Venäjän aivopesty Z-sukupolvi toistaa murhanhimoisia iskulauseita
Lapsille ja nuorille suunnattu Junarmija-liike paisuu kuin pullataikina, mutta se on tuoreen kirjan mukaan vain osa verkossa leviävää venäläistä fasismia.
Junarmijan nuoret marssivat voitonpäivän paraatin harjoituksissa Pietarin Palatsinaukiolla toukokuussa 2020. KUVA: SERGEI MIKHAILITŠENKO / SOPA IMAGES
Pekka Hakala HS
27.2. 11:36
BRITTILÄIS-KANADALAISEN tutkijan
Ian Garnerin tuore teos Z-sukupolvi, Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat, menee suoraan asiaan.
Ensimmäinen lause on peräisin 19-vuotiaan
Alinan päivityksestä ”Venäjän Facebookissa” eli VK:ssa.
”Saastaiset ukronatsit haistakoon paskan”, Nižni Tagilin teollisuuskaupungissa Uralin takana asuva opiskelija kirjoittaa. ”Jumala on poikiemme kanssa, tappakaa homot.”
Kirja loppuu Alinan VK-postaukseen, jonka opiskelija lataa palveluun lakattuaan vastaamasta Garnerin kysymyksiin. Viestissä on valokuva ydinräjähdyksestä ja kuvateksti: ”Teidän lapsenne syntyivät venäläisten tapettaviksi. Eikä mitään muuta varten.”
Ian Garner vieraili maanantaina Helsingissä kertomassa kirjastaan. KUVA: JUHA JANHONEN / DOCENDO
GARNER tarkoittaa Venäjän ”Z-sukupolvella” nuoria, jotka Venäjän sotapropaganda on hurmannut. Hän on viettänyt puolitoista vuotta venäjänkielisen sosiaalisen median syövereissä ja haastatellut samalla etänä kahtakymmentä nuorta ja nuorta aikuista. Suuri osa heistä jakaa melko verenhimoista materiaalia venäläisen patriotismin nimissä.
”Suurin yllätys oli, kuinka avoimesti ihmiset olivat valmiita kertomaan näkemyksistään länsimaiselle tutkijalle”, Garner sanoo haastattelussa Helsingissä. ”Hallinnon vastustajia oli vähän vaikeampi tavoittaa, koska he pelkäävät usein ja syystä.”
Garnerilla on venäläisten sodan puolustajien avoimuudelle selitys.
”Nämä ajatusrakennelmat muistuttavat suuresti salaliittoteorioita. Ja jos kysyt salaliittoteoreetikolta, että haluatko tulla julkisuuteen kertomaan näkemyksesi, niin totta kai hän suostuu. Riemastuu, kun voi tulla kertomaan totuutensa läntiseen julkisuuteen, jossa BBC ja CNN ja Helsingin Sanomat ’valehtelevat ihmisille’.”
TUTKIJA opiskeli ”vanhoina hyvinä aikoina” eli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä kitaransoittoa Pietarin konservatoriossa ja opetti sen jälkeen soittoa vuoden Savonlinnassa ja Ruokolahdella. Musiikkiopinnot todistivat Garnerin mukaan, että oli viisainta siirtyä historia- ja sosiaalitieteiden pariin.
Hän myöntää, että rupeama Venäjän somessa oli raskas.
”Vietin netissä monta tuntia joka päivä. Se tuntui tosi oudolta, koska asun pikkukaupungissa Kanadassa Ontariojärven rannalla. Aamulla käytin koiraa kävelyllä pienellä esikaupunkialueella. Sitten uppouduin tuntikausiksi netin syövereihin, kunnes vaimoni tuli vetämään minut sieltä takaisin normaaliin elämään.”
”Keskustelin ihmisten kanssa, jotka kertoivat venäläisväestön kansanmurhasta Ukrainassa, kuinka Ukrainan asevoimat tappaa lapsia, kuinka ukrainalaiset ovat aina vihanneet venäläisiä ja yrittäneet tuhota Venäjän”, Garner sanoo. ”Olin niin kiinni siinä, että tunsin itseni joskus melkein käännytetyksi. Piti välillä nipistää itseään.”
”Jos näin käy läntiselle tutkijalle, niin mitäs sitten, jos olet 13-vuotias venäläinen. Asut provinssissa, vanhempasi ovat patriootteja, kuulet samat jutut koko ajan koulussa ja kavereiltasi. Silloin on todella vaikeaa ruveta uskomaan jotain muuta. Ja vielä vaikeampaa on sanoa ääneen, että on toista mieltä.”
GARNERIN kirja osoittaa, kuinka Venäjän valtion fasistinen propaganda leviää verkossa omalla painollaan. Verenhimoiset päätelmät alkavat näyttää johdonmukaisilta, jos hyväksyy ensimmäisen väitteen: että Ukraina on Venäjää ja Venäjä on kavalien vihollisten piirittämä.
”Teemme tilannearvioinnissa valtavan virheen, jos oletamme, että venäläiset ovat hulluja tai epäloogisia tai epärationaalisia”, Garner huomauttaa.
Fasistinen propaganda leviää omalla painollaan, mutta valtiollisia ponnistuksiakin riittää. Yksi niistä on lapsille ja nuorille suunnattu militaristinen Junarmija-liike. Se tarjoaa univormuihin tai maastopukuihin pukeutuneille lapsille sotilaallista koulutusta.
Sotilaiksi puettujen lasten paraatit ja lasten sotilaallinen koulutus ei koskaan kokonaan kadonnut Venäjältä, mutta helmikuun 2022 jälkeen toiminta on paisunut valtavasti. Garner arvioi liikkeen nykyiseksi jäsenmääräksi 1,6 miljoonaa lasta ja nuorta. Viimeinen virallinen jäsenmäärä on yli vuoden vanha, 1,1 miljoonaa. Valtion ilmoittama tavoite on 3,5 miljoonan jäsenen Junarmija.
”Jäsenmäärä on yllättävää kyllä kasvanut runsaasti niillä alueilla, jotka ovat kärsineet sodasta. Esimerkiksi Belgorodissa. Paikalliset viranomaiset valittavat, etteivät koulujen jumppasalit riitä ja pienistä univormuista on pulaa.”
TORONTON yliopiston tohtorin lääke verkkopropagandaan on hieman yllättävä: hänen mukaansa on tärkeintä olla kiltti eli osoittaa, että normaali humanismi on mahdollista. Tosiasioiden tai vastapropagandan esittäminen ei ainakaan tehoa vaan kääntyy saman tien itseään vastaan.
Onko tutkija tosissaan? Että vastaukseksi Venäjän ohjuskeskityksiin pitäisi olla kiltti ja mukava?
”Ohjuksiin on vastattava ilmatorjunnalla ja paremmilla ohjuksilla”, Garner sanoo. ”Ensimmäinen prioriteetti on ehdottomasti Ukrainan aseistaminen.”
”Mutta ei meidän sen lisäksi pidä istua odottamassa Venäjän tappiota, vaan voimme samaan aikaan raikastaa venäläistä ajattelua”, Garner jatkaa. ”En puhu parista sosiaalisen median mainoskampanjasta, vaan Venäjän sosiaalisen median mattopommituksesta läntisellä informaatiolla.”
Z-sukupolveksi kutsumansa venäläisnuorison tulevaisuutta Garner ei näe erityisen valoisana.
”On vaikea nähdä, miten heidän ajattelunsa menisi parempaan suuntaan lähitulevaisuudessa. Mutta on hyvin helppo nähdä, kuinka asiat menevät paljon huonommiksi.”