Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005719883.html?ref=rssMerkelin ja Seehoferin riita turvapaikanhakijoista uhkaa paisua hallituskriisiksi – Mistä koko Eurooppaa koskevassa vyyhdessä on kyse?
Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin konflikti Saksan kansallisesta turvapaikkapolitiikasta on vakava ja se voi mahdollisesti hajottaa Saksan hallituksen, kirjoittaa Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 14.6. 17:06
BERLIINI
SAKSAN liittokanslerin Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin riita turvapaikanhakijoiden mahdollisesta käännyttämisestä suoraan Saksan rajalta kerää kierroksia täysmittaiseksi hallituskriisiksi.
Merkel ei ole koskaan aiemmin kohdannut Saksan sisäpolitiikassa vastaavaa painetta – eikä tämä kriisi voi olla horjuttamatta Merkelin asemaa, vaikka hallitus nyt kriisin kestäisi.
Baijerin kristillissosiaalisen unioni eli CSU sanoi torstaina olevansa valmis siihen, että Seehofer vie esityksensä liittopäiville ilman Merkelin tukea. Käytännössä CSU on riidan vuoksi siis valmis jopa irtaantumaan vuosikymmenien yhteistyöstään Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n kanssa.
Edessä voisi olla se, että Merkel laittaa Seehoferin vaihtoon. Tällöin ollaan hyvin lähellä hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja. Ilman CSU:ta Merkelin hallituksella ei ole liittopäivillä enemmistöä.
”Maahanmuuton suhteen emme tee enää mitään puolikasta”, CSU:n johtaja Markus Söder sanoi uutistoimisto Dpa:lle.
MERKELIN ja Seehoferin riita turvapaikanhakijoista on monella tavalla erikoinen vyyhti.
Käsillä on kriisi, joka vaikuttaa koko Eurooppaan. Kyse on myös Schengen-alueen kohtalosta, sillä Seehofer on ehdotuksellaan valmis sulkemaan Saksan rajat. Koko Merkelin Eurooppa-politiikan ja maahanmuuttopolitiikan ydintä on puolustaa nimenomaan vapaata liikkuvuutta.
Varsinaisessa riidassa on kyse Seehoferin ehdotuksesta alkaa käännyttää Saksan rajalta ne turvapaikanhakijat, jotka jokin toinen EU-maa on jo rekisteröinyt turvapaikanhakijoiksi Eurodac-järjestelmään. Merkel vastustaa tätä, monista eri syistä. Der Spiegel -lehden tietojen mukaan Merkelillä on kannalleen oman liittopäiväryhmänsä enemmistön tuki.
Tosin raskaan sarjan vastustajiakin on, kuten Merkelin haastaja, terveysministeri Jens Spahn.
Seehofer ja Merkel ovat etsineet kompromissia useissa tapaamisissa. CSU ei hyväksy Merkelin vastatarjousta, jonka ytimessä on se, että Saksan olisi ensin yritettävä saada kaikki EU-maat sitoutumaan turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen. Tämä on keskeisin aihe kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.
Merkel ehdottaa Seehoferille, että Saksa kävisi jo ennen kokousta kahdenvälisiä neuvotteluja joidenkin jäsenmaiden kanssa siitä, että näissä maissa jo turvapaikanhakijoiksi rekisteröityjä voitaisiin palauttaa rekisteröintimaahan nykyistä nopeammin.
RIITAA voi tarkkailla monesta suunnasta.
Osin se kertoo Saksan sisäpolitiikasta ja Merkelin horjuvasta asemasta. Riita on ensimmäinen näin näyttävä ja julkinen isku omilta liittolaisilta Merkeliä vastaan.
Merkelin ja Seehoferin linjaerot eivät ole tosin uusia. Seehofer on ennenkin haastanut Merkelin, ja nimenomaan maahanmuutosta. Uutta on se, että Merkelin oman puolueen CDU:n tyytymättömyys on myös nyt hyvin julkista.
Saksan konservatiivien, niin CDU:n kuin CSU:n poliitikkojen turhautuminen EU-maiden riitelyyn turvapaikkapolitiikassa on todellista. Solidaarisuuteen on matkaa, ja houkutus kerätä kannatusta kovilla maahanmuuttopuheilla suuri. Nyt tilanteesta hyötyvät vain oikeistopopulistit ja äärioikeisto.
Lisäksi on muistettava Baijerin lokakuiset osavaltiovaalit. Seehofer ja CSU käyvät eloonjäämistaistelua Baijerin yksinvallasta. Sitä Seehofer puolustaa nyt lujaa – jopa uhraamalla Merkelin ja Saksan hallituksen.
PERIAATTEESSA Seehofer on vaatimuksineen oikeassa, ja siksi myös moni CDU:ssa tukee hänen vaatimuksiaan. Dublin-järjestelmä ei toimiessaan edellytä, että Saksa ottaisi turvapaikkakäsittelyyn muita kuin Saksassa ensimmäistä kertaa Eurodac-järjestelmään rekisteröityviä.
