Pääkirjoitus: Thaimaan luolapelastusoperaatio kertoo, ettei ihmishengelle voi asettaa hintaa
Tänään klo 19:47
Luolaoperaatiota on seurattu jännityksen, mutta etenkin myötätunnon takia.
PONGMANAT TASIRI, EPA/ALL OVER PRESS
Suurpolitiikassa riittää jännitteitä ja maailman suosituimman urheilulajin MM-turnaus lähenee huipentumistaan. Maailman ja etenkin median päähuomio on kuitenkin kohdistunut tusinan jalkapalloilevan pojan ja heidän valmentajansa pelastamiseen veden alle joutuneesta luolasta Thaimaassa.
Ainakin alustavasti vaarallinen operaatio on onnistunut.
Osaksi kiinnostus johtunee ikiaikaisesta jännityksen kaipuusta, samalla tavalla kuin joidenkin mielestä tylsien formula-ajojen seuraaminen. Taustalla on kuitenkin varmasti myös aitoa myötätuntoa 11-16 -vuotiaita poikia kohtaan. Heihin on helppo samaistua. Hengenvaaraan joutuneiden viestit ovat liikuttaneet tunteita.
Kriitikko saattaa huomauttaa, että samaan aikaan, kun suuria voimavaroja on käytetty riskejä ottaen luolapoikien pelastamiseen, parempia elinoloja etsiviä hukkuu monin verroin Välimereen -puhumattakaan pakolaisuuden, nälänhädän, malarian ja muiden vaivojen uhreista eri puolilla maailmaa.
Yritys pelastaa pojat luolasta kertoo kuitenkin siitä, että jokainen ihminen on ainutkertainen eikä hänen hengelleen voi asettaa hintaa.
Enintään voi kussakin tilanteessa kysyä, vaarannetaanko enemmän pelastajien kuin pelastettavien henkiä.
Ihmiselämän ainutkertainen arvo ei ole ollut itsestään selvää. Antiikissa ihmisiä surmattiin kansanhuvina, atsteekkien uskontoon kuuluivat ihmisuhrit. Jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus oli kristinuskon suuri oivallus, vaikkeivät sen kannattajat ole aina osanneet toteuttaa oppiaan.
Vastaavia ajatuksia on muissakin uskonnoissa. Luolapoikia pelastavan Thaimaan valtauskonto on lempeä buddhalaisuus.
Omana aikanamme natsit tappoivat jopa teollisesti "ali-ihmisiä", kun taas kommunismin utopian toteuttamiseksi surmattiin miljoonia henkiä - myös aatetovereita ja omia läheisiä."Muiden" ihmisarvon vähättelyn elpymisestä on Euroopassakin valitettavia merkkejä. Luolapoikien pelastamista kannattaa pohtia myös tältä kannalta.
Thaimaan viranomaisten ilmeisen määrätietoisesti johtama pelastusoperaatio muistutti jälleen kerran luonnonvoimien valtavuudesta. Parissa viikossakaan ei maailmasta löydetty riittävästi pumppuja tyhjentämään luolaa vedestä kuin pieneltä osin.
Tapahtuman jälkivaikutukset jatkuvat varmaankin kauan. Pojille on toivottava voimia fyysiseen ja etenkin henkiseen toipumiseen.Nuorten ennakkoluulottomuus auttanee tässä.
JYRKI VESIKANSA