Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

"Vanhojen" kouluttaminen reservinupseeriksi

Viestiketju osiossa 'Reserviläistoiminta' , aloittaja Magistra, 23.05.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,768
  Tykkäykset:
  27,910
  Pisteet:
  1,286
  Ei pidä halveksia yhtään itsestään huolehtinutta viisikymppistä. Olen aikaisemminkin kertonut, miten kyseisen ikäinen Savinaisen Pekka toi välirauhan lopulla siviilisissit pois Stalinin kanavalta tihutöistä.

  Miten se perusterveys kelläkin kestää, mikä on psykofyysinen kokonaisuus.

  Yksi erikoisimpia kaukopartioita, mitä Suomella oli, oli 16 sissin ryhmä, joka pyrki siviilipuvuissa Stalinin kanavan suluille sabotaasiin välirauhan aikana kesällä 1941.

  Homma meni munille alusta lähtien nuorten ammattisotilaiden komennossa. Lentokone vei heidät suunnistusvirheen takia liian kauas, ja osa partiosta joutui tulitaisteluun, yksi nuori upseeri katosi heti alussa. Kaukopartion selviytymisen kannalta tärkeintä oli se, että 50-vuotias kokenut vääpeli Pekka Savinainen oli mukana.

  Keski-ikäinen Pekka Savinainen, karjalaismies, oli erittäin vaarallinen ja kova sotilas, nopea ja tarkka ampumaan, hyvät hermot, hyvä kunto. Hänestä yritti moni alueen partisaani vuosien mittaan saada henkeä pois siinä onnistumatta. Vienan Karjalassa Pekkaa yritettiin väijyttää kerran. Naapuritalon yläkerran ikkunassa olleet miehet eivät tienneet, että Pekka oli havainnut heidät. Pelkässä pistooliaseistuksessa ollut Pekka astui ulos ovesta ja tyhjensi lippaan kyttääjien kalloihin ennen kuin he ehtivät koukistaa oikean käden etusormea.

  No, viikon tosiaan kesti tulla kanavalle. Sulkujen panostusyritykset epäonnistuivat, ja partio suuntasi Muurmannin radalle. Ratapanostuksen räjähdettyä ennen aikojaan partio joutui takaa-ajetuksi.

  Lentäjien suunnistusvirheen korjausmarssi oli kuluttanut partion muonavarat ja niitä oli täydennettävä Pölkkylän kylässä. Takaa-ajajat saavuttivat kylästä poistuneen partion tauon aikana. Seuranneessa tulitaistelussa alikersantti Eino Ehrukainen haavoittui ja kuoli matkaa jatkettaessa 30.6.

  Tässä vaiheessa Pekka Savinainen otti kokonaisvastuun partiosta ja toi pojat Pieningänsalon erämaita pitkin omalle puolelle.

  Mutta ei viiskymppisistä kaikki ole Savinaisen Pekkoja. Mutta on sellaisia, joilla on parempi kunto kuin 2/3 abiturienttipojista. Ja paljon. Allekirjoittanut on yksi niistä, muuten en tiedä, onko tällaisesta horiskosta mihinkään. Mutta isänmaan vuoksi teen mitä vain, jos tarvitaan. Jaan vaikka sukkia tai siivoan paikkoja.
   
  MeriTJ, Second ja Lepukki tykkäsivät tästä.
 2. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Kaiketi kertausharjoituksissa annetaan myös arvio kyvyistä. Mikä on minusta erittäin naurettavaa että sellaisia annetaan ilman testaamista, esim. miten on arvioitu kenttäkelpoisuus jos ei ole miestä testattu eikä edes yhdistetä nimeä naamaan? Silläkö perusteella käyttääkö talvella karvalakin läppiä? Voi jeesus!
   
