Valtion aseiden kotisäilytys

Edelliseen lisäten:

Oletetaanpas, että joku toimistomajuri oikeasti huolestuu aseiden jaon onnistumisesta epäselvissä kriisioloissa. Valtion aseita ei voi valmikiisi jakaa, mutta Maakuntajoukkoja seuranneena majuri tietää rautaa löytyvän ainakin kohtuudella ressujen omista kaapeista... Mutta minkälaista, ja kuinka paljon?

Järjestetään vainvihkainen kysely. Muiden täytettävien lappujen ohella Maak:laiset saavat harjoituksessa eteensä paperin, jossa kysellään kaikenlaista ampumaharjoittelusta omalla ajalla, Mpk:n aseilla, milloin, missä, kuinka paljon ym. Jossain välissä kysäistään, mitä aseita itse omistat, itselataava res.kivääri, pumppu/puoliautom.haulikko, pulttilukko hirvitorrakko, pistooli, rastia ruutuun. Jos on useampia, niin määrä. Lopuksi vielä jotain "kehitysehdotuksia" linjalla Pv-Mpk-Reserviläiset ym. tuubaa.

Toimistossa majuri sitten laskee aseet lapuista ja tuumii että mihin se riittää. Jos riitää, niin kassakaapissa säilytettävään lkp-käskyyn lisätään muiden kotoa otettavien varusteiden lisäksi alimmalle riville:

"Ota mukaasi mahdollinen oma/omat ampuma-aseesi, kaikki aseen lippaat ja varusteet sekä mahdollisimman paljon patruunoita em. aseisiin. Aseet tärkeysjärjestyksessä: Itselataava reserviläiskivääri, muu itselataava kivääri, pumpputoiminen/itselataava haulikko, pistooli, pulttilukkoinen kivääri. Mikäli omistat useampia aseita , ota mukaasi vähintään kaksi pitkää asetta. Ylimääräiset aseet jaetaan muille yksikkösi jäsenille. Ota mukaasi myös sellaiset aseet, joihin sinulla ei ole patruunoita. Voit saada patruunoita muilta yksikkösi jäseniltä. Patruunat tasataan yksikkösi kesken." Lausekkeen voisi sitten lisätä käskyn jatkoksi, mikäli tilanne menisi v****leen jo ennen kun lkp ehtisi kunnolla käyntiin.

Maak:laisten harrastukset tuntien torrakoita riittäisi kyllä kaikille. :D Itselataavista voisi tosin tulla nuukuutta.
 
Viimeksi muokattu:

hessukessu

Kenraali
Voi kun olisi Suojeluskunnat, niin ei tarvitsisi tämmöisiä täällä vääntää. Paikallinen intin porukka pohtisi vähän ja antaisi vinkkiä mitä pitää suojata alueella ehdottomasti. Sitten paikallinen Suojeluskunta suunnittelisi paletin ja tekisi jäsenilleen selväksi, minne kukin menee ja millainen porukka siitä muodostuu. Näin tiedettäisiin jo etukäteen, että jokaisessa paikassa on esimerkiksi yksi radio koska sinne menee äijä joka ottaa radion mukaansa kotoaan. Porukat harjoitutettaisiin tietenkin toimimaan yhdessä aina noissa tiimeissä, vaikka ei ehkä aidolla paikalla voitaisikaan harjoitella salaamissyistä. Tietyt tyypit hakisivat sitten raskaammat kamat Suojeluskunnan omista varastoista tai kätköistä ja toimittaisivat niitä muille tarpeen ja uhan mukaan. Tietyistä tyypeistä tehtäisiin liikkuva "nyrkki", jolla olisi kertasinkoja ja vaikka krh:ta mukana ja kulkisi sen tietyn tyypin omistamalla ja paikalle tietenkin sovitusti tuomalla kuorma-autolla esimerkiksi sinne missä tarvitaan äkisti lisää tulivoimaa ja miehiä.

