Uutisia Pakistanista

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 18.12.2013 klo 21:04
Pakistan aloitti uuden hävittäjäkoneen tuotannon
Pakistan tekee läheistä yhteistyötä Kiinan lentokonevalmistajien kanssa.

Pakistan on aloittanut uuden hävittäjätyyppinsä sarjatuotannon. Hävittäjämalli Block-II JF-17 on pakistanilaista työtä, joskin kehitystyössä maan lentokoneyhtiö tehnyt läheistä yhteistyötä Kiinan valtiollisen lentokonevalmistajan kanssa.

Ensimmäiset uudenmalliset hävittäjät valmistuvat ensi vuoden kesäkuussa, kertoi pääministeri Nawaz Sharif. Hän osallistui Islamabadin lähellä sijaitsevassa lentokonetehtaassa juhlatilaisuuteen, jossa luovutettiin 50. vanhemman mallin Block-I JF-17 -kone Pakistanin ilmavoimille.

Valmistamalla itse hävittäjäkoneensa Pakistan pyrkii varmistamaan itsenäisen puolustuskykynsä ja vahvistamaan teollisuuttaan. Samalla se tiivistää yhteyttään Kiinaan.

Uudenmallisessa hävittäjässä on parannettu lento-ominaisuuksia ja operatiivista valmiutta, otettu käyttöön ilmatankkausmahdollisuus ja monipuolistettu aseidenkuljetuskykyä.

Kehitysprojektin johtaja Javaid Ahmad kertoi, että monet maat ovat kiinnostuneet ostamaan uusia koneita. Kiinnostusta on ollut ainakin keski-Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Lähteet:
AFP
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 19.1.2014 klo 9:22
Parikymmentä sotilasta kuoli kuljetusauton räjähdyksessä Pakistanissa
Voimakas räjähdys repi kuljetusauton kappaleiksi, kun sotilassaattue oli lähdössä matkaan tukikohdasta Bannun kaupungissa Luoteis-Pakistanissa.

Ainakin parikymmentä sotilasta on kuollut auton räjähdyksessä Luoteis-Pakistanissa sunnuntaina. Paikallisten viranomaisten mukaan iskussa loukkaantui ainakin 30 sotilasta.

Voimakas räjähdys repi kuljetusauton kappaleiksi, kun sotilassaattue oli lähdössä matkaan tukikohdasta Bannussa Khyber Pakhtunkhwan provinssissa.

Suurin osa kuolleista ja loukkaantuneista kuului Pakistanin rajavartiostoon, joka oli vuokrannut auton vartijoiden kuljetusta varten. Saattue oli matkalla Pohjois-Waziristanin Razmakiin.

Pakistanin turvallisuusviranomaiset eivät vielä tiedä oliko kyseessä itsemurhaisku vai oliko autoon laitettu pommi.

Lisäksi ainakin 25 ihmistä loukkaantui toisessa iskussa, joka tehtiin kylään Pohjois-Waziristanissa, kertovat turvallisuusviranomaiset.

Kukaan ei ole ilmoittautunut Bannun iskun tekijäksi.

Bannun kaupunki on lähellä levotonta Pohjois-Waziristanin heimoaluetta, joka on terroristiverkosto al-Qaidan ja Talibanien tukialuetta. Alueella tapahtuu usein verisiä iskuja viranomaisia vastaan.

Lähteet:
AFP, AP, Reuters
 

Teräsmies

Respected Leader
BAN
Pakistanin talebaanit väittävät ampuneensa ilmavoimien F-16 hävittäjän alas olkapääohjuksella.
snapshot20140919091458-620x496.jpg

snapshot20140919091401-620x496.jpg

Bx9SvrQCMAA8oXo.jpg

http://www.theblaze.com/stories/2014/09/20/pakistan-terrorist-group-claims-it-shot-down-an-f-16/
 

Teräsmies

Respected Leader
BAN
Mumbai attack suspect Lakhvi released on bail in Pakistan
The suspected mastermind of the 2008 Mumbai terror attacks, Zakiur Rehman Lakhvi, has been released on bail from a Pakistani jail, officials say.
Jail officials in Rawalpindi said Mr Lakhvi was released on Friday morning.

India's Home Minister Rajnath Singh has called the release "unfortunate and disappointing", Indian media reports say.

Mr Lakhvi had been granted bail in December, but was kept in detention under public order legislation.
That detention was declared void by the High Court, which ordered his release.

