Uutisia Saksasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Saksassa CDU/CSU on uuden puheenjohtajan valinnan edessä. Luin Spiegel-lehdestä tänä aamuna, että kolme kandidaattia uudeksi puheenjohtajaksi ovat päässeet sopuun pelisäännöistä miten edetään. On mahdollista, että tammikuussa pidettävä puoluekokous on koronarajoitusten vuoksi mahdoton järjestää normaaliin tapaan.

Siinä tapauksessa tehdään valinta etäyhteyksien avulla ja äänestetään uuden puheenjohtajan valinnasta digitaalisesti. Se ei ole itsestään selvää, mutta kandidaatit sopivat näin tehtävän, jotta valinta ei siirtyisi taas ajassa eteenpäin. Voittajasta tulee Märkelin seuraaja ja liittokansleriehdokas puolueelle.

Ehdokkaiden nimet ovat: Armin Laschet, Friedrich März ja Norbert Röttgen.
 
Myös Spiegel online -verkkolehti seuraa koronaviruksen leviämistä kaikissa maailman maissa. Olen seurannut leviämisen eri tilastoja eri lehdissä vertailun vuoksi. Spiegel on merkinnyt eri maat sen perusteella, onko edellisen viikon yhteenlaskettu tartuntojen määrä suurempi, yhtä suuri vai pienempi kuin sitä edellinen viikko. Silloin maa saa luokan 5-portaisessa asteikossa, joka kertoo tiiviisti oleellisen tiedon.

Poimin nyt tämän päivä tilannetta kuvaavia lukuja valtsemistani Euroopan maista:

Valtio. tartuntoja/päivä. Trendi/viikko. kuolleita yhteensä

Espanja. + 5900. Iso Nousu. 28.797
Ranska. + 2100. Vakio. 20.434
Italia. + 510. Nousu. 35.412
Saksa. + 1300. Nousu. 9.258

Ruotsi. + 280. Vakio. 5.805
Suomi. + 23. Nousu. 334
Viro. + 5. Laskeva. 63
Vertaulun vuoksi otan samat tilastot tänään 5. marraskuuta 2020:

Valtio. tartuntoja/päivä. Trendi/viikko. kuolleita
Espanja. + 21000. Nousu. 38.100
Ranska. + 44000. Nousu. 38.700
Italia. + 29000. Nousu. 39.800
Saksa. + 18000. Iso nousu. 10.500

Ruotsi. + 2800. Iso nousu. 6.000
Suomi. +230. Nousu. 360
Viro. +120. Iso nousu. 70

Kasvua on joka puolella.
 

Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta

tS12poni sohgrendgragst·

Saksa ei kykene täyttämään nykymenolla NATO-velvollisuuuksiaan, varoittaa maavoimien komentaja Bild-lehden mukaan. Saksa on luvannut asettaa käyttöön täysinvarustetun prikaatia 2023 mennessä, kokonaisen divisioonan 2027 mennessä sekä 8-10 taisteluvahvuista prikaatia 2031 mennessä. Komentajan mukaan varat eivät riitä edes ensimmäisen velvollisuuden täyttämiseen ilman että varustusta keräillään sieltä täältä muista yksiköistä.

 
Saksan varustautuminen on varmasti aiheena edelleen hieman karhea. Jos en nyt väitä suulla paremmalla, niin Saksalla on kuitenkin muutamien perusasesysteemien osalta olemassa varsin jouheasti käyntiinpolkaistavat tuotantolinjat. Jos joku tietää aiheesta paremmin, niin oikaiskoon.

Saksalaisten kykyä ryhtyä toimeen ei kannata epäillä, kun vaan tahtotila syntyy. Saksalainen perusteellisuus ja järjestelmällisyys ovat edelleen hengissä oleva teema. Ja uskon tahtotilan määrätessä, että käyttövalmiita ja varustettuja joukkoja syntyy nopeammin kuin tällä pallolla olisi keskimäärin.

Saksan haluttomuus sitoa rahoitusta puolustukseen on toisaalta vapauttanut voimavaroja sen muuhun taloudelliseen toimeliaisuuteen. Kyllä tämä tilanne on täysin valittu tie.
 
Saksan varustautuminen on varmasti aiheena edelleen hieman karhea. Jos en nyt väitä suulla paremmalla, niin Saksalla on kuitenkin muutamien perusasesysteemien osalta olemassa varsin jouheasti käyntiinpolkaistavat tuotantolinjat. Jos joku tietää aiheesta paremmin, niin oikaiskoon.