Toinen asia on se, onko ehdotus poliittisesti viisas juuri nyt, kun turvapaikkajärjestelmän uudistuksia koskevaan EU-huippukokoukseen on kaksi viikkoa ja kun Italiassa on uusi hallitus, joka kipeästi kaipaisi muilta EU-mailta solidaarisuutta turvapaikkatilanteen hoitoon?
Merkel vastustaa Seehoferin vaatimaa turvapaikanhakijoiden käännyttämistä rajalta siksi, että Saksan kansallinen ratkaisu hankaloittaisi EU-maiden yhteistä päätöstä koko turvapaikkaprosessin uudistamiseksi. Saman huolen jakaa hallituskumppani, sosiaalidemokraatit. Se ei tue Seehoferia.
Seehoferin ehdotus kärjistää turvapaikkapolitiikan koko Euroopassa ja tarkoittaisi EU:n sisärajojen sulkemista, sanoo SPD:n parlamenttiryhmän johtaja Carsten Schneider Der Spiegel -lehdelle.
”Minun näkökulmastani tämä olisi Euroopan unionin loppu.”
MERKELIN ja Seehoferin konfliktin ajoitus on monin tavoin hankala Saksan tavoitteille saada turvapaikkajärjestelmään eurooppalainen ratkaisu. Saksan aikeet tehdä omia kansallisia ratkaisuja tuskin auttavat neuvotteluissa esimerkiksi Italian uuden johdon kanssa. Italia vaatii muilta solidaarisuutta, ja tämän vaatimuksen Merkel ymmärtää.
Jos Saksa nyt alkaa palauttaa turvapaikanhakijoita ensimmäisiin tulomaihin, riski siitä, että ensimmäiset siirtolaisten tulomaat kuten Italia, Kreikka tai Espanja jättäisivät osan tulijoista rekisteröimättä siksi, ettei näitä palautettaisi ensimmäiseen tulomaahan, kasvaisi.
Saksan kansallinen ratkaisu antaisi myös muille maille perustelun tehdä omia kansallisia ratkaisujaan välittämättä tavoitteesta saada EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä toimimaan. Turvapaikkajärjestelmän uudistaminen on yksi tärkeimpiä aiheita kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa Brysselissä.
Merkelille ja Seehoferille on kuitenkin jo täytynyt käydä selväksi, että kokous ajaa lujaa päin seinää. Saksalaiskeskustelu heijasteleekin huolta siitä, että Eurooppaa kohtaa seuraavan pakolaiskriisin ilman, että parantanut kriisivalmiuttaan. EU-maat eivät ole valmiita kriisimekanismiin, joka jakaisi Italian ja Kreikan taakkaa – ja jos kriisimekanismia ei ole, miksi ne aikoisivat ottaa muista maista palautettavia turvapaikanhakijoita vastaan?
Merkelin puheet siitä, että Saksa voisi tehdä lisää kahdenvälisiä sopimuksia, saattaa kertoa Dublin-järjestelmän alasajosta.
RIIDASSA on vastakkain kaksi hyvin erilaista tavoitetta.
Seehoferin ensisijainen tavoite vaikuttaisi olevan Baijerin vaalien voittaminen. Merkelin ensisijainen tavoite on se, että kaikki EU-maat pääsisivät yhdessä sopimukseen EU:n turvapaikkaprosessien uudistamisesta ja Dublin-järjestelmän päivittämisestä. Tässä avainsanoja ovat solidaarisuus ja taakanjako kaikkien EU-maiden kesken. Se ei toimi, mistä yksi esimerkki on Välimerellä kohti Espanjaa seilaava Aquarius-alus.
Seehoferin vaatimus itsessään herättää myös todella paljon kysymyksiä. Jos Saksa alkaisi käännyttää heti rajalta ne, joita jokin muu EU-maa on rekisteröinyt turvapaikanhakijoiksi, miten tämä käytännössä tehtäisiin?
Periaatteessa Seehoferin ehdotus tarkoittaisi vapaan liikkuvuuden ja Schengen-sopimuksen loppua Euroopassa. Ilman rajatarkastuksia Saksan olisi mahdotonta käännyttää ketään rajalta. Jos Seehofer tarkoittaa jonkinlaisia pistotarkastuksia, sitä hän ei ole ilmaissut.
Saksa ei myöskään ole rajanaapuri Italian, Espanjan tai Kreikan kanssa, ja juuri niissä maissa valtosa tulijoista olisi ainakin pitänyt rekisteröidä. Vaikka Dublin-sopimus mahdollistaa palautukset ensimmäisiin maihin, sekin vaatii kommunikointia ja selvittelyä rekisteröijämaan kanssa. Raja-asemillako se tehtäisiin?