Mr Lakhvi still faces trial - along with six other suspects - over the attacks, which left 166 people dead and damaged peace efforts between the two countries.
http://www.bbc.com/news/world-asia-32250763
 

Teräsmies

Respected Leader
BAN
Ensimmäinen asiakas löytyi JF-17 hävittäjälle. Intialaisia varmasti ketuttaa kun heikäläisten Tejas on paljon vanhempi projekti ja vieläkin kesken.
The Chengdu/Pakistan Aeronautical Complex JF-17 Thunder fighter has secured its first confirmed export deal.

“A contract has been signed with an Asian country,” says Air Commodore Khalid Mahmood, the Pakistan air force officer who leads sales and marketing efforts for the type.

Citing client sensitivities, he declined to specify the customer and the number of aircraft it will obtain. Deliveries will start in 2017.

He says that sales for the JF-17, which is targeted for developing nations, have been held up by political turmoil in several Middle Eastern countries.
http://www.flightglobal.com/news/articles/paris-jf-17-wins-first-export-order-413480/
e82zqVz.jpg
 
Viimeksi muokattu:

fulcrum

Greatest Leader
Pakistanin osuus JF-17:n kehityskustannuksista väitetään olevan 500 miljoonaa dollaria, joka on hämmästyttävän alhainen summa nykystandardeilla: kiinalaisten osuus lienee noin toinen mokoma.
Geopoliittiset tekijät vaikeuttavat koneen vientiponnisteluja, sillä Pakistanilla on paljon ideologisia vastustajia ja moottori on venäläinen: potentiaalisen asiakkaan täytyy siis kelvata sekä Kiinalle, Pakistanille että Venäjälle.

Ensimmäiseksi vientiasiakkaaksi on arveltu Myanmaria. Muita mahdollisuuksia ovat Azerbaidzen ja Sri Lanka.
 

Teräsmies

Respected Leader
BAN
Sri Lanka osti kahdeksan JF-17 hävittäjää. Pakistanilaisten mukaan aikomuksena on myydä lisää hävittäjiä kunhan Sri lankan talous kohenee riittävästi.
COLOMBO: Pakistan today sealed a landmark deal to sell JF-17 Thunder fighter jets to Sri Lanka as the two countries signed eight agreements to boost cooperation in areas like trade promotion, and science and technology besides combating money laundering and terror financing.
http://economictimes.indiatimes.com...nks-eight-agreements/articleshow/50457533.cms
 

Tetra

Respected Leader
BAN
 

J0h1F

Ylipäällikkö
Intialaissivuston mukaan pakistanilaissanomalehdessä on ollut, että USA ei anna Turkin toimittaa taisteluhelikoptereita Pakistanille. Lieköhän tässä taustalla USA:n antipatiat Turkkia kohtaan, Pakistania kohtaan vaiko USA:n halu miellyttää Intiaa, jotta Intiasta saataisiin liittolainen?

 

Jukkis

Kenraali
Intialaissivuston mukaan pakistanilaissanomalehdessä on ollut, että USA ei anna Turkin toimittaa taisteluhelikoptereita Pakistanille. Lieköhän tässä taustalla USA:n antipatiat Turkkia kohtaan, Pakistania kohtaan vaiko USA:n halu miellyttää Intiaa, jotta Intiasta saataisiin liittolainen?

Eiköhän se yhtälö ole jotain 1+1+1=nope. Eli kaikki mainitsemasi perusteet painavat vaakakupissa tuohon suuntaan.

Moottoreista siis ilmeisesti kyse. Onnistuisikohan turkkilaisilta vaihto kiinalaisiin turbiineihin... Kiinakinhan on Pakistanin "kaveri." Taitavat kyllä olla selvästi länsimyllyjä isompia ja teholtaan heikompia, joten ominaisuudet ehkä kärsisivät ja kriittisiin rakenteisiin voisi joutua kajoamaan. Vuoristoisessa ajoittain kuumassa maassa alitehoisuus vielä korostuu.

Kiina toisaalta saattaisi myös haluta myydä Pakistaniin omia helikoptereitaan näiden sijaan. Eli saattaisi kieltäytyäkin auttamasta. Venäjällekin varmaan raha kelpaisi, mutta Turkki taas on ollut nyrkit ojossa sinne päin niin voi jäädä myymättäkin...
 

Sleeper_agent

Kapteeni

Armeijaa arvostellut suosittu tv-ankkuri hyllytettiin Pakistanissa – huoli maan sananvapaudesta syvenee​


Pakistanissa on puhjennut kiivas keskustelu sananvapaudesta maan tunnetuimpiin kuuluvan tv-juontajan jouduttua pois ruudusta. Armeijan harjoittamaa sensuuria kyseenalaistanut Hamid Mir hyllytettiin toukokuun lopussa.