 3. Mainos 4. Magistra

  Magistra Kersantti

  Liittynyt:
  05.04.2014
  Viestejä:
  263
  Tykkäykset:
  270
  Pisteet:
  16
  Huomautan vain, että tarkoitukseni ketjua aloittaessa ei ollut viitata ikään negatiivisessa mielessä. Yhtälailla olisin voinut kirjoittaa
  "Olin ILOISESTI yllättynyt...". Ja siksi vanhakin on sitaateissa. Kyse taitaa omalta kohdaltani olla juuri se, etten toivo oman iän karttuessa olevani koko ajan vähemmän tärkeä (sotilaana).
   
 5. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,083
  Tykkäykset:
  2,893
  Pisteet:
  636
  Lohtuna kaikille voin sanoa että kun oma tärkeys sotilaana heikentyy niin vastaavasti tärkeys potilaana kasvaa.
   
  Rintamakarkuri, Magistra ja Vonka tykkäsivät tästä.
 6. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,916
  Tykkäykset:
  1,156
  Pisteet:
  316
  Nimenomaan .. Motivaattori aktivismissa on aivan muu kuin ylenemismahdollisuuksien lisääminen/turvaaminen. Vähempikin huhkiminen ylenemisehdot täyttää.
  Itseltä tuota tulee kyseltyä tämän tästä että "miksi ei jo luovuta?" ja "mikä ajaa liikkeelle - toimintaan?"
  Ensimmäiset vuodet aktivistina sillä motivaatiolla, kun ei PV:llä ole varaa järjestää KH-reenejä, täytyy taitoja pitää yllä vapaaehtoisvoimin... Nyt siitä näyttää tulleen vakiintunut käytäntö.
  Niin kauan kuin on tarvis, eikä asiaa muuten kyetä (verovaroin) järjestämään, on reserviläisten hoidettava oma osuutensa maanpuolustuksessa MYÖS RAUHAN AIKANA.
  Maanpuolustus ei ole vain VELVOLLISUUS ---- se on myös OIKEUS vapaassa ja itsenäisessä maassa kun eletään.
  Sodanajan reserviin kuuluu armeijan käynyt AU/UPS sen vuoden loppuun kun täyttää 60v ja se velvoittaa.

  OTSIKKOON liittyen

  On erittäin hyvä että kokemusta ja kykyjä hyödynnetään ja jatkokoulutusta tarjotaan PV:n puolesta warttuneemmallekin väelle (MIEH>AU>UPS & Kouluttajakoulutus).
  Tämä PV:n tarjonta tulee "korvata" sitoutumalla (sijoituksensa,) kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan myös vastavuoroisesti osallistumalla vapaaehtoistoimintaan mm. KOULUTTAJANA !

  Lahjuksiahan näissä asioissa ei tunneta? ..asioilla ja tarjonnalla on tietty TARKOITUS?

  Sijoitettuna voi olla AU/UPS 60v:een saakka.
  Kouluttajanahan voi toimia myös sen jälkeenkin (60+), kunhan on päivittänyt tietonsa/osaamisensa aikaa ja tapoja vastaavaksi?
   
 7. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  360
  Tykkäykset:
  174
  Pisteet:
  36
  Olen kuullut huhuja, että pv:n uudisistus tuo tähän postiivisia muutoksia!
   
 8. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  "Maanpuolustus" voi olla "oikeus" mutta esim. varusmiespalvelus ei ole oikeus vaan velvollisuus tietyille ryhmille vastoin perustuslaissa taattua tasa-arvoa. Ja jos nyt haluaa hankkia vaikka aseita parantaakseen maanpuolustustaitoja niin ei sitä asetta voi ostaa kaupasta tuosta vain eikä lupaa saa kirjoittamalla paperille syyksi "maanpuolustus". Ei Suomi mikään vapaa ja itsenäinen maa ole eikä Suomi ole paras maa suomalaisille. "Isänmaallinen maanpuolustaja" voisi vaikka alkaa miettiä sitä että miten itsenäinen maamme on nykyään ja millainen sananvapaus meillä on ja toteutuuko perustuslaki esimerkiksi.
   
 9. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,915
  Tykkäykset:
  2,309
  Pisteet:
  636
  Reserviläinen-lehti 5.5..