Kaikkien tulijoiden tarkastaminen keskellä Schengen-aluetta kävisi kalliiksi jo itsessään, mutta erityisesti vientimaa Saksan teollisuudelle. Rekat seisoisivat rajoilla. Monilla raja-alueilla sadattuhannet ihmiset käyvät töissä toisessa maassa kuin asuvat.
Jos Seehofer ei tarkoita rajavalvonnan aloittamista, mitä sitten? Ehkä Seehofer on todella kaatamassa Merkeliä.
Ainakin uho on nyt suurta ja liittolaiset muita. Keskiviikkona Seehofer ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz vakuuttelivat kumppanuutta. Kurz kerää Itävallan ympärille ”halukkaiden akselia” taistelemaan laitonta maahanmuuttoa vastaan.
RIIDASSA on vaikea nähdä voittajaa. Hallitusyhteistyön kyseenalaistamalla CSU pistää nyt peliin koko uskottavuutensa. Toinen asia on se, kannattaako?
Jo se, että hallituskumppanien ja liittolaisten linjaeron on annettu paisua julkiseksi riitelyksi, on perin erikoista. Seehoferin ehdotus ei edes ole hallitusohjelmassa. Seehoferin esitys ei silti ole voinut olla Merkelille yllätys.
Merkelin tyyliin kuuluu hakea kompromissi kiistoihin. Seehoferin ei. Uho on nyt kovaa, eikä Merkel ole kokenut aiemmin omiltaan vastaavaa painetta.
CDU:n ja CSU:n suhde on vaikea, mutta jos unioni hajoaisi, molemmat häviäisivät. CSU typistyisi yhden osavaltion paikallispuolueeksi vailla valtakunnallista vaikutusvaltaa. CDU ja CSU ovat vuosikymmenien saatossa nivoneet puolueiden organisaatiot ja toiminnan liittopäivillä tiiviisti yhteen.
Toisaalta uudet vaalit eivät CDU:ta kovin hetkauttaisi. Kilpailijan, sosiaalidemokraattien, kannatus on laskussa ja nyt 16–18 prosenttia. CSU:n haastajan AfD:n kannatus kasvaa, mutta sekin on vain 13–16 prosenttia.
Merkel tosin taitaisi sanoa, että tämä oli tässä. Hetken moni ehkä juhlisi, myös CDU:ssa. Kunnes kysyisi, kuka tilalle tulisi.
https://yle.fi/uutiset/3-10255661?origin=rssSaksan hallitus horjuu – Merkelin kristillisdemokraatit saattavat hajota
Baijerilaiset haluavat tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa, mutta Merkelin puolue yrittää koko EU:n laajuista ratkaisua.
Saksan politiikka
14.6.2018 klo 17:52
Angela Merkel poistumassa Saksan valtiopäiviltä 14. kesäkuuta.Alexander Becher / EPA
Yrjö Kokkonen
Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kolme kuukautta vallassa ollut hallitus on joutunut sisäiseen kuohuntaan maahanmuuttopolitiikan takia.
Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilainen sisarpuolue, kristillissosiaalinen CSU vaatii tiukennuksia maahanmuuttolakeihin. CSU:n äänitorvena toimii puolueen johtaja Horst Seehofer, joka on myös Merkelin hallituksen sisäministeri.
Seehofer on laatinut Saksaa varten oman "Maahanmuuton masterplanin". Siinä Saksan rajoilta käännytettäisiin maahanmuuttajia, joilla ei ole henkilöpapereita tai jotka ovat jo hakeneet maahanmuuttolupaa toisesta EU-maasta.
CSU pelkää lokakuussa pidettäviä Baijerin osavaltiovaaleja, joissa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Vaihtoehto Saksalle -puolue on saamassa voiton.
Merkelin kompromissiesitys ei tyydytä
Merkel teki tänään torstaina kompromissiesityksen. Sen mukaan rajoilta voitaisiin käännyttää maahanmuuttajia, jotka ovat yrittämässä Saksaan uudelleen kielteisen maahanmuuttopäätöksen jälkeen.
Merkel myös haluaa, että maahanmuuttolinjauksista tehtäisiin EU:n tasolla päätös kesäkuun lopulla pidettävässä huippukokouksessa.
Merkelin ehdotus ei Seehoferia tyydytä. Sanomalehti Augsburger Allgemeinen mukaan hän on uhannut, että CSU voi erota Merkelin koalitiosta. CSU:n piiristä on tosin ehditty jo kumota lehden tieto.
Saksan konservatiivipuolueet ovat tämän päivän aikana pitäneet erillisiä kokouksia. Merkel on saanut CDU:n tuen, kertoo esimerkiksi Spiegel-lehti(siirryt toiseen palveluun).
Ratkaisua CSU:n suhteen(siirryt toiseen palveluun) ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatu aikaan.
Lumiukko Jeti
Vs: 2015-11-03 Saksa: Merkel ylirasittunut - kansleri syöksee Saksan kaaokseen
Saksan poliisien ammattiliitto (DPolG) on ottanut kantaa hallituskriisin. Liiton edustajan viesti on: Antakaa meidän tehdä taas työmme.
