Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Eli papier-mâché. Paperimassan sekaan voi laitta hiukan tekstiilia niin tulee kestävämpää.
@ SJ
Papier-mâché;n tekoon ei käytetä vettä vaan liimaa. Ainakin minun kouluaikana tehtiin niin eli paperisuikaleet kastettin liimassa (muistaakseni tapeettiliisteri) ja kasattiin jonkun muotin päälle. Sehän on laminaattia, ymmärtääkseni.
Käyttämällä jotain tehokkaampaa liimaa saa sekoituksesta kovempaa ja kestävämpää.
Hyvin kaukana demokraatista. Ennen Maidania Ukrainassa ei myöskään kukaan ollut tietoinen että Janukovitchilla käveli pihalla pavliineja ja pyödällä oli kultapatonkeja. Emme tiedä mitä kaikkea Lukashenkolla on siellä. Voi olla että hänellä on kolme kultapatonkia jokaisellä ja rahaa miljardeja Sveitsin tililla.Poliittisen opposition kovin ottein suitsinut Lukašenka ei ole mikään demokraatti mutta hän haluaa säilyttää liikkumatilansa.
Pitkäaikaisten liittolaisten välit ovat äityneet jo niin huonoiksi, että ilmassa leijuu merkkejä Venäjän miehitysaikeista.
Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko piti pitkään maansa niin poliittisesti, taloudellisesti kuin sotilaallisesti lähellä Venäjää. Pitkäaikaisten liittolaisten suhde alkoi kuitenkin rakoilla Venäjän hyökättyä Krimille 2014.
Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes ja tutkija Ryhor Nizhnikau kommentoivat torstaisessa julkaisussaan, että välien viilennyttyä Venäjä on seurannut mustasukkaisena Lukashenkon hallinon keimailua lännen kanssa.
– Lyhyesti sanottuna maiden kahdenvälinen konflikti yltyy, kirjoittavat Moshes ja Nizhnikau, jotka kehottavat myös Euroopan unionia varautumaan kriisiin Valko-Venäjällä.
”Vaikuttaa poliittiselta hyökkäykseltä”
Lukashenko kritisoi Vladimir Putinia Ukrainan tapahtumien yhteydessä ja isännöi rauhanneuvotteluja Minskissä. Lisäksi Valko-Venäjä salli 80 maan kansalaisille viiden päivän oleskelun maassa ilman viisumia.
Venäjä vastasi nopeasti aloittamalla rajatarkastukset maiden rajalla. Maat kuuluvat Euraasian talousliittoon, eikä rajatarkastuksia ole ollut vuosiin.
– Vaikuttaa poliittiselta hyökkäykseltä, Lukashenko totesi viime viikolla toimittajille.
Kremlistä selvitettiin, että tarkoitus on valvoa muiden maiden kuin Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten liikkeitä rajalla.
Kiistaa öljystä ja kaasusta
Suhteiden kiristymisestä on nähty merkkejä jo ennen viimeisintä käännettä. Välien spekuloidaan muuttuneen jopa niin huonoiksi, että merkkien on katsottu viittaavan jopa Venäjän aikomukseen miehittää Valko-Venäjä.
Maat ovat kiistelleet pitkään öljystä ja kaasusta. Venäjä kiristi öljyhanaa viime vuonna, ja Lukashenkon mukaan se on taas uhannut puolittaa Valko-Venäjälle toimittamansa öljyn määrän.
Tämä on suuri taloudellinen takaisku Valko-Venäjälle, jolle venäläisen öljyn myyminen ulkomaille on ollut keskeisin tulonlähde.
– Jos öljy ja itsenäisyys ovat vastakkain, ei asiaa tarvitse edes harkita, Lukashenko korosti silti.
Ulkopoliittisen instituutin kommentissa kuitenkin muistutetaan, että Lukashenko itse on uhkarohkeasti osoittanut tottelemattomuutta.
Hän esimerkiksi kieltäytyi viimeistelemästä sopimusta, joka olisi sallinut Venäjän pitää lentotukikohtaa Valko-Venäjällä.
Joulukuussa presidentti jätti puolestaan ilmestymättä Putinin isännöimään Euraasian talousliiton huippukokoukseen Pietariin, jossa viiden jäsenmaan oli tarkoitus sopia vapaakauppasopimuksesta.
Valko-Venäjä pidätti lisäksi äskettäin kolme bloggaajaa, koska katsoi heidän levittävän maassa ”venäläisen maailman” ideologiaa.