Ei tarvitsisi kuin pilliin viheltää niin kaikki näiden tyypit, kaikkialla Suomessa, menisivät juuri oikeaan paikkaan oikealla kokoonpanolla. PV ja poliittinen johto voisi luottaa siihen, että määrätyt paikat on nyt sitten suojattu ja homma on kunnossa ja pelikenttä auki muunlaiselle toiminnalle, esimerkiksi jouhevan liikekannallepanon suorittamiseen ilman, että on pelkoa mistään "tuntemattomien sotilaiden kuljeskelemisesta Helsingin keskustassa". Samalla homma oli jaettu niin pieniin osiin, että yksikään osa ei itsessään tietäisi kokonaisuudesta mitenkään yhtään mitään. Tietovuodot olisivat aika mahdottomia vaikka joku kännissä selittäisikin miten menee paikallisen "varalaskupaikan luokse" tms. Koska ylemmätkään tahot, siis PV:ssä, eivät tietäisi mitä Suojeluskunta missäkin kunnassa tarkkaan ottaen tekisi ja millä voimin, ei tieto voisi vuotaa sieltäkään. Vaikka Suojeluskunnan johtohenkilöt jostain syystä vuotaisivat jotain tietoja, ainoa mitä he voisivat kertoa, on oman alueensa toiminnan, naapuripitäjän Suojeluskunnan vahvuudesta, aseistuksesta ja toimintapaikoista he eivät tietäisi mitään.

Sitten liikekannallepanon edistyessä noita Suojeluskuntien porukoita voisi ottaa yhteisempään hallintaan paikallis- ja alueellisten joukkojen osaksi tai rungoksi sitä mukaa kun siihen tarkoitukseen on saatu kalustoa ja joukkoja koottua.

Aivan loistava systeemi. Luotettava. Tietoturvallinen. Merkittävä peloitevaikutus.

Ei tarvitsisi kun vaikka suunnitella paikallisen Suojeluskunnan toimesta vaikka kolme eri skenaariota, joiden mukaan toimia: 1) Yllätyshyökkäyksen/Maahanlaskun torjunta 2) Pikainen hävitys- ja sissisotatilanne 3) Normaali valmiuden kohottaminen ja kohteiden suojaus. Jokainen kun tietäisi, mitä hänen pitää tehdä jokaisessa noissa eri skenaarioissa, niin se riittäisi. Olisi se vihollisen kannaltakin aika ilkeää, jos vaikka äkkiseltään Karjalan kannaksella pidetyn sotaharjoituksen jälkeen sieltä lähteekin nopsaan Helsinkiä kohden etenemään panssariprikaati ja oletetun etenemisuran varrelle hälytettäisiin Suojeluskuntalaiset "hävitys ja sissisotaan". Eipä siinä kauaa menisi kun olisi kaikki sillat räjäytetty vihollisen kulkusuunnasta ja sivuteitäkin vähän miinoitettu ja kummasti rajattu vihollisen toimintamahdollisuuksia. Kaikki tämä tapahtuisi täysin "itsekseen" annetun hälytyksen jälkeen, paikallisten Suojeluskuntalaisten toimesta. Tai jos annettaisiin hälytys maahanlaskun torjunnasta, niin johan virtaisi pieniä ryhmiä todennäköisten tai tiedettyjen maahanlaskualueiden suuntaan sitomaan vihollista paikoilleen. Tässä vaiheessa ei varuskunnan mortit olisi vielä edes ehditty kutsua leiriltä tai varustaa...puhumattakaan, jos ko. varuskuntaa enää olisi kartallakaan tuossa vaiheessa.
 

muhvetti

Kersantti
"Henkilökohtaisesti lähden siitä, että ellei henkilöllä ole ampuma-asetta sekä asianmukaisia lupia ko. keksinnölle niin ko. henkilöä ei voi pitää tunnetusti nuhteettomana sekä luotettavana. Omassa kaveripiirissäni aseettomuus on miltei mahdottomuus (poikkeusta en hevin hyväksy)."