Poliisit ovat sisäministerin puolella ja haluavat tehdä työtään, tuottaa turvallisuutta rajoilla. Liiton edustajan mielestä Seehoferin tulee tarvittaessa ryhtyä toimiin vaikka yksin.
Liitto haluaa myös että Seehofer poistaa edellisen sisäministerin määräyksen katsoa laitonta maahantunkeutumista sormien läpi. Turvallisesta maasta tulevan turvapaikanhakijan tunkeutuminen maahan pitää saada jälleen estää kuten Saksan laki ja Dublin säännöstö vaatii.
https://www.welt.de/politik/deutsch...t-stellt-sich-auf-die-Seite-von-Seehofer.html
Btw; myös Suomen laki vaatii estämään laittoman maahantunkeutumisen ja Dublin 3 -säännön pohjalta jokainen voidaan palauttaa Ruotsiin.. Näin ei ei kuitenkaan toimita koska olemme laittomuuden tilassa.
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...tio-kiihtyy-saksassa-angela-merkel-voi-kaatua”Liittouma Merkeliä vastaan” – Spekulaatio yltyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan
Teppo Ovaskainen
Luotu:
15.6.2018 11:27
- Kuva: All Over Press / EPA
Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel ovat ajautuneet pahaan kiistaan siirtolaispolitiikasta. Arkistokuva.
ULKOMAAT
|
SAKSAN HALLITUSKRIISI
Itävallan ja Italian oikeistohallitukset houkuttelevat Saksan hallituspuolue CSU:ta mukaan ”halukkaiden akseliin”, liittoumaan, joka ryhtyisi hillitsemään Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta ja turvapaikanhakua. Käytännössä kyse on myös liittoumasta Saksan liittokansleri Angela Merkeliä vastaan, tulkitsee saksalaislehti Handelsblatt.
Saksan hallitus on ajautunut rajuun riitaan turvapaikkapolitiikasta.Liittokansleri Merkelin CDU-puolueen ja sisarpuolue CSU:n näkemykset eivät kohtaa, ja sisäministeri Horst Seehofer on ryhtynyt melko lailla avoimeen kapinaan Merkeliä vastaan.
Kiistakysymyksistä suurin on CSU:n pyrkimys sulkea Saksan rajat sellaisilta turvapaikkaa hakevilta ihmisiltä, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa muualla EU-alueella.
Handelsblattin mukaan Seehofer vahvisti keskiviikkona medialle puhuneensa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin sekä Italian sisäministeri Matteo Salvinin kanssa epävirallisesta liittoumasta eli ”halukkaiden akselista”. Lehti huomauttaa, että kyseisten kolmen maan yhteistyö akseli-termin alla herättää ikäviä kaikuja toisen maailmansodan akselivalloista, mutta Seehoferin kommentit kertovat myös avoimesta kapinoinnista Merkelin linjaa vastaan.
Sekä Salvini että Kurz ovat kritisoineet voimakkaasti Merkelin turvapaikkapolitiikkaa. Etenkin Salvini edustaa kovaa linjaa estettyään siirtolaisia merihädästä pelastaneen aluksen maihinnousun Italiaan.
Tarkoituksena on puuttua laittomaksi katsottuun siirtolaisuuteen sekä ihmissalakuljetukseen.
CSU kaavailee turvapaikkapolitiikasta äänestämistä hallituksen sisällä, sillä konservatiivit uskovat suuren osan Merkelinkin puolueen edustajista asettuvan heidän kannalleen, Handelsblatt kertoo.
Merkelin tämä jättää todella hankalaan tilanteeseen, joka voi jopa kaataa hallituksen, spekuloidaan Saksan yleisradioon kuuluvan Deutsche Wellen toimituksen kommentissa.
Turvapaikkariita voi kaataa Merkelin, kuuluu DW:n otsikko.
– Mitä vaihtoehtoja hänelle [Merkelille] jää jäljelle? Merkel liittokanslerina on oikeutettu määrittämään hallituksen yleislinjan. Merkel voi pakottaa Seehoferin eroamaan irtioton vuoksi, mutta se tarkoittaisi myös koalitiohallituksen loppua, pohtii toimittaja Jens Thurau.
Hallituksen kaatumista pitää mahdollisena myös Handelsblatt, joskin tapahtuma olisi hyvin harvinainen Saksan viimeisten vuosikymmenien poliittista historiaa peilaten.
Merkelin ja Seehoferin kriisikokous aiemmin tällä viikolla ei ratkaissut umpisolmua.
Nyt ratkaisua yritetään löytää Saksan parlamentin puheenjohtajan Wolfgang Schäublen johdolla. Hänellä on DW:n mukaan tehtävään uskottavuutta, koska hän on Merkelin tukija mutta on arvostellut tämän turvapaikkalinjaa.
https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/m...liitoksistaan-baijerilaisten-vuoksi-201017489Merkelin hallitus natisee liitoksistaan baijerilaisten vuoksi
Saksan konservatiivit ajautuivat vakavaan perheriitaan maahanmuuton kiristämisestä. Oikeistopopulistisen AfD:n haaste häilyy taustalla.