Pakistanilaisen Geo News Network -kanavan juontaja Hamid Mir on ollut poissa tehtävästään vajaan viikon ajan.

Henkilövaihdoksia tapahtuu Pakistanin värikkäässä mediamaailmassa säännöllisesti, mutta maineikkaan ankkurin syrjäyttäminen on herättänyt poikkeuksellisen suurta huolta islamilaisen tasavallan lehdistönvapaudesta.

Toimittajien uhkailut ja pahoinpitelyt ovat maassa lisääntymässä.

Tv-kanavaa painostettiin​

Hyllyttämisen syytä ei ole kerrottu, mutta sen uskotaan liittyvän siihen, miten Hamid Mir on kommentoinut Pakistanin vaikutusvaltaisen armeijan mediasensuuria.

Mir käsitteli hyllytystä edeltäneessä ohjelmassaan toimittajiin kohdistuvaa uhkaa. Hänen kollegansa, videobloggeri Asad Ali Toorin kotiin oli tullut aseistautuneita ja uhkaavasti käyttäytyneitä miehiä.

Mirin viikottainen keskusteluohjelma on henkilöitynyt voimakkaasti ankkuriin itseensä ja saa Pakistanissa laajan yleisön.

Capital Talk -keskusteluohjelmassa käsitellään polittisia ja yhteiskunnallisa aiheita. Geo News kuuluu Pakistanin suurimpaan mediakonserniin.

Nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan kanavaa painostettiin siirtämään ankkuri syrjään.

Alueen toimittajajärjestöt huolissaan​

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja monet muut järjestöt ovat tuominneet juontajan hyllyttämisen.

Hamid Mir on hyllytetty mielipiteidensä vuoksi kahdesti aiemminkin. Hän on myös menettänyt kahdesti työpaikkansa, mutta on silti ilmoittanut jatkavansa työtään.

Mir yritettiin tappaa aseellisessa hyökkäyksessä vuonna 2014 sen jälkeen, kun hän oli kertonut epäillyistä sotilaiden tekemistä ihmisoikeusloukkauksista levottomassa Balochistanin maakunnassa.

Myös Mirin perhettä on uhkailtu.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) Pakistan on toimittajille viiden vaarallisimman maan joukossa.

Pakistanin armeija vaikenee​

Pakistanin armeija ja hallitus eivät ole virallisesti kommentoineet Mirin hyllytystä. Yleisesti ne ovat torjuneet syytökset opposition vaimentamispyrkimyksistä.

Pakistania on johtanut vuodesta 2018 krikettitähti Imran Khanin johtama siviilihallitus vuosikymmeniä kestäneen sotilasvallan jälkeen.

Armeija on kuitenkin Pakistanissa edelleen vaikutusvaltainen, ja pääministeri Khanin (siirryt toiseen palveluun) arvostelijat sanovat tämän olevan kenraalien talutusnuorassa.

Pakistan kuuluu ydinasevaltoihin, ja se on maailman toiseksi suurin muslimivaltio.

Pakistanin poliittinen vakaus heijastuu koko alueeseen. Maan vakauteen vaikuttaa muun muassa kiista Kashmirista, jota Pakistan käy Intian kanssa, sekä Afganistanin rajan yli Pakistaniin liikkuvien ääriryhmien aiheuttama uhka.

Lue myös:

BBC: Hamid Mir: Groups condemn Pakistan TV host suspension (siirryt toiseen palveluun)

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Joutuuko oikeuteen, jos kutsuu rasistia rasistiksi? Päätoimittajan mukaan toimittajia yritetään vaientaa oikeudenkäynneillä Suomessakin

Lehdistönvapautta puolustava järjestö: Toimittajien kostomurhat kaksinkertaistuivat tänä vuonna

Naamioituneet miehet teloittivat Lourenço Verasin kesken perheillallisen Paraguayssa – 50 toimittajaa maksoi työstään hengellään tänä vuonna

Lähteet: Reuters, AFP
 

Teräsmies

Respected Leader
BAN
Katsaus Pakistanin sisäisiin ongelmiin Balochistanista.
In early February 2022, members of the Balochistan Liberation Army (BLA) launched a coordinated attack against several military bases near Quetta, the provincial capital of the Pakistan's largest province. By all accounts this marks a dramatic escalation of an insurgency that has its roots in events that occurred over 70 years ago. And yet, despite its long history, the independence movement in Balochistan is still relatively little known internationally. This is all the more surprising given that it is having an increasingly serious effects on Pakistan’s regional relations, especially its ties to neighbouring China.
 
Top