Uutisia Virosta

vehamala

Kenraali
Viron puolustusministeriössä ammuskelua ja räjähdys

http://elisa.net/uutiset/ulkomaat/?id=6068672

Tallinnassa on ammuskeltu puolustusministeriön rakennuksessa. Ministeriö on evakuoitu ja rakennus ja sen lähialueet eristetty.

Puolustusministeriön tiedottaja Peeter Kuimet sanoo, että alustavien tietojen mukaan ministeriössä on tapahtunut myös räjähdys. Tietoa mahdollisista uhreista ei ole.

Tiedot tapahtumista ovat vielä ristiriitaisia. Postimees-lehden mukaan ampujia on yksi ja hän ottanut panttivangin. Poliisi ei ole kuitenkaan vahvistanut tietoa.

Rakennuksesta on kuultu useita laukauksia. Paikalla on myös poliisin pommiryhmä, joka tutkii lähialuetta mahdollisten räjähteiden varalta.

Puolustusministeriön tiedottajan mukaan puolustusministeri Mart Laar ei ollut ammuskelun aikaan rakennuksessa.
==============================================
Ohoh, mistähän tuolla on kyse ?
 
Viron puolustusministeriössä ammuttu, poliisi piirittää rakennusta

11.8.2011 16:14 | Päivitetty: 11.8.2011 17:32
HS–STT
Kristian Jussila

Viron puolustusministeriö sijaitsee Sakala-kadulla Tallinnan keskustassa.

Tallinna. Tallinnassa on ammuskeltu Viron puolustusministeriön rakennuksessa. Ministeriö on evakuoitu ja rakennus ja sen lähialueet eristetty.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan ampujia on yksi. Median mukaan ampuja otti panttivangin, joka kuitenkin on jo vapautettu. Poliisi ei ole kuitenkaan vahvistanut tietoa.

Virolainen Öhtuleht kertoo, että panttivanki olisi rakennuksen vartija ja hän olisi haavoittunut tulituksessa.

Puolustusministeriön vieressä asuva suomalainen Kristian Jussila kertoi noin kello 17.10, että poliisi on mennyt sisään rakennukseen.

"Sisältä kuuluu tasaisin väliajoin laukauksia. Viimeisen viiden minuutin aikana on ammuttu kahdeksan kertaa", Jussila sanoi.

Eesti Päevalehden mukaan ensimmäinen laukaus kuultiin kello 15.30. Toinen laukaus kuultiin 15.49, ja välittömästi sen jälkeen suojakilvin varustautuneet poliisit yrittivät päästä sisään rakennukseen.

Paikalla on myös poliisin pommiryhmä, joka tutkii lähialuetta räjähteiden varalta.

Uutistoimisto BNS:n mukaan Viron turvallisuuspoliisi tutkii tapahtunutta, ja noin kymmenen hengen erikoisjoukkojen ryhmä sekä pommirobotti ovat menneet rakennukseen.

Öhtuleht raportoi, että rakennuksessa tapahtui aiemmin räjähdys ja aula täyttyi savusta.

Puolustusministeriö sijaitsee ydinkeskustassa Sakala-kadun varrella. Rakennus on lähellä suomalaismatkailijoiden suosimaa vanhaakaupunkia ja Viru-hotellia.

Puolustusministeriön tiedottajan mukaan puolustusministeri Mart Laar ei ollut ammuskelun aikaan rakennuksessa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Viron+puolustusministeri%C3%B6ss%C3%A4+ammuttu+poliisi+piiritt%C3%A4%C3%A4+rakennusta/1135268466944
 
Tallinnan panttivankidraama ohi - ampuja kuoli poliisin laukauksiin

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/tallinnan-panttivankidraama-ohi---ampuja-kuoli-poliisin-laukauksiin/art-1288406949880.html

Tallinnan puolustusministeriössä tänään noin kello 15.30 alkanut panttivankidraama on ohitse, kertoo uutissivusto Delfi.ee.