ULKOMAAT15.06. 16.18
HAYOUNG JEON
Angela Merkelin (oik.) hallituksen baijerilainen sisäministeri Horst Seehofer (vas.) haluaa, että Saksa pysäyttäisi tulijat jo rajalla. Merkel pitää kiinni EU:n yhteisistä päätöksistä.
Seppo Ylönen
Tätä ei moni ulkopuolinen olisi uskonut: Angela Merkelinjohtama Saksan hallitus natisee liitoksistaan perheriidan seurauksena.
Venettä keikuttaa Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) baijerilainen sisarpuolue CSU, joka vaatii Saksan pakolaispolitiikan jyrkkää tiukentamista.
Merkelin hallituksen baijerilainen sisäministeri Horst Seehoferhaluaa, että Saksa pysäyttäisi tulijat jo rajalla. Merkel pitää kiinni EU:n yhteisistä päätöksistä.
AfD imi protestiäänet
Päällisin puolin tämä vaikuttaa vähäpätöiseltä kiistalta, mutta pinnan alta löytyy syvempiä erimielisyyksiä.
Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue on viime syksyn vaalien jälkeen parlamentin suurin oppositiopuolue. Sen suosion voi selittää pakolaisaallolla, joka huuhtoi pahimmin juuri Saksaa.
Vuonna 2015 Saksaan tuli miljoona turvapaikanhakijaa. Useimmat heistä astuivat ensimmäiseksi Baijerin maaperälle.
68-vuotias ingolstadtilainen Seehofer on johtanut CSU:ta vuodesta 2008. Hänen aikansa alkaa kuitenkin olla ohi.
CSU:ssa vallasta taistelevat Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder ja liittoparlamentin ryhmäjohtaja Alexander Dobrindt.
CSU pelkää vaalitappiota
Baijerissa pidetään osavaltiovaalit lokakuussa. Gallupien mukaan CSU on menettämässä ehdottoman enemmistönsä, joka sillä on ollut Baijerin osavaltioparlamentissa 1950-luvulta saakka. Oikeistopopulistinen AfD-puolue on kaappaamassa reilun siivun CSU:n äänestäjistä.
Monien CSU-aktiivien mielestä syyllinen puolueen alamäkeen on liittokansleri Merkel, joka otti avosylin vastaan turvapaikanhakijat vuonna 2015.
Vaikka Merkel on ajanut sen jälkeen Saksan maahanmuuttopolitiikkaan selviä tiukennuksia ja sopimus Turkin kanssa vähensi tulijoiden määrän murto-osaan, on kapinahenki jää itämään sekä CSU:ssa että myös Merkelin omassa CDU-puolueessa.
Pikkuveli kiukuttelee
Baijerin CSU on puolueista konservatiivisempi. CSU:n katolisilla äänestäjillä oli nieleskelemistä, kun Horst Seehofer kymmenisen vuotta sitten myönsi, että hänelle on avioliiton ulkopuolinen lapsi.
Unionipuolueilla – kuten CDU:ta ja CSU:ta tavataan Saksassa kutsua – on ollut Saksan liittopäivillä koko sodan jälkeisen ajan yhteinen parlamenttiryhmä. Se on pysynyt kasassa, vaikka aika ajoin on puhjennut minikriisejä.
Kiistat ovat nousseet pintaan silloin, kun CSU kokee, että isoveli kohtelee sitä epäreilusti.
Merkel ei kelvannut
Saksan sisäpolitiikan legendaarisiin yhteenottoihin kuuluvat Helmut Kohlin ja "Baijerin leijonan" Franz-Josef Straussin sananvaihdot 1970-luvulla.
2000-luvun taitteessa CSU otti tähtäimeensä Angela Merkelin, joka oli vuonna 1998 astunut oppi-isänsä Kohlin tilalle CDU:n johtoon.
Baijerilaisten mielestä Merkel oli aivan liian kokematon liittokansleriehdokkaaksi. Tässä CSU sai tahtonsa läpi: puolueen puheenjohtaja Edmund Stoiberoli unionipuolueidenliittokansleriehdokas vuoden 2002 vaaleissa. Hän hävisi sosiaalidemokraattien Gerhard Schröderille.
Seehoferin heittämä haaste ylittää kuitenkin kaiken tähänastisen.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005721710.html"Kumpikaan ei tahdo hallituksen kaatuvan"
EU:n mahtimaan sisäinen kinastelu heijastuu väistämättä myös muihin EU-maihin – etenkin, jos sopuun ei päästä.
