Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Itse uskon että seuraava Öljy on puhdas juomavesi. Arvatkaas missä sitä on helvetisti?
Lähi-itä:kin käyttää jo Fossiilisia vesivaroja mm Syyriassa. Ei ne loputtomiin kestä
Vakavasti puhuen en ymmärrä logiikkaa jonka mukaan olisi tärkeää saada kansa lisääntymään kuin kanit (tai lähellekään sitä, maapallo kaipaa kestääkseen vähemmän ihmisiä kuin nyt on, ei enempää, koskee Suomea siinä missä erityisesti Afrikkaa ja muita korkean väestönkasvun alueita, minua voi kutsua vaikka tosi vihreäksi kun tämmöisiä jupisen. Suomen kokoinen maa näin pohjoisessa ei pysty edes nykyteknologian avulla elättämään mitenkään järkevästi kymmenien miljoonien kokoista kansaa, mihin ihmeeseen mokoma väite perustuu? Lyhyt viljan kasvukausi on se olennaisin tässä, en voi edes kuvitella mitään jättisikaloita tai -kanaloita Suomessa tuottamassa ruokaa kymmenille miljoonille ihmisille, jostain se rehu sioille ja kanoillekin pitäisi repiä.
Vastaanpa vesiasiaankin vaikka omasta kommentista ei ollut kyse.
Veden kuljetukseen ei varmaankaan ole keksitty näppärää mekanismia, mutta mm öljyä kuljetetaan pääasiallisesti tankkereilla, ja öljyn maailmanmarkkinahinta on nykyään alle 60 taalaa/barreli (eli 159 litraa) eli karkeasti 2.7 litraa saa taalalla (=~euro), halvempaa kuin vaikkapa Evian-vesi tai edes Pirkka-vesi kaupassa. Öljy-ja kaasuputkia käytetään kuljetuskeinona yleisesti maailmalla pitkillekin matkoille, veden kuljetukseen putket ovat olleet yleisesti toki käytössä jo pitkään... Meriveden putsaus ei edelleenkään ole aivan yksinkertainen prosessi, ja ihan ilmaista varsinkaan juomavesitasolle, mikäli on käynyt vaikkapa Kanarialla ja jutellut paikallisten kanssa tietää mistä on kyse tai ainakin oli v 2016. Puhdas juomavesi on edelleenkin varsin arvokas asia ja huomioiden väestönkasvun tietyillä alueilla merkitys tulee vain kasvamaan.
On kokemusta myöskin kotimaisen, huonolaatuisen pohjaveden saattamisesta juomakelpoiseen kuntoon ja edelleenkään kyse ei ole mistään halvasta touhusta, vaikka muuta totena esiteltäisiinkään.
En edelleenkään ymmärrä ajatusta miten Suomi voisi elättää kymmeniä miljoonia ihmisiä. Jo pelkästään Britannian vertailukohteeksi ottaminen asettaa erittäin suuren käytännön ongelman; maan keskilämpötila on (kuten sijaintikin etelämpänä Suomea, suhteutettuna koko maailmaan) valtavasti Suomea korkeampi mikä avaa maataloudelle aivan toisenlaiset näkökulmat kuin Suomessa on, yllättävää kyllä sama pätee kaikkiin maailman maihin, siis kaikkiin. Eli me suomalaiset elämme maailman kylmimmällä ja kaikelle elämälle (mukaanlukien ihmiset) epäsuotuisimmalla alueella, muistaakseni suomalaiset ovat luokkaa 20% tai yli kaikista napapiirin pohjoispuolella asuvista ihmisistä ja maana kokonaisuuden huomioiden sitten se suurin, tämä ei sinänsä merkityksellistä.Miten esimerkiksi Britannia kykenee elättämään kansalaisensa? Maan väestöntiheys on suunnilleen 268 ihmistä neliökilometrillä, ja Suomen vastaava luku on 16. Eipä taida olla sikäläinen kasvukausi sentään 17-kertainen? Haasteellisen ilmaston ja maantieteen Sveitsissäkin väestötiheys on yli 10-kertainen Suomeen nähden.