Eli jos kyseessä esimerkiksi siviili, niin auttamasti epäluotettava?
 

skärdis

Respected Leader
Vai ettekö pidä moista ammattisotilasta vähintäänkin epäilyttävänä, jolla ei ole pienintäkään mielenkiintoa aseisiin tai pahimmilleen julistaa aseettomuuden asiaa..?
Sekö osoittaa pienimmänkin mielenkiinnon puutetta, ettei käpistele omien aseiden kanssa? Ei kai nyt sentään.

Ennemminkin se osoittaisi tervettä suhtautumista työhönsä eli työt jätetään töihin ja vapaalla poimitaan vaikka marjoja.


Huomioiden kuinka minimaalista ammunta töiden puolesta pv/rvl:ssa on, niin ammattitaitoa ei talon tarjoamalla tasolla ylläpidetä saati hankita.
Poikkeuksena EHKÄ muutama erikoisväen sotilas.
Mihin se esikunnan pönäkkä ye-majuri pyssyä tarvitsisi?
 

pstsika

Haukka
Kuten pykälätkin sanovat, niin jokaisella nuhteettomalla ja luotettavalla kansalaisella on mahdollisuus omistaa ase hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen, joten ne joilla ei sellaista ole ovat ilmeisestikin ei-nuhteettomia tai epäluotettavia. Mitään järkisyytähän ei ole olla omistamatta asetta, sillä se on yksi vapaan miehen tunnusmerkki.
 

Laamanator

Eversti
Yllä mainitun Suojeluskunta-mallin mukaan järjestettyjä, varustettuja ja johdettuja joukkoja touhuaa parhaillaan Ukrainassa kiovan maidanin aukiolla ja Syyriassa. Kolme vuotta aikaisemmin sellaiset ajelivat teknikaaleillaan myös pitkin Libyan aavikkoa.

Kokonaan eri asia on, soveltuuko tällainen ratkaisumalli suomalaisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin, vai kannattaako lähtökohta asettaa edes vähän sen yläpuolelle.
 

Second

Eversti
Ai niin. Se Mäntsälän kapina.

No mutta. Joku valopää ehdottaa toki että viinaanhan sekin homma kaatui, joten johtopäätös: PV:n viinarahastoa pitää kasvattaa ja tästä budjetista jokaisen Suolejuskunto(a).RY.AB:n jäsenelle pitää jakaa lkp-viinat kotiin ja näitä varantoja pidetään yllä paikallisen Alkon välityksellä. Tällä tukahdutetaan mahdolliset napinamielet ja torpataan vallankaappausyritykset heti alkuunsa, mutta pidetään yllä riittävää pelotetta ulospäin. Niin sisä- kuin ulkopoltiikka voittaa.

Toki Suojeluskunto(a).RY.AB:n erinäiset kunto(a)joukkeet voivat järjestää napina-henkistä lkp:tä kuukausittain, joilla kieltämättä kyllä on tietty turvallisuuspoliittinen lataus. Mutta onpahan LKP:tä ainakin reenattu, saatana!

Voisi harkita melkein itsekin.
 

Kapiainen

Respected Leader
Vai ettekö pidä moista ammattisotilasta vähintäänkin epäilyttävänä, jolla ei ole pienintäkään mielenkiintoa aseisiin tai pahimmilleen julistaa aseettomuuden asiaa..?

Huomioiden kuinka minimaalista ammunta töiden puolesta pv/rvl:ssa on, niin ammattitaitoa ei talon tarjoamalla tasolla ylläpidetä saati hankita.
Poikkeuksena EHKÄ muutama erikoisväen sotilas.
Ymmärrän kyllä, että kommenttisi on tarkoituksella kärjistetty, mutta kommentoin kuitenkin...