  Mitä mieltä arvovaltainen raatimme on tästä mahdollisesta uudistuksesta?

  Kersantti tulossa miehistöarvoksi

  Osastoesiupseeri, majuri Ilpo Kleemola pääesikunnan henkilöstöosastolta kertoo, että osasto valmistelee asiaa ja aikoo ehdottaa, että ylimmäksi miehistöarvoksi tulisi kersantti nykyisen alikersantin sijaan.

  – Uudistuksella haluttaisiin kannustaa kaikkia reserviläisiä omaehtoiseen opiskeluun ja tarjota tällainen ylenemismahdollisuus niillekin henkilöille, jotka eivät ole suorittaneet aliupseerikoulua varusmiespalveluksensa aikana, Kleemola perustelee.

  Jo nykyään asevelvollinen, joka ei ole saanut aliupseerin koulutusta, mutta on kriisinhallintajoukoissa tai puolustusvoimissa aliupseerin tai määräaikaisen aliupseerin virassa hoitanut esimiestehtävää ja osoittautunut tehtävään sopivaksi, voidaan reservissä ylentää enintään kersantin sotilasarvoon.

  Ylentämisen tarkoituksena on puolustusvoimien sodan ajan joukkojen sotilasarvoihin perustuvan esimiesjärjestelmän luominen ja ylläpitäminen. Uudet kersantit voitaisiin sijoittaa sellaiseen sodanajan tehtävään, johon vaaditaan vähintään alikersantin tai kersantin arvo.

  – Kersantin arvolla voitaisiin osoittaa henkilön asema, kokemus ja osaaminen sotilasorganisaatiossa. Lähtökohtana on, että ensimmäiset tällä tavoin ylennyksensä saavat henkilöt olisivat jo hankkineet lisäkoulutusta tehtäväänsä ennen uudistuksen voimaantuloa, Kleemola korostaa.

  Suunnitelmaa ja päätöksiä valmistellaan siten, että ensimmäiset uusimuotoiset miehistökersanttiylennykset toteutettaisiin mahdollisesti vasta vuonna 2016.
   
 10. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  360
  Tykkäykset:
  174
  Pisteet:
  36
  Uudistus on oikean suuntainen, komptenssin mukaan tulisi toimia ja tällainen kyllä motivoi . .
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,893
  Tykkäykset:
  4,966
  Pisteet:
  1,286
  Kompetenssin mukaan heidät kaiketi on varusmiehinä miehistöön "jätetty"?
   
 12. CV9030FIN

  CV9030FIN Eversti

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  1,869
  Tykkäykset:
  3,260
  Pisteet:
  316
  Uskomatonta kuraa ja sotilasarvojärjestelmän romuttamista. Jos ei aikanaan ole valittu/päässyt AUK:n ei tarvitse AU:n arvoakaan. Tarvitsijat sitten käyköön miehistöstä AU:ksi kurssin...
   
 13. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,575
  Tykkäykset:
  15,492
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimilla on ollut uskomaton kyky möhliä noissa sotilasarvojutuissa. Otetaan nyt esimerkkinä vanhan kunnon kanta-aliupseeriston edestakaisin veivaaminen. Ensin piti saada kaikki upseereiksi, eli vanhoille sotilasmestareille heitettiin luutnantin arvo. Ja koko arvo poistettiin käytöstä kantahenkilökunnalla. Ja erilaisia vinkeitä liikkeitä on tapahtunut muitakin.

  Onkohan taas jollakin ollut liikaa aikaa miettiä näitä olennaisia asioita...
   
 14. Mainos 15. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Tunnen itse asiassa yhden tälläisen miehistöstä kersantiksi ylennetyn. Tarkkoja syitä ylennykselle en tiedä, mutta taustalla on ainakin RT-palvelusta (jossa hoiti osan aikaa aliupseerin tehtäviä), useita vuosia PV:n palkkalistoilla sekä aktiivista maanpuolustusharrastusta. Uskaltaisin väittää, että AUKin käymättömyydestä huolimatta, käytännön osaaminen esim. huoltoryhmän johtajan tehtäviin on kyseisellä henkilöllä melko merkittävän paljon paremmalla tasolla kuin useimmilla ko. tehtävään koulutetuilla, kotiutuvilla varusmiehillä.