Valko-Venäjästä etuvartio Natolle?
Miehityksellä spekuloidaan, koska Venäjän aikomuksena uskotaan olevan siirtää sotilaitaan Valko-Venäjälle vastauksena Natolle.
Nato siirsi tammikuussa noin 4 000 sotilasta Puolaan operaatiossa, joka on Pentagonin mukaan tarkoitettu ”vahvistamaan Nato-kumppaneiden suhteita ja lähettämään selkeän viestin Venäjälle”.
Valkovenäläisen politiikan tutkijan Arseni Sivitskin mukaan miehitysaikeisiin viittaa Venäjän puolustusministeriön julkaisema data sotilaallisesta rautatieliikenteestä. Sivitskin mukaan Venäjä lähettää Valko-Venäjälle 4 162 junavaunua. Se on 83 kertaa enemmän kuin viime vuonna.
– Tämä voi olla merkki siitä, että Moskova valmistautuu siirtämään suuren määrän joukkoja Valko-Venäjälle vuonna 2017, Sivitski totesi marraskuussa Belarus Digest -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.
Vaunujen määrää ei hänen mukaansa selitä syksyn suuri Zapad-sotaharjoitus, sillä vuonna 2013 samoihin harjoituksiin vaunuja tarvittiin vain 200.
– On selvää, ettei Kreml tarvitse noin paljon joukkoja harjoituksiin. Kyseessä on pikemminkin Venäjän suunnitelma tehdä Valko-Venäjästä etuvartio Natoa vastaan.
Asiantuntijat toppuuttelevat uhkakuvaa
Sivitskin mukaan Venäjän joukkojen siirron Valko-Venäjälle on tarkoitus luoda uhkaa erityisesti Baltian maille. Hän muistuttaa myös, että siinä vaiheessa kun Venäjän joukot vyöryvät rajan yli, on niitä vaikeaa lähettää takaisin.
– Tämä rapauttaisi epäilemättä Valko-Venäjän suvereniteettia ja itsenäisyyttä, tutkija huomauttaa.
Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat toppuuttelevat kuitenkin spekulaatioita siitä, että Valko-Venäjä olisi seuraava Ukraina.
– Olisi vastuutonta ennakoida tämän kaiken johtavan siihen, että Venäjä panisi Lukashenkon viralta tai että maat ”yhdistyisivät vapaaehtoisesti” Krimin mallin mukaan, Moshes ja Nizhnikau kirjoittavat.
– On kuitenkin selvää, ettei Valko-Venäjä enää ole entisenlainen EU:n itäisen naapuruston vakauden saareke.
Lähteet: CNN, Reuters, Foreign Policy, Seattle Times, The Week
Millä valkovenäläiset rupeävät sotimaan Venäjä vastaan?Onko Valko-Venäjä Putinin seuraava kohde? Asiantuntijat: ”Konflikti yltyy”
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005083850.html
Millä valkovenäläiset rupeävät sotimaan Venäjä vastaan?
Trump ei ole vielä ehtinyt soittamaan Lukashenkolle. Mikä tietää vaikka he molemmat tuntisivat keskinäistä sympatiaa. Ovathan he kummatkin omasta mielestään vahvoja johtajia.Millä valkovenäläiset rupeävät sotimaan Venäjä vastaan?
