Uutisia Slovakiasta

Slovakian ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa Venäjä-mielisen entisen pääministerin Robert Ficon johtama puolue Smer on voittanut vaalit, kertovat slovakialaismediat... Smer on saamassa noin 23,3 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä on keräämässä Edistyksellinen Slovakia -puolue noin 17 prosentin kannatuksella... Smeriä johtaa entinen pääministeri Robert Fico, joka on kampanjoinut Venäjä-mielisellä ja Yhdysvaltojen vastaisella sanomalla ja luvannut lopettaa kaiken Slovakian aseavun Ukrainalle. PS:n EU-myönteinen Šimečka on puolestaan kampanjoinut Ukrainan tukemisen puolesta.
https://yle.fi/a/74-20052767
 
Siirsin tänne Ukrainaketjusta:
Niin, nämä aseavut sun muut ovat kieltämättä aika riippuvaisia siitä poliittisesta ilmastosta jossa ne päätökset tehdään.

Katselin erästä listausta tuosta Slovakian avusta ja suurimmaksi osaksi Varsovan Liiton aikaista kamaahan sieltä on pukattu Ukrainaan toki ihan ymmärrettävistä syistä. Erityisen kriittistä tuo Slovakien apu kaiketi ei onneksi ole Ukrainan sodankäynnille, mutta tällainen yhtenäisyyden rakoilu toki luo epävarmuutta kokonaisvaltaisesti.

Toki moni on varmasti oikeassa siinä että tämän takana on myös tuon vaalit voittaneen äijän mahdollinen lojaliteetti "itään" eli Putinille. Varmaankin joku taloudellinen kytkös sinne kohti löytyy kun vähän taikka paljon kaivellaan.
Jos oikein ymmärrän, niin Slovakiassa on Tsekkoslovakian ajoilta (ja ehkä aiemmiltakin ajoilta) raskasta metalliteollisuutta eli siellä tehdään raskaat aseet/ammukset ja niiden osat. Tsekit tekevät "hienommat ja kevyemmät" hommat ja käärivät rahat? Esim:
Pyöräalustainen SPG DANA (152 mm) --> Zuzana (155 mm) versioineen sekä suurikaliiperiset ampumatarvikkeet valmistetaan Slovakiassa vaikka niitä markkinoidaan Tsekistäkin. Ohessa Wiki-linkkejä:
Dana: https://fi.wikipedia.org/wiki/DANA
Zuzana: https://en.wikipedia.org/wiki/155_mm_SpGH_Zuzana
joita valmisti/valmistaa ZTS Special (jonka eräs osa lienee Konstrukta Defence, Patrian AMV-kaupassa mainitsema teollinen yhteistyökumppani):

ZTS: Tuliputkivalmistuksen esitteeseen linkki:

Tekevät näemmä myös SP 120 mm krh putkia, pituudeltaan 1903 mm, mutta eivät ainakaan mainosta 120 krh aseita, joten putket menevät ehkä jonnekin muualle alihankintatyönä tehtynä.
Eräs mahdollisuus on espanjalainen Alakran ajoneuvoasenteinen, "perälauta-vastin" SPG mortar 120 krh malli, jota on myyty mm. Ukrainaan Bogdan Bars 8 ajoneuvoasennuksena, näemmä. Sen putki näyttää silmämääräisesti "lyhyeltä" (<2000 mm).


Slovakian vaalitulos on mielenkiintoinen myös taannoisen Patrian AMVXP Slovakia-kaupan kannalta.

Nyt vaalit voittaneet Fico / Smer puolueensa ovat kritisoineet kauppaa ja erityisesti AMVXP hintaa (2022)

Huvittavaa on, että ilmeisesti saman puolueen / Fico:n pääministerikaudella (2012-2018) Slovakia hyväksyi yhteistyöprojektin Suomi (Patria) - Slovakia (teolliset puolustusalan yritykset), tosin puolustusministeri oli ilmeisesti SNS (Slovakian kanssallispuolue, oikeistopopulistinen) puolueesta. SNS nousi näissä (2023) vaaleissa uudelleen parlamenttiin.
Kauppaa/sopimusta "ansiokkaasti" penkoi YLE-toimittaja "tuttuun tyyliin" tuolloin:

Näyttäisi olevan aika mutkikas tilanne Slovakian hallituksen muodostamisessa vaihtoehtojen ollessa moninaiset HS:n uutis-klipin perusteella:

Mielenkiintoista on seurata tilannetta ja vaalituloksen vaikutusta Patrian Slovakian AMV-kauppaan: Jatketaanko ja pidetään sopimuksesta (2022) kiinni vai avataanko sopimus tarkasteltavaksi vai perutaanko sopimus?

Ylimääräisenä vielä linkki Dubnica:n kaupungin "dark tourism" linkkiin, jossa ZTS:n ase-/ammustehdas sijainnee Slovakiassa:

Ehkä nyt olisi käyttöä ja jatkoa "ilkeälle" bisnekselle, jos uusi hallitus ja valtiovalta Slovakiassa sen suovat tapahtuvan.
 
Slovakia, tuo muutama kertaa isompi pinta-alaltaan Luxemburg mutta käytännössähän he ovat germaanian teollisuuden halpuutusmaa.Heillä on
oma negaatio idän suunnalta yli 10 vuoden takaa.


Within the central European region, Poland and Czech Republic have made the most progress towards diversifying energy imports away from Russia, while Slovakia and Hungary are lagging behind.
 
Viimeksi muokattu:
Siihen ei kauaa mennytkään. Ympäri Slovakiaa on ilmestynyt mainostauluja joissa lukee: Emme tarvitse EU:ta ja Natoa ja Emme selviä ilman venäjää.

Näiden mainostaulujen takana on ilmeisesti entisen puolustusministeri Jaroslav Naď:n johtama ei-parlamentaarinen puolue Demokraatit.

https://www.novinky.cz/clanek/zahra...ily-billboardy-bez-ruska-neprezijeme-40467221

Jos ei miellytä, niin erotkoon EU:sta ja Natosta. Voivat sitten vaikka halutessaan liittyä siihen ryssän uuteen Varsovan liittoon.

 
Back
Top