Uutisia Ranskasta

Minne menet, Eurooppa...?:

Suomen Uutiset kirjoitti:
toukokuu 21, 201915:11
Sadat laittomat siirtolaiset valtasivat Pariisin lentokentän terminaalin – ”Ranska ei kuulu ranskalaisille”

Sadat laittomat siirtolaiset valtasivat Pariisin Charles de Gaullen lentokentän kakkosterminaalin sunnuntaina. He vaativat kaikille paperittomille oleskeluluvan. Terminaali suljettiin välikohtauksen ajaksi.

Valtaajat kutsuvat ryhmäänsä ”mustaliiveiksi” matkien Ranskan hallintoa jo puolen vuoden ajan kritisoinutta keltaliivi-liikettä. Ryhmän terminaaliprotestista uutisoi New York Post.
Poliisi eristi protestoijat mellakkavarusteihin sonnustautuneena.
Vaatimukset pääministerille ja lentoyhtiölle
Mustaliivit kertoivat pysyttelevänsä terminaalissa, kunnes he ovat saaneet tavata pääministeri Édouard Phillippen. Ryhmä kertoi vaativansa oleskeluluvat.
– Ranska ei kuulu ranskalaisille! eräs mustaliivi laukoi väitetysti megafoniin.
Mustaliivit vaativat myös lentoyhtiö Air Francea lopettamaan kaikki laittomien siirtolaisten palautustoimet. Yhtiön edustajat tapasivat mustaliivien edustajia. Yhtiö ei ole tiedottanut neuvotteluista.
Luvassa lisäprotesteja
Eräs mustaliivi kertoi, että protesti kohdistettiin tällä kertaa lentoyhtiö Air Francea vastaan. Hän huomautti, että ryhmä on valmis jatkamaan protesteja.
Protestien toistuvuus yhdistäisi ainakin musta- ja keltaliivejä. Keltaliivit ovat nyt protestoineet maan hallintoa vastaan jo puolen vuoden ajan.
Keltaliivien protestit johtivat myös tuloksiin. Bensiiniveron korotuksista lähtenyt protestiliike sai korotuksen kumottua. Hallitus on myös päätynyt voitelemaan protestoijia noin 10 miljardilla eurolla, jonka maksajiksi on valjastettu myös suuryrityksiä.
Saako protestoimalla tahtonsa lävitse?
Keltaliivien painostukseen taipuminen on voinut edesauttaa mustaliivien protestimielialaa. Ranskan hallitus joutuu miettimään myös sitä, minkälaisen signaalin se lähettää mustaliivien protestille.
Protesti päättyi ja se on ruokkinut huhumyllyä, että pääministeri olisi taipunut mustaliivien vaatimuksiin. Hallituksen verkkosivuilla kerrotaan, että maan tavoite on luoda uskottavat ja tehokkaat menetelmät koskien laitonta siirtolaisuutta ja laittomien siirtolaisten palautuksia.

Henri Alakylä

Tuolla alkuperäinen New York Postin juttu:
 
kokemustahan tuolla saa, tulee tarpeeseen sitte kun tarvitaan joukkoja itäkeskukseen, turkulaiseen moku-ghettoon tai Ouluun

ennen oli HAKKAPELIITAT, ehkä suomalaiselle erityisosaamiselle tulee kysyntää Saksassa, Malmössä tai Ranskassa?
 
Suomalaisia on siellä Malissa jo ollutkin ja mm. virolaisia Maliin lähtijöitä on koulutettu Suomessa.

Suomi osallistuu Malissa Euroopan unionin koulutusoperaatioon yhteistyössä Ruotsin, Latvian, Liettuan ja Viron kanssa. Operaation tavoitteena on kouluttaa Malin asevoimien sotilaita paremmin vastaamaan maansa turvallisuushaasteisiin. Käytännössä työ Malissa on jalkaväen aselajiin painottuvaa koulutusta. Se pitää sisällään mm. aseenkäsittelyn kouluttamista ja taisteluammuntojen järjestämistä Malin armeijan sotilaille.

Suomi johtaa Malissa pohjoismaalais-baltialaista kouluttajaryhmää, minkä myötä Suomi myös kouluttaa lähtijöitä tarvittavilta osin ennen operaatiota. Koulutukseen on sisältynyt Malissa käytettävään koulutuskalustoon ja toimintatapoihin perehtymistä sekä mm. ranskan kielen alkeita.