Modernissa maailmassa kaikkea ei yleensä kuitenkaan tuoteta itse, vaikka siihen olisikin teoreettinen mahdollisuus. Koulutustaso on Suomessa korkea, ja korkeassa teknologiassa on käytännössä rajattomat mahdollisuudet: Nokia, Suunto, Rovio, Kone... Populaa tänne kyllä mahtuu, 20 tai 30 miljoonaa ihmistä asuisi edelleen kohtuullisen väljästi. Myös luonnonvaroja on jonkin verran (puuta, vettä, turvetta, metalleja ym.), lähinnä öljyä jää kaipaamaan.
Kaikki on suhteellista. Desalinaation hinta kuutiometriltä liikkuu kuulemma alta yhden euron.
https://en.wikipedia.org/wiki/Desalination#Economics
Lisäksi etenkin australialaiset tykkäävät rakentaa ko. laitoksia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Seawater_desalination_in_Australia
Suomessa veden hinta oli vuonna 2013 MTV3:n mukaan n. 3-11 euroa kuutiolta. Hintahaitari on suuri, mutta korkeimmillaankin veden hinta on kuluttajan kannalta siedettävä.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...ltaita-katso-oman-kuntasi-veden-hinta/1898094
Espanjanlaisten ja muiden ambomaalaisten touhusta ei kannata ottaa esimerkkiä. Kyse lienee ennen kaikkea vatuloinnista, kuten tässä kymmenisen vuotta vanhassa uutisessa kerrotaan.
http://www.canarianweekly.com/island-may-suffer-from-water-shortage/
En kiistä, etteikö vesi olisi arvokasta tai kallistumassa, mutta se on ensisijaisesti jonkun muun ongelma. Ehkä intialaisten ja kiinalaisten pitää priorisoida uudestaan, ostaako 3310 vai vuoden vedet tai ostaako lihaa vai pienemmän vesijalanjäljen kasvisruokaa.
Ainakin Suomen Kuvalehdessä oli aikanaan joku analyysi esitetty siitä, että Suomi kykenisi elättämään resursseillaan noin 15-miljoonaisen kansan. Tällöin toki metsiä pitäisi raivata enemmän pelloiksi jne.Suomen kokoinen maa näin pohjoisessa ei pysty edes nykyteknologian avulla elättämään mitenkään järkevästi kymmenien miljoonien kokoista kansaa, mihin ihmeeseen mokoma väite perustuu?
Oma outo harrastus on aina ollut laskeskella kaikenlaisia resursseja, ja olisin oikein kiinnostunut kuulemaan tuosta Suomen Kuvalehden jutusta hieman tarkemmin. Nykyresursseilla (siis ilman apuja kuten aiemminkin meinasin) en usko että Suomi kykenisi elättämään maksimiponnistuksillakaan 10 miljoonaa enempää ihmistä ja sekin äärirajoilla, periaatteessa arktinen sijainti on se mikä määrää, muutoin sijaintimme olisi luonnostaan suositumpaa... Toki jos velkaa otetaan niin kyllähän siinä 20 miljoonaakin menee, miksei vähän enemmänkin. Maailman kalleimpia ihmisiä.Mitä puhtaaseen veteen tulee, niin meriveden suolanpoisto on tulevaisuuden menetelmä. Kun alueet kuivuvat, aurinkovoimasta tulee entistä kannattavampaa, ja tätä voidaan käyttää juomaveden tekoon merivedestä. Näin tekee mm. Arabiemiraatit.
Ainakin Suomen Kuvalehdessä oli aikanaan joku analyysi esitetty siitä, että Suomi kykenisi elättämään resursseillaan noin 15-miljoonaisen kansan. Tällöin toki metsiä pitäisi raivata enemmän pelloiksi jne.