Se, ettei virassa olevalla sotilaalla ole aseenkantolupaa siviilissä, ei mielestäni kerro mitään henkilön mielenkiinnosta aseisiin tai ampumataidon ylläpitoon ja kehittämiseen. Esimerkiksi minulla EI OLE aseenkantolupaa minkäänlaiseen aseeseen. Syy on yksinkertainen: Voin ampua niin paljon kuin ikinä tahdon kaikilla niillä Puolustusvoimien aseilla, jotka liittyvät SA- tai RA-tehtäviini + melkein millä tahansa PV:n aseella mitä kuvitella saattaa. En yksinkertaisesti ole koskaan nähnyt mitään tarvetta hankkia asetta itselleni ampumataidon/aseisiin liittyvän ammattitaidon kehittämiseen ja ylläpitämiseen...ja esim. metsästystä en ole sitten poikavuosieni harrastanut (silloin käytin isäni asetta silloisen lupakäytännön mukaisesti).

Ampumatarvikkeiden saatavuus varmasti vaihtelee varuskunnittain, mutta uskallan silti yleistää sitä asiaa siten, että ampumataidon kehittäminen ja ylläpito on ennenkaikkea henkilöstä itsestään kiinni - ja moni laiskuuttaan ei viitsi sitä töissä tehdä, vaan piiloutuu erilaisten "kiireiden" taakse..tai sitten kun se kortti ei vedä, niin vedotaan siihen "ettei saa patruunoita"

Kertaakaan en ole törmännyt tilanteeseen, etten olisi saanut patruunoita Puolustusvoimilta niihin aseisiin, jotka liittyvät joko SA- tai RA-tehtäviini (jalkaväen perusaseet + pistooli, jota ei ehkä nykyisin ihan JV:n perusaseeksi voine laskea) - ja aina kun varuskunnassa vain on ollut saatavilla erikoisempaa aseistusta..esim MP5:sia..niin aina niitäkin on ammuttavaksi saanut.

Pyrin ampumaan viikottain - aina se ei toki onnistu - osa siitä on toki laiskuuttakin - mutta useamman kerran/kuukausi kuitenkin kehtaan sanoa ampuvani sotilasaseilla - ja samoin tekee moni muukin sotilas.

Eli se, ettei ole aselupia siviiliin, ei tarkoita sitä etteikö aseet ja ampuminen kiinnostaisi ja etteikö asiaa voisi harjoitella - jos haluaa ja viitsii.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Sepäs erikoinen varuskunta on missä palvelet tai sitten saat ampumatarvikkeita UAY:n piikkiin?
Lukuisissa varuskunnissa kun patruunat on kiintiöity PE:n määräyksen mukaisesti eli 100 pistoolin ja 100 rynnäkkökiväärin patruunaa per vuosi.
Sama homma rvl:ssa, jossa ei enää ole edes ylläolevaa kiintiötä.

Varuskuntakohtaisia eroja on. Esim lakkautettu PKARPR oli surullisenkuuluisa kiintiöiden suhteen. KARPR taas ei ja mm. TYKPR:ssa patruunoita sai kuitata niin paljon kuin sielu sieti. Varastonhoitajat soitteli perään ja ilmoitti jos tarjolla oli jokin erä hylkäykseen menevää a-tarviketta. Sitten löytyy myös ei-varuskunnissa olevia laitoksia, joilla ei ole ampumarataa saati aseitakaan eli mitenkäs sellaisessa toimitat viikottaisen ammuntasi ilman omaa asetta?
 

