Sakut ovat pian täysin kusessa taloutensa kanssa vuosikymmeniä jatkuneen ääliömäisen typerän energiapolitiikkansa takia.
Tilannetta kannattaa seurata erityisesti Suomessa, koska Saksa on meidän tärkein kauppakumppanimme ja koska se on Euroopan suurin ja maailman 4. suurin talous.
Kiitos energiapolitiikan avauksesta.
Saksassa on viimeisten 6 kk aikana virinnyt melkoinen debatti siitä, mitä tästä kaikesta energiataiteilusta seuraa kun näköjään huonompaan suuntaan matkalla ovat joka tapauksessa.
Viimeiset ydinvoimalansa sulkevat lokakuussa (sähkö), ryssä pätkii jo nyt kaasuputken kanssa ja on mahdollista että katkaisee kaasun lopullisesti (kotitaloudet, lämmitys, teollisuus).
Saksan elämä nojaa kaasuun. Suurimmat kuluttajat ovat kotitaloudet, autoteollisuus ja kemianteollisuus. 55 % kaasusta tulee Venäjältä. Joka toinen kotitalous lämmittää kaasulla maassa jossa on 80 miljoonaa ihmistä. Saksan hallitus on jo julkistanut kolmiportaisen hätäohjelman erilaisia tilanteita varten ja siinä ohjeistaa mm kaasun jakelun prioriteetit niin että teollisuus pienentää kulutustaan ensin ja kotitalouksien tarve taataan. Noh, se sanotaan hieman varovaisemmin, että jos teollisuuden työnantajilla menee huonosti, niin porukka alkaa saamaan lomautuksia ja potkuja. Joku arvio on pahimmillaan 4 miljoonaa työtöntä lisää. Kotitalouden kaasu voi myös loppua käyttäjältä siksi kun sen hintaa nousee ja kaasua ei enää pysty maksamaan.
Oikeasti Saksassa pelätään jo jonkin tasoisia levottomuuksia elinolosuhteiden muuttumisen johdosta.
Kauppaketjut kuten LIDL, COOP ja SPAR ovat jo aloittaneet henkilökunnan kouluttamisen kriisitilannetta varten Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Levottomuuteen ja ryöstelyyn varaudutaan. Muut kauppaketjut seurannevat perässä.
Sähköä saksalaiset käyttävät oikeastaan vain valaistukseen ja viihde-elektroniikkaan ja laitteisiin. Saksa pysäyttää viimeiset ydinvoimalansa lokakuussa sen mukaisesti mitä ovat päättäneet omassa "vihreässä siirtymässään" yli 10 vuotta sitten. Sähköllä lämmittäminen tai muuten toimiminen ei auta tähän kriisiin kun siihen perustuvaa kotitalouksien infraa ei ole olemassa. Lämmittämisen osalta auttaa ainoastaan se, ettei tule kylmää talvea. Saksalaiset pelkäävät tulevaa talvea. Vuodelta 2005 heillä on kokemusta siitäkin kun 120.000 kotitaloutta Munsterlandissa oli kolme päivää marraskuussa ilman sähköä. Niitä ei tämä nykyinen kehitys paljon naurata.
Saksankielen taitoisille laitan tähän muutaman videolinkin viritykseksi. Muuten aiheen tietoa kannattaa hakea googlesta hakusanoilla " blackout", "stromversorgung", "kein gas mehr" ......
Pointti tässä on se, että kannattaa lukea Saksaa kokevia energiauutisia. Saksan teollisuus ja elämä kun alkaa tökkimään, niin se vaikuttaa ympäri Eurooppaa.
.