Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

VALOKUVAAMINEN

Viestiketju osiossa 'Tiedote ja palautepalsta' , aloittaja baikal, 25.08.2011.

 1. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  No niin, tässä nyt referoin muistiinpanojeni avulla keskusteluani Puolustusvoimien Tiedotuspäällikkö Karhuvaaran kanssa.

  Ei-kuvattavia: Hornetin, Hawkin ohjaamot, laivojen sisätilat, operatiiviset rakenteet mm. antennit, asiat, jotka ovat luokiteltuja.

  Puolustusvoimien esille tuomaa materiaalia v o i kuvata, eikä Puolustusvoimat haluakaan sitä estää.

  Olen tallentanut puh.keskustelun sisällön paperille, ja vakuutan, että toimin ja toin esille vilpittömästi asiat siten kuin Karhuvaara ne esitti.

  Puolustusvoimille iso kiitos siitä, että asia hoitui yhdellä puhelulla ja siitä hetkestä, kun näppäilin numeron, ei kulunut viittä minuuttia, kun asia oli jo selvä. Moni itseään selkään takova suomalainen liiketalousyritys saisi ottaa oppia Armeijan puhelinpalvelusta, kertakaikkiaan. Jäi kyllä positiivinen kuva.

  Tästä kohtaa alkaa hlökohtainen kirjoitukseni eikä liity keskusteluun Karhuvaaran kanssa lainkaan:

  "operatiiviset rakenteet ja luokitellut asiat" - tarjoaa kyllä maallikolle tietynlaisen kaltevan pinnan edelleen, eli rankasti harkintaa mukaan. Järjen käyttö lienee edelleen ihan paikallaan.

  Olen kapiaisen kanssa samaa mieltä siitä, ettei suomalainen virkamies ole mikään julkinen eläin, jota voi lupaa kysymättä kuvailla kuten tahtoo. Minusta on edelleen hyvien tapojen mukaista ja fiksua kysyä lupa ennen henkilöiden kuvaamista.

  Rikkomuksien seurauksia en tunne eivätkä ne minua edes kiinnosta, jokainen ottakoon selvää niistä tavallaan, jos mielenkiintoa riittää.
   
 2. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Kiitos baikal tämän selvittämisestä. Laitetaan tähän nyt vielä omat harrastekuvaajan vinkit noin ulkomuistista:

  Toisten ihmisten ottamien kuvien julkaisuun pitää pyytää lupa.
  Jos kuvassa esiintyy selkeästi tunnistettavia ihmisiä olisi hyvä kysyä myös heidän lupansa. Tai jos kyseessä on alaikäisiä niin heidän vanhempiensa lupa. Jos he kokevat kuvaamisen loukkaavaksi ei saisi kuvata eikä varsinkaan julkaista.

  Kotirauhaa ei myöskään saa rikkoa ja vessakuvat yms. voivat johtaa ongelmiin. Julkisissa tilaisuuksia voi yleensä kuvat niin paljon kun lystää. Suomen lainsäädäntö taitaa myös edelleen kieltää ilmakuvien räpsimisen ilmailulta pysyvästi rajoitetuista alueista (kasarmit, sotilaslentokentät ja sotasatamat, puolustusvoimien rakennukset ja harjoitukset).
   
 3. Mainos 4. Pullosorsa

  Pullosorsa Luutnantti

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  424
  Tykkäykset:
  55
  Pisteet:
  36
  Suomessa ei ole pysyvästi ilmaliikenteeltä kiellettyjä alueita. Ainoastaa ydinvoimaloiden yli lentämiseen voi lupa olla vähän tiukemmassa.
   
 5. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Ja Museon nyrkkisääntöihin lisähuomautuksena, että tekijänoikeudella suojattujen teosten ja kohteiden kuvien julkaisemisessa on myös rajoitteita.
   
 6. FM200

  FM200 Korpraali

  Liittynyt:
  28.06.2010
  Viestejä:
  40
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  1
  http://www.finnfoto.fi/files/2007/12/valokuvaajan_tekijanoikeusopas.pdf
   
 7. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Valokuvaamisen oikeutta käsiteltäessä nostetaan usein esiin tekijänoikeus, yksityisyyden suoja ja julkisrauha ja sananvapaus. Nämä ovat erinomaisen tärkeitä asiaa käsiteltäessä, erityisesti kun lähtökohtana ei ole valtiollisten turvallisuusintressien vaarantuminen vaan kansalaisoikeuksien ja muiden oikeuksien toteutuminen syvän rauhan aikana arjessa.

  Kun puolestaan puhutaan kireämpien kohteiden kuvaamisesta ja kuvien julkaisemisesta, kannattaa varmasti tutustua myös Rikoslain 12 lukuun (Maanpetosrikoksista), erityisesti 5§ Vakoilu ja ehkä monelle vähemmän tuttuna 7§ Turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

  Tuokin jättää (alemman asteisine säädöksineen ja oikeuskäytäntöineen) tilaa vatuloinnille rajoista, mutta ei varmasti tahtotilasta.

  Internetissä julkaiseminen on mitä suurimmassa määrin julkistamista.