Pääministeri Andrus Ansipin mukaan mies kuoli laukaustenvaihdossa poliisien kanssa eikä tehnyt itsemurhaa, kuten aiemmin kerrottiin.
Viron hallinnon mukaan mies oli armenialaissyntyinen ja hän oli muuttanut Viroon 1990-luvun alussa.

Ministeriöstä kuultiin kello 15.49 laukauksen ääni ja noin kello 17 toinen laukaus tai räjähdys.

Aseistautuneet poliisit jatkavat ministeriön rakennuksen tutkimista.

Paikalla on myös pomminraivausrobotti.

Eräiden tietojen mukaan ministeriöön tunkeutui venäjää puhunut mies, joka huusi, ettei aio vahingoittaa ketään aseistautumatonta.

Viron yleisradiolle ERR:lle puhuneen ministeriön virkamiehen mukaan ammuskelun takana oli entinen puolustusvoimain sotilas.

Viron poliisin mukaan mies ampui itsensä poliisioperaation aikana. Kukaan muu ei loukkaantunut välikohtauksessa.
 
Tallinnan ampuja oli vaikeuksiin ajautunut äkkipikainen juristi

http://uutiset.msn.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tallinnan+ampuja+oli+vaikeuksiin+ajautunut+%C3%A4kkipikainen+juristi/1135268475480

Viron puolustusministeriö sijaitsee Sakala-kadulla Tallinnan keskustassa.

Viron puolustusministeriöön torstaina iltapäivällä tunkeutunut 57-vuotias ampuja oli äkkipikainen mies,
vironvenäläinen poliitikko Dmitri Klenski kuvasi Postimees-verkkolehdelle illalla.

Ampujalla oli mukanaan pistooli ja räjähteitä, kun hän käveli ministeriön aulaan. Kun tilanne reilun kahden tunnin päästä oli ohi ja mies oli kuollut, alkoi arvailu motiiveista.

Oliko syynä politiikka? Ampuja kuului pieneen Yhdistyneen Viron vasemmistopuolueeseen, joka vaalii Neuvostoliiton ajan kommunistipuolueen perintöä.

Vai oliko taustalla henkilökohtainen kriisi? Ainakin Klenski uskoo tähän selitykseen.

Luonteeltaan ampuja oli temperamenttinen ja äkkiväärä. Hän oli usein sitä mieltä, että "poliittiset vastustajat ovat täysiä nollia".

"Kaikki, jotka vähänkin arvostelivat, olivat huonoja ihmisiä, hän haukkui heidät tyystin", Klenski sanoo.

Tartosta juristiksi valmistunut mies ei menestynyt urallaan, jota "viime aikoina varjostivat ongelmat".

"Hermot saattoivat olla pinnassa", Klenski arveli.

"Aika äkkipikainen hän oli luonteeltaan, kuten (sukujuuriltaan) armenialaiselle sopii. Juristina hän ei ollut ammattitaitoinen, ei osannut viron kieltä", Klenski sanoi.

Ampuja oli eronnut ja hänellä oli kaksi aikuista lasta.
 
vehamala kirjoitti:
Luonteeltaan ampuja oli temperamenttinen ja äkkiväärä. Hän oli usein sitä mieltä, että "poliittiset vastustajat ovat täysiä nollia".

"Kaikki, jotka vähänkin arvostelivat, olivat huonoja ihmisiä, hän haukkui heidät tyystin", Klenski sanoo.

Eikös tuollaisia luonteenpiirteitä ole yleensä havaittavissa tälläisissä ammuskelioissa? Tai oikeastaan aina, koska ei kai kukaan muuten ala tuollaiseen? En tarkoita tuota tempperamenttisuutta, vaan sitä, että ei pidetä ihmisen henkeä minkään arvoisena?
 