Saksalaisten kykyä ryhtyä toimeen ei kannata epäillä, kun vaan tahtotila syntyy. Saksalainen perusteellisuus ja järjestelmällisyys ovat edelleen hengissä oleva teema. Ja uskon tahtotilan määrätessä, että käyttövalmiita ja varustettuja joukkoja syntyy nopeammin kuin tällä pallolla olisi keskimäärin.

Saksan haluttomuus sitoa rahoitusta puolustukseen on toisaalta vapauttanut voimavaroja sen muuhun taloudelliseen toimeliaisuuteen. Kyllä tämä tilanne on täysin valittu tie.

No, kyllä siellä tiedostetaan puutteet ja joitain peliliikkeitä on jo tehtykin. Juuri (v. 2019) tilasivat uuden erän Puma-ryntövaunuja. Niitä olisi yhteensä 560 kpl (350 +210).
Boxereitakin 403 kpl.
Kyllä noilla jo pari kolme prikaatia varustaa kunhan myös mm. panssarihaupitsi- ja Leo A7 -määriin tulee lisätilauksia...
 
Luin tänään Focus-nimisestä aikakausilehdestä (Spiegeliin verrattavissa) yllättäen Suomea koskevan uutisen. Sen otsikko on: „Warum Finnland die Corona-Krise gut meistert?“. Suomeksi

Miksi Suomi selviää (niin) hyvin Korona-kriisistä?

Sen päiväys oli kaksi tuntia ennen hetkeä tätä kirjoittaessani eli 20.11. klo 22. En lue kovin usein saksalaisia lehtiä, joten tämä oli ihan sattumaa. Artikkelissa haastatellaan mm. seuraavia suomalaisia henkilöitä: Mika Salminen (THL) ja Rosa Meriläinen (Vihreät). Pääministeri Sanna Marinista on valokuva maski kasvoillaan. Mainitaan matkapuhelimen ohjelma, jota on ladattu Suomesa enemmän kuin vastaavaa puhelimen ohjelmaa Saksassa.

Mainitaan suomalaisten viihtyvän hyvin yksinkin, luonteensa ansiosta. Vertaillaan Suomea eräisiin maihin kuten Tanska, Ruotsi ja Slovakia tartuntalukujen suhteen.

Suomi pääsi siis uutisiin Saksanmaalla hyvällä tavalla.
 
Viimeksi muokattu:

Kuolonuhrien määrä nousee Saksassa – yliajajalla oli rahahuolia ja psykologisia ongelmia​


Huom! Uutisesta: Poliisin tiedottaja Karl-Peter Jochem sanoi tiedotustilaisuudessa, että kuljettaja on saksalainen.

Ookei!
Lisäys: Ei liity mihinkään eikä kehenkään... hajaantukaa ei mitään nähtävää.
 
Eiköhän ole jalla jalla mies tämäkin

Käsi ainakin aika vaalea. Nimi on Berndt W. https://www.rtl.de/cms/amok-fahrt-v...-kein-bekennerschreiben-4660299.html?Kümmert=
10,w=1280,c=0.bild.jpg


Tekijän sutattu kuva.
miguiyx5aes24o3j4o2gn4bzpu.jpg
 

Trumpilla oli raju suunnitelma Euroopalle, eikä sen peruuntuminen ole yllätys: Yhdysvaltain joukot pysyvät Saksassa

Voi melkein kuulla Atlantin aallokon hieman vaimenevan. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kesäkuussa ilmoittama aikomus vetää tuhansia amerikkalaissotilaita pois Saksasta tuskin toteutuu.

Näin uutisoivat saksalainen uutistoimisto Dpa ja The Wall Street Journal. Tieto aikeen peruuntumisesta selviää Yhdysvaltain kongressissa torstaina sinetöidystä Yhdysvaltain puolustusbudjetin luonnoksesta, viestimet kertoivat.

Trump perusteli kesällä äkkinäistä päätöstään vetää amerikkalaisjoukkoja Saksasta sillä, että Saksan puolustusmenot ovat liian matalalla tasolla. Saksan olisi pitänyt antaa enemmän yhteistyön alttarille, Trump sanoi.

Se ei ollut Trumpin yksityisajattelua, vaan myös sotilasliitto Nato on jo pitkään vaatinut jäsenmailtaan suurempaa panostusta puolustusbudjettiin. Alisuoriutujien joukossa Saksa ei toki ole ainoa Naton jäsen. Vuonna 2014 Nato-maat sopivat kasvattavansa sotilasmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan. Niin konkreettisia seurauksia kuin Trump esitti ei silti ollut osattu pitää varteenotettavina.