Kapiainen

Respected Leader
Kuten sanoin: varuskunnissa on varmasti eroja tässä(kin) suhteessa - samoin eroja tulee varmasti jo ihan henkilöidenkin (henkilökemiat) suhteen. Henk.koht olen kuitenkin aina saanut sekä aseita että patruunoita kun olen niitä tarvinnut ampumataidon kehittämiseen ja ylläpitoon.
Mitä sitten tulee kotisäilytykseen ym. niin aikaisemminhan varuskunnan päälliköllä - käytännössä siis Joukko-osaston komentajalla oli mahdollisuus myöntää henkilökunnalle lupia Puolustusvoimien aseille, jolloin esim. pistoolia saattoi säilyttää kotona ampumaharjoittelua varten..nykyisin se ei enää taida olla millään perustein mahdollista.
No, ylipäätään kuitenkin Suomen nykyinen aselupakäytäntö on minusta aika kummallinen esimerkiksi juuri PV:n henkilökunnan kohdalla. Esimerkiksi meikäläinen tuskin saisi 9mm pistoolille lupaa siviilipuolelta, vaikka työpaikalla voin luvallisesti säilyttää PV:n pistoolia ja rynnäkkökivääriä..tai vaikka PKM:ää - ja ampua niillä laillisesti käytännössä milloin haluan..joten eihän siinä rationaalisesti ajatellen ole päätä eikä häntää, etten saa aselupaa pistooliin..tai mihinkään aseeseen kun en harrasta metsästystä, enkä urheiluammuntaa ampumaseurassa. Toki sitten palataankin taas ikäänkuin ympyrän lähtöpisteeseen: eli mihin tarvitsisin aselupaa siviiliin kun kerran voin PV:n aseilla ampua ja harjoitella käytännössä silloin kuin vain haluan ja koen siihen tarvetta.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
1998 aselain myötä loppui j-os komentajien rinnastaminen nimismieheen eli komentajan myöntämien hankkimis- ja hallussapitolupien anto henkilökunnalle.

Mitenkäs vuosilomat ja mahdolliset virkavapaat? Silloinko ei tarvitse harjoitella?
Lisäksi likikään kaikki eivät ole samassa asemassa, että saisivat patruunoita/aseita ja työaika mahdollistaisi viikottaisen harjoittelun.
 

Kapiainen

Respected Leader
Mitenkäs vuosilomat ja mahdolliset virkavapaat? Silloinko ei tarvitse harjoitella?
Lisäksi likikään kaikki eivät ole samassa asemassa, että saisivat patruunoita/aseita ja työaika mahdollistaisi viikottaisen harjoittelun.
Henk.koht voin käydä - ja käynkin pidemmillä lomilla ampumassa PV:n aseilla aina kun tarvetta ilmenee - tosin en välttämättä pidä muutaman viikon taukoa ampumisessa loman takia kynnyskysymyksenä.

Mutta olet kyllä siis siinä oikeassa, että varuskuntakohtaisia eroja varmasti on - kuten on myös eroja henkilöiden todellisessa halussa harjoitella, kehittää ja ylläpitää ampumataitoaan. Melkein uskaltaisin sanoa, että se suurin ongelma on kuitenkin siinä, että valitettavan harva sotilas haluaa/viitsii/näkee tarpeelliseksi kehittää ja ylläpitää ampumataitoaan siten kuin kuuluisi - ei se, miten PV antaa aseita ja ampumatarvikkeita harjoitteluun käyttöön. Voihan asian tietysti nähdä niinkin, että koska (iso?) osa sotilaista on tässä asiassa laiskoja, niin se mahdollistaa esim meikäläisen vuosittain käyttämät patruunamäärät - kun kovin moni ei sitä omaa patruunamääräänsä kuluta..

Ja onhan se totta, että aina vain kiristyvän lainsäädännön takia tilanne alkaa jo olemaan se, että ainoa tapa saada itselleen harrastusta varten ase, on hankkia laiton ase - koska lupia ei saa kohta enää kukaan, eikä millään perusteella. Silloin alkaa lainsäädäntö kääntymään kovasti tarkoitustaan vastaan.
 