Viro juhlii jälleenitsenäistymisen 20-vuotispäivää

http://elisa.net/uutiset/ulkomaat/?id=6103349

Viro viettää tänään jälleenitsenäistymisensä 20-vuotisjuhlaa. Päivän päätapahtuma on Tallinnan laululavan luona illalla pidettävä kansanjuhla Vapauden laulu.
Paikalle odotetaan jopa 70 000:ta kansalaista.

Juhlapäivä näkyi jo aamulla Tallinnan kaupunkikuvassa. Viron sinimustavalkoiset liput liehuivat joka puolella. Kaduilla kulki kansallispukuisia tanssiryhmiä.

Viron 20 vuoden takaisia tapahtumia ja tulevaisuuden haasteita käsiteltiin Viron ulkoministeriön ja ulkopoliittisen instituutin järjestämissä keskustelutilaisuuksissa.

Tuolloinen Suomen pääministeri Esko Aho (kesk.) esitteli Suomen asemaa 20 vuotta sitten. Hänen mukaansa Suomen ulkopoliittisessa johdossa oli vahva usko siihen,
että Virossa ei ole paluuta entiseen. Tosin Suomen varovaista asennetta myös arvosteltiin.

Islanti oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Viron itsenäisyyden. Tämä tapahtui kaksi päivää itsenäisyysjulistuksen jälkeen eli 22. elokuuta.
Islannin asemaa oli esittelemässä silloinen ulkoministeri Jon Baldvin Hannibalsson. Huomenna Virossa vietetäänkin Islannin päivää.
 
Virolainen turvallisuuspoliisi pidätettiin vakoilusta epäiltynä

Julkaistu: 22.02.2012 22:50


Viron poliisi pidätti keskiviikkona maan turvallisuuspoliisin korkea-arvoisen edustajan ja hänen vaimonsa epäiltyinä vakoilusta Venäjän laskuun.
Pariskunta otettiin kiinni Tallinnan lentokentällä vaimon pyrkiessä Moskovan-koneeseen.

Heillä oli mukanaan joitakin salaisia asiakirjoja.

Turvallisuuspoliisi uskoo, että 44-vuotias mies on vuotanut tietoja Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle jo joitakin vuosia.

Hänen vaimonsa uskotaan toimineen kuriirina.

Viron pääministeri Andrus Ansip piti tapausta surullisena ja valitettavana. Venäjän ulkoministeriö ei kommentoinut asiaa.

Vuonna 2008 Viron puolustusministeriön virkamies Herman Simm pidätettiin vakoilun vuoksi.

Hänet tuomittiin seuraavana vuonna 12 vuodeksi vankeuteen.

Simm oli toimittanut venäläisille yli 2 000 sivua Viron ja Naton asiakirjoja.
STT-BNS-AFP-Reuters

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/virolainen-turvallisuuspoliisi-pidatettiin-vakoilusta-epailtyna/art-1288450679563.html


Virossa jaetaan ihan kunnollisia tuomioita. Meillä ei edes tutkita.
 
Virossa on vanha perinne kuitata toinen tai kolmas palkka Venäjältä. Jo Konstantin Päts sai aikoinaan rahaa enemmän Neuvosto-Venäjältä kuin virolaisena poliitikkona.

Virolaiset ovat edelleen neuvostoliittolaisia ja tarvitsevat samantasoisia vankeusrangaistuksia kuin muutkin neuvostoliittolaiset.

En usko, että vasta kuin 10%-20% alalla toimivista myyristä on pidätetty. Muistaakseni Viron kokoomuslainen tai liberaali puolustusministerikin lahjoitti salkkunsa parempaan käyttöön jättämällä sen autoon. Joitain vuosia sitten Helsingissä murhattiin virolainen diplomaatti, mistä asiasta on ollut syvä radiohiljaisuus.

Virossa on paljon neuvostoeestiläisiä piirteitä, jotka kulunevat pois vasta 30 vuoden - 40 vuoden kuluessa.
 
