Uutisia Ranskasta

Tässä mietin että oma eläkeikäni taitaa olla 68v ja joitakin kuukausia..
Hyvällä tuurilla pääsee sen 10 vuotta eläkkeellä, raihnaisena...
Elinajanodote on kääntynyt laskuun:

tytot_pojat.png

 
En voi olla sanomatta, että venäjä hämmentää myös tuolla aivan varmasti, vaikkakin tiedän että Ranskassa on mielenosoitukset ollut aina hyvinkin väkivaltaisia.

Ei kannattane mennä tuota sanomaan, ainakaan paikanpäälle. Twitter Filesissä oli mielenkiintoinen yksityiskohta, että Venäjän vaikuttamiset keltaliivien aikaan olivatkin valhetta.

Eli siis nimenomaan tämä oli valeuutinen:Sanottakoon Macronin kunniaksi, että Twitter Filesissä oli maininta, että Macron tiesi tuon olevan sontaa, joten jossain välin jopa puolusti keltaliivejä.
 
Politicon artikkeli Macronin kiinanvierailusta herätti paljon (oikeutettuja) tunteita Ranskaa kohtaan. Ranskankieltä ymmärtävät ja Ranskalaiset toimittajat ovat kuitenkin olleet aika vihaisia ja sitä mieltä, että Politico + osa englanninkielisestä mediasta vääristää tahallaan Macronin sanoja. Tässä mielenkiintoinen twiittiketju, jossa Ranskassa toiminut toimittaja avaa/kääntää Macronin puhetta ja josta tulee hieman erilainen kuva, kuin Politicon artikkelista :Macronin alkuperäinen haastattelu (käänsin googlella) Mielestäni hyviä pointteja.
 
Viimeksi muokattu:
Kuka tälle Macronille on antanut valtuutukset toimia jonain Euroopan äänenä suhteessa Kiinaan ? Vaikka olisi huonosti käännettykin, sietämätöntä. Jos tällainen jatkuu EU menee kahtia ja Suomi toivottavasti siinä puolikkaassa jossa Puolakin.

Eipä Macronilla mitään valtuuksia olekaan, eli tämä harjoitus menee vahvasti PR-puolen hommiksi. Positiivista se, että voi hillitä kiinalaisten intoa tukea Venäjää Ukrainassa (kun on mukamas porkkanana mahdollisuus saada Eurooppa käännytettyä pois Yhdysvaltojen kyljestä), negatiivista taas se, että Yhdysvalloissa varsinkin republikaanit voivat tulkita tekosyyksi jättää Ukraina yksin kun kerran "Eurooppa" ei halua olla heidän liittolaisensa.

Todellisuudessahan Macron ei puhu Euroopan tai EU:n puolesta millään tasolla, eikä noiden horinoiden seurauksena ole odotettavissa mitään konkreettisia toimia. Iso osa Euroopasta ja EU-maista kun on Macronin kanssa täysin eri linjoilla. Sinänsähän siinä nyt ei ole mitään uutta tai ihmeellistä, että Ranska haluaa tehdä pesäeroa Yhdysvaltoihin ja korostaa "Eurooppaa vastavoimana" tai "itsenäisenä/autonomisena toimijana". Mutta mitään lihaksia retoriikan takana ei siis ole.
 
Vaikka Macronin kommenteista Pekingissä onkin noussut (tai nostettu) aikamoinen kohu, niiden varsinainen sisältö ei ole mielestäni kovinkaan kummoinen tai yllättävä. Ranska ja sen presidentit ovat jo pitkään peräänkuuluttaneet tarvetta rakentaa vahva yhteiseurooppalainen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, jonka puitteissa EU kykenisi toimimaan itsenäisesti ja autonomisesti omien intressiensä edistämiseksi. Tavoitteissa heillä on tehdä EU:sta kolmas supervalta, joka pystyisi kilpailemaan tasavertaisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

Taiwanin kohdallakaan ei ole tainnut tapahtua mitään isompaa linjamuutosta ranskalaisten ajattelussa; he ovat ennenkin aseistaneet maata ja ovat siinä mielessä Taipein "puolella", mutta kuitenkin haluttomia sekaantumaan suoraan asiaan omien joukkojen muodossa. Ei taida erota paljon useimpien muiden Euroopan maiden todellisesta reagoinnista tosipaikan tullen...

Ranskan pitkän tähtäimen haaveen toteuttaminen on tietenkin astetta hankalampi homma, sillä EU-mailla on hyvin erilaiset näkemykset monista eri asioista, ja vahvan yhteisen ulkopolitiikan aikaansaaminen vaatisi voimakasta liittovaltiokehityksen lisäämistä. Ranskalaiset eivät itsekään ole kovin mielellään siirtämässä päätöksentekovaltaa Brysseliin, vaan pitäisivät mieluummin ohjakset Pariisissa. Aivan samaan tapaan kuin me Helsingissä, puolalaiset Varsovassa, espanjalaiset Madridissa jne.
 
Jotenkin ainutlaatuinen tapahtuma. Turbaanipäinen syyrialaistaustainen mies on puukottanut vähintään kahdeksaa 3-5 vuotiasta lasta, joista kolme on kriittisessä tilassa. Kyllä tämä uutinen Suomessakin julkaistaan mutta jotain yksityiskohtia jää pois niin kuin aina.
Annecy on Ranskassa Sveitsin Geneven alapuolella oleva kaupunki.

P.S. Ylen uutisvirtaa.

Ranskassa puukotettu yhdeksää ihmistä – pieniä lapsia hengenvaarassa

Ranskan Alpeilla on puukotettu yhdeksää ihmistä. Puukotetuista kahdeksan on pieniä lapsia, poliisi tiedottaa.

Poliisin mukaan loukkaantuneista ainakin kolme lasta on puukotuksesta aiheutuneiden vammojen vuoksi hengenvaarassa.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin mukaan puukotus tapahtui Annecyn kaupungissa lähellä Sveitsin rajaa.

Tviitissään Darmanin kertoo, että poliisi sai puukottajan pidätettyä nopeasti.

Puukottaja hyökkäsi kolmevuotiaiden lasten kimppuun torstaiaamuna lähellä kaupungin järveä, lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

AFP:n tietojen mukaan puukottaja olisi syyrialainen turvapaikanhakija. Ranskan viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.

Ranskan pääministeri Elisabeth Borne on matkalla tapahtumapaikalle, ja Ranskan parlamentissa on pidetty minuutin pituinen hiljainen hetki.
 
"Police say the suspect has refugee status in Sweden and recently came to France, leaving behind a wife and three-year-old daughter. In an unsuccessful asylum application last year for refugee status in France, he said he was a Syrian Christian.
During the incident, the attacker invoked the name of Jesus Christ.
A woman identified as his ex-wife told BFM TV that her former partner was a Christian.
"He does not call me for four months. [Our relationship] stopped because we lived in Sweden and he did not want to live in Sweden anymore," she said, adding that he had not previously shown a violent streak."


Onpas erikoista. Tiedoista ei selviä, onko tosiaan alkuperäinen Syyrian kristitty, vai vaan käännynäinen/teeskentelijä. Ei ollut tiedustelupalveluiden seurannassa eikä miehen aiemmin tunteneet puhuneet mistään psykooseista.
 
Back
Top