Laitan tämän vain tänne. Mielenkiintoinen artikkeli eikä ainakaan paljoa ammu ohi.
Suomalaismiljardöörejä, KGB-agentteja ja jättipankkiireja – tutustu Vladimir Putinin ystäviin
Venäjän vaikutusvaltaisimmalla miehellä on vaikutusvaltaisia ystäviä. Putin on ympäröinyt itsensä oligarkeilla, talousvaikuttajilla ja entisillä huippuagenteilla. A-studion erikoislähetys Moskovasta tänään kello 21.05 TV1:ssä käsittelee Venäjää ja Putinia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: RURTR
Venäjän presidentti Vladimir Putin on maansa kiistaton johtaja. Hän on myös ympäröinyt itsensä vaikutusvaltaisilla tahoilla. Putinin lähipiiri koostuu niin nuoruudenystävistä, työuran aikana muodostuneista luottamussuhteista kuin eri alojen talousvaikuttajista.
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro korostaa, että venäläisessä johtamiskulttuurissa luottamus ja lojaalius ovat kaikki kaikessa. Ne arvotetaan asiaosaamisenkin edelle.
– Siitä uskollisuudesta myös palkitaan, parhaimmillaan satumaisilla omaisuuksilla, toteaa Kangaspuro.
Putinin lähipiiri koostuu karkeasti ottaen kolmesta eri ryhmästä: silovikeista, oligarkeista ja talousliberaaleista.
Silovikit – vallan ytimessä
Vasemmalta oikealle: Sergei Ivanov, Igor Setšin ja Sergei Tsemezov. Kuva: EPA
Ryhmä koostuu erilaisista tiedustelu-, turvallisuus-, järjestys- ja puolustusorganisaatioiden ihmisistä.
Vahvasti isänmaallisten silovikien selkeä johtaja on Putin, joka on tutustunut moniin jäsenistöstä jo työskennellessään Neuvostoliiton tiedustelupalvelussa KGB:ssä. Moni on päätynyt myös Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistoille. Ukrainan sodan myötä silovikkien on sanottu olevan tällä hetkellä vallan ytimessä Venäjällä – lähempänä kuin yksikään muu ryhmittymä Putinin piirissä.
Lukuisat silovikit toimivat joko suoraan maan hallinnossa tai johtavat venäläisiä valtio-omisteisia suuryhtiöitä. Presidentinhallinnon kansliapäällikkö Sergei Ivanov on presidentin liittolainen jo tämän Pietari-ajoilta. Entisen puolustusministerin on arveltu myös olleen osa pientä ydinryhmää, joka on ollut linjaamassa Venäjän Ukraina-politiikkaa.
Valtion energiayhtiö Rosneftin johtaja Igor Setšin on myös Putinin KGB-tuttuja. Setsinin kuten muiden silovikkien on sanottu haluavan vähentää Venäjän riippuvuutta ulkomaisista markkinoista ja vahvistaa valtion valtaa talouteen. Setšinin johtamalla Rosneftilla on mennyt paremminkin. Yhdysvaltojen ja EU:n talouspakotteiden myötä yhtiö kinuaa parhaillaan 40 miljardia euroa lainaa Venäjän hyvinvointirahastosta velkojensa kuittaamiseen.
Putinin vaikutusvaltaisia KGB-ystäviä täydentää Sergei Tsemezov, joka on tutustunut presidenttiin molempien jo 1980-luvun Itä-Saksassa. Nykyään Tsemezov johtaa venäläistä puolustusteollisuusyritys Rostecia.
Oligarkit – judokavereita ja miljardöörejä
Vasemmalta oikealle: Arkadi Rotenberg, Gennadi Timtšenko ja Juri Kovaltšuk. Kuva: Venäjän presidentin kanslia, EPA, Lehtikuva
Kaikki Putinin ystävät eivät omaa salaperäistä KGB-taustaa. Osan hän on tavannut niinkin yksinkertaisten asioiden kuin harrastusten parissa.
Oligarkit eivät kuitenkaan ole lopulta päätyneet pakotelistoille rakkaudesta judoon. Veljekset Arkadi ja Boris Rotenberg tutustuivatkin presidenttiin jo nuorina miehinä yhteisissä judopiireissä. Rotenbergit ovat saaneet vuosien varrella miljardien edestä urakoita Venäjän valtiolta, kuten kaasuputkien toimittamista valtionyhtiö Gazpromille. Boris Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus.
Venäläissuomalainen Gennadi Timtšenko on Rotenbergien tavoin Venäjän rikkaimpia miehiä. Hän on myös jääkiekkojoukkue Jokereiden ja Helsinki-areenan osaomistaja.
Yhdysvallat asetti Timtšenkon pakotelistalleen epäiltyään tämän kanavoivan Putinille rahaa öljynvälitysyhtiö Gunvorin kautta. Timtšenko kuitenkin möi omistuksensa vain päivää ennen pakotteiden julkistamista. Vaikeuksista huolimatta Timtšenko on muiden oligarkkien tavoin tukenut Putinin ratkaisuja.
Rossija-pankin suurin omistaja Juri Kovaltšuk on myös pysytellyt hiljaa presidentin toimista. Yhdysvallat on luonnehtinut Kovaltšukia Putinin henkilökohtaiseksi pankkiiriksi. Rossija-pankki on läheisessä yhteydessä Venäjän johtoon ja se on avannut konttoreita Krimillä.
Talousliberaalit – liian avoimia omaksi hyväkseen?
Vasemmalta oikealle: Dmitri Medvedev ja German Gref. Kuva: EPA
Uutistoimisto Bloomberg
uutisoi, että Putinin lähipiirissä kuitenkin kuohuu. Nimettömien virkamieslähteiden mukaan silovikkien ja talousliberaalien välit ovat äityneet niin pahaksi, että se on hidastanut päätöksentekoa Venäjällä. Riitelevien ryhmien arvellaan henkilöityvän pääministeri Dmitri Medvedevin ja silovikki Igor Setšin ympärille.
Talousliberaalien, kuten Medvedevin ja Venäjän suurimman pankin Sperbankin johtajan German Grefinin, uskotaan olevan huolissaan maan hiipuvasta taloudesta ja eristäytymisestä kansainvälisistä markkinoista. Virkamieslähteiden mukaan ryhmien välillä käydään jo avointa sotaa. Putinin edustaja Dmitri Peskov on todennut, että erimielisyyksien laajutta on liioiteltu eivätkä ne vaikuta Venäjän johtamiseen.
Markku Kangaspuron mielestä ryhmien välillä ei ole vielä avointa sotaa.
– Se täytyy kuitenkin todeta, että ei se kovin kaukana siitä ole.
A-studion erikoislähetys Moskovasta näytetään keskiviikkona 5.11. TV1:llä klo 21.05. Tutustu alla olevassa vierasgalleriassa lähetyksen vieraisiin. Mukana on mm. venäläisiä taloustietäjiä ja sananvapausaktivisteja. Lähetyksen juontavat Matti Virtanen ja Liisa Lehmus.
Lähteet:
Aleksanteri-instituutti, Bloomberg, Forbes, New York Times, Reuters ja Ulkopoliittinen instituutti.
LUE MYÖS
A-studion Venäjä-illan vieraat
klo 10:38
Venäjästä tuli talouden entinen ihmemaa
klo 14:35
http://yle.fi/uutiset/suomalaismilj...ja__tutustu_vladimir_putinin_ystaviin/7601213