Mart Laar

SJ kirjoitti:
Eikös tuollaisia luonteenpiirteitä ole yleensä havaittavissa tälläisissä ammuskelioissa? Tai oikeastaan aina, koska ei kai kukaan muuten ala tuollaiseen? En tarkoita tuota tempperamenttisuutta, vaan sitä, että ei pidetä ihmisen henkeä minkään arvoisena?

Kyseessä oli Mart Laarin vastainen prostesti. Tämä isänmaanystävä nimittäin luopui historioistijan tehtävästään hetkeksi ja ryhtyi jälleen ministeriksi, tällä kertaa ei pääministeriksi, vaan puolustusministeriksi.

Ilmeisesti Viron hallitus piti parempana ampua miekkosen kuoliaaksi kuin tainnuttaa kaasulla ja tuoda koko juttu julkisuuteen oikeudenkäynnin kautta.

Virolainen oikeusvaltio on hieman karhea: uutispimento + hulluksi toteaminen.

Laarin mukaan hänet olisi saatettu murhata. Melko turhaa brassailua. Ei Viron puolustusministeri niin suojeltu ole, etteikö se voisi hätäiseltäkin mieheltä onnistua, jos olisi tarvis.
 
jokiranta kirjoitti:
Virossa on vanha perinne kuitata toinen tai kolmas palkka Venäjältä. Jo Konstantin Päts sai aikoinaan rahaa enemmän Neuvosto-Venäjältä kuin virolaisena poliitikkona.

Virolaiset ovat edelleen neuvostoliittolaisia ja tarvitsevat samantasoisia vankeusrangaistuksia kuin muutkin neuvostoliittolaiset.

En usko, että vasta kuin 10%-20% alalla toimivista myyristä on pidätetty. Muistaakseni Viron kokoomuslainen tai liberaali puolustusministerikin lahjoitti salkkunsa parempaan käyttöön jättämällä sen autoon. Joitain vuosia sitten Helsingissä murhattiin virolainen diplomaatti, mistä asiasta on ollut syvä radiohiljaisuus.

Virossa on paljon neuvostoeestiläisiä piirteitä, jotka kulunevat pois vasta 30 vuoden - 40 vuoden kuluessa.

kiitos viisauksistasi !

ehkä perusana on "usko"

miten voi leimata kokonaisen kansan muutaman mädän omenan perusteella?
 
Kansallisuskovaiset metsäläiset ja eurokaupunkilaiset

adam7 kirjoitti:
kiitos viisauksistasi ! ehkä perusana on "usko"

miten voi leimata kokonaisen kansan muutaman mädän omenan perusteella?

http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showPage&id=121&category=3

Minusta ei kannata rasittaa virolais-suomalaisia suhteita enempää ilmoittamalla lisää yksityiskohtia, minkä vuoksi olen päätynyt siihen käsitykseen, että virolaiset ovat jo Hansa-liiton ajoilta olleet nykyaikaisia liberaaleja ja länsimaisia yksilöitä, joita eivät vaivaa metsäruotsalaisuuden ja metsäsuomalaisuuden nationalistiset piirteet.

Suomalaisina voimme toivoa virolaisista kaikkein parasta pohjoismaallaisuutta, mitä Viron historialla on mahdollista odottaa, mutta realistina kannattaa olettaa, että he ovat baltteja ja entisiä neuvostoliittolaisia sekä euroliberaaleja vielä noin sukupolven ajan.

Viron puolustusministeriö, Viron puolustusvoimat, Viron valtiollinen poliisi ja Viron valtioneuvosto vuotaa Moskovaan, Ruotsiin ja muualle vielä 20 vuotta - 30 vuotta niin kuin muissakin entisen Neuvostoliiton osissa.

Suomessa voitaisiin heimoromantiikasta jo vähitellen hellittää ja suhtautua materialistis-realististisesti siihen, mikä ERM II:n ja EMU:n kuristamassa Baltiassa on mahdollista.
 