Trump liioitteli kaavailemaansa muutosta: hän puhui Saksassa olevasta 50 000 sotilaan joukosta, joka puolitettaisiin. Lopulta suunnitelma koski alle 10 000:ta sotilasta noin 34 000:sta. Joka tapauksessa operaatio olisi ollut valtava – ja kallis – ja se olisi merkinnyt historiallista käännekohtaa Yhdysvaltain ja Euroopan suhteessa.

Trump sanoi kesällä, että operaatio toteutuisi syyskuuhun mennessä. Asiantuntijat näkivät jo silloin, että puheesta puuttui realismi. Niin suuren sotilasmäärän liikuttelu kalustoineen vaatisi pidemmän aikataulun. Marraskuun alussa Dpa uutisoi, että mitään konkreettista ei ole asian eteen tapahtunut.

Yhdysvaltain ja Saksan historiallisesti läheisen suhteen pohjana on toisen maailmansodan jälkeinen jälleenrakennus. Sen pohjalta luottamus ja avunanto ovat säilyneet tiiviinä viime aikoihin asti.

Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo Saksassa on jatkoa sodanjälkeiselle länsiliittoutuneiden miehitykselle, joka jatkui vuoteen 1955 asti. Kylmän sodan aikana sotilaiden määrä oli suurimmillaan, mutta nytkään kyse ei ole historian jäänteestä.

Ilman Saksan tukikohtia Yhdysvaltain sotilaallinen toiminta olisi ollut vaikeampaa viime aikoina. Saksassa on Yhdysvaltain suurin oman mantereen ulkopuolinen sotilassairaala, jossa on hoidettu Irakin ja Afganistanin sodissa haavoittuneita amerikkalaisia. Saksasta käsin Yhdysvallat on myös operoinut toimiaan Afrikassa.

Paitsi saksalaiset ja Yhdysvaltain demokraatit myös moni Trumpin puoluetoveri piti Trumpin päätöstä vetää joukkoja pois vääränä ja Yhdysvaltain läsnäoloa Saksassa nimenomaan Yhdysvaltain etuna. Trump puolestaan antoi ymmärtää, että joukkojen läsnäolossa on kyse lähinnä Saksan hyötymisestä.

Republikaanisenaattori Mitt Romney sanoi heinäkuussa, että teko olisi vakava virhe ja läimäys vanhan ystävällisen liittolaisen kasvoille.

Todellisena syynä Trumpin ehdotukselle pidettiin halua romuttaa transatlanttista yhteistyötä Amerikka ensin -ajattelun mukaisesti – ja tietenkin vauhdittaa presidentinvaalikampanjaa. Myös Trumpin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin hyiset välit edesauttoivat Trumpin halua irtiottoon.

Yhdysvaltain joukkojen pitäminen Saksassa ei itsessään aloita uutta iloista monenkeskisen harmonian aikakautta. Se kuitenkin peruu iskun sitä vastaan.

Transatlantismin paluuta on Euroopassa odotettu kuin kuuta nousevaa siitä asti, kun Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi varmistui ja jo sitä ennenkin.

Kuitenkin jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja Saksan johtavat poliitikot ovat muistaneet sanoa, että turvallisuuspolitiikassa Eurooppa ei voi enää tukeutua vain Yhdysvaltoihin, vaan sen pitää tehdä itse enemmän.

Vaalien jälkeen on taas paljastunut, miten vaikeaa eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan visiointi todellisuudessa on. Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer kävi marraskuun lopulla julkista väittelyä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa siitä, pystyykö Eurooppa vastaamaan itse omasta puolustuksestaan.

Kramp-Karrenbauerin mukaan ei pysty, Macronin mukaan pitää pystyä. Sanojensa ryydittämiseksi Macron on vakuuttanut Merkelin olevan hänen kannallaan. Kramp-Karrenbauer joutui jo vuosi sitten sivuraiteelle omassa puolueessaan CDU:ssa, luopui puheenjohtajuudesta, eikä ole tunnettu vakuuttavana visionäärinä.

Kramp-Karrenbauer puhui konkreettisista aseiden ja sotilaiden määristä, Macron puolestaan periaatteista. Molemmat ovat oikeassa, sanoi CDU:n europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber Berliinin-ulkomaankirjeenvaihtajien Zoom-tilaisuudessa torstaina.

Nyt, kun Trumpin rakentama puolustuspoliittinen šokki Saksan yltä on väistymässä, keskustelu Euroopan puolustamisesta voidaan käydä rauhassa.
 
On annettu Saksassa SYYSTÄKIN pelolle valtaa... Tällaiset kuormat ovat olleet Berliinissä yleisiä joulukuun 2016 jälkeen...


131117760_10158131207863542_3786540181070992736_n.jpg
 
Back
Top