  Mielestäni mahdollisuus on hyvä olla olemassa, kunhan nuo kersanttiylennykset eivät ole automaatiota vaan harkinnan seurauksia. En nyt ihan ymmärrä, miten tämä sinällään on mistään pois, enkä usko minkään sotavaltion hävinneen sotia siksi, että miehistöstä on ollut mahdollista ylentää vähän myöhemmin kypsyneitä henkilöitä sopiviin tehtäviin. Kyseessä on kuitenkin aika halpa tapa tarjota pikkuisen porkkanaa vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan osallistuvalle miehistölle. (Eikös se miehistön puute ole huutava varsin monessa harjoituksessa?) Vaikkei kädenojennuksen henkistä puolta huomioisi, niin sotavaltion voittotilille tulee tosiaan sitten se, että sanotuille, myöhemmin kypsyville tai myöhemmin ammattitaitoa hankkiville henkilöille voidaan lykätä enemmän vastuuta.
   
  Perde tykkäsi tästä.
 16. Lekuri

  Lekuri Alokas

  Liittynyt:
  31.08.2010
  Viestejä:
  2
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  0
  Ehkä tuo motivoituneiden ja reservissä pätevyytensä osoittaneiden ylennys kersantiksi voisi olla ok. Samaa voisi harkita myös res aun ylentämiseksi vänrikiksi, jos siviilissä hankittu osaamista varusmiespalvelun jälkeen. Oman alani (lääkäri) osaajilla yleensä ei välttämättä aikaa sitoutua vuoden kestävään aliupseerista upseeriksi koulutukseen , jossa pari kymmentä lähiopetuspäivää. Ainakaan työnantajalla ei mahdollista järjestää tuuraajaa erikoislääkäripulasta kärsivälle alalle.
   
  Perde tykkäsi tästä.
 17. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  360
  Tykkäykset:
  174
  Pisteet:
  36
  Niin ovat, mutta hei, ihmiset muttuu ajan saatossa ja annettavaa kertyy iän myötä, se joka haluaa saisi mahdollisuuden motivoitua ja en nyt näe tässä mitään väärää ketään kohtaan.
   
 18. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,893
  Tykkäykset:
  4,966
  Pisteet:
  1,286
  Onko aliupseereista ja reservin upseereista pulaa? Aivan, ei ole. Miksi heitä ei käytetä koulutustaan vastaaviin tehtäviin?

  Miehistöstä sitävastoin on pulaa, eikä se ainakaan vähene jakamalla kessun jämiä kuin kahvilippuja sodeen.
   
  CV9030FIN tykkäsi tästä.
 19. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Tästä päästään sitten taas siihen että mitä virkaa sotilasarvoilla yleensäkään on, eiköhän se tehtävä kerro miehestä enemmän kuin sotilasarvo. Kumpi on pätevämpi johtamaan kenttäsairaalaa sotilasolosuhteissa, RUK:n tulenjohtokoulun käynyt ihotautilääkäri vai miehistökoulutuksen aikoinaan käynyt ensiapupolilla työskentelevä yleislääkäri, jolla on työkokemusta mm. kriisialueilta vapaaehtoistyössä ja johtamiskokemusta sairaalassa jne. Onhan se ihan naurettavaa että se mikä oli tilanne 19-20-vuotiaana vaikuttaa mihin tehtävään voidaan sijoittaa sotilastehtävissä. Ei siihen kenttäsairaalan johtamiseen pätevöitä se tulenjohto-RUK 20 vuotta sitten ollenkaan! Tämä nyt oli vain esimerkki. Jos halutaan nykyaikaistaa koko armeijaa niin ihmiset pitäisi sijoittaa sopivampaan tehtävään kykyjensä mukaan, ei sen mukaan oliko hän hyvä alimmalla alokastasolla ja kiinnostiko orjatyötä suorittaa 6 vai 12 kk kun pääsykokeisiin piti lukea ja rahaa tehdä pakollisiin menoihin sekä päästä tyttöystävän kanssa rakentamaan "ikuista yhteistä elämää".
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2014
 20. Perde