  Nämä tulevat siitä samasta lakikirjasta jossa tarjotaan kahmalokaupalla oikeuksia meille kansalaisille ja asukkaille. Pari muutakin velvollisuutta tulee mieleen sellaisina oikeuksista hihkuessa helposti unohdettavina...
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Hyvä posti. Ja tätä kaltevaa pintaa riittää kyllä. Kannattaa olla fiksu eikä törkkiä tyhjää. Virhe näissä jutuissa syntyy äkkiä, korjaaminen ei ihan helppoa.
   
 9. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Ok, referoin aluevalvontalakia hieman epätarkasti. Tuossa alla on määräys kuten se lakikirjasta löytyy. Sinällään mielenkiintoista että vaikkapa maastoharjoitusten ilmavalokuvaus on erikseen kiellettyä... Ja mitä tulee muuten tähän valokuvaukseen, niin harvapa meistä nyt töissä kuvaa jokaisen lapun ja hilavitkuttimen mikä eteen tulee, saati julkaisee kuvat tai antaa toisten kuvata jotain arkaluonteista. Miksi maastopuku päällä perusjutut olisivat jotenkin erilaisia?

   
 10. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tuostapa yleistä ohjeistusta "VALOKUVA JA YKSITYISYYDEN SUOJA HENKILÖ-
  TIETOLAIN KANNALTA
  ". Linkki on suoraan pdf tiedostoon...

  http://www.tietosuoja.fi/uploads/qw2kuu7_1.pdf

  Luvussa 8 on "Yksityisyyttä ja valokuvien käyttöä suojaavat rikoslain säännökset".

  edit: Muutenkin informatiivinen saitti: http://tietosuoja.fi/
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Hyvä ja selkeä vastaus.

  Mikäs on sitten maanpuolustus.netin politiikka kuvien julkaisemista? Jos sotavaltio on tuonut kalustoaan tutustuttavaksi ja joku kuvaa sen porua herättäneen Masin ohjaamon, niin passaako laittaa näytille vai heilahtaako bannia?
   
 12. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Mistä maanpuolustus.net voi tietää, missä, milloin, kuka ja mistä on kuvannut ko. kuvansa? Vastaatko tähän? Entäs jos kuva on otettu harjoituksessa, jossa mennä rötveltää oikea siili ajoneuvoksi valtava antennihässäkkä katolla? Tai kyseessä on proto tms.?

  Ei "kuvauslupa" muuta tätä asiaa temputtomaksi, ei lainkaan. Minusta voitte postata Masi-kuvia vast. vaikka lavakuormin, ei siitä bannia tule. Mutta harkintaa tässä nyt silti pitää olla mukana. Mutta edelleen delete-näpykkää tulee, jos edes joku yksityiskohta viittaa ei hyvään kuvaan.

  Tuossahan pojat on postanneet noita kuvaamiseen liittyviä juttuja, luehan ihan ite skärdis. Viime kädessä mies tekee mitä tekee ja vastaa tekemisistään, ei tämä viime kädessä maanpuolustus.netin persettä polta....vastuu on edelleen sillä ihaitellä. Toki ihaitellä on oikeuksiakin.
   
 13. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Ei siitä tietenkään täyttä varmuutta yleensä ole, mutta tokihan kuvastakin jotain voi päätellä. Esim. sotilasalueiden ulkopuolella kuvatun materiaalin voi lähtökohtaisesti olettaa olevan ok.


  Niin, siinäpä ongelma.

  En kuitenkaan ymmärrä, miksi lähtökohtana pitää olla se, että foorumin jäsenet eivät osaa käyttäytyä lakien ja sotavaltion määräysten mukaisesti? Mistä se epäluotettavuus oikein kumpuaa?

  Jos aihetta on, epäkohtiin on syytä puuttua, mutta turha älämölö ja aiheeton syyllistäminen ei palvele ketään.


  Kiitos vaan, mutta tiesin kyllä nuo asiat jo muutoinkin. Ei silti, ihan hyvä niitäkin on välillä toistaa, kun täälläkin alkoi toisilla hetimiten mopo keulia.
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Tämä juttu ei ole ongelmaton eikä siitä sellaista tule.

  Epäluotettavuudesta en tiedä mitään. Paremminkin ongelmia voi syntyä siitä, että ei tajuta tiedetä tunneta asioita yms. ja sitten hups.

  Jos joku täällä voi yksiselitteisesti määritellä termin "operatiivinen rakenne" niin anti tulla.... eli kaltevia pintoja kyllä riittää.

  Enempiä vastauksia mulla ei tähän asiaan ole.
   
 16. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tässä kuvien kanssa on sellainen vaara että maanpuolustus.net:stä tulee ns. rekisterivelvollinen: Jos kuvia tallennetaan mp.net:in serverille niin, niistä ei saa tunnistaa oikeastaan mitään: Jos esim. henkilöiden tai rekisterikilpien tunnistus on mahdollista, niin pitää tehdä tietosuojalain edellyttämä rekisteriseloste: Miksi?, mitä varten?, mitä tietoja kerätään?, missä tarkoituksessa?, miten kuvia arkistoidaan? ja miten kuvia poistetaan? ja millä aikajänteellä? jne.

