niäämi kirjoitti:Ei tarvi tulen saavuttaa, monissa sytyttimissä riittä kun pelkkä lämpö saavuttaa. Robottia on usein vaikea saada usean metrin syvään monttuun hallitusti. Nuo yli 60 vuotta kätkössä olleet pommit kuin eivät ole tavallisesti ihan lötköttelemässä maanpinnalla. Kaikkia noita JOKOn ehdottamia menetelmiä käytetään jo, kun tilanne sen vain mahdollistaa. Raivatessa, vaan kun ei yleensä käytetä menetelmiä, jotka SAATTAISIVAT toimia, vaan haetaan aina varminta ratkaisua. Etenkin noissa vanhoissa pommeissa kun nykyaikisia pommeja ajatteleva tahtoo ajatellavuoroin joko liian yksinkertaisesti tai sitten monimutkaisesti kohteesta riippuen. Niissä kun eivät nykyajan standardit ja yleistyneet ratkaisut aina päde. Esim elektroniittikuoren polttoleikkaaminen ei ole välttämättä kovin järkevä ratkaisu tai reiän tekeminen kuoreen liuotusta varten kiteytynyttä pikriinihappoa sisältävässä pommissa.
Kuten jo aiemmin sanoin, ei noiden artikkeleiden perusteella tiedetä tapauksesta oikeastaan mitään. Saksalaiset kuitenkin ovat raivanneet noita lentopommeja toistasataa kappaletta vuosittain ja nyt jos on lähiaikoina kaksi tapausta ylittänyt uutiskynnyksen, joissa pommi on jouduttu räjäyttämään tai räjähtänyt ja aiheutettu aineellisia vahinkoja, niin en usko, että me kykenemme paljoa ehdottelemaan sellaisia menetelmiä, joita eivät olisi jo kokeilleet, kehitelleet ja harkinneet niiden käyttöä. Eiköhän sieltä löydy temppuvalikoimasta monia sellaisiakin keinoja joista emme ole nähneet edes unta. He jopa osaavat ajatella asiaa pidemmällekin eli mitä sitten kun pommista on liuotettu r-aineet ulos. Mihin valuu liuos ja mitä se vaikuttaa ja mitä sille pitäisi tehdä. Tai millaisia palokaasuja sen polttamisesta tulee ja mitä niiden varalta pitäisi tehdä. Miten polttamisesta kertyvä lämpö vaikuttaa ympäristöön jne.
En pidä tapanani lähteä ehdottelemaan ammattimiehille erilaisia ratkaisuja ellei niitä ehdotuksia pyydetä. Oli sitten kyseessä aivokirurgi, automekaanikko, raivaaja tai lihanleikkaaja. Innovaatiot ja ideat ovat vain innovaatioita ja ideoita. Matka teoriaksi niistä on pitkä ja toimivaan sovellukseen vielä pidempi.
Kuvittelisin sakujen todellakin kokeilleen kaikenlaista. Toivottavasti saavat joskus tehtyä kirjan raivausurakan vaiheista ja menetelmistä.