Laamanator

Eversti
Kuten sanoin: varuskunnissa on varmasti eroja tässä(kin) suhteessa - samoin eroja tulee varmasti jo ihan henkilöidenkin (henkilökemiat) suhteen. Henk.koht olen kuitenkin aina saanut sekä aseita että patruunoita kun olen niitä tarvinnut ampumataidon kehittämiseen ja ylläpitoon.
Mitä sitten tulee kotisäilytykseen ym. niin aikaisemminhan varuskunnan päälliköllä - käytännössä siis Joukko-osaston komentajalla oli mahdollisuus myöntää henkilökunnalle lupia Puolustusvoimien aseille, jolloin esim. pistoolia saattoi säilyttää kotona ampumaharjoittelua varten..nykyisin se ei enää taida olla millään perustein mahdollista.
No, ylipäätään kuitenkin Suomen nykyinen aselupakäytäntö on minusta aika kummallinen esimerkiksi juuri PV:n henkilökunnan kohdalla. Esimerkiksi meikäläinen tuskin saisi 9mm pistoolille lupaa siviilipuolelta, vaikka työpaikalla voin luvallisesti säilyttää PV:n pistoolia ja rynnäkkökivääriä..tai vaikka PKM:ää - ja ampua niillä laillisesti käytännössä milloin haluan..joten eihän siinä rationaalisesti ajatellen ole päätä eikä häntää, etten saa aselupaa pistooliin..tai mihinkään aseeseen kun en harrasta metsästystä, enkä urheiluammuntaa ampumaseurassa. Toki sitten palataankin taas ikäänkuin ympyrän lähtöpisteeseen: eli mihin tarvitsisin aselupaa siviiliin kun kerran voin PV:n aseilla ampua ja harjoitella käytännössä silloin kuin vain haluan ja koen siihen tarvetta.
Puolustusvoimien pistoolin kotisäilytys on edelleen mahdollista ja sen perusteet on säädetty normissa, jossa on myös kuvattu, miten tämä järjestely hoidetaan. Yhtenä vaatimuksena on, että PV:n aseeseen on haettava aselain tarkoittama rinnakkainen hallussapitolupa. Miten tämä tosiasiassa synkronoituu sitten poliisin lupaviranomaisen ja nykyisen aselain määrittelemien sekavien vaatimusten kanssa, on tiedostamaton asia. Varsinkin, jos ei ennestään omista omaa pistoolimallista tai mitään muutakaan kalustoa. Todennäköisesti tällaisessa tapauksessa aselain vaatimukset tekevät tämän käytännössä mahdottomaksi.

PV:n ammattisotilaat ovat aselainsäädännön osalta eräänlainen väliinputoaja, mikä on kuitenkin siten ymmärrettävää, koska laki on kaikille sama eikä niitä säädettäessä pystytä aina kaikkien ryhmien intressejä tyydyttämään - varsinkaan siten, ettei jotain toista ryhmää aseteta eriarvoiseen asemaan. Virallinen kanta on joka tapauksessa, että PV huolehtii oman väkensä kouluttamisesta ja varustamisesta tehtävän edellyttämälle tasolle.
 

Kapiainen

Respected Leader
PV:n ammattisotilaat ovat aselainsäädännön osalta eräänlainen väliinputoaja, mikä on kuitenkin siten ymmärrettävää, koska laki on kaikille sama eikä niitä säädettäessä pystytä aina kaikkien ryhmien intressejä tyydyttämään - varsinkaan siten, ettei jotain toista ryhmää aseteta eriarvoiseen asemaan. Virallinen kanta on joka tapauksessa, että PV huolehtii oman väkensä kouluttamisesta ja varustamisesta tehtävän edellyttämälle tasolle.
Varmasti asia näin on - ja henk.koht kyllä myös ymmärrän tuon näkökulman, koska omien kokemusteni perusteella en siis sinänsä ole koskaan kokenut minkäänlaista tarvetta muihin kuin PV:n aseisiin ja niitä olen aina saanut helposti käyttööni kun olen tarvinnut. Mutta kuten "Tvälups" kirjoitti: eroja on varuskunnittain/työ- ja toimipisteittäin aikalailla, joten kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia hyödyntää PV:n aseita ja patruunoita.
Toki asian ehdottomasti pitäisi olla niin, että PV:n henkilökunnalle taataan PV:n toimesta tarvittavat resurssit ampumataidon kehittämiseen ja ylläpitoon.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Omana aikana varuskunnassa oli hassu käytäntö, kuitatessa pistoolia kohti sai 50 kpl patruunoita...ei enempää. Tätä järjetöntä sääntöä (käsittääkseni ei perustunut mihinkään yleisempään ohjeeseen) kierrettiin tietysti kuittaamalla vaikka 4 pistoolia ja 200 patruunaa, koska pistooleja sai kuitata mielensä mukaan (no, melkein ainakin)... Silloin kävi pikkasen mielessä, että "on tää kummaa tää tornitouhu" :D
 