Jos Saksa sulkisi rajat muualle rekisteröityneiltä turvapaikanhakijoilta, tarkoittaisi se samalla EU:n sisärajojen sulkemista, arvioi SPD:n parlamenttiryhmän johtaja Carsten Schneider. Pakolaiskysymys palautuisi EU:n ulkorajoille Italiaan ja Kreikkaan ja "tietäisi Euroopan unionin loppua", Schneider sanoi Der Spiegel -lehdelle.
Merkel pelkää, että muut EU-maat noudattaisivat Saksan esimerkkiä. Tiukennuksia ajava Seehofer ei ole kertonut, miten rajavalvonta hänen mielestään tulisi toteuttaa.
– Se on ehkä kummallisinta koko asiassa, arvioi Der Spiegelin politiikan kommentaattori Ralf Neukirch. Hänen mukaansa kiista on osittain riistäytynyt käsistä.
– Kumpikaan ei tahdo hallituksen kaatuvan, mutta tilanne ei ole enää CDU:n ja CSU:n kontrollissa, Neukirch sanoo.
Miksi pakolaiskysymyksestä sitten kiistellään juuri nyt? Eri arvioiden mukaan taustalla on lokakuussa käytävät Baijerin aluevaalit ja CSU:n ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen kilpa äänestäjistä.
– CSU haluaa tehdä selväksi, että pakolaiskriisi on ohi ja CSU on huolehtinut siitä, Neukirch arvioi.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005721941.htmlUlkomaat | HS-analyysi
Merkelin piinaviikko – Kaataako vanha riita maailman vaikutusvaltaisimman naisen?
Saksa on keskellä historiallista poliittista kriisiä, jossa Euroopan jakolinja kulkee keskeltä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin hallitusta. Saksan kriisi ei ole vain hallituskriisi, vaan politiikan kriisi ja demokratian kriisi, kirjoittaa Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on keskellä hallituskriisiä, jossa sisäministeri Horst Seehofer haastaa häntä turvapaikkapolitiikassa. (KUVA:MICHAEL KAPPELER / DPA)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 16.6. 2:00 , Päivitetty: 16.6. 17:40
BERLIINI
POLITIIKASSA viikko voi olla pitkä aika. Saksan liittokansleri Angela Merkel tietää tämän hyvin. Monta liittolaisuutta katkesi.
Viime lauantaina maailmalle lähti Kanadan G7-kokouksesta kuva, josta tuli hetkessä symboli maailman tilalle. Nyt on vastakkainasettelujen aika.
Kuvassa Merkel nojaa pöytään ja katsoo Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. Ympärillä seisovat maailman muut johtajat. Jos katse voisi ratkaista Euroopan suurimman ongelman, katse olisi Merkelin.
”VUODEN hienoimmassa uutiskuvassa on kaikki, mitä tarvitsee tietää maailmanpolitiikasta vuonna 2018”, Nyt-liite kirjoitti.
Saksan liittokanslerin Angela Merkelin virallisella Instagram-tilillä julkaistusta valokuvaaja Jesco Denzelin Kanadan G7-kokouksessa ottamasta valokuvasta tuli nopeasti hitti sosiaalisessa mediassa.(KUVA: HANDOUT)
Ehkä Nyt-liite hieman liioitteli. Yhden kuvan sijaan tarvittaisiin virtuaalilasit, joilla katsetta voi käännellä 360 astetta. Jos yhden ilmansuunnan jättää väliin, ei saa käsitystä siitä, mitä selän takana tapahtuu.
Tsuumikin tulisi tarpeeseen. Voisi tarkentaa länttiin keskellä Eurooppaan: Baijeriin.
MAAILMA on keskellä hyvin poikkeuksellista poliittista kriisiä. Mutta niin on myös Saksa. Saksan hivuttamalla alkanut valtataistelu kärjistyi torstaina hallituskriisiksi. Baijerilla on siinä kokoaan isompi rooli.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer pani Baijerin edun kaiken muun edelle.
Seehofer on tottunut olemaan Baijerin kuningas. Tosin hänen puolueensa, Merkelin puolueen CDU:n sisarpuolueen CSU:n, yksinvalta on uhattuna. CSU:n haastaa Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD. Se syö Euroopan syksyn 2015 pakolaiskriisin ympärille kudotulla Merkel-vihalla ääniä CSU:lta.
Seehofer on päättänyt antaa baijerilaisäänestäjille sen, mistä AfD pitää meteliä. Seehofer laati 63-kohtaisen maahanmuuttoohjelman. Sen yksi kohta 63:sta sai aikaan hallituskriisin.
Seehofer haluaa käännyttää Saksan rajalta ne turvapaikanhakijat, jotka jokin muu EU-maa on jo rekisteröinyt turvapaikanhakijaksi Eurodac-järjestelmään. Merkel ei halua juuri nyt Saksan tekevän minkäänlaisia omia kansallisia ratkaisuja, varsinkaan sellaisia, jotka sulkisivat rajat ja lisäisivät esimerkiksi Italian taakkaa turvapaikanhakijoista.
