ruotsi hänen arvionsa mukaan joutui pääsiäisen alla.

Ruotsin ulkoministeri on kiistänyt, että pääsiäisen tapauksessa olisi ollut kyse hyökkäysharjoituksesta. Tapaus oli nolostuttava Ruotsin puolustusvoimille, sillä ne eivät pystyneet reagoimaan uhkaavaan tilanteeseen. Sen sijaan venäläisiä vastaan lähti kaksi Naton konetta Liettuasta.

Asiantuntijoiden konsensus on Pasternakin mukaan se, että Venäjän harjoituslennoissa on kyse sisäpolitiikasta.

- Venäjä haluaisi olla jälleen suurvalta, ja heidän näkemyksensä on, että suurvallan toimintatapoihin kuuluu muistuttaa naapureita siitä, että heillä on sotilaallista voimaa, Pasternak arvioi.
 
http://rahmispossu.net/2013/06/20/drevsjon-vaki-aloitti-kansalaispartioinnin/
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/folket-i-drevsjoe-har-startet-sitt-eget-borgervern-4072724.html

Drevsjøn väki aloitti kansalaispartioinnin

rähmis | 20-06-2013
Kaikki alkoi siitä, kun Gro Gløttvoldin kauppaan murtauduttiin.

Ensimmäisellä kerralla hänen veljensä seurasi autolla kolmea itä-eurooppalaista varasta.

“Saavutimme heidät Ruotsin puolella rajaa jollain kinttupolulla. Yht’äkkiä sorkkarauta iskeytyi tuulilasimme läpi”, Gløttvold kertoo.

Poliisille soitettiin, mutta heiltä oli resurssit loppu, eivätkä he näin voineet saapua paikalle. Tämä riitti Drevsjøn asukkaille.

Paikallinen poliisiasema on auki ainoastaan kahtena päivänä viikossa – ja silloinkin päiväsaikaan. Tästä suivaantuneina paikallinen asujaimisto pisti pystyyn oman kansalaispartion.

Nyt 25 raavasta miestä ajelee vuorollaan öiseen aikaan kylillä vahdaten diesel- ja murtovarkaita. Jos jotain tapahtuu, he hälyttävät poliisin. Miehet katsovat olevansa pakotettuja pyörittämään vartiorinkiään niin kauan kun Norjan hallitus ei pysty takaamaan kattavia poliisipalveluja haja-asutusalueille.

“Meitä harmittaa, kun meidän omaisuuttamme varastetaan ja olemme valmiit ottamaan partioinnin mukanaan tuomat riskit. Mutta olemme kyllä kaikki metsästäjiä”, sanoo Morten Gundersen, yksi kansalaispartioon osallistuvista miehistä.

TV2
 
Norjalla(kin) riittää rahaa ja haluja kv-toimintaan, mutta omien kansalaisten suojelu onkin toisarvoista.
 
Ilmanko kansalaisten a-aseet ovat hollilla...ettei vaan kenelleen pälkähdä päähän ryhtyä turvaamaan esim. omaisuuttaan. Koska sitä varten on poliisi. Hei, mikä tässä yhtälössä nyt on pielessä? Naurattaisi, jos ei itkettäisi.
 
Militaryphotos sivustolla oleva Norjalainen toimitti Archer uutisia.

The 24 mobile artillery guns were scheduled to be delivered in 2013, but none has so far delivered. The contract now ending has a value of about two billion. It is part of a larger collaborative project with Sweden signed in 2007, whose aim was to increase the firepower of the military forces of both countries through joint procurement of new rolling stock.
http://www.aftenposten.no/nyheter/i...lliardkontrakt-pa-nytt-artilleri-7398853.html
 
Jos joku täältä kirjoittelee sinne, niin koettakaa yllyttää norjalaisia kylvämään ideaa, että Suomi saattaisi olla kiinnostunut ostamaan ne vanhat M109:t, jos ne on yhä kelvollisessa kunnossa.