Viron vesillä kelluu ennätyspaljon räjähteitä
yle Ulkomaat 25.5.2012 klo 8:24

Viron pelastuslaitos on löytänyt mereltä eniten tuhottavaa 20 vuoteen. Räjähteisiin kajonneilta siviileiltä on mennyt sormia ja käsiä.

Viron pelastuslaitos on tehnyt viime kuukauden aikana vaarattomaksi yli 650 Viron merialueilta löytynyttä räjähdettä. Yksittäisen kuukauden luku on suurin vuosikymmeniin, sanoo pelastuslaitoksen raivausyksikön johtaja Arno Pugonen.

Räjähteet sinänsä eivät ole ihme: Pugosen 20-vuotisen uran aikana niitä on löytynyt Viron merialueilta yli 57 000. Määrä on kuitenkin lisääntynyt 5 - 6 viime vuoden aikana, ja viimeisin kuukausi on ollut aivan poikkeuksellinen, Pugonen kertoo Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa.

Ihmiset poimivat puolustusvoimien harjoitusräjähteitä, kun eivät osaa viroa tai vaivaudu lukemaan varoitustekstiä.


Räjähteet ovat lähtöisin toisen maailmansodan lisäksi myös ensimmäisen maailmansodan ajalta sekä neuvostovuosikymmeniltä. Joukossa on kuitenkin myös nyky-Viron tuotteita.

– Niistä on koitunut kaikkein eniten vahinkoa siviileille. Sotaväen harjoituksiin tarkoitettuja räjähteitä on valitettavat joutunut aivan vääriin paikkoihin. Ne näyttävät vaarattomilta sinisiltä kääröiltä, ja ihmiset poimivat niitä, kun eivät osaa viroa tai vaivaudu lukemaan varoitustekstiä. Siinä menee sitten sormi tai käsi, Pugonen kertoo.

Viron puolustusvoimat sanoo tekevänsä kaikkensa poistaakseen harjoitusräjähteensä mutta myöntää, että joitakin voi joutua myös karkuteille.
 
Avatkaapa mihin tarvitaan kelluvaa pientä harjoitusräjähdettä? Puhutaanko nyt tulenkuvauspanoksesta?
 
setämies kirjoitti:
Avatkaapa mihin tarvitaan kelluvaa pientä harjoitusräjähdettä? Puhutaanko nyt tulenkuvauspanoksesta?

Harrastavatko ihaillut eteläiset veljemme pioneerikalastusta? Tai leikisti ajelevat sukellusveneitä syvänteistä liikenteeseen?
 
Tiistaina 12.06.2012 klo 09.00 on mahdollista bongata oikeita jenkkejä. ( 500 miestä !)
Maihinnousu alkaa huomenna 09.00 Haran lahdessa Loksa sataman varrella!
Harjoitus kestää noin 1,5 tuntia. Myöhemmin kalustoesittely.

Matkaksi sopisi hyvin Viking XPRS-n autopaketti yöpymisen kanssa.(lähtö 21.30)
Aamulla 6.45 olisi hyvä aikaa starttaamiseksi Tallinnasta Loksan päin!

http://www.postimees.ee/274601/huvilise ... harjutust/

-sponsored by Eesti-Nato
 
Eikö tuohon kaivata myöskin aikakonetta, kun harjoitus oli BALTOPS 2010 harjoituksen osa ja uutisen päiväys
Avaldatud 10.06.2010 kell 15:06
 
Postimees Avaldatud eile kell 16:14
2013. aastal kutsutakse õppekogunemistele 6000 reservväelast

Kaitseminister Urmas Reinsalu allkirjastas täna määruse, mille kohaselt kutsutakse järgmisel aastal õppekogunemistele kokku 5997 reservväelast.

Kaitsevägi kutsub järgmisel aastal õppekogunemistele 5677 reservväelast, lisaks näeb määrus ette võimaluse õppekogunemistel osaleda kuni 320 vabatahtlikul reservväelasel.