Merkelin Eurooppa-, ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydintä on se, että EU pitää yhtä. Hän tahtoo turvapaikkajärjestelmän kriisiin eurooppalaisen ratkaisun.
Tätä Seehofer uhmaa. Asettaa takarajoja. Aikoo aloittaa sisäministerin valtuuksin turvapaikanhakijoiden käännytykset rajoilla.
Paitsi ettei aloittaisi – Seehofer saisi lähteä. Edessä lienee se, että Merkelin on mittautettava oma ja hallituksensa luottamus luottamusäänestyksessä.
JOS Merkeliin ja Trumpiin henkilöityy läntisen arvomaailman uusi kahtiajako, Merkelin ja Seehoferin vastakkainasettelu näyttää Euroopan jaon. Seehofer toi sen Saksan hallitukseen näyttävämmin kuin AfD kykenisi.
Jakolinjoja on monta, mutta oikeastaan vain yksi.
On rajojen auki pitäjät ja sulkijat. On monenkeskisen kansainvälisen sopimusjärjestelmän vaalijat ja purkajat. Vapaakaupan kannattajat ja protektionistit. Moniarvoisen liberaalin demokratian puolustajat ja etnisesti yhtenäisestä kansasta haaveilevat nationalistit.
Bulgarialainen politologi Ivan Krastev sanoo, että pakolaiskriisi on Euroopalle sitä, mitä 9/11-iskut olivat Yhdysvalloille. Avainkokemus, joka mullisti kansakunnan identiteetin, itsetunnon ja politiikan suunnan. On aika ennen ja jälkeen pakolaiskriisin.
Nyt Euroopassa on vaihe, jossa pakolaiskriisin poliittiseksi voimakseen välineellistäneet uudet oikeistopopulistiset ja nationalistiset puolueet ovat vallassa.
Yhteistä uusille liikkeille ja autoritaarisille johtajille Trumpista Unkarin pääministeriin Viktor Orbániin on se, että ne tarvitsevan ideologisen vastustajan. Se on Merkel.
MERKEL on loppuelämänsä pääsemättömissä pakolaiskriisin nostattamasta kritiikistä. Tätä heikkoa kohtaa Seehofer tökkii.
Merkelin ja Seehoferin juopa vie syksyyn 2015, kun jolloin Münchenin rautatieasema täytyi Balkanin-reitin tulijoista. Seehoferin ja Merkelin ratkaisematon riita pakolaispolitiikasta jäi kytemään. Kunnes taas roihahti –ja historiallisella tavalla yli kaikkien rajojen. Tällaista ei ole aiemmin Saksassa nähty.
Merkelin haastamisessa kyse on kuitenkin maahanmuuton sijaan vallasta. Valtataisteluun pakolaiskriisi on täydellinen ase. Se toimii, ympäri Eurooppaa.
Tällä viikolla Berliinissä kuultiin uudenlainen liittolaisuuden julistus. EU:n seuraavan puheenjohtajamaan Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzlausui sanat, jotka taatusti muistetaan.
Rinnalla ei seisonut Merkel, vaan Seehofer, kun Kurz lanseerasi ”halukkaiden liittouman”, Rooma–Wien–Berliini-akselin, taistelemaan laitonta maahanmuuttoa vastaan. Viittaus akselivaltoihin tuskin oli tahaton.
NATIONALISMI nousee Euroopassa. Vastaako kukaan?
Merkel yrittää yhä pelastaa, mitä pelastettavissa on.
Sunnuntaina G7-kokouksesta palasi pöyristynyt Merkel. Trump oli twiitannut irtaantuvansa loppupäätelmistä – ja läntisestä arvoyhteisöstä.
Merkel halusi toimittaja Anne Willin keskusteluohjelmaan. Kun Saksassa on vaalit tai kriisi, Merkel istuutuu Willin vieraaksi. Merkel kuvasi G7-ryhmän kokousta järkyttäväksi ja masentavaksi kokemukseksi.
Trumpin America First -iskulause sai vastaansa Merkelin doktriinin: ”Ensin meidän on oltava uskollisia omalle maallemme, mutta toisena EU:lle.”
EU hajoaa Merkelin käsiin. Brexit oli šokki. Eurokriisi jakoi Euroopan etelään ja pohjoiseen, pakolaiskriisi itään ja länteen.
Kahden viikon päästä Brysselissä on EU-huippukokous, jossa jakolinjat taas törmäävät.
Saksalla on Euroopan jaosta enemmän kokemusta kuin millään muulla kansakunnalla. Saksa on taas jakautunut.
Saksan kriisi ei ole vain hallituskriisi, vaan politiikan kriisi ja demokratian kriisi. Aika näyttää, onko Merkel osa ongelmaa vai ratkaisua.