0e7d16c4-a2b4-4bef-92b4-58a5faa581e7



Säkylässä annettava koulutus tapahtuu englanniksi ja harjoitukset jäljittelevät operaation tulevia koulutustilanteita. Malissa käytettävä koulutuskalusto, kuten AK -rynnäkkökiväärit ja PKM -konekiväärit ovat osalle koulutettavista tuttuja, mutta kalusto on osalle myös tuntematonta.

- Useimmat meistä eivät ole käyttäneet näitä aseita koskaan, joten on hyvä tutustua niihin ennen koulutuksen aloitusta Malissa, virolaisen osaston vanhin, kapteeni Kalle Täht arvioi.
 
Tämä saattaa liittyä myös Malin operaatioon.
Maaseudun tulevaisuus -lehdestä (STT):
Suomi mukana kehittämässä eurooppalaista puolustusyhteistyötä – Presidentti Niinistö ja Macron tapaavat kahden kesken Pariisissa
Politiikka 14:15 STT
Suomi on mukana tapaamisessa, johon on kutsuttu maat, jotka osallistuivat Ranskan vedolla käynnistettävään interventioaloitteeseen.
JAANA KANKAANPÄÄ
Presidentti Sauli Niinistö tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Arkistokuva.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa. Arkistokuva

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Ranskan presidentinEmmanuel Macronin Pariisissa maan kansallispäivän juhlassa. Suomi on kutsuttu mukaan sotilasparaatiin yhdessä niiden maiden kanssa, jotka osallistuvat Ranskan vedolla käynnistettävään interventioaloitteeseen.

Aloitteen tarkoituksena on kehittää eurooppalaista puolustusyhteistyötä.
Vierailu alkaa perinteisellä kansallispäivän paraatilla Champs-Elysees-kadulla. Suomesta mukana on ennakkotiedon mukaan neljä Puolustusvoimien edustajaa, jotka kantavat Suomen lippua.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö osallistuu myöhemmin päivällä Macronin isännöimälle lounaalle ja tapaa hänet myös kahden kesken.

Suomen entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) allekirjoitti aiesopimuksen liittymisestä Euroopan interventioaloitteeseen viime marraskuussa. Aloitteessa on ollut mukana Suomen lisäksi yhdeksän maata: Ranska, Hollanti, Belgia, Espanja, Britannia, Portugali, Saksa, Tanska ja Viro. Maat ovat sitoutuneet osallistumaan aloitteeseen.

Tarkoituksena on puolustusministeriön mukaan vahvistaa eurooppalaisten maiden yhteistyöverkostoa ja toimintakykyä. Parempaa toimintakykyä haetaan niin terrorismin, luonnononnettomuuksien kuin sotilaallisen voimankäytön varalta.
Aloite keskittyy muun muassa tiedustelutiedon vaihtoon. Uutta nopean toiminnan joukkoa tai esikuntaa ei oltaisi puolustusministeriön mukaan perustamassa, vaan kyse on toimintakyvyn parantamisesta.

Ranskan vallankumouksessa tapahtui merkittävä käänne 14. heinäkuuta vuonna 1789, kun Bastiljin linnoitus vallattiin ja poliittisia vankeja saatiin vapaaksi. Päivä on valiokoitunut sen takia maan kansallispäiväksi.
 
Jotain Ranska nyt kosiskelee Suomea, kun Pariisin paraatissa Niinistöä Macron tervehti ekana ja istu hänen vieressä. Toisella puolella Merkel joka ei vapissut tällä kertaa.
21:50 kohdilla.
Olisiko ihan EU puheenjohtajuus? Juncker suuteli Macronia. Onneksi Niinistö ei lähtenyt sellaiseen.

Aika erikoinen paraati oli ranskalaisilla. Siinä oli myös lentävä sotilas. Jonkinlainen henkilökohtainen leijuttava lentolaite.
 
Aika erikoinen paraati oli ranskalaisilla. Siinä oli myös lentävä sotilas. Jonkinlainen henkilökohtainen leijuttava lentolaite.

Ei edes ollut sotilas, vaan Flyboard Air -härvelin keksijä esittelemässä laitettaan.

 
Olisiko ihan EU puheenjohtajuus? Juncker suuteli Macronia. Onneksi Niinistö ei lähtenyt sellaiseen.

Aika erikoinen paraati oli ranskalaisilla. Siinä oli myös lentävä sotilas. Jonkinlainen henkilökohtainen leijuttava lentolaite.

Katsoin paraatin sinä vuonna, kun Trump oli vieraana. Minusta Macronin käytös rivistöjä tarkastettaessa on nöyryyttävää. Sotilaitahan siinä pitäisi kunnioittaa, eikä presidenttiä.
 
Back
Top