Olemmehan jo nyt käytännössä omavarainen elintarvikkeiden suhteen, ja meillä on Euroopan suurin fosfaattikaivoskin lannoitteita varten (ja Kuopion-Siilinjärven seudulla olisi enemmänkin fosfaattia kaivettavaksi kuten myös Lapissa ym., jos luontoarvot eivät tulisi vastaan).
Näin sivuhuomautuksena, GMO-viljalla ja -kasviksilla pääsisimme varmaankin yli 20 miljoonan kestävyyteen.
Mitä puhtaaseen veteen tulee, niin meriveden suolanpoisto on tulevaisuuden menetelmä. Kun alueet kuivuvat, aurinkovoimasta tulee entistä kannattavampaa, ja tätä voidaan käyttää juomaveden tekoon merivedestä. Näin tekee mm. Arabiemiraatit.
Ainakin Suomen Kuvalehdessä oli aikanaan joku analyysi esitetty siitä, että Suomi kykenisi elättämään resursseillaan noin 15-miljoonaisen kansan. Tällöin toki metsiä pitäisi raivata enemmän pelloiksi jne.
Olemmehan jo nyt käytännössä omavarainen elintarvikkeiden suhteen, ja meillä on Euroopan suurin fosfaattikaivoskin lannoitteita varten (ja Kuopion-Siilinjärven seudulla olisi enemmänkin fosfaattia kaivettavaksi kuten myös Lapissa ym., jos luontoarvot eivät tulisi vastaan).
Näin sivuhuomautuksena, GMO-viljalla ja -kasviksilla pääsisimme varmaankin yli 20 miljoonan kestävyyteen.
Avaukseen lisäisin pari silmään sattunutta ja keskustelua herättänyttä asiaa, googlasin aiheesta lisää. Tarinoitiin muuten eilen yhden työkaverin kanssa aiheesta ja hän piti myös aika erikoisena miten tästä ei puhuta enempää eikä tätä lehdissä oikein haluta liittää meneillään olevaan siirtolais/pakolaiskriisiin, mutta ilmastonmuutoksesta sen sijaan kyllä riittää juttua meitä länsimaisia syyllistäen aina kun muulta syyllistämiseltä aikaa löytyy.
-Nigeriassa maailman suurin väestönkasvu, v 1950 38 miljoonaa, 1980 74 miljoona, 2015 177 miljoonaa, ennen v 2050 väkiluvun ennustetaan ylittävän USAn väkiluvun
-9 maan ennustetaan muodostavan puolet maailman tulevasta väestönkasvusta, kyseiset maat siis Nigeria, Kongo, Etiopia, Tansania, Ghana, Indonesia, Pakistan, Intia ja USA
-maailman eniten lapsia äitiä kohden syntyy Afrikassa, ykkösenä Nigeria 7.63, kakkosena Somalia 6,61
-Kiina lopetti yhden lapsen politiikkansa ja siirtyi kahden lapsen politiikkaan viime vuonna
-Intiassa ennustetaan n.80 miljoonan ihmisen väestönkasvua vuosivälillä 2015-2020
Jokainen lukemani artikkeli kotimaisistakin lehdistä ennustaa suurta ja kasvavaa siirtolaisuutta Eurooppaan liittyen väestönkasvuun.
Kun kerran maapallon kalakannatkin merissä ovat jo nyt helisemässä, olisi kiinnostava nähdä miten jatkuvasti kasvava ihmismassa oikeasti tullaan ruokkimaan ja tosiaan mihin kehitys oikeasti tulee johtamaan. Asia todellisuudessa tulee ajankohtaisemmaksi vuosi vuodelta ja luultavimmin tulee muokkaamaan maailmaa, ensisijaisesti toki Eurooppaa enemmän kuin mikään sitä ennen.