Hallituskriisi horjuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin asemaa.(KUVA: MICHAEL KAPPELER / DPA)
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...ittelee-maahanmuuttoon-liittyvaa-hatakokoustaSaksalaislehti: Angela Merkel suunnittelee maahanmuuttoon liittyvää hätäkokousta – ”Kukaan ei halua syöstä liittokansleria vallasta”
17.6.2018 10:44
- Kuva: EPA / All Over Press
Angela Merkel.
Saksan liittokansleri Angela Merkel suunnittelee Bild-lehden tietojen mukaan maahanmuuttoa käsittelevän hätäkokouksen koolle kutsumista. Lehden tietojen mukaan kokoukseen osallistuisivat Saksan lisäksi Kreikka, Italia ja Itävalta sekä mahdollisesti Ranska.
–Toistaiseksi mitään ei ole päätetty, vaan kaikki on suunnitelman asteella. On myös epäselvää, milloin kokous järjestettäisiin, italialainen hallituslähde kommentoi Bildille.
Lehden tietojen mukaan Merkel haluaisi järjestää kokouksen ennen tämän kuun lopussa pidettävää EU-huippukokousta, mahdollisesti jo ensi viikonloppuna.
Saksan hallitus on ajautunut rajuun riitaan turvapaikkapolitiikasta.Liittokansleri Merkelin CDU-puolueen ja sisarpuolue CSU:n näkemykset eivät kohtaa, ja sisäministeri Horst Seehofer on ryhtynyt melko lailla avoimeen kapinaan Merkeliä vastaan. Kiistakysymyksistä suurin on CSU:n pyrkimys sulkea Saksan rajat sellaisilta turvapaikkaa hakevilta ihmisiltä, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa muualla EU-alueella.
Seehofer sanoo kuitenkin nyt Bildille, ettei tarkoitus ole syrjäyttää Angela Merkeliä, vaikka sellaisia huhuja on Saksassa liikkunut.
–Kukaan ei halua syöstä liittokansleria vallasta. Haluamme vain lopultakin löytää kestävän ratkaisun maahanmuuttoon, hän sanoo.
Seehofer vahvisti keskiviikkona medialle puhuneensa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin sekä Italian sisäministeri Matteo Salvinin kanssa epävirallisesta liittoumasta eli ”halukkaiden akselista”.
Sekä Salvini että Kurz ovat kritisoineet voimakkaasti Merkelin turvapaikkapolitiikkaa.
Etenkin Salvini edustaa kovaa linjaa estettyään siirtolaisia merihädästä pelastaneen aluksen maihinnousun Italiaan. Salvinin päätös ajoi Italian törmäyskurssille Ranskan kanssa.
Perjantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Giuseppe Conte pääsivät kuitenkin yhteisymmärrykseen. Macron ilmoitti silti, ettei neuvottele muiden italialaisten kuin Conten kanssa.
https://yle.fi/uutiset/3-10259727Saksan maahanmuutto- ja pakolaisviraston johtaja sai lähtöpassit
Sisäministeri Horst Seehofer erotti Jutta Cordtin viraston korruptioskandaalien jälkipyykissä.
Maahanmuuttovirasto
17.6.2018 klo 12:33
Jutta Cordt ehti toimia saksan maahanmuutto- ja pakolaisvirasto johtajana puolitoista vuotta.
Jutta Cordt piti järjestyksestä. Aloittaessaan tammikuussa 2017 uuden työnsä Saksan maahanmuutto- ja pakolaisviraston (Bamf) johtajana hän käski ensin viemään kasvit ja taulut pois työhuoneestaan keskittyäkseen paremmin työhönsä.
Puolitoista vuotta myöhemmin hän saa taas järjestää huoneen uuteen kuntoon, toistaiseksi tuntemattomalle seuraajalleen.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer erotti Cordtin lauantaina maahanmuuttoviraston johdosta. Taustalla ovat kevään aikana Bamfia riepotelleet skandaalit.
Der Spiegel -lehden mukaan(siirryt toiseen palveluun)Seehofer oli jo aiemmin kesäkuussa luvannut perusteellisia uudistuksia maahanmuuttoviraston toimintaan.
Virasto rypee syvässä luottamuspulassa ja kaipaa täydellistä uudistamista, kirjoittaa Berliner Morgenpost -lehti(siirryt toiseen palveluun).
Viraston uuden johdon tehtäväksi tulee muun muassa uudistaa Bremenin paikallinen yksikkö ja kitkeä korruptiota. Yksilön epäillään myöntäneen turvapaikan jopa 1 200 turvapaikanhakijlle ilman päteviä perusteita vuosien 2013 ja 2016 välillä.
Yle Uutiset vieraili kesäkuun alussa Bremenissä ja kertoi tapauksesta tässä jutussa.
Sen lisäksi Bamfin tehtäväksi tulee uuteen hallitussopimukseen kirjattujen joukkomajoitustilojen rakentaminen turvapaikanhakijoille. Uudet majoitustilat käsittäisivät jopa 1 500 turvapaikanhakijaa yhden katon alla.
Hyvä, hyvä! Hyviä uutisia Saksasta.