Uutisia Ranskasta

Tällä hetkellä palokunta ruiskuttanut siis 0 litraa vettä. Bienvenue en France...
Asuin kirkosta 1km alavirtaan 1999, kun tornado täräytti päätyikkunat sisään. Nyt näyttää paljon pahemmalta, Ile de la Cite on todella ahdas ja vanhaa puuta 1300 luvulta oli paljon vielä rakennuksessa.
Palanee kiviseiniin/ -jalkaan asti, oma arvaukseni.

EDIT: nyt alkoi vedenruiskutus.
 
Notre Damen katedraali liekeissä, 93-metrinen keskitorni on luhistunut – Paikalla oleva toimittaja HS:lle: ”Ihmiset ovat epäuskoisia tapahtuneesta ja osa itkee”

Rakennuksen tuhoutuminen on Ranskalle kansallinen tragedia.

Paikalla on 400 palomiestä.

Ranskalaisviestimet kertovat, että palomiehillä on suuria vaikeuksia saada sammutustöitä kunnolla käyntiin. Tuli roihuaa valtoimenaan korkeudessa, jonne kalustolla on vaikea yltää.

Ei ole vielä tiedossa, oliko katedraalissa tulipalon syttymishetkellä ihmisiä. Iltamessu päättyi ilmeisesti tuntia ennen palon syttymistä.

Notre Damen katastrofi on Ranskalle kansallinen tragedia. Presidentti Emmanuel Macron on saapunut palopaikalle

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006073048.html
 
”Ensin kuului kaksi paukahdusta, sitten Notre Dame syttyi tuleen” – Suomalainen Mika-Petri asuu katedraalia vastapäätä

Notre Damen katedraalissa syttyi maanantaina illalla tulipalo. Uutistoimisto Reutersin mukaan katedraalin torni ja katto ovat romahtaneet.

Suomalainen Mika-Petri Laakkonen asuu katedraalia vastapäätä ja näkee palon ikkunastaan.

Hän kertoi yhdeksän aikaan illalla, että palo oli saanut alkunsa noin puolta tuntia aiemmin.

– Ensin kuului kaksi isoa paukahdusta, ja sitten syttyi Notre Dame tuleen. Palo alkoi välittömästi pamauksen jälkeen. Notre Damen korkea osa on puuta, ja se syttyi ensimmäisenä. Koko katto on tuhoutunut. Ihan kunnon roihu.


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b5ea2d83-ab0e-47ee-ab62-cf615c7f0fef
 
Pitääköhän paikkansa että tämä on vain yksi monista palaneista kirkoista pelkästään tänä vuonna. Oli vahinko tai ei luin uutisen,että niitä poltetaan urakalla ja poliisi ei tiedä miksi. En tiedä onko totta vai ei.

 
Se mitä nyt olen satunnaisesti seuraillut, on ollut sammutustyön hitaus. Kattorakenne on tietysti todella vaikea sammutettavaa mallia ja kuumuus kova, mutta meni kyllä todella kauan että paikalle saatiin nostolavakalustoa. Vai käskikö joku säästää kalliit nosset varmalta tuholta ja jättää pystyttämättä? Pitäisin sitä virheenä. Pilkki pystyyn ilman koriapinaa (slangisana palomies nostokorissa) ja vesitykki päälle.
Tilanteesta tuli jo kansainvälisellä sivulla livekuvaa kun paikalla oli toimittajan mukaan vasta 12 pelastusyksikköä! Onko tuo todella Pariisin kokoisen kaupungin (11,9milj. As.) koko vuorovahvuus?
Kohde oli tuskin sprinklattu, koska palo oli noin nopea ja raju. Mitenköhän on muuten ollut ennaltaehkäisevän palontorjunnan laita?
Luulen että näihin palataan vielä. Ei noita 800 vuotta vanhoja goottikirkkoja turhan paljon ole...
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaan että Turun tuomiokirkossa on systeemit luokkaa sukupolvea modernimmat. Suomessa nämä asiat ovat maailman parasta tasoa.
 
Back
Top