Ei meille kuitenkaan Archereita raaskita hankkia.
 
...Suomi saattaisi olla kiinnostunut ostamaan ne vanhat M109:t, jos ne on yhä kelvollisessa kunnossa.

Ei meille kuitenkaan Archereita raaskita hankkia.

M109 on ollut Suomelle tarjolla suuria määriä käytettynä varmaan ainakin viimeiset kymmenen vuotta, esimerkiksi päivitettyjä versioita Sveitsistä. Eivät vain ole syystä tai toisesta kelvanneet, kuten eivät myöskään Hollannin uutena poistoon menevät telatykit.
 
M109 on ollut Suomelle tarjolla suuria määriä käytettynä varmaan ainakin viimeiset kymmenen vuotta, esimerkiksi päivitettyjä versioita Sveitsistä. Eivät vain ole syystä tai toisesta kelvanneet, kuten eivät myöskään Hollannin uutena poistoon menevät telatykit.

Menikö ne Sveitsiläiset poistoon? Ja eikös Hollantilaiset menneet Norjaan ja sieltä sitten Kreikkaan kun Norjalaisilla ollut varaa pitää niitä. Tarkoitan sitä, että olisiko niille PZH-2000:lle ollut kuitenkin joku nato jäsen ottamassa ne pois kuljeksimasta ennen kuin meille on tarjottu? Ja M109 on vamaan ollut tarjolla, mutta vasta nyt viimeaikoina meillä on ihan tosissaan alettu hankkia noita käytettyjä ja nyt viimeaikoina nimenomaan paikkaamaan noita "massavanhentumisia" ja samalla myös uuden taistelutavan vaatimuksia vastaamaan. Eli olisiko nyt sopiva aika?
 
Oma käsitykseni on, että tela-alustan ylläpito ja käyttö on merkittävästi kalliimpaa kuin pyöräajoneuvojen ja se on yksi syy miksi Suomessa ei ole kovin voimakkaasti panostettu niihin. Sikäli jokin Archerin tapainen järjestelmä voisi olla ihan sopiva.
 
Joo, mutta Archer maksaa alustavien tietojen mukaan n. 8 miljoonaa egeä kappaleelta. Joten vaikka käyttökulut olisivatkin helpompi järjestää hankinnan jälkeen, niin on ihan selvää, että noita ei hankittaisi merkittävää määrää. Yksi heikko patteri (4*3) maksaisi sen 100 miljoonaa, joten noita saataisiin lähinnä niihin paraateihin ja ulkomaan tehtäviin.

Norjalaiset taisivat saada muutaman noita käyttöön, vai miten se oli?
 
Joo, en meinannutkaan, että Archer olisi se edullisempi vaihtoehto. Joko etsitään tai tehdään halvempi vastaava tai pärjätään vedettävien kanssa niin kauan, että saatavilla on edullisempia pyöräalustoja. Tai sitten ostetaan pieni määrä halpoja telatykkejä väliaikaisesti tilannetta parantamaan. Telatykkien ongelma on lähinnä se, että jos ja kun ostetaan länsikalustoa, niin vähän väkisinkin tulee taas uusi tela-alusta, jolle pitää järjestää huolto.
 
Minkäköhänlaiset ylläpitokulut noissa telatykeissä mahtaa olla verrattuna kumipyöräisiin jos niitä ei ole tarkoitus roudata johonkin toiselle puolelle maailmaa aavikolle?

Jos tykistön tekohengitystä ajatellaan niin varmaan minimäärä olisi jotain 12 kipaletta Pzh2000 Karjalan prikaatille tai 18 M109-haupitsia Karjalan prikaatille ja 9 kumpaisellekin mekanisoidulle taisteluosastolle. Puhutaan siis luokkaa 12-36 telatykistä.
 
Minkäköhänlaiset ylläpitokulut noissa telatykeissä mahtaa olla verrattuna kumipyöräisiin jos niitä ei ole tarkoitus roudata johonkin toiselle puolelle maailmaa aavikolle?