Arabiemiritaatit tekee ydinvoimaloilla suolanpoistoa ja voinette arvioida keskimääräisen juomavesi litran hintaa. Jostain dokumentista vesilitran hinnaksi olin bongannut 48 taalaa... en tosin enää löytänyt sitä tietoa mistään, joten voin muistaa väärin... eli puhutaan erittäin kalliista perus hyödykkeestä, jos verrataan vaikkapa öljyyn.
Myös kansanvaelluksien mahdollisuutta olen miettinyt, kun esim Afrikassa olen samoillut työni vuoksi. En ihmettelisi lainkaan, että 2030 luvulla tulisimme näkemään todella suuria väestösiirtymiä, kun polttopuun ja vesi kertakaikkisesti vaan loppuu. Kuulostaako Hurjalta????
Millä afrikkalaisten holtiton paneminen ja lisääntyminen saadaan loppumaan? Hoidettaisiin nyt ensin edes se alue kuntoon. Kattellaan Intiaa sen jälkeen.
Taitavat olla vasta rakenteilla.
Arabiemiraattien ydinenergiasta vastaa Khaldoon Khalifa al-Mubarak. Helsingin Sanomien mukaan Arabiemiraatit tilasi vuoden 2009 lopussa Korean Electric Power yhtiötä 4 ydinvoimalaa, kukin 1400 MW. Muut rakentajat ovat Hyudai Engineering, Samsung C & T Corp. ja Doosan Heavy Industries. Sopimus sisälsi voimaloiden käytön 60 vuoden ajan (arvo 14 mrd. €). Väitteiden mukaan kilpailijoiden tarjoukset olivat yli puolet kalliimpia. Vuoden 2009 lopussa Lähi-Idän öljymailla ei ollut ydinvoimaa. Tiedotuksen mukaan ydinvoimalat valmistuvat vuosina 2017-2020
https://fi.wikipedia.org/wiki/Arabiemiirikuntien_energiapolitiikka
http://www.ydinreaktioita.fi/ydinvoima-2/miksi-maailman-aurinkoisimpaan-paikkaan-rakennetaan-ydinvoimaa
Mutta niin on muuallakin (paitsi Iranissa, jossa jo valmiina – sattuneesta syystä). http://yle.fi/uutiset/3-7908201
Ja sitten itse asiaan:
Costs of desalinating sea water (infrastructure, energy, and maintenance) are generally higher than fresh water from rivers or groundwater, water recycling, and water conservation, but alternatives are not always available. Desalination costs in 2013 ranged from US$0.45 to $1.00/cubic metre ($US2 to 4/kgal). (1 cubic meter is about 264 gallons.) More than half of the cost comes directly from energy cost, and since energy prices are very volatile, actual costs can vary substantially.[26] The cost of untreated fresh water in the developing world can reach US$5/cubic metre. https://en.wikipedia.org/wiki/Desalination
Selvää. Ainoa suojautumiskeino meillä on siis aidata Eurooppa ja sillä koittaa torjua hallitsemattoman lisääntymisen tsunami.Ei ole oikoteitä. Jos ei ole ymmärrystä, tietoa ja talouskasvun suomia mahdollisuuksia, niin "kanilinjalla" mennään niin kauan kuin pellosta irtoaa apetta.
Selvää. Ainoa suojautumiskeino meillä on siis aidata Eurooppa ja sillä koittaa torjua hallitsemattoman lisääntymisen tsunami.
Olen varmana katsonut jotain toista asiaa, jonka olen mieltänyt tähän veden hintaan..
Sillä en löytänyt sitä lähdettäkään
Mutta ei tuo ole pahankaan hintainen vesikuutio, kun se on kuitenkin puhdasta Vettä! Tosin investointi on Hurja!
Millä afrikkalaisten holtiton paneminen ja lisääntyminen saadaan loppumaan? Hoidettaisiin nyt ensin edes se alue kuntoon. Kattellaan Intiaa sen jälkeen.