Uutisia Turkista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja opa
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Nuo lukemathan ovat aivan järkyttävällä hajonnalla. Osassa otetaan huomioon ne joilla tausta Turkista, osassa ei. Passeja ja kansalaisuuksia jakamalla ei tilastoistakaan saa selvää.
 
Aika pelottava äijä tämä Ergo.. Eikö turkille muka riitä naton ydinaseet?

 
Turkki syyttää tamperelaismiestä presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta – Turkkilaisviranomaiset pyytävät oikeusapua Tampereelta
bf648866746e13368b36ee121aba861a.svg
TILAAJALLE
24.10.2019 13.22 – PÄIVITETTY 13.48

Presidentti Erdoğan on tapauksessa asianomistajana.

Presidentti Erdoğan on tapauksessa asianomistajana.
Tuomas RimpiläinenAamulehti

Keskustele

Aamulehden tietojen mukaan Turkin viranomaiset ovat pyytäneet Pirkanmaan käräjäoikeudelta kansainvälistä oikeusapua Turkissa nostetussa oikeusjutussa.

Jutussa on vastaajana turkkilaistaustainen tamperelaismies ja asianomistajana Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Haaste tai kansainvälistä oikeusapua koskeva pyyntö eivät ole julkisia.

 
Tamperelaismies sai syytteen presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta Facebookissa – joutuu nyt oikeuden kuultavaksi Suomessa: "Olen ihan sekaisin ja järkyttynyt"
Tamperelaisen Tomas Vurunbigin mukaan hänestä on tehty kiinniottomääräys Turkissa. Suomen oikeuslaitos ja poliisi tekevät vuosittain satoja kuulemisia kaksoiskansalaisista, jotka ovat päätyneet poliisitutkintaan toisessa kotimaassaan.
Oikeusapu
24.10.2019 klo 13.13päivitetty 24.10.2019 klo 15.31
Pirkanmaan käräjäoikeus

Tomas Vurunbigi ja hänen asianajajansa selvittävät, mitä kirjoitusta asia koskee.David Pearson / AOP, Antti Eintola / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Tuomas Hirvonen

Tamperelaisen Tomas Vurunbigin puhelin soi keskellä päivää lokakuun alkupuolella. Soittaja oli hänen vaimonsa. Vurunbigi oli haastettu kuultavaksi Pirkanmaan käräjäoikeuteen marraskuussa.
Mies sai tietää olevansa syytteessä Turkissa Facebook-kirjoituksen vuoksi. Turkki syyttää häntä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kunnian loukkaamisesta.
– Olen ihan sekaisin ja järkyttynyt, Vurunbigi kertoo.
Tieto esitutkinnasta ja etsintäkuulutuksesta tuli 30 vuotta Suomessa asuneelle miehelle täytenä yllätyksenä. Vurunbigin mukaan hänestä on tehty kiinniottomääräys Turkissa.
– Ottavat samantien kiinni, jos menen Turkkiin.
Vurunbigin asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan kyse on Facebook-kirjoituksesta. Gummerus ei tässä vaiheessa avaa tarkemmin kirjoituksen sisältöä tai sitä, kuka sen on kirjoittanut. Yle ei ole nähnyt kirjoitusta, jonka pohjalta syyte on Turkissa nostettu.
– Meillä on vielä selvityksen alla, mitä kirjoitusta asia koskee.
Vurunbigi ja Gummerus harkitsevat nyt, alkavatko he toimenpiteisiin kuulemisen estämiseksi. Gummerus pitää kyseenalaisena rangaistussäännös, jonka mukaan syyte on nostettu.
– Haluamme selvittää, noudattaako rangaistussäännös ihmisoikeuksien periaatteita.
Turkkia on kritisoitu sananvapauden rajoittamisesta. Valtion presidentti-instituutiolla on kunnia, jonka loukkaamisesta voidaan tuomita jopa vankeuteen. Viime vuosina syytteitä on nostettu tuhansia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut asiaan kantaa yleisesti, ettei valtion johtoa tulisi suojata erityisillä pykälillä.
Yleistä, mutta ei jokapäiväistä
Vurunbigin kuuleminen tehdään Turkin Suomelle esittämän oikeusapupyynnön takia. Vastaavia pyyntöjä esitetään pari sataa vuosittain, kertoo hallitusneuvos Juhani Korhonen Oikeusministeriöstä.
Juhani Korhonen, millaisissa asioissa vieraan valtion viranomainen voi esittää oikeusapyynnön Suomelle?
– Suomen ja Turkin välillä sovelletaan Euroopan neuvoston sopimusta oikeusavusta rikosasioissa. Sopimus soveltuu kaikenalaisiin rikosasioihin, riittää että esitutkinta tai oikeudenkäynti on vireillä oikeusapua pyytävässä valtiossa.
Kuinka näihin pyyntöihin yleensä vastataan?
– Yleensä suoritetaan pyydetty toimenpide.
Käytetäänkö harkintaa, mitä pyyntöjä otetaan vastaan?
– Rikosoikeusapulain mukaan pyynnön täytäntöönpaneva viranomainen eli poliisi, käräjäoikeus, jne. päättää pyynnön täytäntöönpanosta. Pyyntö pannaan täytäntööön, ellei jokin laissa on mainittu kieltäytymisperuste tule sovellettavaksi, esimerkiksi että pyynnön täyttäminen tulisi teon laatuun nähden vaatimaan kohtuuttomasti voimavaroja.
Millaisia tyypilliset pyynnöt ovat?
– Erilaiset todisteiden hankkimista rikosasioissa koskevat pyynnöt eli epäilty rikos on tehty ulkomailla, mutta todisteita on saatavilla Suomessa. Tällaisia voivat olle esimerkiksi pankki- tai bitcoin-tilit.
Kuinka paljon oikeusapupyyntöjä tulee vuosittain ja mistä maista?
– EU:n ulkopuolisista maista tulee noin 150-200 oikeusapupyyntöä vuodessa.
Kuinka tavallisia kuulemiset käräjäoikeuksissa vieraan valtion pyynnöstä ovat?
– Eivät harvinaisia, mutta eivät jokapäiväisiäkään.
Voivatko ne johtaa toimenpiteisiin? Millaisissa tilanteissa voivat?
– Esimerkiksi kuuleminen käräjäoikeudessa tapahtuu vieraan valtion pyynnöstä. Tallenne kuulemisesta toimitetaan pyynnön esittäneelle. Emme seuraa, mitä asialle sen jälkeen tapahtuu.
Laitetaanko vieraan maan oikeudessa tehtyjä tuomioita täytäntöön Suomessa kuinka usein?
– Jos suomalainen on tuomittu vieraassa valtiossa vankeusrangaistukseen ja haluaa jatkaa rangaistuksen suorittamista Suomessa, hänet voidaan tietyin edellytyksin siirtää tänne. Näitä tulee silloin tällöin, tänä vuonna ei vielä yhtään.