Jos tykistön tekohengitystä ajatellaan niin varmaan minimäärä olisi jotain 12 kipaletta Pzh2000 Karjalan prikaatille tai 18 M109-haupitsia Karjalan prikaatille ja 9 kumpaisellekin mekanisoidulle taisteluosastolle. Puhutaan siis luokkaa 12-36 telatykistä.

Jos Pasin ajokilsa maksaa 1 ja teka maksaa 5, niin voisiko Archerin ja tuollaisen M109:n käyttökuluja vertailla samalla kaavalla. Sanotaan vaikka, että M109 olisi mallia M109L52 ja siinä modernisaatiossa on otettu mukaan myös tuon konehuoneen uudistus, koska Archerissa konehuone taitaa olla siviilimallin dumpperista, joten se ei ole erityisen nälkäinen.

Tuossa on minulle ihan uusi linkki noihin L52 mallin M109:hin: http://www.army-guide.com/eng/product4615.html

http://www.dutchdefencepress.com/?p=1410
 
yle 12.12.2013 klo 19:55
Norja haluaa vuokrata vankiloita Ruotsista
Norjassa yli tuhat tuomiottua odottaa vankilaan pääsyä, kun samalla sen itänaapurissa suljetaan vankiloita.

Norja on kääntynyt Ruotsin puoleen saadakseen apua vankilapulaan. Norja toivoo voivansa vuokrata vankilatilaa Ruotsissa, missä viime vuonna suljettiin neljä vankilaa vähentyneen vankimäärän vuoksi.

Norjan oikeusministeri Anders Anundsen on lähestynyt Ruotsin kollegaansa Beatrice Askia asian tiimoilta. Anundsenin mukaan tämän hetkinen vankilatilanne vaatiii erikoisten toimintatapojen tarkastelua.

Norjan oikeusministeriön mukaan tällä hetkellä noin 1 200 norjalaista odottaa vankilatuomion täytäntöönpanoa. Ruotsissa puolestaan vankien määrä on pudonnut viime vuosina noin 4 300:aan. Tähän on vaikuttanut muun muassa avovankiloiden lisääntyminen.

Lähteet:
AFP
 
yle 17.12.2013 klo 17:43
NRK: Norjalla merenpohjassa valtavat mineraalivarat - kultaa, hopeaa, kuparia, kobolttia ja sinkkiä
Norja kartoittaa öljy- ja kaasuvarojen lisäksi kuumeisesti myös merenpohjan mineraalivaroja. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan tutkijat arvioivat merenpohjan mineraalien arvoksi tuhat miljardia Norjan kruunua eli runsaat sata miljardia euroa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
NRK:n mukaan Norjan talousvyöhykkeeltä Pohjois-Atlantilta Jan Mayenin tulivuorisaarten ja Huippuvuorten väliltä on kartoitettu mittavia mineraalivaroja. Jutun mukaan syvältä meren pohjalta on löydetty kultaa, hopeaa, kuparia, kobolttia ja sinkkiä.

Trondheimin teknis-luonnontieteellisen yliopiston NTNU:n tutkija Steinar Ellefmo sanoo NRK:n haastattelussa, että mineraalivarojen bruttoarvo on ehkä tuhat miljardia Norjan kruunua eli noin 118 miljardia euroa. Se on noin kaksi kertaa Suomen valtion yhden vuoden talousarvion loppusumma.

Kultaa ja hopeaa merenpohjan tulivuorista
NRK:n jutussa kuvaillaan, kuinka syvällä merenpohjassa, mannerlaattojen saumoissa on nk. black smokereita tai maanalaisia tulivuoria. Vulkaanisten prosessien ja merivesimassojen myötä arvomineraaleja nousee maapallon uumenista merenpohjakerroksiin.