Magistra

Kersantti
Ymmärrän kyllä, että kommenttisi on tarkoituksella kärjistetty, mutta kommentoin kuitenkin...

Se, ettei virassa olevalla sotilaalla ole aseenkantolupaa siviilissä, ei mielestäni kerro mitään henkilön mielenkiinnosta aseisiin tai ampumataidon ylläpitoon ja kehittämiseen. Esimerkiksi minulla EI OLE aseenkantolupaa minkäänlaiseen aseeseen. Syy on yksinkertainen: Voin ampua niin paljon kuin ikinä tahdon kaikilla niillä Puolustusvoimien aseilla, jotka liittyvät SA- tai RA-tehtäviini + melkein millä tahansa PV:n aseella mitä kuvitella saattaa. En yksinkertaisesti ole koskaan nähnyt mitään tarvetta hankkia asetta itselleni ampumataidon/aseisiin liittyvän ammattitaidon kehittämiseen ja ylläpitämiseen...ja esim. metsästystä en ole sitten poikavuosieni harrastanut (silloin käytin isäni asetta silloisen lupakäytännön mukaisesti).
Tämä voisi olla kopio mieheni tilanteesta kapparina tällä hetkellä.

Mutta ei kai voi yleistäkään, että sotilaan taidot olisivat riippuvaisia vain ampumataidosta. Onhan upseereilla jos jonkinlaisia asioita osattavana, johdettavana, tehtävänä kriisitilanteissa - jotenkin en osaa ajatella, että kaikilla edes tarvitsisi olla huippuampumataito.

Edit: lainauksen kanssa sähläsin
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Huippuampumataito.. Vaatii oman määrittelynsä. Olympialaisampujat sekä muut kilpailevat huiput omaavat ko. tason ja sille ei sotilailla ole tarvetta.
Mutta ampumataidon ylläpitoon ei todellakaan riitä aiemmin kertomani 100+100 patruunaa vuodessa. Ei likimainkaan. Ja ellei sotilas osaa ampua niin pidän mokomaa ihan muuna kuin sotilaana. Tarvittaessa kun jokaisen on kyettävä toimimaan jv-taistelijana (taitaa vielä korostuakin uuden tst-tavan myötä...)
 

Laamanator

Eversti
Huippuampumataito.. Vaatii oman määrittelynsä. Olympialaisampujat sekä muut kilpailevat huiput omaavat ko. tason ja sille ei sotilailla ole tarvetta.
Mutta ampumataidon ylläpitoon ei todellakaan riitä aiemmin kertomani 100+100 patruunaa vuodessa. Ei likimainkaan. Ja ellei sotilas osaa ampua niin pidän mokomaa ihan muuna kuin sotilaana. Tarvittaessa kun jokaisen on kyettävä toimimaan jv-taistelijana (taitaa vielä korostuakin uuden tst-tavan myötä...)
Tämä riippuu tietysti siitä, mille tasolle sotilaan ja ammattisotilaan asekäsittelyn ja ampumataidon osaamisvaatimukset asetetaan. Jos 10 laukauksen kilpasarja ja RK3 iskemät suurin piirtein taulussa riittää sekä häiriön tullessa jalka koukistaminen ja uusintakierros, niin siihen 100 + 100 patruunaa riittää ihan hyvin.

Jos taso halutaan määritellä tämän korkeammalle, niin "riittävän" patruunamäärän määrittelyssä on kysymys esitettyyn lukuun lisättävien nollien määrästä.

Kaikkea ei voi kaikki saada.
 
Top