  Jos kuvia pelkästään linkitetään jo julkaistuihin kuviin, ongelmaa ei nähdäkseni ole; velvollisuudet siirtyvät tällöin aikaisemman julkaisijan vastuulle.

  Lisäksi sitten vielä nuo muut kuvausrajoitukset, joista jo aikaisemmin on ollut puhetta.

  Lisätietoja:

  http://www.tietosuoja.fi/1698.htm

  http://www.tietosuoja.fi/2584.htm
   
 17. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Olen samaa mieltä veffeaden kanssa tuosta linkittämisen ja kuvan julakisemisen erosta. En ole vaan sitä noin selvä sanaisesti osannut tänne postata.

  Julkisten tilojen kuvaamisessakin on aina omat ongelmansa. Eipä sitä muuten vaan vaadita tilaa varustettavaksi tallentavista kuvauslaitteista varoittavilla kilvillä.
   
 18. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Siirretty viesti Kuvat ja Videot/Kuvat/Masi ketjusta....

  Skärdis on oikeassa ja mun käsitys väärä :(.

  Näyttäisi siltä, että todellakin julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua, eikä lupaa tarvitse kysyä. http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2006/11/oikeus-valokuvata-julkisella-paikalla.html

  "Valokuvaaminen julkisella paikalla on sallittu. Kuvaamisen ei tarvitse pyytää keneltäkään lupaa. Kuvauskohteelta ei tarvitse pyytää lupaa. Julkiseksi paikoiksi katsotaan kaikki sellaiset alueet joihin jokaisella on mahdollisuus vapaasti päästä. Julkisia paikkoja ovat rautatieasemat, kauppakeskukset, lentoasemat, metroasemat, torit, kaupat, rannat ja puistot jne."

  Toisaalta...

  Lainauksia linkistä http://www.nikkemedia.fi/ivailu/sivut_ex/fotopykalat.pdf

  "Peruslähtökohta on toki se, että
  ketään ei ole syytä kuvata vastoin
  hänen tahtoaan. Ainoa poikkeus on
  oikeastaan julkinen henkilö julkista
  tehtävää suorittaessaan.
  "

  "Luvattomalta kuvaamiselta ehdottomasti
  rauhoitettu paikka on ihmisen
  koti, jonka asukkaat ja heidän vieraansa
  nauttivat kotirauhan ja yksityisyyden
  suojaa. Kotirauhan piiriin
  kuuluvat asunto pihoineen, hotellihuoneet,
  asuntoautot, vanhainkodit
  yms. yöpymiseen tarkoitetut paikat.
  Erityisessä suojelussa ovat ns. intiimit
  paikat, kuten vessat, kylpy- tai
  makuuhuoneet. Sen sijaan tavallinen
  auto – ei edes oma – ei kuulu kotirauhan
  piiriin. Kotirauhan piirissä olevaa
  ihmistä ei saa ilman lupaa katsella
  edes filmittömän kameran avulla,
  kiikareista ja varsinaisesta valokuvaamisesta
  ja kuvien julkaisemisesta
  puhumattakaan. Lain rikkomusta pidetään
  salakatseluna.
  "
   
 19. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Odotan innolla otsikoita kun joku "mulla on oikeua" tyyppi o sit oikeuttaan kuvaamiseen käyttänyt julkisella paikalla (uimarannalla) ja kuvauksen kohteen ladonoven kokoinen poikaystävä on oikeudesta eri mieltä.

  Ei muuten ole kahta vuottakaan siitä kun se yksi mies pääsi otsikoihin ja poliisin kiinniottamaksi kun kuvaili julkiella paikalla luppakysymättä ohikulkevien naisten takapuolia. Muistaako kukaan saiko mitään sanktiota? AInkain ahdistelua ja sukupuolista häirintää harkittiin. Tuo ahdstelu ja intimiteettisuojan loukkaus kun ovat sellaisia pykäliä että niihin on helppo vedota monessa tilanteessa. Etenkin ensimmäinen kun perustuu tunteeseen samoin kun tuo että "aseen näköinen" esine tuntui uhkaavalta.
   
 20. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Jos kyse on siitä Turussa sattuneesta tapahtumasta niin siinä muistaakseni kännykkäkameraa oli tungettu hameen alle jne.

  Paljon myös riippuu siitä miten tuon kuvauksen suorittaa.
   
 21. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Kuvaaja sai sakot ja menetti "rikoksentekovälineensä" valtiolle.

  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Naisten+takamuksia+Turussa+kuvannut+mies+sai+sakot+ja+menetti+kameransa/1135259115993

  Tässä yksi kannaotto asiaan http://horsmalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/39470-suomi-on-poliisivaltio
   
 22. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Mielenkiintoista kyllä, että sakotetaan vaikka tekoa ei ole kriminalisoitu. Jos henkilö olisi sakoista valittanut niin villi veikkaus, että käräjät olisivat sakot kumonneet.

  Iltalehden mukaan olisi siis kuvannut myös hameiden alta mutta muuten asiasta ei mainittu.
   

Jaa tämä sivu