Reinsalu sõnul on üldisele ajateenistuskohustusele tuginev reservarmee Eesti iseseisva kaitsevõime üheks nurgakiviks, kuna seeläbi saab võimaliku ohu korral kaitseväe suuruse mitmekordistada.

«Õppekogunemistele kutsutavate 6000 reservväelasega tagatakse kaitseväe sõjaajaüksuste värskendamine. Samuti tahan, et kaitsevägi pööraks rohkem tähelepanu reservväelastele vajaliku varustuse ja efektiivse väljaõppe tagamisele,» ütles Reinsalu.

Õppekogunemiste käigus harjutavad kaitseväe sõjaaja üksused koostööd ning tegevusi nii üksikvõitleja kui ka allüksuse tasandil, samuti aitavad õppekogunemised aastaid tagasi ajateenistuse läbinutel värskendada oma sõjalisi oskusi.

Reservväelasele makstakse õppekogunemisest osavõtu aja eest tema ametikohale vastavat kaadrikaitseväelase keskmist palka ja auastmetasu. Reservväelastele teatatakse nende kutsumisest õppekogunemisele ette vähemalt 120 päeva ning vastavalt seadusele on tööandja kohustatud töötaja õppekogunemise ajaks töölt vabastama.

2009. aastal valitsuse poolt kinnitatud 2009-2018 aasta sõjalise kaitse arengukava kohaselt suurendati oluliselt reservõppekogunemiste mahtu, samuti korrastatakse reservi arvestus ja formeerimis- ning mobilisatsioonisüsteem.

suomennos J Putkinen:
Virossa kutsutaan kertausharjoituksiin 6000 reserviläistä 2013

Vuonna 2013 Virossa kutsutaan noin 6000 reserviläistä kertausharjoituksiin.
Viron kertausharjoitukset ovat tyypillisesti sellaisia, että ensin kutsutaan päällystö ja erikoishenkilöstö harjoituksiin. Nämä valmistelevat harjoitusta ja oppivat noin viikon, sitten tulee miehistö noin viikoksi. Eli päällystö on harjoituksissa noin kaksi jopa kolme viikkoa kerrallaan.

Jos Viron ja Suomen väkilukuihin suhteutetaan Viron kertausharjoituksiin kutsuttavien määrä, niin Suomessa pitäisi kutsua vuonna 2013 kertausharjoituksiin noin 30 000 reserviläistä - vaan valitettavasti ei kutsuta.
 
  • Tykkää
Reactions: TT
Metsäveljen poika tuntee Viron synkän historian ja metsäveljien laulut
LINKKI

Mõniste/Viro. Kun Neuvostoliitto miehitti Viron 1940, tuhannet virolaismiehet pakenivat metsiin tai muihin piilopaikkoihin. He ryhtyivät sisseinä eli metsäveljinä taistelemaan puna-armeijaa vastaan. Miehet pakenivat vangitsemista ja loivat aseellisia vastarintaryhmiä. Myös saksalaismiehitystä paettiin metsään 1941–44 ja taas Neuvostoliiton miehityksen jälkeen 1944.

Vuosina 1945–1952 metsäveljiin kuului Virossa arviolta 30 000 miestä.

Metsäveljen poika ja maanviljelijä Meelis Mõttus (s. 1964) alkoi runsas kymmenen vuotta sitten järjestää koululaisille Etelä-Virossa Mõnistessä kierroksia, jossa hän vie lapsia metsäveljien piilopaikkoihin ja kertoo miehityksen ajan karusta historiasta. Muutama vuosi sitten hän rakensi vanhan mallin mukaan korsun voidakseen näyttää, miten metsäveljet asuivat. Nykyisin koululaisten lisäksi kierroksella käyvät aikuiset.

.....
Metsäveljien laulu: Pienessä mökissä..
 
Back
Top