Asevoimat ja puolustuspolitiikka
Valko-Venäjän asevoimiin kuuluu kolme pääosaa: maavoimat, ilmavoimat ja ilmapuolustusjoukot sekä erikoisjoukot.[3][72]
Maan presidentti toimii asevoimien ylipäällikkönä. Käytännössä maan puolustusministeri, kenraaliluutnantti Juri Žadobin ja hänen apunaan toimivat kenraalimajurin arvoiset varapuolustusministerit johtavat puolustusministeriön ja asevoimien keskeisiä osia.[73]
Maan puolustus nojautuu yleiseen asevelvollisuuteen.[38] Iältään 18–27-vuotiaita miehiä koskee 12–18 kuukauden varusmiespalvelu; 12 kuukauden palvelulla voivat selvitä yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneet. 17-vuotiaat voivat hakeutua myös kadeteiksi ja opiskella sotilashenkilöinä maan korkeakouluissa.[3][74] Maan asevoimissa palvelee noin 65 000 henkilöä, joista 50 000 on sotilaita ja loput toimivat erilaisissa puolustusministeriön siviilitehtävissä.[75] Varsinaisten sotilaiden ohella Sisäministeriön puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluu on noin 110 000 henkeä. Vuonna 2007 reserviläisiin luettiin noin 290 000 henkeä.[74]
Valko-Venäjä käyttää asevoimiinsa noin 1–1,5 prosenttia bruttokansantuotteestaan eli noin 4–5 prosenttia maan budjetista. Vuonna 2008 puolustusbudjetti oli 674 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (1,1 % BKT:stä).[74] Vuoden 2013 puolustusbudjetiksi on arvioitu runsas 700 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (1,4 % BKT:stä). Tämä on hieman enemmän kuin mitä maa käyttää julkiseen terveydenhuoltoon. Puolustusbudjetti on kuitenkin kansainvälisesti varsin matalalla tasolla.[75] Vuonna 2007 Valko-Venäjän maavoimilla oli 1 586 taistelupanssarivaunua (T-55, T-72 ja T-80). Ilmavoimilla oli tuolloin 175 taistelukonetta (MiG-29, Su-24, Su-25, Su-27 ja 50 hyökkäyskopteria.[74]
Etninen tausta ja kielet
Vuoden 2009 väestönlaskennan mukaan asukkaista 83,7 % oli valkovenäläisiä, 8,3 % venäläisiä, 3,1 % puolalaisia, 1,7 % ukrainalaisia ja 0,8 % muita. Laskennassa 2,4 % väestöstä ei ilmoittanut kansallisuuttaan.[135]
Valtion virallisia kieliä ovat valkovenäjä ja venäjä. Vuoden 2009 väestönlaskennassa valkovenäjän ilmoitti äidinkielekseen 53,2 % (5,0584 miljoonaa) ja venäjän 41,5 % (3,9481 miljoonaa) väestöstä. Kotikielenä valkovenäjä (23,4 % väestöstä) kuitenkin oli harvinaisempi kuin venäjä (70,2 %).[83] Muita Valko-Venäjällä puhuttuja kieliä ovat jiddiš, puola, ukraina, tataari ja liettua.[148]
Kaikki mahdollista, mutta sen mitä kuulin valko-venäläisten luonteesta ei ole kovin imarteleva, vaikka tietenkin yleistän - mutta he eivät puolustautuneet koskaan. Olen kuullut valko-venäläisten itse sanovan kansan olevan erittäin passivinen, apaattinen, heidän mielestä ukrainalaiset ovat paljon jääräpäisemmät. Siellä myös pelko Lukashenkoa ja hänen gestapoa kohti syvämpi.Valjo-Venäjällä voi tilanne mennä kuin Ukrainassa. Krimin kaltainen alue menee helposti sekasorron aikana, mutta sitten tulee vastustusta. Vaikka Valko-Venäjän armeija olisikin myyrien valtaama, voi sinne muodostua patrioottien ryhmittymiä, jotka pistävät hanttiin kaikella, mitä saatavilla on. Ja saatavaahan on varastoissa vaikkei se ihan kuranttia kamaa olisikaan.
Olen kuullut valko-venäläisten itse sanovan kansan olevan erittäin passivinen, apaattinen, ...
Ja tuotahan Lukasenko ei voi katsella sivusta. Jos tuo on totta, niin Lukasenkon elämän ja kuoleman kysymys on pysähdyttää tuollainen niin alkuunsa, etteivät ehdi kokoontumaan. Jos ehtivät, mediavoitto on iso Venäjälle, ja kaikki poliisin yritykset tuossa vaiheessa käännetään kyllä fasistien touhuiksi. Ja voipa olla, että mielenosoitus joutuisi jälleen luotisateeseen... Maidanin toisintoa.https://mobile.twitter.com/XSovietNews/status/830403007326089216
Twitterissä on eilisestä lähtien huhuiltu, että väkeä on alettu Minskissä kutsumaan mielenosoituksiin joissa vaadittaisiin maan liittämistä Venäjään. Huhujen todenperäisyydestä ei ole mitään tietoa, mutta jos venäläiset jotain aikovat niin noin se alkaa. Tulee kovasti mieleen Itä-Ukrainan tapahtumien alkuhetket.
On January 1, 1993 all service personnel on Belarusian soil were required to either take an oath of loyalty to Belarus, or leave. This oath however did not alleviate concerns regarding loyalty to Russia in time of crisis, especially since nearly 50% of all military personnel were ethnically Russian at the end of 1992. -wikipedia