24.10.2019 klo 15.31: Päivitetty juttuun tieto, että kyseessä on syyte presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta.

 
Eipä joudu mies oikeuden kuultavaksi. "Käräjäoikeus perustelee päätöksessään, että oikeusavun myöntäminen olisi ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa turvatun sananvapauden periaatteen kanssa."
https://yle.fi/uutiset/3-11054609
 

Olen joitain kertoja tuonut esille sen kantani, että Turkkia ohjaa pyrkimys uuden, Turkin ympärille rakentuvan islamilaisen kalifaatin rakentamiseksi.

Aina silloin tällöin tulee eteen asioita, jotka vahvistavat tätä näkemystä.
 
Olen joitain kertoja tuonut esille sen kantani, että Turkkia ohjaa pyrkimys uuden, Turkin ympärille rakentuvan islamilaisen kalifaatin rakentamiseksi.

Aina silloin tällöin tulee eteen asioita, jotka vahvistavat tätä näkemystä.

Toivottavasti näin ei tapahdu. Tulee muuten EU rutkasti ongelmia lisää mikäeli näiden toimijoiden kesken puhkeaa totaalinen sota.

Ja tietää ongelmia myös NATO:lle.
 
Turkki ilmoitti että Jenkkitukikohdat suljetaan jos sanktiot tulevat


Amerikkalaisten olisi pitänyt tajuta Erdoganin puolueen noustessa valtaan, että Turkin rooli läntisen kokonaisuuden osittaisena osana on päättymässä.

Myös suomalaisten ja EU-poliitikkojen olisi pitänyt tajuta sama.

Kemalismin alasajo alkoi silloin. Islamismi korvasi sen.

Tukiohtien sulkeminen - tai valtaaminen tai... - on ollut koko ajan ajan kysymys. Turkki on pitänyt USA:ta ja EU:ta panttivankina.

Noiden tukikohtien sulkeutuminen on (lähes) väistämätöntä. On parempi tehdä se ajoissa ja hallitusti - etenkin ydinaseiden osalta - kuin tulla yllätetyksi.

Tämä nostaa itäisen Euroopan sotilaallista, taloudellista ja kulttuurillista roolia. Myös Israelin merkitys kasvaa.

Kiinan logististen (=sotilaallisten) hankkeiden kanssa kanssa samaan aikaan tapahtuvana muutoksena tämä on erittäin merkittivä.

Ukrainalle ikävä uutinen.
 