  Perde Luutnantti

  Liittynyt:
  06.01.2013
  Viestejä:
  360
  Tykkäykset:
  174
  Pisteet:
  36
  Niinpä, sitä tässä juuri olen yrittänyt kertoa, että kykyjen ja tilanteen mukaan..
   
 21. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,893
  Tykkäykset:
  4,966
  Pisteet:
  1,286
  Herättää näemmä tunteita, kun joku oli jaksanut rekisteröityä palstalle ja laittaa minulle henkilökohtaisen viestin:

  "Katkeran patun säälittävää ruikutusta kahvilipuista- se on oma vikasi, että olet ikuinen reservin kersantti... Muutenkin olet sivistymätön mulkvisti joka luulee tietävänsä toisten asiat paremmin kuin asianomaiset."

  A) En ole (vielä) patuikäinen.

  B) En ole kersantti reservissä vaan jääkäri.

  C) Mulkvisti tai en, mutta vastaväittäjien kannattaa panostaa argumentteihin vastapuolen haukkumisen sijasta. Melko ohueksi menisi keskustelu, jos kaikki vain taputtelisivat toistensa selkiä.


  Edit: Yllä olevan viestin kirjoittanut nimimerkki Taktinen taistelumajava.
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2014
  Perde ja setämies tykkäsivät tästä.
 22. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,316
  Pisteet:
  316
  Missä miehistöstä on pulaa? Suurin osa reserviläisistä ja sodanajan joukkoihin sijoitetuista on miehistöä siitä yksinkertaisesta syystä, että 2/3 asevelvollisista koulutetaan miehistöön.

  Miehistöstä ei ole eikä ole koskaan ollut pulaa. Raskaiden taisteluiden aikanakin pulaa on tyypillisesti lähinnä upseereista ja aliupseereista heidän kärsiessä suhteellisen raskaat tappiot.

  Tällaisella reservin koulutuksen kehittämisellä on tarkoitus luoda paitsi mahdollisuuksia, myös nousujohteista jatkuvuutta ja avata samalla puolustusvoimia hyödyttäviä ovia niille reserviläisille, jotka haluavat olla tekemisessä mukana ja kehittää omaa sotilasammatillista osaamistaan sekä edetä ns. reserviläisurallaan. Samalla henkinen pääoma kasvaa ja nämä henkilöt sitten levittävät tätä hankittua osaamistaan ympärilleen - ikään kuin suojeluskuntalaiset aikanaan kenttäarmeijassa.

  On toki tiedostettu se haaste, että miehistön saa perinteisesti osallistumaan vain kh-käskyllä, joiden esiintyvyys viime aikoina on ollut hieman vähäisempää. Varsinkin vapaaehtoinen maanpuolustus puhuttelee tyypillisesti lähinnä aliupseeri- ja upseerikoulutuksen saanutta väkeä. Kysymys on ensisijaisesti motivointikysymys ja täysin eri asia kuin, että miehistökoulutetuista olisi pulaa.

  Miehistön loistaminen poissaolollaan muusta kuin käsketystä reservin koulutuksesta on kuitenkin varsin ymmärrettävää, sillä kuka täysijärkinen siviili haluaisi lähteä pelkällä ruokapalkalla omalla työstä virkistäytymiseen tarkoitetulla vapaa-ajallaan muiden käskytettäväksi? Varsinkaan jos ei ole koskaan tuntenut sotilastouhuun mitään erityistä aatteenpaloa tai kiinnostusta.
   
  MeriTJ, Perde, taktinen taistelumajava ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.

Jaa tämä sivu