Norjalla on valtavat merialueet. Sen talousvyöhyke merellä on noin yhdeksän kertaa valtion maapinta-alan suuruinen. Öljyä ja kaasua Norja on tuottanut merenpohjasta yli neljä vuosikymmentä. Maan öljy- ja kaasutuotanto ja uusien esiintymien etsintä siirtyy koko ajan pohjoisemmaksi Jäämerelle.

Meren mineraalivaroja jahti kiihtyy
Norja hyödyntää merenpohjan malminetsinnässä öljy- ja kaasutoiminnassa karttunutta mittavaa tietotaitoa. NTNU:n kumppaneina ovat mm. valtiollinen öljy-yhtiö Statoil, Oljedirektoratet eli Norjan öljyhallinto ja Bergenin yliopisto.

Jan Mayenin ja Huippuvuorten välisellä merenpohjan maanalaiset tulivuoret löydettiin NRK:n mukaan vuonna 1979 ja niitä on sen jälkeen tutkittu runsaasti.

Maailman valtiot ja kaivosyhtiöt etsivät merenpohjien mineraalivaroja kiihkeästi. Syynä on mantereiden tunnettujen mineraalivarojen ehtyminen ja varausaste. EU-komissio arvioi viime vuonna, että vuoteen 2020 mennessä 5 prosenttia ja 2030 mennessä 10 prosenttia maailman koboltista, kuparista ja sinkistä voidaan tuottaa merenpohjasta. Kiina, Venäjä ja Kanada on mainittu merien malminetsinnässä valtioina, jotka ovat pisimmällä.
 
yle 13.3.2014 klo 14:57
Nato harjoittelee talvisodankäyntiä Norjassa – video
Harjoitukseen osallistuu sotilaita 16 Nato-maasta. Kyseessä on yksi suurimmista sotaharjoituksista Euroopassa tänä vuonna.
NATOn+harjoitus1.jpg

02:00
Video: Nato
http://yle.fi/uutiset/nato_harjoittelee_talvisodankayntia_norjassa__video/7135324
Sotilasliitto Nato on aloittanut Pohjois-Norjassa suuren sotaharjoituksen, jossa testataan sotilaiden toimintakykyä pohjoisissa olosuhteissa.

Cold Responce -harjoitukseen osallistuu 16 000 meri-, maa- ja ilmavoimien sotilasta yhteensä 16 Nato-maasta. Harjoitus jatkuu ensi keskiviikkoon saakka.

Norjalainen kenraaliluutnantti Morten Haga Lunden sanoo, että kyseessä on yksi suurimmista sotaharjoituksista Euroopassa tänä vuonna.
 
yle 13.3.2014 klo 18:36
Merisotaharjoitukset Barentsinmerellä peruttaneen
Barentsinmerellä toukokuussa pidettäväksi suunnitellut Norjan, Venäjän ja Yhdysvaltain yhteiset merisotaharjoitukset saattavat peruuntua osana Yhdysvaltain vastalausetta Venäjän toimille Ukrainassa.

Norjan, Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteiset Northern Eagle -sotaharjoitukset järjestetään Barentsinmerellä joka toinen vuosi. Tänä vuonna harjoitukset oli tarkoitus järjestää toukokuussa.

Norjan puolustusministeriön tiedottajan Marita Isaksen Wangbergin mukaan harjoitukset jäävät kuitenkin todennäköisesti pitämättä, sillä Pentagon on Ukrainan kriisin takia laittanut jäihin kaiken sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa.

Wangbergin mukaan myös harjoituksen suunnittelukokous on peruttu toistaiseksi.

Yhdysvaltain ja Venäjän sotalaivat ovat harjoitelleet yhdessä vuodesta 2004. Norja liittyi joukkoon vuonna 2008.

Yhdysvallat on kritisoinut Venäjää Krimin sunnuntaina järjestettävästä kansanäänestyksestä.

Uutistoimisto AP julkaisi uutisen torstaina, mutta Barents Observer -verkkolehti kertoi asiasta jo yli viikko sitten.

Lähteet:
AP
 
Back
Top