Mitähän tuleman pitää? Idlibisaä on ilmeisesti venäjän ja Syyrian pommitus kamppanja käynnissä. Kenties hyökkäyksen valmistelua. Pakolaiset virtanevat kohti pohjoista.

Tulee melko kattava kriisi välimerelle jos Turkki ja Egypti alkavat sotia keskenään. Ja muista osallisista puhumattakaan. Ja tarkoittanee myös isompien ihmismassojen liikehdintää. Suunnaksi epäilisin pohjoista eli EU:n aluetta. Toivottavasti pystyvät hoitamaan paremmin kuin 2015. Kreikka, Kypros ja Italian toimista varmaan riippuu myös paljon.

Ja Naton ulottuvuudesskin on kysymyksiä. Jos Nato valtiot päätyvät keskenään sotaan niin. Noh enpä osaa sanoa. Turkilla ei taida hirveästi olla ystäviä Natossa, mutta pystyneehän se ainakin joidenkin eurooppalaisten Nato- maiden sisällä aiheuttanemaan kaaosta huomattavalla väestö osuudellaan.
 
Jos joku kuvittelee että Turkki on vielä natossa kannattaa katsoa tuo dokumentti. Totta se on - demokratia heitetään nyt romukoppaan globaalisti. Oikeistopopulismi kaikkine eri diktaattoreineen ja ääriryhmineen nousee valtaan. Itse en tiennyt että Turkin vallankaappauskin oli vain näyteltyä teatteria.

 
Netflixissä on turkkilainen, puolisotilaallisista joukoista kertova sarja nimeltä Börü. Siinä tulee aika hyvin esiin nämä Turkin sisällä vallitsevat erilaiset suuntaukset.

Sarja tarjoaa samalla varsin mielenkiintoista pohdittavaa. "Turkki on unelma" - ja niin voi sanoa myös Suomesta. Vai mitä muuta Suomi muka on? Suomi on joidenkin Atatürkia muistuttavien radikaalien nationalistien unelma, joka itsenäistyi osapuilleen samoihin aikoihin Turkin kanssa.

Suomen kannalta pelottavan samaistuttavaa on, kuinka hauraalla pohjalla nuori demokratia seisoo. Kuinka ulkovallat pyrkivät vaikuttamaan maahan ja kuinka maa voi syöksyä kaaokseen.

Jos en vahvaa suositusta, niin ainakin keskivahvan suosituksen olen taipuvainen sarjalle antamaan.
 
Laki valmisteilla Turkissa: Raiskauksesta syytetyt voisivat päästä tuomiosta naimalla uhrinsa

Tänään klo 23:04
Presidentti Erdogan puolustaa lakia.

Mielenosoitus Istanbulissa Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta 2018.
Mielenosoitus Istanbulissa Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta 2018.

Mielenosoitus Istanbulissa Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta 2018. EPA/AOP

Turkissa valmistellaan lakia, jonka turvin miehet voivat päästä raiskaustuomiosta, jos he menevät naimisiin uhrinsa kanssa.
Ehtona on, että hyväksikäyttäjällä ja uhrilla on ikäeroa korkeintaan kymmenen vuotta.

Turkissa seksin suojaikäraja on 18 vuotta.

Naisten oikeuksia ajavat järjestöt ja oppositiopuolueet ovat huomauttaneet, että laki normalisoi lapsiavioliittoja ja seksiä alaikäisen kanssa. YK on varoittanut, että käytännössä laki auttaisi lasten hyväksikäyttäjiä.

Vastaavia lakeja on käytössä useissa maissa, ja niitä perustellaan perheen ”kunnian” suojelemisella. Lakeja löytyy esimerkiksi Lähi-idästä ja latinalaisesta Amerikasta.

Libanonissa, Jordanissa ja Tunisiassa on lakeja, joissa raiskaaja pääsee tuomiosta naimalla uhrinsa, on viime vuosina poistettu.

Turkissa on isoja ongelmia naisiin kohdistuvan väkivallan kanssa. Kampanjaryhmä We Will Stop Femicide on arvioinut, että 409 naista joutui kumppaninsa murhaamaksi vuonna 2017.
Turkin presidentti Erdoganin mielestä laki on hyvä idea.
Turkin presidentti Erdoganin mielestä laki on hyvä idea.

Turkin presidentti Erdoganin mielestä laki on hyvä idea. EPA/AOP

Lakia ajaa vallassa oleva presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puolue. Turkin parlamentti käsitteli lakiehdotusta ensimmäistä kertaa 16. tammikuuta.
Erdoganin mukaan laki toisi ratkaisun Turkin laajan lapsiavioliitto-ongelmaan.
Vastaavaa lakia yritettiin saada läpi jo neljä vuotta sitten, mutta se kaatui rajuun vastustukseen.

 
Back
Top